alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019

Καρπουζάκια μου πολύ καλημέρα σας. Πολλά τα θέματα και σήμερα. Όπως θα διαβάσατε στον τίτλο, ακόμα και αυτές οι κοπελίτσες που βγάζουν το ψωμί τους εκδιδόμενες έχουν καλύτερο επίπεδο από αυτό που είδαμε και ακούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο. Θα τα πούμε όμως παρακάτω αυτά. Μια επιτροπή που απαρτίζεται από γονείς όλων των δημοτικών σχολείων της Αλεξάνδρειας ζήτησε εδώ και πολύ καιρό από τον δήμαρχο να βάλει σεκιούριτι να προσέχει τους αύλειους χώρους των δημοτικών σχολείων τις βραδινές ώρες γιατί κάποιοι εξωσχολικοί μπαίνουν και κάνουν ζημιές αλλά και βρομίζουν το χώρο με σύριγγες, προφυλακτικά και άλλα που είναι επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά που δεν τα γνωρίζουν.    

Συναντήθηκαν λοιπόν και η απάντηση που πήραν ήταν ότι δεν μπορεί να ανοίξει κωδικό για να πληρώνει τον σεκιουριτά που θα γυρίζει με το αυτοκίνητο. Είπε ότι γνωρίζει ότι γίνονται βανδαλισμοί και θα επισκευάσουν τα πάντα αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα με τη φύλαξη. Δηλαδή προτιμάμε να διορθώνουμε τις ζημίες ξανά και ξανά παρά να δώσουμε 1500 ευρώ το χρόνο για τη φύλαξη του χώρου. Πολύ ευθυνόφοβοι είμαστε ρε παιδιά ή πολύ ανεύθυνοι, μπερδεύτηκα. Δεν μπορώ να προφυλάξω τη δημόσια περιουσία, δεν μπορώ να προφυλάξω την υγεία των μικρών μαθητών γιατί το μόνο που με νοιάζει είναι γιατί μoυ είπε ο Κιρκιλιανίδης ότι κέρδισα τις εκλογές επειδή είχα χρήμα. Να χαρώ εγώ ποιότητα ζωής.

Και μιας και μιλάω για βανδαλισμούς ας πάω και στο μνημείο των ποντίων. Τι έγινε ρε παιδιά, πάλι τα γκρέμισαν; Η απάντηση είναι όχι. Από τη μέρα που έγινε η ζημία η εικόνα δεν έχει αλλάξει. Λες και περιμένουν έναν μήνα να έρθει η σήμανση να πάρει αποτυπώματα. Θα γίνω πάλι κακός και δεν το θέλω αλλά με πνίγει. Τελικά ποιοι είναι οι βανδαλιστές, αυτοί που το γκρέμισαν ή αυτοί που ένα μήνα τώρα δεν μπήκαν στον κόπο να το συμμαζέψουν;

2

Ας πάμε όμως σε κάτι τελείως διαφορετικό. Ο ΛΟΝΑΠ το Ρουμλούκι έκανε αγιασμό και παρευρεθήκαμε όλοι εκεί. Αυτό βέβαια που έγινε δεν το λες και αγιασμό ακριβώς. Παρά 10 λεπτά μια ώρα μας έψελνε ο παπάς. Από ένα σημείο και μετά είπα θα βγούνε και τα εξαπτέρυγα και ο δίσκος να ρίξουμε το ευρώ. Πάλι καλά που δεν ήταν και η Μάγδα εκεί με το θυμιατό γιατί θα περίμενα και αντίδωρο.

Εκτός από την μακράν διάρκεια του αγιασμού είχαμε και άλλα. Δείτε τις δύο φωτογραφίες και πέστε μου τι βλέπετε.

3

Η κυρία στην πρώτη φωτογραφία πήγε σε αγιασμό στην Πλάκα Λιτοχώρου, εξού και το ξώπλατο με τον κορσέ να δένει αρμονικά στην ωμοπλάτη (φώναζε με Βλαχοπούλου) ενώ ο κύριος στην δεύτερη φωτογραφία πήγε σε αγιασμό στο Καϊμακτσαλάν (ζακέτα, ισοθερμικό και άλλα ζεστά). Αυτά δεν υποθέσατε και σεις; Και όμως λάθος σκεφτήκατε. Ναι, είναι και οι δύο στον αγιασμό- λειτουργία που έγινε στο ΛΟΝΑΠ.

4

Μάλλον μπροστά θα ήταν τα ψυχρά ρεύματα και όσο πήγαινες πιο πίσω ζέσταινε, τι να πω. Στις δύο παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε αντιδράσεις ανθρώπων (μετά από μια ώρα αγιασμό το τονίζω). Στέρηση από τσιγάρο, τα παπούτσια του διπλανού, δεν έχει σκοπό να τελειώσει, γιατί μας κοιτάνε όλοι……

5

Και αφού τελείωσε και αυτό το ρίξανε στις…. Πίτες. Έρχεται η γιορτή πίτας και στον σύλλογο έχουν έθιμο να μαζεύονται και να τις κάνουν όλες εκεί. Αφού τις έκαναν λοιπόν είπαν να ψήσουν και 6 πίτες για να φάνε. 6 έβαλαν, 2 έβγαλαν. Καμία σχέση με το «τεντωμένη τη βάζω, ζαρωμένη τη βγάζω». Απλά δεν υπολόγισαν καλά τα ξύλα (η φωτιά έφτανε να κάνει ραμαζάνι όλο το 722 με τους Σύριους, ένα μοσχάρι έψηνε) και οι 4 πίτες βγήκαν κάπως έτσι……

6

Έλα μωρέ, με λίγο ξύσιμο η λέρα βγαίνει, δεν θα βγει η μαυρίλα!!! Ευτυχώς τις υπόλοιπες πίτες θα τις ψήσουν οι νοικοκυρές στα σπίτια τους αλλιώς Σταυρή στη γιορτή θα μας έτρεχες όλους για σφραγίσματα (κωλόφαρδε Δελιόπουλε, για σένα έφεξε).

Και μιας και ανάφερα τα παλικάρια, έτοιμοι η 16η γιορτή πίτας. Αύριο Κυριακή λοιπόν μπροστά στο Πνευματικό στις 7μμ οι σύλλογοι του δήμου μας θα σας τρατάρουν για άλλη μια φορά παραδοσιακές πίτες. Τι θα πρέπει να προσέξετε. Πρώτον, δεν απλώνουμε χέρια να αρπάξουμε και είμαστε ευγενικοί. Δεύτερον, για σας είναι, δεν θα τις πάρουμε πάλι πίσω στο σπίτι. Τρώμε εκεί και δεν τροβαδιαζόμαστε και για το χωράφι. Και τρίτον, η Χαρά Βέρρα θα ανάψει το κέφι με τα τραγούδια της. Πολύ καλή επιλογή.

7

Και επίσημα πια ο Δελιόπουλος παραδίδει στον Σταυρή στον οποίο και εύχομαι καλή σταδιοδρομία. Αλήθεια ρε Μανόλη, ήξερα ότι αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ θα οριστεί ο Παντόπουλος και τελικά μπήκε ο Σαρακατσιάνος. Δεν πιστεύω να έγινε η αλλαγή τελευταία στιγμή επειδή σου είπα ότι χάρηκα που μπήκε ο Σάκης για να έχουμε έναν δικό μας άνθρωπο; Ή μήπως ελπίζεις ότι ο Σαρακατσιάνος θα ενδιαφερθεί περισσότερο;

Και πάμε στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε. Ο ναός της δημοκρατίας έγινε χειρότερος και από ¨μπουρδέλο στη Φυλής¨. Έλα ρε, σώπα ρε, φύγε ρε. Επίπεδο που θα το ζήλευαν παντού. Ήθελα να ήξερα, μόνο η Καστανά είχε τη μαγκιά να τους τα ψάλει και να βγει από την αίθουσα γιατί την έκαναν καφενείο; Το ότι είστε δήμαρχος κύριε Γκυρίνη δεν σημαίνει ότι έχετε το δικαίωμα να υποτιμάτε την αντιπολίτευση. Το αν είστε «χθεσινός» ή όχι αφήστε να το κρίνουμε εμείς. Και αν θέλετε να ξέρετε, εμείς χθες σας μάθαμε, όταν κάποιοι που σήμερα βρίζετε αποφάσισαν να σας κάνουν δήμαρχο μας.

«Ήσασταν λίγοι, μικροί και ασήμαντοι» είπατε για την παράταξη Ναλμπάντη και γι΄ αυτό είστε ακόμη δήμαρχος. Εδώ γελάνε ακόμα και οι κουρτίνες της αίθουσας. Λίγοι.. ναι. Μικροί.. ναι. Ασήμαντοι γιατί; Πόσο ποιο σημαντικό θεωρείτε εσείς τον εαυτό σας; Ενωθήκατε δύο παρατάξεις και κερδίσατε τους «ασήμαντους» με 54 σταυρούς. Ποιος είναι ο σημαντικός; Αν αυτό σας κάνει σημαντικό τότε μάθετε πως σημαντικός είναι αυτός που αφήνει πίσω του έργο και όχι αυτός που κέρδισε την καρέκλα. Ποιο απ΄ όλα τα έργα σας να θυμηθώ την 5ετία που πέρασε;

Συμπράξατε με τον Πανταζόπουλο για να σας βγούνε τα κουκιά. Δεν ενωθήκατε όμως σαν παράταξη ούτε υπογράψατε σύμβαση. Παρόλα αυτά του δώσατε και 2 αντιδημαρχίες και ένα νομικό πρόσωπο. Τελικά ο Argy είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση; Αν είναι συμπολίτευση γιατί πήρε όλες τις θέσεις τις αντιπολίτευσης στις επιτροπές; Αν είναι αντιπολίτευση γιατί πήρε τις αντιδημαρχίες; Και επιτέλους, αφού είναι και τα δύο γιατί κάθονται στα έδρανα της συμπολίτευσης; Βάλτε τους κάπου στη μέση, στρώστε ένα χαλί να κάτσουν να κάνουν το … «πουλάκι».

Το μοντέλο «Ερντογάν» κύριε Γκυρίνη μου δε νομίζω ότι θα βρει εφαρμογή στον τόπο μας.

Ο Κούγκας δεν θέλει τον Γκιορτζή, ο Γκιορτζής του τάζει μηνύσεις και τελικά ο Κούγκας βρίσκει ακατάλληλα τα λάδια (και τίποτα παραπάνω από όσα ακούγονταν δεξιά και αριστερά). Δύο φορές ήρθε ο άνθρωπος να πάρει δείγματα για ανάλυση και τις δύο φορές έφυγε με άδεια χέρια. Παρόλα αυτά ο Κούγκας πιστεύει ότι τα λάδια είναι χάλια. Και γω σου λέω Σάκη μου πως τα λάδια είναι καλά. Έτσι τα είδα. Με τα μάτια δεν κρίνουμε; Ε, σαν μικρότερος που είμαι βλέπω καλύτερα. Ααααα, συγνώμη, τελειώσατε χημικός στο Μετσόβειο... Το ξέχασα.

8

Όσο για τα σκουπίδια πίσω στο αμφιθέατρο, δεν ήξερε κανένας τίποτα. Ποιος τα πήγε εκεί….. νέκρα. Θα σας πω εγώ ποιος τα πήγε. Ο Χάρι Πότερ. Σκουπιδίσιους, παραμερίσιους και έτοιμο το ξόρκι και η χωματερή. Εγώ πάντως που πήγα και τα είδα από κοντά θα σας πω ένα πράγμα. Σα να στήθηκε έκθεση επίπλου, ένα πράγμα. Μόνο τα λουλούδια στο βάζο έλειπαν. Αυτό θα πει κυριλέ χωματερή. Βαρέθηκες, χτυπάς ένα φραπέ, αράζεις και όλα καλά. Πέστε και στον Τσιαπανίτη να σας φέρει μια τηλεόραση και μη το κουνάτε ρούπι.

9

Και αφού ο κύριος Κούγκας μας είπε ότι σε μια μέρα θα τα σηκώσει όλα από κει, το χόντρυνε πολύ παρακάτω... Μόλις θα έρθουν τα άτομα που περιμένει στην καθαριότητα είπε ότι θα καθαρίσει το δήμο από τα σκουπίδια σε 5 μέρες. Και επειδή κοντεύει και η Black Friday το έκανε μετά 4 ημέρες. Σάκη μου, κάνε 2 τις ημέρες για να περάσεις εκείνον τον κυριούλη που έλεγε παλιά ότι μόλις αναστηθεί θα ξαναχτίσει το ναό σε 3 ημέρες. Κρίμα είναι να χάσεις για μια μέρα την πρωτιά.

10

Εγώ ένα πράγμα δεν κατάλαβα. Τελικά τι φταίει και έχουμε σκουπίδια; Ο ΣΜΑ που έκλεισε; Που δεν έχουμε προσωπικό ή που για να πάνε τα φορτηγά να αδειάσουν πρέπει να κάνουν 50΄ να πάνε και 50΄ για να γυρίσουν; Και άντε και πήρες προσωπικό, τα 3 απορριμματοφόρα που έχεις σου φτάνουν; Που θα τα πετάς τα σκουπίδια; Στα Γιαννιτσά; Τα έφερε ο δήμαρχος πιο κοντά τα Γιαννιτσά τώρα για να μας διευκολύνει γιατί μέχρι εχθές ήταν 50΄ απόσταση και δεν προλαβαίνατε; Δεν πιστεύω να σκοπεύετε να τα πετάξετε στον δικό μας ΣΜΑ; Σίγουρα όχι να φανταστώ γιατί κρίθηκε ακατάλληλος. Το λέω γιατί προχθές πάλι «κάποιοι» έβαζαν φωτιές. Αχ άμα τους πιάσω, αχ. Τέτοια κάνουν και μετά κατηγορούν εσάς ότι τα πετάτε. Έλεος.

11

Και για να κλείσω τα του δημοτικού συμβουλίου θέλω να κάνω μια ερώτηση. Ο αντιδήμαρχος διοίκησης, Στέφανος Δελιόπουλος, τι ακριβώς διοικεί; Για ποιο λόγο θα μπορούσε να πάρει το λόγο στο συμβούλιο;

Ξεκινώντας σας είπα ότι γίναμε χειρότεροι και από τα μπουρδέλα στη Φυλής. Λάθος μου, ακόμα και αυτά κάνουν ανακαινίσεις. Βελτιώνονται συνεχώς.

12

Την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσουμε για…. πίτες. Ένα μοναδικό αφιέρωμα όπως μόνο το Καρπουζάκι ξέρει να κάνει. Ραντεβού το άλλο Σάββατο.

Χαλασαν τα υδραυλικά σας η χρειάζεσαι ανακαίνιση στο μπάνιο σας....
Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο παρά ένα τηλεφώνημα στο 6971 953955 και ο Σάκης Γιοβανόπουλος θα είναι στον χώρο σας.

Υδραυλικά – Θέρμανση.

Γιοβανόπουλος Αθανάσιος.

Πιεστικά συγκροτήματα, φίλτρα νερού, ηλιακά συστήματα

6971 953955 Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Κατηγορία Γενικά

Κατόπιν της θετικής γνωμάτευσης του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, σχετικά με τη δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να επιβάλλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα ως αντίποινα στην πολιτική επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την εταιρεία αεροσκαφών Airbus, αναμένεται από τις 18 Οκτωβρίου πλείστα αγαθά που εξάγονται στην αμερικανική αγορά να αυξηθεί η τιμή τους.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, το νέο καθεστώς δασμών διαμορφώνει μία ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση, όχι μόνο για το βιομηχανικό ροδάκινο. Συγκεκριμένα, η αδιάθετη παραγωγή κομπόστας ροδάκινου που θα παραμείνει στις αποθήκες των βιομηχανιών θα εξαντλήσει τα περιθώρια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που απασχολούνται στον κλάδο. Παράλληλα όμως, η μειωμένη ζήτηση για κομπόστα ροδάκινου λόγω της απαγορευτικής τιμής τους, θα επιδράσει αρνητική στη ζήτηση παραγωγής ροδάκινου. Με άλλα λόγια, το κόστος από τη μεταβολή των εμπορικών συσχετισμών θα μετακυλήσει και στους παραγωγούς ροδάκινου.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, στέκομαι δίπλα στους παραγωγούς και μεταποιητές ροδάκινου. Εγγυώμαι ότι θα εξαντλήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα της κοινοβουλευτικής μου ιδιότητας. Σε πρώτο επίπεδο, από κοινού με το συνάδελφο βουλευτή κ. Βασίλη Βασιλειάδη εκ της εκλογικής Περιφέρειας Πέλλας, υποβάλαμε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, σχετικά με τις δυνατότητες εξαίρεσης του ροδάκινου από το επιβαρυντικό καθεστώς δασμών, καθώς και τις υπό σχεδιασμό ενέργειες για στήριξη των ροδακινοπαραγωγών και των μεταποιητών.

Σε δεύτερο χρόνο, θα επιδιώξω ένα οργανωμένο κύκλο συναντήσεων με τους θεσμικούς φορείς της παραγωγής και εμπορίας ροδάκινου, ώστε οργανωμένα να καταγραφούν τα αιτήματα και τα ζητήματα που αφορούν τη στήριξη τους. Οι συναντήσεις αυτές θα αποτελούν το χάρτη, υπό τον οποίο θα συνεργαστώ με τους πολιτικά ιστάμενους των αρμοδίων υπουργείων. Στόχος μου ήταν και θα παραμείνει η στήριξη, τόσο των παραγωγών όσο και της επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προςτον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νικόλαο Δένδια
τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαυρουδή Βορίδη

ΘέμαΑγωνία για την ελληνική ροδακινοπαραγωγή μετά την επιβολή ασφυκτικών δασμών στις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου στην αγορά της Αμερικής

Στις 02 Οκτωβρίου 2019 ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ο τελικός κατάλογος επιβολής επιπλέον δασμών αξίας 7,5 δις δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα αεροσκαφών, τροφίμων κ.α. ως αποτέλεσμα απόφασης του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου αναφορικά με τις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την εταιρεία Airbus.

Σύμφωνα με επιστολή που απεστάλη ομαδικά σε όλους τους βουλευτές των νομών Πέλλας και Ημαθίας από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, μεταβάλλεται το υφιστάμενο καθεστώς δασμών επιβαρυντικά, τόσο για τους ροδακινοπαραγωγούς όσο και για τους μεταποιητές του εν λόγω προϊόντος. Συγκεκριμένα επιβάλλονται επιπλέον δασμοί 25% στο ήδη υπάρχον 18% στο βιομηχανικό ροδάκινο, πλήττοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο καίρια τις εξαγωγές του προϊόντος στη σημαντική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Στο βαθμό που ο ετήσιος όγκος των εξαγωγών βιομηχανικού ροδάκινου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπολογίζεται σε 40.000 τόνους, ενώ η αξία του στα 50 εκατ. Δολάρια, οι άμεσες επιπτώσεις της εξέλιξης αυτής είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τους μεταποιητές ροδάκινου των νομών Πέλλας και Ημαθίας, οι οποίοι ήδη διαθέτουν στις αποθήκες τους σημαντικά αποθέματα, συσκευασμένα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη διάθεσή τους σε εναλλακτικές αγορές. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται και από τη χρονική συγκυρία, δεδομένου ότι το ρωσικό εμπάργκο έχει προκαλέσει πλήγματα στην αγορά του επιτραπέζιου ροδάκινου, η οποία σε μεγάλο βαθμό μετακυλίεται και στο βιομηχανικό.

Επιπρόσθετα, αρνητικές επιπτώσεις θα έχουν και οι εργαζόμενοι στις μονάδες μεταποίησης και φυσικά οι παραγωγοί, καθώς η νέα τιμή καθιστά το ελληνικό βιομηχανικό ροδάκινο μη ανταγωνιστικό και, ουσιαστικά, την αμερικανική αγορά απαγορευτική. Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει ανεπανόρθωτα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους εν λόγω νομούς, οι οποίοι μαστίζονται ήδη από υψηλή ανεργία ενώ παράλληλα υπολείπονται σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Έχετε επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης της εν λόγω απόφασης, προκειμένου να αφαιρεθεί από τον κατάλογο το βιομηχανικά επεξεργασμένο ροδάκινο, ώστε να αποτραπεί το αρνητικό καθεστώς που διαμορφώνεται;
  2. Σε περίπτωση μη δυνατότητας επαναδιαπραγμάτευσης, πως προτίθεστε να ενεργήσετε προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στην παραγωγή και εμπορία βιομηχανικά επεξεργασμένου ροδάκινου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νομού Πέλλας, Βασίλειος Βασιλειάδης

Νομού Ημαθίας, Αναστάσιος Μπαρτζώκας

Η επιχείρηση του Νοτόπουλου Νίκου παρέχει υψηλής ποιότητας λύσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄ οίκον 2» που «τρέχει» αυτή τη περίοδο.

Με πολυετή εμπειρία η εταιρία Νοτόπουλος αναλαμβάνει ολοκληρωμένες λύσεις που αφορούν:

-Εξωτερικές Θερμομονώσεις

-Μονώσεις ταρατσών

-Στεγανοποιήσεις

-Γυψοσανίδες

-Ελαιοχρωματισμοί.

Πληροφορίες: 6944 122978.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα.

Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» παρέχει υπό προϋποθέσεις, οικονομικά κίνητρα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας τους.

Η πρώτη φορά που διενεργήθηκε ήταν το 2010. Ωστόσο, λόγω μικρού προϋπολογισμού δεν μπόρεσε να καλύψει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τους προσεχείς μήνες, το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί ξανά με συνολική δημόσια δαπάνη που ίσως ξεπεράσει τα 290 εκατ. ευρώ.

Γιατί να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα;

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία, με μειωμένο κόστος, να αναβαθμίσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα της οικίας τους μέσω βελτιώσεων, στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια/υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
  2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής.
  3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Το πρόγραμμα, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει ο κάθε δικαιούχος, καλύπτει ένα μέρος της συνολικής δαπάνης. Η ρευστότητα που χρειάζεται για την υλοποίηση των παρεμβάσεων μπορεί να εξασφαλισθεί μέσω τραπεζικών δανείων σε προνομιακούς όρους. Συγκεκριμένα, το δάνειο θα είναι άτοκο και διάρκειας 4, 5 ή 6 ετών.

Σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί καθόλου δάνειο, τότε ο Ωφελούμενος δεν θα λάβει προκαταβολή. Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες και η δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ο ωφελούμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα παραστατικά δαπανών επί πιστώσει ώστε να υπολογιστεί ανάλογα με το εισόδημά του το ποσό της επιχορήγησης καθώς και το ποσό των ιδίων κεφαλαίων. Μετά την πληρωμή του ποσού των ιδίων κεφαλαίων, εκταμιεύεται η επιχορήγηση με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσουν οι δικαιούχοι είναι σημαντικά αφού βελτιώνοντας την απόδοση της οικίας τους, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα της καθημερινότητάς τους χωρίς να κάνουν την παραμικρή έκπτωση στις ανάγκες τους.

Ποιος μπορεί να το κάνει;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), για το πρόγραμμα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών που προβλέπονται.
  2. Στις επιλέξιμες κατοικίες υπάγονται μονοκατοικίες και πολυκατοικίες εφόσον χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, φέρουν οικοδομική άδεια, υπάγονται βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Δ» και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
  3. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμης επιφάνειας της κατοικίας όπως προκύπτει από το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, με μέγιστο τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Κατηγορίες Επιδότησης

Ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων, η επιδότηση διαχωρίζεται στις επτά ακόλουθες κατηγορίες:

Κατηγορία

Ατομικό εισόδημα

Οικογενειακό εισόδημα

Ποσοστό επιδότησης

                      1  Έως 10,000  Έως 20,000

60%

                      2  10,001-15,000  20,001-25,000

50%

                      3  15,001-20,000  25,001-30,000

40%

                      4  20,001-25,000  30,001-35,000

35%

                      5  25,001-30,000  35,001-40,000

30%

                      6  30,001-35,000  40,001-45,000

25%

                      7  35,001-40,000  45,001-50,000

Άτοκο δάνειο

Τα παραπάνω ποσοστά επιδότησης προσαυξάνονται κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://exoikonomisi.ypeka.gr με τους κωδικούς του taxisnet του ενδιαφερόμενου.

Κατηγορία Γενικά

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που θα εισαχθούν προς συζήτηση στη Βουλή προσεχώς, επαναφέρεται η δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρατών - μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Περαιτέρω, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου διατηρείται η δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το Π.Δ. 38/10 και ισχύει. Επίσης, διευκολύνεται διαδικαστικά η διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων. Σημειωτέον ότι οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που διαπιστώνονται από τη σημερινή λειτουργία του ΣΑΕΠ, θέτουν ζητήματα συμβατότητας του ελληνικού δικαίου με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τα κράτη - μέλη από το ενωσιακό δίκαιο.

Να; υπενθυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια, οι εν λόγω απόφοιτοι είχαν ταλαιπωρηθεί με χρονοβόρες διαδικασίες και τη λίστα αναμονής να περιλαμβάνει χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε πριν από μερικούς μήνες μία διάταξη που όπως ανακοίνωνε θα «έβγαζε από την ομηρία χιλιάδες αποφοίτους» και προέβλεπε ταχύτερες διαδικασίες στην επαγγελματική ισοδυναμία των τίτλων σπουδών των αποφοίτων κολεγίων.

Η ρύθμιση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κολέγια, τα οποία κατηγόρησαν την τότε κυβέρνηση για αποκλεισμούς και θολά σημεία.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της την Πέμπτη (03/10) στον «Real FM» ανέφερε: «Περνάμε τώρα διάταξη, θα μπει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, που αφορά στην επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων. Και το λέμε αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να καταργήσει αυτή την ισοδυναμία. Γενικότερα θεσμοθετούμε με επείγοντα τρόπο διατάξεις, οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν μια μεγαλύτερη ελευθερία στα πρωτοβάθμια ιδρύματα. Και το λέω αυτό με αφορμή διατάξεις που περνάμε και για μεταπτυχιακά προγράμματα σε δημόσια πανεπιστήμια».

Αν και η διάταξη δεν έχει δημοσιοποιηθεί και βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προβλέπει τη δημιουργία νέων οργάνων αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας (σ.σ.: σε σχέση με το δυσλειτουργικό, όπως αποδείχτηκε, ΣΑΕΠ) που θα προχωρούν ταχύτερα τις διαδικασίες. Διευκρινίζεται ότι, εκτός από τους χιλιάδες αποφοίτους που κάθε χρόνο ολοκληρώνουν τις σπουδές τους από τα κολέγια, εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις από παλαιότερους υποψηφίους που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλα σημεία της διάταξης που θα «ξεμπλοκάρουν» τα κωλύματα που προκλήθηκαν από την προηγούμενη ρύθμιση, που απέκλειε έναν μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων, ενώ δημιουργούσε προβλήματα και στους αποφοίτους των κολεγίων από τρίτες χώρες (π.χ. Αμερική).

Τα κολέγια επιθυμούν την άρση των παραπάνω αποκλεισμών, καθώς και την αναγνώριση του πτυχίου από το Δημόσιο. Οι πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για διόρθωση των αποκλεισμών, ενώ σχετικά με το Δημόσιο, θα ισχύσει ό,τι ίσχυε και στο παρελθόν.

Οι απόφοιτοι θα μπορούν να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ όσον αφορά τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, θα συνεχίσει να ζητείται ακαδημαϊκή ισοδυναμία.

πηγή: dikaiologitika.gr

Κατηγορία Εκπαίδευση

Στις 25 με 26 Νοεμβρίου αναμένεται να πληρωθεί η πέμπτη δόση του επιδόματος παιδιού Α21, από τον ΟΠΕΚΑ. Η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων αναμένεται να ξεκινήσει από την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.

H αίτηση για το επίδομα παιδιού υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.

Να σημειωθεί ότι όποιος αποκτήσει παιδί δικαιούται το επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet.

Για όσους δε αποκτήσουν δεύτερο ή τρίτο παιδί μπορούν να κάνουν προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και στην συνέχεια πατούν το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στην νέα αίτηση πατούν το κουμπί Προσθήκη Τέκνου και καταχωρούν το επώνυμο (όχι μικρό όνομα ) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού, στην συνέχεια ακολουθούν τις οδηγίες της πλατφόρμας.

Κατηγορία Οικονομία

Νέος κύκλος μαθημάτων από το τμήμα φωτογραφίας ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Φόρτισε μπαταρίες, άδειασε κάρτες μνήμης και ετοιμάσου να ζήσεις νέες εμπειρίες με μαθήματα και φωτογραφικές εξορμήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν κάνουν την δήλωσή τους ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο http://bit.ly/photoveria_enroll

Συνάντηση γνωριμίας με τον καθηγητή του τμήματος Χρήστο Μητσιάνη, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και ώρα 5 μ.μ., στο φουαγιέ της Αντωνιαδείου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Ακολουθήστε το Τμήμα Φωτογραφίας ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας στον σύνδεσμο http://bit.ly/fbphotoveria και ενημερωθείτε για τις δράσεις που προγραμματίζονται.

Για τις εγγραφές στα τμήματα φωτογραφίας μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης στο τηλέφωνο 2331078100 ή στον 3ο όροφο του Χώρου Τεχνών Δ/νση : Π. Μελά και Μπιζανίου.

Στα ράφια των φαρμακείων της χώρας βρίσκονται τα αντιγριπικά εμβόλια για τις ανάγκες του εμβολιασμού κατά της γρίπης, που άρχισε επισήμως την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Στις φετινές παραγγελίες περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε το 2009.

Όσον αφορά το κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

«Εκτιμούμε ότι οι παραγγελθείσες ποσότητες επαρκούν για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό» τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης και προσθέτει: «πέρυσι το ποσοστό των πολιτών που εμβολιάστηκε ήταν μεν ικανοποιητικό, ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα».

Την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού επισημάνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά με σχετική ανακοίνωσή του.

Αν και ορισμένοι μπερδεύουν το απλό κρύωμα με τη γρίπη είναι απαραίτητο επισημαίνει ο ΙΣΠ να γνωρίζει ο κόσμος ότι η γρίπη είναι μια οξεία ασθένεια, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια.

Η ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

“Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και προκαλείται από τον ιό της γρίπης.

Η συμπτωματολογία είναι διαβαθμισμένη από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρή και επί επιπλοκών μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Το επιδημικό κύμα συμβαίνει συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου με κορύφωση κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο κάθε χρόνο.

Κατηγορία Υγεία

Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Ανώνυμη Εταιρία» (στο εξής ΕΒΖ Α.Ε.), απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση των εργοστασίων και λοιπών εγκαταστάσεών της στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες (στο εξής: «Μονάδες») αποκλειστικά σε μισθωτές που θα τα χρησιμοποιήσουν για τους σκοπούς της παραγωγής, τυποποίησης και αποθήκευσης ζάχαρης, αρχής γενομένης από την καμπάνια του έτους 2019. Η εκμίσθωση θα αφορά σε χρονική διάρκεια 28 μηνών.

Οι Μονάδες θα λειτουργούν υποχρεωτικά χωρίς διακοπές όλο το χρονικό διάστημα της μίσθωσης αποκλειστικά για τον ανωτέρω σκοπό.

Αιτήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος μπορούν να υποβάλουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα της ημεδαπής ή αλλοδαπής και ενώσεις ή κοινοπραξίες αυτών και δύναται να αφορούν μία ή και αμφότερες τις Μονάδες. Οι ενώσεις και κοινοπραξίες υποβάλουν κοινή αίτηση η οποία υπογράφεται υποχρεωτικά είτε από όλους τους οικονομικούς φορείς που αποτελούν την ένωση/κοινοπραξία είτε από κοινό εκπρόσωπό τους εξουσιοδοτημένο με συμβολαιογραφική πράξη.

Κάθε Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα στοιχεία και νομιμοποιητικά έγγραφα του ενδιαφερόμενου μισθωτή, και συγκεκριμένα:

α) Για φυσικό πρόσωπο: ταυτότητα, διεύθυνση, επάγγελμα, ΑΦΜ.

β) Για εταιρία: πρόσφατο καταστατικό κωδικοποιημένο και τελευταίο ΔΣ/εκπροσώπηση διαχειριστή από ΓΕΜΗ.

Σε περίπτωση ένωσης ή κοινοπραξίας, τα παραπάνω ισχύουν αναλόγως για κάθε μέλος της ξεχωριστά.

Η Αίτηση συνοδευόμενη από τα νομιμοποιητικά έγγραφα κατατίθεται ή αποστέλλεται ταχυδρομικά στην ΕΒΖ ΑΕ στη διεύθυνση Μητροπόλεως 34, 54110 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 296412, υπόψη κ. Παναγιώτη Καρακώστα, κατά τις ώρες 10:00 – 15:00, ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ή αποστολή των αιτήσεων ορίζεται η Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 12:00 πμ.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα ειδοποιηθούν από την ΕΒΖ ΑΕ για να παραλάβουν πληροφορίες που αφορούν τις προς εκμίσθωση Μονάδες, υπογράφοντας για το σκοπό αυτό σχετικό συμφωνητικό εμπιστευτικότητας και δήλωση ότι τα στοιχεία που προσκόμισαν είναι πλήρη και αληθή.

Η ΕΒΖ Α.Ε. επιφυλάσσεται να παραδώσει πληροφορίες και να διαπραγματευτεί ή συναλλαχθεί μόνον αν ο ενδιαφερόμενος πληροί τα κριτήρια αξιοπιστίας και φερεγγυότητας που θέτει η ίδια, όπως επίσης να αρνηθεί οποιαδήποτε πληροφορία, διαπραγμάτευση ή συναλλαγή σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Η τελική επιλογή θα γίνει κατά την ελεύθερη κρίση της ΕΒΖ Α.Ε., συνυπολογιζόμενου του ύψους του προσφερόμενου μισθώματος, αφού λάβει υπόψη της την τοποθέτηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Η ΕΒΖ ΑΕ διατηρεί το δικαίωμα ματαίωσης της διαδικασίας χωρίς κανείς από τους συμμετέχοντες να δικαιούται οποιασδήποτε αποζημίωσης άμεσης ή έμμεσης ζημίας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2310 296412 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Κατηγορία Γενικά

Φωτά σε στάβλο ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2019 σε αγροτική περιοχή λίγο έξω από την Κορυφή Ημαθίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε μπάλες από άχυρα.

Στο συμβάν επιχείρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξάνδρειας με επικεφαλής τον Διοικητή Αντιπύραρχο Γιάννη Αμανατίδη

Στο σημείο για επιπλέον στήριξη για την κατάσβεση της φωτιάς βρέθηκε και ένα εκσκαφικό χωματουργικό μηχάνημα.

Στον χώρο της φωτιάς έδωσε το παρόν και ο πρόεδρος του χωριού.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η ΠΥ Αλεξάνδρειας.

 

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας