alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2020

Η «σύνοδος Δία και Κρόνου» θα είναι ορατή από τη Γη στις 21 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα
Οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, ο Δίας και ο Κρόνος, θα εμφανιστούν πιο κοντά ο ένας στον άλλο στο νυχτερινό ουρανό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Χριστουγέννων, σε μια προσέγγιση που θα συμβεί για πρώτη φορά τα τελευταία 800 χρόνια, λένε οι αστρονόμοι.

Και οι δύο γίγαντες του πλανητικού μας συστήματος, πλησιάζουν σταδιακά ο ένας τον άλλο από τις αρχές του καλοκαιριού και θα εμφανιστούν σχεδόν ως ένας «διπλός πλανήτης» στις 21 Δεκεμβρίου.

Το φαινόμενο, γνωστό ως «σύνοδος», μπορεί να γίνει ορατό από οπουδήποτε στη Γη, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.

Στην κοντινότερη θέση τους μετά από πολλές εκατοντάδες χρόνια, οι δύο πλανήτες θα εμφανίζονται πως απέχουν λιγότερο από το πλάτος ενός «γεμάτου» φεγγαριού - από το χειμερινό ηλιοστάσιο και μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ, έγραψε το 1614 ότι πίστευε πως το «αστέρι της Βηθλεέμ» στην ιστορία της Γέννησης θα μπορούσε να ήταν «σύνοδος του Δία και του Κρόνου».

Άλλοι ανέφεραν ότι οι «τρεις σοφοί» θα μπορούσαν να ακολουθούν μια τριπλή σύνοδο του Δία, του Κρόνου και της Αφροδίτης για να φτάσουν στη φάτνη που γεννήθηκε ο Ιησούς.

Παρόλο που η Αφροδίτη δεν θα είναι ορατή ως μέρος της διάταξης των πλανητών του 2020, θα εξακολουθεί να αποτελεί ένα εντυπωσιακό αστρονομικό θέαμα, με όσους βρίσκονται στον Ισημερινό να έχουν ρτην καλύτερη θέα, ωστόσο η «σύνοδος» θα είναι ορατή και σε άλλα μέρη του κόσμου.

 

in.gr , protothema.gr

Κατηγορία Γενικά

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 904 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 115471, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4986 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30594 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 651 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3003 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1197 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Συγκεκριμένα, από τα 904 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 203 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ 164 καταγράφηκαν στην Αττική.

Αναλογικά ψηλά παραμένει και η Λάρισα με 63 κρούσματα, τη στιγμή που 49 καταγράφονται στην Πιερία και 44 στην Κοζάνη.

Αναλυτικότερα:
5 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
203 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
27 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας


13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας


11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
18 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
32 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
23 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
44 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
63 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
18 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
25 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
49 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
30 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Κατηγορία Υγεία

Πάνω από 20.000 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης παραμένουν κενές σε 7 προγράμματα του ΟΑΕΔ, που ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες και αφορούν ανέργους διαφόρων ηλικιακών ομάδων και ειδικοτήτων. Αν και ο Οργανισμός καλύπτει έως 100% της δαπάνης για μισθό και ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους προσλαμβανόμενους και μετά τη λήξη του χρόνου επιδότησης, το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. Προφανώς επειδή η παραγωγή και οι δουλειές είναι πολύ πεσμένες – τόσο ώστε οι επιχειρήσεις να μη θέλουν επιπλέον εργαζόμενους, ακόμη κι αν θα τους κόστιζαν ελάχιστα ή τίποτα.

Από τα 8 προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης που ξεκίνησαν να «τρέχουν» τους τελευταίους μήνες, μόνο σε ένα απορροφήθηκαν όλες οι προσφερόμενες θέσεις: Είναι το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 30 ετών και άνω, μέσω του οποίου προσλήφθηκαν 2.100 άτομα.

Στα άλλα 7 που παραμένουν ανοιχτά και γίνονται ακόμη δεκτές αιτήσεις από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, δεν έχουν απορροφηθεί ούτε κάν οι μισές από τις προσφερόμενες 38.600 θέσεις εργασίας. Αναμένεται ότι η απρροφητικότητα θα αυξηθεί και οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν τους επόμενους μήνες, εάν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για ανάσχεση-αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επισημαίνεται ότι σε προγράμματα, έχουν περιοριστεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες ένταξης και η πληρωμή των επιχορηγήσεων γίνεται χωρίς καθυστερήσεις.
Ποιά προγράμματα «τρέχουν».

Ανοιχτά παραμένουν τα ακόλουθα 7 προγράμματα 38.600 θέσεων επιδοτούμενης εργασίας, που αφορούν προσλήψεις ανέργων με επιχορήγηση 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών:

1. Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας. Προσφέρει 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών, με ελάχιστες μεικτές απολαβές 830 ευρώ, σε επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830 ευρώ μηνιαίως.

2. Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών. Περιλαμβάνει νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών. Οι συμβάσεις θα είναι διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται σε 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ το μήνα..

3. Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών. Προσφέρει 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται σε 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαίως.

4. Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών. Προσφέρει 5.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 15 μηνών, στους εξής κλάδους:
- Ενέργεια
- Βιοεπιστήμες και Υγεία - Φάρμακα,
- Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη- Κλιματική Αλλαγή
- Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες,
- Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη,
- Μεταποίηση – Βιομηχανία
- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
- Υλικά – Κατασκευές
- Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics).
Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 ευρώ μηνιαίως

5. Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται σε 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαίως

6. Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών. Προσφέρει 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 100% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, καθώς ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).

7. Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες. Προσφέρει 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται σε 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαίως.

 

sofokleousin.gr

Κατηγορία Γενικά

Ψηφιακά θα γίνεται η κατάθεση των πινακίδων από τους ιδιοκτήτες οχημάτων - Τσουχτερά τα πρόστιμα στους παραβάτες

Ηλεκτρονικά θα γίνεται η κατάθεση πινακίδων μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2020 ενώ μία ειδική εφαρμογή στο gov.gr θα αποκαλύπτει βάσει πινακίδας αριθμού κυκλοφορίας ποιοι οδηγοί κυκλοφορούν παράνομα. Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ακινησίας», οι κάτοχοι των οχημάτων, χωρίς να επισκέπτονται την εφορία, θα διασφαλίζουν ότι δεν θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς, ενώ θα αποφύγουν τα τεκμήρια και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος. Aν το όχημα βρεθεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο, τότε θεωρείται ότι κυκλοφόρησε και αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιούνται τα πρόστιμα που δεν είναι απλά το διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας αλλά ξεκινούν από 10.000 και φτάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ αλλά και αφαίρεση της άδειας. Σημειώνεται ότι η ακινησία δηλώνεται πριν από την έναρξη του έτους που αφορά και ισχύει μέχρι την ανάκλησή της μέσω αίτησης άρσης ακινησίας.

Για να γίνει ο έλεγχος η ειδική εφαρμογή στο gov.gr θα αποκαλύπτει βάσει πινακίδας αριθμού κυκλοφορίας ποιοι οδηγοί κυκλοφορούν παράνομα, αν έχει δηλωθεί η ακινησία, αν είναι ανασφάλιστα τα οχήματα, αν έχουν δηλωθεί ως απολεσθέντα ή κλεμμένα, αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αν κυκλοφορούν με πλαστές πινακίδες ή αν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Κατηγορία Οικονομία

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία μίας γυναίκας η οποία συνελήφθη σε περιοχή της Αχαΐας

Συνεργός της με το πρόσχημα της τακτοποίησης οφειλής, έπεισε έναν ημεδαπό να μεταφέρει στο λογαριασμό της πάνω από 22.000 ευρώ

Μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, ταυτοποιήθηκαν άμεσα τα στοιχεία μίας ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη για απάτη σε βάρος ημεδαπού στην Ημαθία.

Ειδικότερα, όπως πρόεκυψε από την έρευνα, το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 2020, άγνωστος συνεργός της προσποιούμενος το γνωστό πρόσωπο ενός ημεδαπού άνδρα στην Ημαθία, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, με την πρόφαση της τακτοποίησης οφειλής που εκκρεμούσε μεταξύ τους.

Στην συνέχεια δίνοντας οδηγίες στον ημεδαπό, τον κατεύθυνε παραπλανητικά να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό της ημεδαπής γυναίκας, το χρηματικό ποσό των 22.850 ευρώ.

Μετά από κινητοποίηση των αστυνομικών, η προαναφερόμενη ημεδαπή εντοπίσθηκε προχθές (4 Δεκεμβρίου 2020) το απόγευμα σε περιοχή της Αχαΐας και συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, καθώς και για την ταυτοποίηση των στοιχείων του συνεργού της.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Κατηγορία Αστυνομικά
Καλημέρα!!! Πάντα με καινούρια πιάτα κοντά σας...
 
Έτσι και σήμερα   
 
Κατηγορία Επιχειρείν
Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας  06/12/2020
 
 
Κατηγορία Φαρμακεία
Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2020 09:03

Ο καιρός σήμερα Κυριακή 6 Δεκεμβρίου

Στα ανατολικά ηπειρωτικά τοπικές βροχές κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Κατηγορία Καιρός

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας