alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020

Ύποπτα και θετικά κρούσματα κορονοϊού νοσηλεύονται μαζί στον ίδιο χώρο στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών, σε αυτόν των πρώην εξωτερικών ιατρείων, ακόμα και σε ράντζα, ενώ σε διαφορετικούς θαλάμους, που βλέπουν, ωστόσο, στον ίδιο διάδρομο, περιθάλπονται ασθενείς με κορονοϊό και άτομα με άλλα νοσήματα. Μάλιστα, στον χώρο της Παιδιατρικής Κλινικής, όπου μεταφέρθηκαν ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα, πριν από λίγες μέρες εντοπίστηκαν θετικοί δύο από τους τελευταίους και νοσηλεύονταν δίπλα σε παιδιά.

 

Στην ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο των Γιαννιτσών και στις πολύ δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται το υγειονομικό προσωπικό, αναφέρεται, μιλώντας στο ethnos.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, Χαράλαμπος Αποστολίδης, ενώ σε αντίστοιχες καταγγελίες προχώρησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

 

Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, Βαγγέλης Λόγγος, αναφέρει στο ethnos.gr ότι η διαχείριση των περιστατικών στο νοσοκομείο Γιαννιτσών γίνεται με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμώξεων. Παράλληλα, σημειώνει ότι θα προβεί σε έρευνα, αν ύποπτα και θετικά κρούσματα νοσηλεύονται μαζί, διότι στην περίπτωση αυτή δεν τηρούνται οι εισηγήσεις της επιτροπής λοιμώξεων.

 

Να σημειωθεί ότι η Πέλλα είναι μία περιοχή της χώρας με πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και θανάτων αναφορικά με τον πληθυσμό της, ενώ στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών θα βρεθεί την Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

 

«Δυστυχώς, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και το Νοσοκομείο των Γιαννιτσών αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες ενώ ακόμα και οι ελεύθερες απλές κλίνες πριν από λίγες μέρες μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού έπειτα από μία εφημερία. Το ευχάριστο είναι ότι πλέον παρατηρείται μία μειωμένη ροή προσερχομένων στο νοσοκομείο της τάξης του 20%, αλλά μένει να δούμε αν αυτή θα έχει σταθερό χαρακτήρα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Αποστολίδης. Ο ίδιος κάνει λόγο για πολύ μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό και για τεράστια πίεση που ασκείται στους συναδέλφους του από τη μεγάλη ροή ασθενών.


Ράντζα και μαζί ασθενείς covid-19 με άλλους

 

Κατά τον κ. Αποστολίδη, υπάρχουν αναφορές συναδέλφων του για τοποθέτηση ασθενών σε ράντζα σε χώρους που βρίσκονται οι απλές κλίνες για κορονοϊό, καθώς και για χρήση φορητών φιαλών οξυγόνου σε ασθενείς. «Στην Παιδιατρική Κλινική, όπου μεταφέρθηκαν ασθενείς με ορθοπεδικά περιστατικά, εντοπίστηκαν δύο θετικά κρούσματα κορονοϊού. Αυτοί βρίσκονταν δίπλα σε νοσηλευόμενα παιδιά. Επίσης, ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε θαλάμους, που βλέπουν στον ίδιο διάδρομο με θαλάμους, όπου περιθάλπονται ασθενείς άλλων παθήσεων. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια μιας εφημερίας η πίεση για εύρεση κλίνης είναι τεράστια και γι' αυτό δημιουργούνται αυτές οι απαράδεκτες καταστάσεις. Το λέμε εδώ και καιρό ότι η μόνη λύση για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων είναι η ουσιαστική επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Όχι μόνο των εγκαταστάσεων αλλά και ολόκληρου του προσωπικού», σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Πέλλας.

 

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για ύποπτα και θετικά περιστατικά κορονοϊού που περιθάλπονται στον ίδιο χώρο, σε αυτόν των πρώην εξωτερικών ιατρείων, με ασθενείς να τοποθετούνται σε ράντζα. «Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό. Ύποπτα και θετικά κρούσματα μένουν ακόμα και για 24ωρα στον ίδιο χώρο, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ. Πάνω από τα κεφάλια των ασθενών βρίσκονται παραταγμένες οι φορητές φιάλες οξυγόνου», τονίζει από την πλευρά του στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών, Σίμος Φωστηρόπουλος.

 

Τι απαντά ο διοικητής του νοσοκομείου Γιαννιτσών

 

«Η διαχείριση όλων των περιστατικών στο νοσοκομείο μας γίνεται με βάση τις προτάσεις της επιτροπής λοιμώξεων. Γίνονται έλεγχοι από τη Δημόσια Υγεία και την ΥΠΕ, οι οποίοι λένε ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα και ότι η διαχείριση είναι η καλύτερη δυνατή. Υπεύθυνη για τον διαχωρισμό των ασθενών, ανάλογα με τη διάγνωση, είναι η τριμελής επιτροπή των θεραπόντων ιατρών και η επιτροπή λοιμώξεων. Δεν γνωρίζω να νοσηλεύονται μαζί ύποπτα και θετικά κρούσματα στο χώρο των πρώην εξωτερικών ιατρείων. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα προβώ σε έρευνα, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν τηρείται η εισήγηση της επιτροπής λοιμώξεων. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Φορητές φιάλες οξυγόνου χρησιμοποιούμε, αλλά ποτέ σε διασωληνωμένους ασθενείς», είναι η απάντηση, μέσω του ethnos.gr του διοικητή του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, Βαγγέλη Λόγγου.

 

www.ethnos.gr

 

Κατηγορία Υγεία

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους από κορονοϊό κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Στην ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό την 1η Δεκεμβρίου καταγράφονται 111 θάνατοι, καθώς και 2.199 κρούσματα, ενώ 596 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφονται:

Σήμερα ανακοινώνουμε 2199 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

4919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 597 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 111 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2517 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1021 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορονοϊός: Η κατανομή σε όλη τη χώρα

25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο • 413 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
538 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
28 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
81 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
33 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας


66 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας


21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
55 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
26 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
13 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
35 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
43 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
112 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
70 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
72 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
85 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
44 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
56 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
33 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
28 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
21 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
27 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Κατηγορία Υγεία

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τις βασικές υγειονομικές δομές της Ημαθίας, τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.


«Αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου διαρκώς να εξοπλίζουμε με σύγχρονα μηχανήματα τα νοσοκομεία όλης της Κεντρικής Μακεδονίας, παρέχοντας έτσι αφενός στους γιατρούς και τους νοσηλευτές τις δυνατότητες να είναι αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των πολιτών, αφετέρου τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες νοσηλείας και περίθαλψης στους ασθενείς. Διαθέτουμε 2,5 εκ. ευρώ συνολικά για την προμήθεια του πλέον εξελιγμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις δυο βασικές δομές παροχής υπηρεσιών υγείας της Ημαθίας, τα δημόσια νοσοκομεία της Βέροιας και της Νάουσας.

Οι παρεμβάσεις μας αυτές έχουν ιδιαίτερη αξία σήμερα, καθώς γίνονται εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και δίνουμε τη δυνατότητα στα νοσηλευτικά μας ιδρύματα να αντιμετωπίσουν με τα ισχυρά ‘όπλα’ που τους διαθέτουμε τη μεγάλη μάχη που δίνουμε όλοι μας για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Ανάλογες παρεμβάσεις ενίσχυσης πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, συνδράμοντας έτσι τη μεγάλη προσπάθεια για να έχουν οι πολίτες ένα σύγχρονο και αξιόπιστο σύστημα δημόσιας υγείας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.


Οι δυο παρεμβάσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι:

 


1.«Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας»: Με τα δεκάδες νέα μηχανήματα αναμένεται να καλυφθούν και να αναβαθμιστούν οι λειτουργικές ανάγκες όλων των τμημάτων του νοσοκομείου όπως χειρουργείων, ΤΕΠ, ΜΕΘ, όλων των κλινικών, αλλά και οι ανάγκες απομόνωσης κλινών που θα νοσηλεύονται άτομα με μεταδοτικά νοσήματα με αποτέλεσμα τον συνολικό εκσυγχρονισμό και την βελτίωση υπηρεσιών υγείας, που παρέχει το νοσηλευτικό ίδρυμα. Ανάμεσα στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται και μηχανήματα αναγκαία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και άλλων ανάλογων ιών στο μέλλον.

 


2.«Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας»: Επίσης θα γίνει προμήθεια δεκάδων σύγχρονων μηχανημάτων για την κάλυψη και αναβάθμιση των λειτουργικών αναγκών όλων των τμημάτων του νοσοκομείου (χειρουργείων, ΤΕΠ, ΜΑΦ), όλων των κλινικών, αλλά και οι ανάγκες απομόνωσης κλινών που θα νοσηλεύονται άτομα με μεταδοτικά νοσήματα. Το ίδιο ισχύει και για τον εξοπλισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος με μηχανήματα αναγκαία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και άλλων ανάλογων ιών στο μέλλον.

Κατηγορία Υγεία

Στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και ρυθμίσεων για την προστασία και την ανάγκη περιορισμού της διασποράς του COVID-19 και σύμφωνα με την υπ αριθμ. 663403/1-12-20 γνωμοδότηση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας κατόπιν εμφάνισης κρουσμάτων COVID-19 στη Δ.Ο.Υ Βέροιας, αναστέλλεται η λειτουργία της για το χρονικό διάστημα 2/12/2020 έως και 14/12/2020.


Η υπηρεσία θα επανέλθει στη λειτουργία της από 15/12/2020.

 

Η Προϊσταμένη Δ.Ο.Υ. Βέροιας

 

Στάμου Δήμητρα

Κατηγορία Οικονομία
Καλημέρα!!! Πάντα με καινούρια πιάτα κοντά σας...
 
Έτσι και σήμερα   
 
 
Κατηγορία Επιχειρείν

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, τον Νοέμβριο έγιναν συνολικά 90.752 έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία (πλην Θεσσαλονίκης).

Συνολικά επιβλήθηκαν 3.756 πρόστιμα, εκ των οποίων 2.013 για άσκοπη μετακίνηση και 1.743 για μη χρήση μάσκας.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει:

“Συνεχείς είναι οι έλεγχοι των αστυνομικών για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 90.752 έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία (πλην Θεσσαλονίκης) και επιβλήθηκαν 3.756 πρόστιμα, εκ των οποίων 2.013 για άσκοπη μετακίνηση και 1.743 για μη χρήση μάσκας.

Πιο αναλυτικά ανά Διεύθυνση Αστυνομίας που υπάγεται στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας:

Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας:

Πραγματοποιήθηκαν 10.518 έλεγχοι.
Επιβλήθηκαν 682 πρόστιμα, εκ των οποίων 378 για άσκοπη μετακίνηση και 304 για μη χρήση μάσκας.

Διεύθυνση Αστυνομίας Κιλκίς:

Πραγματοποιήθηκαν 14.506 έλεγχοι.
Επιβλήθηκαν 517 πρόστιμα, εκ των οποίων 274 για άσκοπη μετακίνηση και 243 για μη χρήση μάσκας.

Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας:

Πραγματοποιήθηκαν 10.761 έλεγχοι.
Επιβλήθηκαν 529 πρόστιμα, εκ των οποίων 230 για άσκοπη μετακίνηση και 299 για μη χρήση μάσκας.

Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας:

Πραγματοποιήθηκαν 20.121 έλεγχοι.
Επιβλήθηκαν 866 πρόστιμα, εκ των οποίων 494 για άσκοπη μετακίνηση και 372 για μη χρήση μάσκας.

Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών:

Πραγματοποιήθηκαν 9.571 έλεγχοι.
Επιβλήθηκαν 518 πρόστιμα, εκ των οποίων 347 για άσκοπη μετακίνηση και 171 για μη χρήση μάσκας.

Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής:

Πραγματοποιήθηκαν 25.275 έλεγχοι.
Επιβλήθηκαν 644 πρόστιμα, εκ των οποίων 290 για άσκοπη μετακίνηση και 354 για μη χρήση μάσκας.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας”.

Κατηγορία Αστυνομικά

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις των οποίων ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) περιλαμβάνεται στο αριθ. 5204/24.11.2020 ΦΕΚ (τεύχος Β΄) εμπίπτουν στην υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για το μήνα Νοέμβριο 2020.

Ξεκίνησε η νηστεία και το Tsi Tsi Σουβlα Μπαr ετοιμάζει και απολαυστικά νηστίσιμα όπως...γαρίδες τυλιγμένες και παναρισμενες με τραγανές κρούστες, καβουροδαγκάνες και πατάτες φτυαράκι για να φτυαριζεις την vegan μαγιονέζα...

Κατηγορία Επιχειρείν

Δύσκολα θα ανοίξουν στις 14/12 Δημοτικά, Νηπιαγωγεία - Την Παρασκευή πριν το διάγγελμα θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης για τα σχολεία - Ποια τα βήματα της άρσης του lockdown

Το δίλημμα ανοικτά ή κλειστά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία μέχρι και τη διακοπή των μαθημάτων για τις γιορτές των Χριστουγέννων, συνεχίζει να ταλανίζει τους ειδικούς που δεν έχουν πάρει την τελική τους απόφαση για την άρση του lockdown λόγω κορονοϊού. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι διχασμένη κι έτσι θα παραμείνει κατά τα φαινόμενα, οπότε η εισήγηση που θα δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα παρθεί κατά πλειοψηφία κι ως εκ τούτου η τελική απόφαση βαραίνει τον πρωθυπουργό, για το αν τελικά θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, ενδεχόμενο το οποίο απομακρύνεται μέρα με τη μέρα ή αν θα πάνε για του... χρόνου μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Οπως είπε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει διχογνωμία στην επιτροπή κι έτσι αναμένεται να πάει μέχρι και την Παρασκευή που θα ανακοινωθεί τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση. Εκφράζοντας την πεποίθησή του, ο καθηγητής τόνισε ότι «το μόνο που μένει να φανεί είναι αν θα πάμε για τις 14 Δεκεμβρίου στα Δημοτικά, αλλά το πιο πιθανό είναι να ανοίξουν μετά τις γιορτές και τα Δημοτικά, μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».

Ο Γιάννης Σαραντάκος είπε στην «Ωρα Ελλάδος» ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί και θα παρθεί κυριολεκτικά στο παρά... ένα, όταν και θα λάβει την τελική εισήγηση από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην οποία θα έχει διαβιβαστεί το «πόρισμα» των ειδικών.

Ετσι λοιπόν, στο διάγγελμα του πρωθυπουργού την προσεχή Παρασκευή, αναφορικά με την άρση των μέτρων, το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι τα σχολεία.

Με τα έως τώρα δεδομένα στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει με αυστηρούς περιορισμούς το λιανεμπόριο για τις μικρές επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό αυστηρό καθεστώς και με ελάχιστο κόσμο μέσα. Γύρω στις 21 του μήνα αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους τα μεγάλα μαγαζιά και δη τα πολυκαταστήματα, αλλά κι αυτά με αυστηρά μέτρα.

Δεδομένα, παραμένει κλειστή η εστίαση και η διασκέδαση με ό,τι συνεπάγεται από κινηματογράφους μέχρι μπαρ και πίστες.

Αλλο ένα δεδομένο είναι η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Μένει δε να αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει η μετακίνηση στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ύστερα κι από την σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο για «μία συν μία οικογένεια το πολύ».
Στενάζουν οι ΜΕΘ, ανησυχία για τις διασωληνώσεις

Την ίδια ώρα, η μάχη που δίνεται στην πρώτη γραμμή, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τις δραματικές στιγμές που εξακολουθούν να ζουν στη Θεσσαλονίκη παρά την, κατά πώς φαίνεται, σχετική οριζοντοποίηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, περιέγραψε ο διευθυντής Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ακόμα και το βράδυ, γίνεται μεγάλος αγώνας να βρεθεί μία κλίνη εντατικής. Δεν λέει να κοπάσει αυτό το κύμα».

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και το OPEN TV, ο κ. Καπραβέλος δήλωσε πως «η κρυφή διασπορά στην κοινωνία είναι μεγάλη, καθένας που μπαίνει στην εντατική έχει πίσω του βουβά κρούσματα» και πως «ο μεγάλος όγκος των ασθενών σε βαριά κατάσταση». Γι' αυτό, όπως εξήγησε, γιατροί και νοσηλευτές, που βιώνουν δια ζώσης τη δύσκολη κατάσταση, είναι «επιφυλακτικοί για την άρση των μέτρων». «Είναι θολή ακόμη η μέρα για να γίνει άρση περιορισμών... Ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει να διευκολύνουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να δούμε τους σκληρούς αριθμούς να υποχωρούν πριν από την άρση», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Θανάσης Εξαδάκτυλος. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε πως πρέπει να υποχωρήσει ο αριθμός των διασωληνωμένων και συμπλήρωσε: «Όλοι οι δείκτες πρέπει να μειωθούν για να ανοίξει η χώρα... Πρέπει να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ αλλά και οι απλές κλίνες».

Κατηγορία Εκπαίδευση

Στις 8/12 ξεκινούν οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τις αναστολές του μηνός Δεκεμβρίου που θα γίνουν στη βάση του ποσού των 534 ευρώ και στα 17,8 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων θα πληρωθούν την ειδική αποζημίωση του Νοεμβρίου εντός Δεκεμβρίου, μετά τις 7 και έως τις 21 Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρίου, με ποσό βάσης τα 800 ευρώ. Ήδη, βέβαια, ξεκίνησε η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους από τον ΟΑΕΔ

 

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, δηλαδή για το χρονικό διάστημα από 1/12 έως 7/12 -καθώς προς το παρόν το lockdown ισχύει μέχρι 7 Δεκεμβρίου-, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας συνεχίζουν να ισχύουν οι λίστες κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ του Νοεμβρίου, με επιμέτρηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στο ποσό των 534 ευρώ.

 

Οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τις αναστολές του μηνός Δεκεμβρίου αρχίζουν την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, έως τις 7 Δεκεμβρίου συνεχίζονται οι δηλώσεις αναστολών από πληττόμενες επιχειρήσεις για τον Νοέμβριο.

 

Τούτων δοθέντων οι εργαζόμενοι θα λάβουν:

 

125 ευρώ αν τεθούν σε αναστολή από 1-7 Δεκεμβρίου, με βάση τα 534 ευρώ. Αν ήταν σε αναστολή και από 3 έως 30 Νοεμβρίου από πληττόμενη επιχείρηση, θα λάβουν για τον Νοέμβριο 747 ευρώ, με βάση τα 800 ευρώ. Σύνολο 872 ευρώ.


231 ευρώ αν τεθούν τεθεί σε αναστολή 1-13 Δεκεμβρίου, με βάση τα 534 ευρώ. Αν ήταν σε αναστολή και από 7 έως 30 Νοεμβρίου από πληττόμενη επιχείρηση θα λάβουν για τον Νοέμβριο 640 ευρώ, με βάση τα 800 ευρώ. Σύνολο 871 ευρώ.


356 ευρώ αν τεθούν σε αναστολή 1-20 Δεκεμβρίου. Αν ήταν σε αναστολή και από 7 έως 30 Νοεμβρίου από πληττόμενη επιχείρηση θα λάβουν για τον Νοέμβριο 640 ευρώ, με βάση τα 800 ευρώ. Σύνολο 996 ευρώ.

 

Στο μεταξύ σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, στις 27/11 εξοφλήθηκαν 277.999 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης τον Νοέμβριο από εργοδότες που έκλεισαν με κρατική εντολή. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης ήταν κυμαινόμενο, ανάλογα με τις ημέρες της αναστολής, με τη μέση αποζημίωση να φτάνει στα 677 ευρώ.

 

Οι αποζημιώσεις υπολογίστηκαν με βάση τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Το ίδιο θα συμβεί και με τους χιλιάδες εργαζόμενους που δηλώνονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας από επιχειρήσεις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ για τον Νοέμβριο.

Κατηγορία Οικονομία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας