alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας

Το σχέδιο «Ελευθερία» περιγράφει βήμα βήμα πόσες δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού θα φθάσουν στη χώρα μας, σε ποιο διάστημα αλλά και από ποιες εταιρείες. Επίσης, αναφέρεται λεπτομερώς στη διαδικασία διανομής και παραλαβής από όλα τα εμβολιαστικά κέντρα.


Οι ηλικίες

Με βάση το σχέδιο προτεραιοποίησης που έχει γίνει, οι εμβολιασμοί θα γίνουν ως εξής:
Προβεβλημένοι σύνδεσμοι
Μεγάλος διαγωνισμός του ethnos.gr: Κερδίστε ένα Volkswagen T-Roc αξίας 23.200€ με ένα SMS!

Στην 1η φάση θα εμβολιαστούν

Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Στη 2η φάση θα εμβολιαστούν:

Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).

Περαιτέρω προτεραιοποίηση:

Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

 

Στην 3η φάση θα εμβολιαστούν:

Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

 

Οι δόσεις

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.

 

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας η χώρα μας θα παραλάβει (οι δόσεις σε εκατομμύρια):

Pfizer/BioNTech: 4,7

AstraZeneca/Oxford: 7,1

Johnson & Johnson: 4,7

Sanofi / GSK: 4,7

Moderna: 1,8

Curevac: 5,3

 

Δείτε όλο το σχέδιο   εδώ

Κατηγορία Υγεία

«Η ανατολή της θεϊκής παρουσίας ας ταυτιστεί με την ελπίδα μας για το ξημέρωμα καλύτερων ημερών»

«Οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικά τις ημέρες των εορτών, να τηρήσουμε στο ακέραιο τις επιταγές της Πολιτείας» είπε ο πρωθυπουργός.

 

«Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια προετοιμασίας από την Πολιτεία, από όλα τα συναρμόδια υπουργεία κι έχουν στηθεί παραπάνω από 1.000 κέντρα εμβολιασμού», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νοσοκομείο της Βέροιας και με την οποία ολοκλήρωσε τη σημερινή περιοδεία του σε δομές υγείας στην Πέλλα και την Ημαθία.

 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι υγειονομικοί, καθώς είναι «οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και οφείλουμε πάνω από όλα αυτούς να προστατεύσουμε για να συνεχίσουν να προστατεύουν εμάς», θα εμβολιαστούν πρώτοι και «θα δώσουν το καλό παράδειγμα».

 

«Είμαι σίγουρος ότι και το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που αυτή τη στιγμή εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις, κάποιες αμφιβολίες, για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να εμβολιαστούν, με την πορεία του χρόνου -και βλέποντας τους συναδέλφους να εμβολιάζονται με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα- θα κάνουν και αυτοί το βήμα ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμόρφωση με τον εμβολιασμό, ειδικά στους υγειονομικούς μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Από εκεί και πέρα», προσέθεσε, «θα ακολουθήσουν, όπως έχουμε ανακοινώσει, οι ευάλωτες ομάδες, οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, για να φτάσουμε τελικά στον γενικό πληθυσμό έτσι ώστε να μπορέσουμε πια να φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάσουμε μεταξύ του 60% και του 70% του ελληνικού πληθυσμού που απαιτείται για να τελειώνουμε μία και καλή με αυτή την περιπέτεια, να ξαναπάρουμε πίσω τον έλεγχο των ζωών μας, να ξαναμπεί η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».

 

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Χαίρομαι διότι τα περιστατικά βαίνουν μειούμενα και η πίεση στα νοσοκομεία μας έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά, αλλά οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικά τις ημέρες των εορτών, να τηρήσουμε στο ακέραιο τις επιταγές της Πολιτείας, οι οποίες φυσικά ακολουθούν πάντα τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων μας». Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε εκ νέου έκκληση να αποφύγουν οι πολίτες τις ημέρες των εορτών της συναθροίσεις, να περιοριστούν σε οικογενειακές συνάξεις «διότι αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος, για να μην βιώσουμε και πάλι μία αναζωπύρωση της πανδημίας, ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα δοκιμάσει και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τη στιγμή που «βλέπουμε πια το φως στην άκρη του τούνελ, κι αυτό δεν είναι άλλο από το εμβόλιο , το οποίο θα φτάσει στη χώρα μας τις επόμενες μέρες».

 

«Συζήτηση με τη διοίκηση και εργαζόμενους του νοσοκομείου»

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Βέροιας για την προσπάθεια που έχει καταβληθεί τους τελευταίους μήνες στη διαχείριση της πανδημίας. Στο νοσοκομείο από το καλοκαίρι λειτουργεί κλινική covid, της οποίας το προσωπικό έχει εκπαιδεύτηκε στο ΑΧΕΠΑ σχετικά με την εφαρμογή πρωτοκόλλου και διαχείρισης περιστατικών covid. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό το νοσοκομείο ενισχύθηκε σε προσωπικό αλλά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ενώ τον Αύγουστο του 2019 η μονάδα διέθετε δυο αναπνευστήρες, σήμερα διαθέτει δώδεκα. Νοσηλεύτηκαν περισσότερα 550 περιστατικά ασθενών covid-19.

 

«Γνωρίζω πόσο πολύ δοκιμάστηκαν όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και το νοσοκομείο της Βέροιας και τα νοσοκομεία της Πέλλας που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ότι από την πρώτη στιγμή το υπουργείο και η 3η Υγειονομική Περιφέρεια, όλα τα στελέχη, στάθηκαν κοντά σας, για να σας ενισχύσουμε στο μέτρο του εφικτού. Προστέθηκε προσωπικό και παραπάνω εξοπλισμός, αλλά όλα αυτά έχουν ελάχιστη σημασία μπροστά στη δική σας προσπάθεια», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη διοίκηση και τους εργαζομένους του νοσοκομείου.

 

 

«Καταφέραμε να περιθάλψουμε τον κάθε συμπολίτη μας, ο οποίος είχε ανάγκη ιατρικής φροντίδας και κάναμε το καλύτερο που μπορούσε να γίνει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Τα κάναμε όλα τέλεια; Προφανώς όχι. Βελτιωνόμαστε, μαθαίνουμε πάντα από τα λάθη μας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που -ελπίζουμε να μην χρειαστεί- έλθουμε πάλι αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος»

 

Συζητώντας με το υγειονομικό προσωπικό ο πρωθυπουργός μίλησε για το «μεγάλο στοίχημα» του εμβολιασμού λέγοντας τους χαρακτηριστικά: «Ο εμβολιασμός θα αρχίσει επίσημα στις 27 Δεκεμβρίου. Θα εμβολιαστώ κι εγώ από τους πρώτους, αλλά οι πρώτοι που πρέπει να εμβολιαστούν είναι (σ.σ. όσοι αποτελούν) το υγειονομικό μας προσωπικό. Κι εκεί θα χρειαστούμε τη δική σας βοήθεια, το δικό σας καλό παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν είναι υψηλά, θέλουμε να τα κάνουμε ακόμη υψηλότερα και θέλουμε να δώσετε εσείς το καλό παράδειγμα, ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσετε τους εαυτούς σας και δεν θα χρειαστεί να περάσετε από τη δοκιμασία του κορονοϊού».

«Ξέρετε πολύ καλά ότι εκεί είναι η μεγάλη δοκιμασία για πολλούς συμπολίτες μας. Είναι ένας ιός που τώρα προσπαθούμε να καταλάβουμε. Χτυπάει πρωτίστως ηλικιωμένους συμπολίτες αλλά και νεώτεροι μπορεί να ταλαιπωρηθούν και να χάσουν τη ζωή τους και δε θα αφήσουμε πίσω μας αυτήν την μεγάλη περιπέτεια αν δεν πετύχουμε έναν μαζικό εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού. Είναι μια εξαιρετικά σύνθετη άσκηση, θα χρειαστούμε τη βοήθεια σας. Εμείς θα παραδώσουμε τα εμβόλια, όπου πρέπει και όπως πρέπει, ανάλογα πώς τα παραλαμβάνουμε από το εξωτερικό, αλλά μετά η ευθύνη περνά στα δικά σας χέρια. Όλοι μαζί πρέπει να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία, την τοπική κοινωνία της Βέροιας, γιατί ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος», τόνισε ο πρωθυπουργός, και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο που θα λειτουργήσει.

«Εθνικός στόχος η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης»

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου της Βέροιας, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πρόκειται να παραδοθεί τους επόμενους μήνες. «Χαίρομαι που ξεπεράστηκαν διαχρονικά εμπόδια. Θέλω να θυμίσω ότι αυτή η πτέρυγα επρόκειτο να παραδοθεί το 2016, θα παραδοθεί αισίως τους πρώτους μήνες του 2021. Θέλω να συγχαρώ τον διοικητή για την πολύ μεγάλη προσπάθεια, που έχει καταβάλει, ώστε αυτή η νέα πτέρυγα, που στην ουσία είναι ένα καινούριο νοσοκομείο για την πόλη της Βέροιας, να είναι έτοιμη όσο το δυνατόν πιο σύντομα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «υποδειγματική» την μονάδα εντατικής θεραπείας που επισκέφθηκε όπως και την παιδιατρική μονάδα. «Νομίζω ότι είναι μία παρακαταθήκη για την ευρύτερη περιοχή και η καλύτερη έμπρακτη απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας», υπογράμμισε.

 

Ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα «για τη σημαντική δουλειά που κάνει κι αυτός για να στηρίξει το εθνικό σύστημα υγείας και τις υποδομές του», διαβεβαίωσε ότι «δεν σταματάμε εδώ την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας», καθώς « η κρίση του κορονοϊού ήταν μια αφορμή να κοιτάξουμε σε βάθος, να δούμε τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες ενός εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο πρέπει να στηριχθεί, πρέπει να εκσυγχρονιστεί, πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό και αυτό είναι και μία προσωπική δικιά μου δέσμευση, είναι ένας μεγάλος εθνικυ, με όλες τις υγειονομικές περιφέρειες, σε όλες τις πτυχές του, θα δούμε όλο τον χάρτη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που όπως καλά ξέρετε πάσχει σε όλη τη χώρα».

 

Όπως εξήγησε, «όταν πάσχει η πρωτοβάθμια περίθαλψη έρχονται περισσότερα περιστατικά από όσα χρειάζεται στα νοσοκομεία» και γι' αυτό «θα δούμε πώς θα ενισχύσουμε τα νοσοκομεία, έτσι ώστε το κάθε νοσοκομείο να έχει την απαραίτητη υποδομή να κάνει αυτό το οποίο πρέπει, αυτό το οποίο του αναλογεί για το μέγεθος της τοπικής κοινωνίας που εξυπηρετεί ώστε να δούμε τις πολιτικές της πρόληψης που κι αυτές έχουν πολύ μεγάλη σημασία».

 

«Η υγεία είναι στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής και για το 2021, κανείς πολίτης δε θα μείνει χωρίς ποιοτική φροντίδα, αλλά αυτό το εγγυάστε εσείς, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής οπότε και πάλι ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε όλες και σε όλους και να ευχηθώ από καρδιάς καλές γιορτές, για αυτό ήλθα για να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ», κατέληξε ο πρωθυπουργός, ευχόμενος «καλές γιορτές, να έχουμε μια καλή χρονιά με υγεία, το 2021 που είναι τόσο εμβληματικό έτος για την χώρα μας συνολικά, να είναι η χρόνια που θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια, αυτήν την κρίση και θα βγούμε πιο ενωμένοι, θα βγούμε πιο ισχυροί από αυτήν την πρωτόγνωρη ταλαιπωρία».

 

Η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Βέροιας

 

Η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας θα διαθέτει έξι χειρουργεία, δώδεκα κλίνες εντατικής φροντίδας και άλλες κλινικές.

«Είμαστε μια ομάδα όλοι, από εμένα μέχρι τους εργαζόμενους, όχι μόνο το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και το διοικητικό, γιατί για να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο χρειάζεται και το διοικητικό προσωπικό, διότι πρέπει όλα να λειτουργούν σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Θα είμαστε κοντά σας και με το καλό να εγκαινιάσουμε και την καινούργια πτέρυγα», είπε ο πρωθυπουργός.

 

«Η νέα πτέρυγα νοσοκομείου της Βέροιας θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021 και θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και τους επισκέπτες της Ημαθίας. Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της περιοχής μας σε απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη του στο νοσοκομείο.

 

Νωρίς το πρωί σε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός και ο περιφερειάρχης συζήτησαν για τα τελευταία δεδομένα που δείχνουν βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πόλη, καθώς και για άλλα ζητήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο τέλος της επίσκεψης ο περιφερειάρχης ξενάγησε τον πρωθυπουργό στον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το νέο διοικητήριο της Ημαθίας. «Το κτίριο θα στεγάζει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ημαθία. Έγινε παραχώρηση του οικοπέδου προχθές από το υπουργείο Οικονομικών και προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση του κτιρίου, στην είσοδο της πόλης της Βέροιας», διευκρίνισε ο κ.Τζιτζικώστας.
Με την επίσκεψη στη Βέροια ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κεντρική Μακεδονία.

 

«Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 27 Δεκεμβρίου», επανέλαβε ο πρωθυπουργός

«Ήρθα να σας πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την τεράστια προσπάθεια, την οποία έχετε καταβάλει. Ξέρω ότι το νοσοκομείο έχει δοκιμαστεί πολύ. Αντέξαμε όμως και θα εξακολουθούμε να αντέχουμε. Θέλω να ξέρετε ότι έχετε την αμέριστη στήριξή μου σε όλο τον αγώνα, τον οποίο δίνετε». Αυτό ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους εργαζόμενους του νοσοκομείου Γιαννιτσών το οποίο επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης, 23 Δεκεμβρίου.

Στα Γιαννιτσά ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το Κέντρο Υγείας, ενώ το πρωί βρέθηκε κοντά στα παιδιά στο Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα» στη Θεσσαλονίκη. Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τη διοίκηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Νομό και τους ευχαρίστησε για τον αγώνα που δίνουν κόντρα στον κορονοϊό. Ξέρουμε ότι ειδικά η Πέλλα χτυπήθηκε πολύ από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ότι το νοσοκομείο έφτασε στα όρια των αντοχών του. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να το υποστηρίξουμε -το ξέρετε καλά- και σε ανθρώπινο δυναμικό και θέλω να ευχαριστήσω και τους γιατρούς και τους εθελοντές οι οποίοι προσφέρθηκαν να έρθουν να στηρίξουν το νοσοκομείο».


Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, σημείωσε ότι «τα κρούσματα σε όλη τη βόρεια Ελλάδα μειώνονται σταθερά αλλά βέβαια έχουμε και τις μέρες των γιορτών μπροστά μας, οπότε πρέπει και εσείς σε τοπικό επίπεδο να περάσετε το μήνυμα ότι αυτές τις μέρες θα τις περάσουμε πολύ στενά, οικογενειακά, για να μπει το ‘21 στην κυριολεξία με το δεξί και να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που θα μας δοκιμάσουν και θα μας πιέσουν πάρα πολύ».


«Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 27 Δεκεμβρίου. Θα εμβολιαστώ και εγώ από τους πρώτους και μετά θα έχουμε μια σταθερή ροή. Πρώτα απ΄όλα να εμβολιαστείτε εσείς και να περάσετε το μήνυμα ότι οι υγειονομικοί, ειδικά οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, έχουν μια ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι σε αυτούς που φροντίζουν να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα δώσουν το καλό παράδειγμα και θα εμβολιαστούν. Δεν εκτιμώ -θέλω να το τονίσω, γιατί ακούω διαφορά- ότι θα υπάρξει ουσιαστική αντίδραση στον εμβολιασμό. Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός για όλες τις κατηγορίες των εργαζόμενων. Αλλά εσείς πρέπει να δώσετε πρώτες και πρώτοι το καλό παράδειγμα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Δεν αμφιβάλλω γι’ αυτό, οπότε και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε μέσω ασυρμάτου με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, κάποιοι εκ των οποίων είχαν βγει στα μπαλκόνια για να τον δουν, και μετά με το προσωπικό που υπηρετεί στο Τμήμα Έκτακτων Περιστατικών, το οποίο υποδέχεται τους ασθενείς με κορονοϊό και τους ευχαρίστησε θερμά για το έργο τους. «Βλέπω ότι η πίεση έχει αρχίσει και μειώνεται και πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, αρκεί να προσέχουμε όλοι. Να είστε καλά, χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα, υγεία πάνω απ’ όλα σε εσάς και τις οικογένειές σας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου, Ευάγγελος Λόγγος, έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκ μέρους του προσωπικού, ένα τετράδιο όπου εργαζόμενοι που φρόντιζαν ασθενείς με κορονοϊό έγραφαν τις σκέψεις τους. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να το μελετήσει για να δει την καθημερινότητα του αγώνα τους κατά της πανδημίας.


Η συνέχεια του κράτους

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών έδειξαν στον Πρωθυπουργό τη μαρμάρινη επιγραφή η οποία αναφέρει ότι το νοσοκομείο θεμελιώθηκε επί Πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου στις 11.06.1989 και εγκαινιάστηκε στις 22.09.1993 επί Πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ανέφεραν μάλιστα ότι η τελευταία φορά που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Πρωθυπουργός της χώρας ήταν πριν από 27 χρόνια, στα εγκαίνια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επιγραφή που μνημονεύει το ρόλο που έπαιξαν οι δύο Πρωθυπουργοί για την ανέγερση του Νοσοκομείου συμβολίζει τη συνέχεια του κράτους.


Η διαδικασία εμβολιασμού είναι η πιο σύνθεση άσκηση που έχει οργανώσει ποτέ το ελληνικό κράτος

 

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το Κέντρο Υγείας της πόλης, όπου θα συστεγαστούν τρία από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα κατά του κορονοϊού. Κάθε ένα από τα τρία θα διαθέτει δύο αίθουσες εμβολιασμού και θα λειτουργεί με δύο βάρδιες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε από τον Υποδιοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Κωνσταντίνο Χριστόγλου, στην αίθουσα όπου θα γίνεται η ανασύσταση των εμβολίων μετά την απόψυξή τους και σε δύο έτοιμες αίθουσες εμβολιασμού.

«Είναι η πιο σύνθεση άσκηση που έχει οργανώσει ποτέ το ελληνικό κράτος, η διαδικασία εμβολιασμού, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα πάει μία χαρά, με τη δική σας στήριξη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με επισκέπτριες υγείας που θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται για τον ασφαλή εμβολιασμό των πολιτών, αλλά και για τις υποδομές που διαθέτει το κέντρο προκειμένου τα σκευάσματα να σε κατάλληλες συνθήκες.
«Πάντα κοντά στα ιδρύματα τα οποία ασχολούνται με τα παιδιά»

Νωρίτερα, στον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα» το οποίο συμπληρώνει με το νέο έτος 100 χρόνια ζωής και αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους που ζουν τα παιδιά από την πρόεδρο του Ιδρύματος Θεοφανώ Παπαζήση, τη διευθύντρια Βασιλεία Μαύρου και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης. Η κ. Παπαζήση είπε στον Πρωθυπουργό ότι μέσα μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες το κλίμα στο ίδρυμα είναι ζεστό και οικογενειακό προσθέτοντας ότι πολλά από τα κορίτσια το νιώθουν σαν σπιτι τους και έτσι ακόμη και μετά την ενηλικίωση τους γυρίζουν και βοηθούν.

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους στο Ίδρυμα για όσα προσφέρουν καθημερινά. Παράλληλα άκουσε και κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεσμεύτηκε να βοηθήσει με κάθε τρόπο.

 

 

Κατηγορία Υγεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

(Α)

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε, σήµερα, 23/12/2020, τον πίνακα µε τα πορίσµατα επανεκτίµησης των ζηµιών από το ζηµιογόνο αίτιο ΧΑΛΑΖΙ της 10/07/2019 στις καλλιέργειες παραγωγών της ∆/Τ.Κ. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ. Τα πορίσµατα αυτά είναι στη διάθεση των ενδιαφεροµένων παραγωγών.

Κατηγορία Αγροτικά

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο πρωθυπουργός, λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα κάνει μία γρήγορη περιοδεία σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα επισκεφτεί νοσοκομεία και κέντρα Υγείας.

 

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα επισκεφτεί το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα» και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Γιαννιτσά όπου θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας.

Ακολούθως, θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο Έδεσσας και το Νοσοκομείο Βέροιας.

Κατηγορία Υγεία

Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου το απόγευμα μεταδόθηκε μέσα από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως μας και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Παύλειος Λόγος», ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος με θέμα: «Περί θείας ευχαριστίας», με αφορμή την πολεμική που ασκείται στις ημέρες μας εναντίον του μυστηρίου. 

 

 

 

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: Ἡ γέννηση τοῦ Χριστοῦ εἶναι θαῦμα μέγα, εἶναι ἕνα κοσμοσωτήριο γεγονός, εἶναι ἔκφραση τῆς θείας ἀγάπης πρός τόν ἁμαρτωλό ἄνθρωπο, γιατί εἶναι ἕνα γεγονός ἐπαναλαμβανόμενο στούς αἰῶνες, γιά τόν κάθε ἄνθρωπο ἀνεξαιρέτως, προσωπικά. 

Αὐτός εἶναι ὁ λόγος γιά τόν ὁποῖο Ἐκκλησία μας δέν ἑορτάζει τά Χριστούγεννα ὡς τήν ἀνάμνηση ἑνός θαυμαστοῦ ἱστορικοῦ γεγονότος, ἀλλά μᾶς καλεῖ νά τό ζήσουμε, νά τό βιώσουμε πνευματικά, νά τό αἰσθανθοῦμε στήν ψυχή μας, νά τό νιώσουμε ὡς πραγματικότητα πού συντελεῖται μέσα μας καί μᾶς ἀναγεννᾶ. Γιατί τά Χριστούγεννα δέν εἶναι μία ἡμέρα τοῦ χρόνου, δέν εἶναι μία ὁποιαδήποτε ἑορτή ἤ μία ἡμέρα συναντήσεως μέ τά προσφιλῆ μας πρόσωπα. Εἶναι καί ὅλα αὐτά, ἀλλά πρωτίστως καί κυρίως εἶναι ἡ ἡμέρα τῆς γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ καί στή δική μας καρδιά, εἶναι ἡ ἡμέρα τῆς πνευματικῆς ἀναγεννήσεώς μας.

Γι᾽ αὐτό καί οἱ προσπάθειες τῆς Ἐκκλησίας μας, τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου καί τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, ἦταν ἐπίμονες, ὥστε νά δοθεῖ ἡ δυνατότητα ἀπό τούς ἰθύνοντες, χωρίς νά καταστρατηγηθοῦν τά μέτρα προστασίας ἀπό τόν κορωνοϊό καί προφυλάξεως ἀπό τή διάδοση καί τή διασπορά του, νά ἑορτάσουμε τά Χριστούγεννα μέ τούς ναούς μας ἀνοικτούς, μέ τή δυνατότητα συμμετοχῆς περισσοτέρων πιστῶν στή θεία Λειτουργία καί στό ἱερώτατο μυστήριο τῆς θείας Κοινωνίας. Διότι ἡ θεία Κοινωνία γιά τούς χριστιανούς πού εἶναι συνειδητά μέλη τῆς Ἐκκλησίας δέν εἶναι οὔτε συνήθεια οὔτε πολυτέλεια, ἀλλά τρόπος μετοχῆς στό θαῦμα τῆς γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ, τρόπος μετοχῆς στόν σκοπό αὐτοῦ τοῦ κοσμοσωτηρίου γεγονότος, πού δέν εἶναι ἄλλος ἀπό τή γέννηση τοῦ Χριστοῦ μέσα στήν ψυχή μας καί τή βίωση τοῦ θαύματος πού συντελέσθηκε μέ τήν ἐνανθρώπησή του.

Εἶναι ἀλήθεια ὅτι τούς τελευταίους μῆνες ἀναφερθήκαμε ἐπανειλημμένα στό θέμα τῆς θείας Κοινωνίας, γιατί πολλοί ἦταν ἐκεῖνοι οἱ ὁποῖοι, εἴτε ἀπό ἄγνοια εἴτε ἀπό ἔλλειψη πίστεως καί εὐσεβείας εἴτε ἀκόμη, κάποιες φορές, καί ἀπό διάθεση νά ἀμφισβητήσουν τήν πίστη ἤ καί νά πολεμήσουν τήν Ἐκκλησία, ἀναφέρθηκαν στό μυστήριο τῆς θείας Εὐχαριστίας μέ τρόπο ἀνοίκειο καί ὑποτιμητικό, καί ὑπεισῆλθαν σέ θέματα πίστεως καί εὐσεβείας, χωρίς νά διαθέτουν τίς γνώσεις καί χωρίς νά ἔχουν τό δικαίωμα, ἀμύητοι στόν χῶρο τοῦ μυστηρίου. Ὁρισμένοι μάλιστα τό ἔκαναν προβάλλοντας δῆθεν λόγους προστασίας τῆς δημοσίας ὑγείας καί ἀποφυγῆς τῆς διασπορᾶς τοῦ ἰοῦ, παραβλέποντας καί αὐτήν ἀκόμη τήν ἀλήθεια τῶν πραγμάτων καί τήν ἐμπειρία πού προκύπτει ἀπό τούς εἴκοσι αἰῶνες ἱστορίας τῆς Ἐκκλησίας. 

Τό μυστήριο τῆς θείας Εὐχαριστίας δέν εἶναι ὑπόθεση τῆς ἐπιστήμης καί δέν κατανοεῖται μέ τή λογική. Αὐτό δηλώνει καί ἕνα τροπάριο πού ψάλλουμε, ὅταν μεταλαμβάνουμε. «Τοῦ δείπνου σου τοῦ μυστικοῦ σήμερον Υἱέ Θεοῦ κοινωνόν με παράλαβε. Οὐ μή γάρ τοῖς ἐχθροῖς σου τό μυστήριον εἴπω». Ζητοῦμε ἀπό τόν Χριστό νά μᾶς καταστήσει κοινωνούς τοῦ δείπνου του καί ὁμολογοῦμε ὅτι τό δεῖπνο αὐτό εἶναι «μυστικό». Εἶναι πέραν τῶν ὁρίων τῆς λογικῆς. Εἶναι μυστήριο πού δέν ἀναλύεται μέ τή λογική, οὔτε μποροῦμε νά τό ἐξηγήσουμε σέ ὅσους ὄχι μόνο δέν πιστεύουν στόν Χριστό, ἀλλά στέκονται ἐχθρικά ἀπέναντί του. Τό μυστήριο τῆς θείας Εὐχαριστίας ἀφορᾶ μόνο αὐτούς πού τόν πιστεύουν καί πλησιάζουν μέ πίστη γιά νά κοινωνήσουν. «Τά ἅγια τοῖς ἁγίοις», λέγει ὁ λειτουργός. Καί ἅγιοι εἶναι καί ὅσοι πιστεύουν στόν Χριστό καί ἀγωνίζονται νά τηροῦν τίς ἐντολές του, νά μετανοοῦν γιά τά λάθη τους καί νά προσέρχονται κατάλληλα προετοιμασμένοι στό μυστήριο. Ὅσοι δέν πιστεύουν, δέν μποροῦν νά ἐκφέρουν γνώμη γι᾽ αὐτό, γιατί δέν ἔχουν οὔτε τή γνώση οὔτε τήν ἐμπειρία, δέν ἔχουν οὔτε καί τή δυνατότητα νά τό κατανοήσουν. Κατά συνέπεια δέν θά πρέπει οὔτε νά τούς ἀκοῦμε οὔτε πολύ περισσότερο νά ἐπηρεαζόμεθα ἀπό αὐτούς.

Ἡ μετάληψη τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Κυρίου μας εἶναι γιά ὅσους προσέρχονται στό μυστήριο «μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καί ἀγάπης» μετοχή στόν Χριστό, εἶναι μετοχή στό φάρμακο τῆς ἀθανασίας καί τῆς αἰωνίου ζωῆς, τήν ὁποία μᾶς προσφέρει, καί δέν εἶναι ἐπ᾽ οὐδενί μέσο μεταδόσεως ἑνός ἐν δυνάμει θανατηφόρου ἰοῦ. Αὐτό ἀποτελεῖ διαχρονική καί ἀκλόνητη πίστη καί ἐμπειρία τῆς Ἐκκλησίας μας, ἡ ὁποία προέρχεται τόσο ἀπό τή δισχιλιετῆ πορεία της, κατά τήν ὁποία ἡ ἀνθρωπότητα πέρασε ποικίλες πανδημίες, ἀλλά ποτέ κανείς δέν μολύνθηκε ἀπό τή θεία Μετάληψη οὔτε αὐτή ὑπῆρξε ἀφορμή μεταδόσεως τῆς ἀσθενείας στά μέλη τῆς Ἐκκλησίας ἤ τήν εὐρύτερη κοινότητα.

Τό γεγονός αὐτό ἐπιβεβαιώνεται καί ἀπό τήν πρόσφατη ἐμπειρία τῆς Ἐκκλησίας, τήν ὁποία ἀπεκόμισε ἀπό τίς ἀσθένειες οἱ ὁποῖες ἔπληξαν τίς τελευταῖες δεκαετίες τήν ἀνθρωπότητα, ὅπως τό HIV, ἡ νόσος τῶν πουλερικῶν ἤ τῶν χοίρων καί ἄλλες μολυσματικές ἀσθένειες πού εἶχαν εὐρεία διασπορά, ἰδίως στόν λεγόμενο τρίτο κόσμο. Ὁλόκληρη ἡ ἐπιστημονική κοινότητα παραδέχεται ὅτι δέν βρέθηκε ποτέ οὔτε ἕνας πιστός οὔτε ἕνας ἱερέας μολυσμένος ἀπό αὐτές τίς ἀσθένειες εἴτε ἐπειδή κοινώνησε, εἴτε ἐπειδή κατέλυσε ἀπό τό Ἅγιο Ποτήριο ἀπό τό ὁποῖο εἶχαν μεταλάβει προηγουμένως οἱ ἀσθενεῖς.

Τήν πραγματικότητα αὐτή παραδέχθηκε πρό ἐτῶν, στίς 29 Φεβρουαρίου τοῦ 1988, ὁ Πανελλήνιος Ἰατρικός Σύλλογος, ὅταν εἶχε τεθεῖ τό θέμα τῆς θείας Κοινωνίας μέ ἀφορμή μία ἄλλη μεταδοτική ἀσθένεια. Μέ ἔγγραφό του πρός τό Ὑπουργεῖο Ὑγείας ὁ Πρόεδρος τοῦ Πανελληνίου Ἰατρικοῦ Συλλόγου τόνιζε ὅτι «τό ὡς ἄνω θέμα», δηλαδή τό θέμα τῆς θείας Μεταλήψεως, «ρυθμίζεται ἀποκλειστικά καί μόνο ἀπό τούς μυστηριακούς ἐκκλησιαστικούς κανόνες, οὐδεμία δέ ἐπέμβαση τῆς πολιτείας εἶναι δυνατή κατά τό Σύνταγμα … θίγει δέ τόν πρέποντα σεβασμό τῶν πολιτειακῶν ὀργάνων στή Χριστιανική πίστη … Οὐδείς, οὐδέποτε ὑποχρεώθηκε νά συμμετέχει σέ Θεία Μετάληψη …». 

Ἀνάλογη μέ αὐτήν ἦταν καί ἡ ἄποψη τοῦ Ἰατρικοῦ Συλλόγου Ἀθηνῶν, ὅπως προκύπτει ἀπό τά πρακτικά τῆς συνεδριάσεώς του, λίγους μῆνες ἀργότερα, στίς 12 Δεκεμβρίου τοῦ ἴδιου ἔτους. «Ὁ Ἰατρικός Σύλλογος Ἀθηνῶν δέν εἶναι δυνατόν νά ὑπεισέλθει σέ θέματα πίστεως τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ. Σέ σχέση μέ τό ἐρώτημα, δηλαδή ἄν μεταδίδονται νοσήματα κατά τή θεία Μετάληψη, ἀποφαινόμεθα ὅτι ἀπό τή μέχρι σήμερα πείρα καί ἀπό τή βιβλιογραφία δέν προκύπτουν στοιχεῖα, πού νά πείθουν ὅτι κατ᾽ αὐτήν ἔχουν μεταδοθεῖ νοσήματα».

Τό ἴδιο ἀκούσαμε νά ἐπαναλαμβάνουν καί πρόσφατα διακεκριμένοι ἐπιστήμονες ἰατροί, εἰδικοί καθηγητές λοιμωξιολόγοι καί ἐπιδημιολόγοι, πού ἐρωτήθηκαν ἀπό τά Μέσα Μαζικῆς Ἐνημερώσεως καί ἀπάντησαν χωρίς κανέναν ἐνδοιασμό ὅτι δέν ὑπάρχει καμία ἀπολύτως ἐπιστημονική μελέτη ἡ ὁποία νά συνδέει τό μυστήριο τῆς θείας Εὐχαριστίας καί τή συμμετοχή τῶν πιστῶν σέ αὐτό μέ τή διασπορά ὁποιουδήποτε ἰοῦ στήν κοινότητα ἤ νά ἀποτελεῖ αἰτία διαδόσεως τοῦ κορωνοϊοῦ σέ ὁποιαδήποτε ὁμάδα πληθυσμοῦ. 

Ἀνάμεσα σέ αὐτούς ἦταν καί μέλη τῆς Ἐπιτροπῆς τῶν εἰδικῶν ἐπιστημόνων πού συμβουλεύουν τήν ἑλληνική πολιτεία γιά τά θέματα τῆς πανδημίας. Κάποιοι μάλιστα ἀπό τούς ἐπιφανεῖς αὐτούς καθηγητές τῆς Ἰατρικῆς, ὅπως ἡ κ. Γιαμαρέλλου καί ἡ κ. Λινοῦ, δέν δίστασαν νά ὁμολογήσουν ἀπερίφραστα ὅτι ἀνήκουν σέ ἐκείνους οἱ ὁποῖοι θά ἔσπευδαν νά κοινωνήσουν χωρίς φόβο ἀλλά μέ ἀπέραντη πίστη καί σεβασμό πρός τό μέγα μυστήριο τῆς θείας Εὐχαριστίας, ἀποδεικνύοντας μέ τήν προσωπική αὐτή ὁμολογία τους ὅτι ὅσοι ὑποστηρίζουν τήν ἀντίθετη ἄποψη, ὅτι δηλαδή ἡ θεία Κοινωνία μπορεῖ νά ἀποτελέσει ἀφορμή διαδόσεως τοῦ κορωνοϊοῦ καί, κατά συνέπεια, συστήνουν τήν ἀπαγόρευση τοῦ μυστηρίου, ὄχι μόνο σφάλλουν ἀλλά καί εἶναι προκατειλημμένοι ἔναντι τῆς Ἐκκλησίας καί τῆς πίστεώς της, καί, ἐνδεχομένως, ἀποβλέπουν στήν ἀπομάκρυνση τῶν πιστῶν ἀπό τή θεία Κοινωνία καί ἀπό τήν ἐνίσχυση τήν ὁποία αὐτή προσφέρει στόν ἄνθρωπο, ἰδιαιτέρως μάλιστα κατά τήν περίοδο αὐτή,  ὅταν προσερχόμεθα στό μυστήριο ἐνσυνειδήτως καί κατάλληλα προετοιμασμένοι, ὥστε ἡ μετοχή μας νά μήν γίνεται «εἰς κρῖμα ἤ εἰς κατάκριμα». 

Αὐτό μᾶς συστήνει καί ὁ ἀπόστολος Παῦλος γράφοντας πρός τούς Κορινθίους (1 Κορ. 11.28-30): «Δοκιμαζέτω δέ ἄνθρωπος ἑαυτόν, καί οὕτως ἐκ τοῦ ἄρτου ἐσθιέτω καί ἐκ τοῦ ποτηρίου πινέτω· ὁ γάρ ἐσθίων καί πίνων ἀναξίως κρῖμα ἑαυτῷ ἐσθίει καί πίνει, μή διακρίνων τό σῶμα τοῦ Κυρίου. διά τοῦτο ἐν ὑμῖν πολλοί ἀσθενεῖς καί ἄρρωστοι καί κοιμῶνται ἱκανοί».

Πρέπει νά ἐξετάζει, λέει ὁ ἀπόστολος, ὁ ἄνθρωπος προσεκτικά τόν ἑαυτό του καί τότε νά κοινωνεῖ. Διότι ὅποιος μετέχει ἀναξίως, χωρίς νά ἔχει συναίσθηση ὅτι μεταλαμβάνει τό Σῶμα καί τό Αἷμα τοῦ Κυρίου, αὐτό πού τρώει καί αὐτό πού πίνει φέρνουν ἐπάνω του καταδίκη. Γι᾽ αὐτό καί ἔχετε ἀνάμεσά σας πολλούς ἀσθενεῖς καί ἀρκετούς πού πεθαίνουν, καταλήγει ὁ ἀπόστολος Παῦλος.

Τά φετινά Χριστούγεννα, λοιπόν, ἄς ἀνοίξουμε τήν ψυχή μας στόν Χριστό καί ἄς προσέλθουμε στό μυστήριο τῆς θείας Εὐχαριστίας χωρίς τόν φόβο τῆς μεταδόσεως τοῦ κορωνοϊοῦ, ἀλλά μέ φόβο Θεοῦ καί συναίσθηση τῆς ἀναξιότητός μας, ὥστε νά μή γίνει καί γιά μᾶς ἡ μετάληψη τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματός του «εἰς κατάκριμα», ἀλλά «εἰς κάθαρσιν καί ἁγιασμόν ἀπό παντός μολυσμοῦ σαρκός καί πνεύματος»· γιά νά ἔλθει ὁ Χριστός καί νά κατοικήσει μέσα μας γιά νά μᾶς ἐνισχύσει καί νά μᾶς θεραπεύσει ψυχῇ τε καί σώματι, γιά νά γεννηθεῖ μέσα μας καί νά μᾶς ἀναγεννήσει ὁλοτελῶς.

Καλά καί εὐλογημένα Χριστούγεννα

† Ὁ Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας Παντελεήμων

Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας  23/12/2020
 
 
Κατηγορία Φαρμακεία
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 08:57

Καιρός: Ήλιος με «δόντια»

Σήμερα η μέρα θα είναι κυρίως με παροδικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Πρωινές ομίχλες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Μακεδονία αρχικά αυξημένες νεφώσεις και από το μεσημέρι σχεδόν αίθριος. Στη Θράκη νεφώσεις με πιθανότητα λίγων τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα.

Η ορατότητα κατά τόπους θα είναι περιορισμένη και τις πρωινές ώρες θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους αυξημένες.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους θα είναι περιορισμένη και το πρωί θα σχηματιστούν ομίχλες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στην Κρήτη μεχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές. Τοπικές νεφώσεις στα βορειότερα.

Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι δυτικοί έως 4 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Το πρωί νεφώσεις και από το μεσημέρι γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους θα είναι περιορισμένη και το πρωί θα σχηματιστούν ομίχλες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 24-12-2020

Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά και τα βόρεια.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και νωρίς το πρωί στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και τοπικά στα πελάγη θα φτάσουν τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή νέα άνοδο και θα κυμανθεί 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Κατηγορία Γενικά

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας