alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2019

- «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες»

Ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας, με αφορμή τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του λεγόμενου «Νόμου Κατρούγκαλου», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δημοσιεύθηκαν χθες (4-10-2019) αποσπάσματα αποφάσεων του ΣτΕ που κρίνουν αντισυνταγματικές ορισμένες από τις διατάξεις από τον εκτρωματικό νόμο Κατρούγκαλο.

Οι αποφάσεις επιβεβαιώνουν την κριτική που είχε ασκήσει η ΝΔ προεκλογικά περί προχειρότητας και ιδεοληπτικής προσέγγισης του ασφαλιστικού ζητήματος. Παράλληλα, δικαιώνει και την κραυγή αγωνίας χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και απλών συνταξιούχων.

Πλέον, και εν αναμονή των τελικών αποφάσεων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες, καθώς το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει με σύνεση την οικοδόμηση ενός δικαιότερου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος. Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους, που κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είδαν την επικουρική τους σύνταξη να πετσοκόβεται, χωρίς καμία αναλογιστική μελέτη.

Από πλευράς μου θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα εξασφαλίσω όσο το δυνατόν εποικοδομητικότερη επικοινωνία με τους ιθύνοντες στο Υπουργείο Εργασίας αλλά και τους συνδικαλιστικούς φορείς, ώστε να ενημερώνομαι για όλες τις εξελίξεις. Παραμένω πάντα δίπλα τόσο στον απλό συνταξιούχο όσο και στον ελεύθερο επαγγελματία

Η βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου μαζί με 13 άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή για τη λήψη μέτρων στήριξης των βαμβακοπαραγωγών λόγω των χαμηλών τιμών του προϊόντος. Στην Επερώτηση τονίζεται ότι:

H βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για την υπόλοιπη κοινωνία αφ’ ης στιγμής καλλιεργούνται 2,4 εκατ. στρέμματα ετησίως. Η ετήσια παραγωγή βάμβακος στην Ελλάδα είναι περίπου 300.000 τόνοι, εκ των οποίων το 90 % εξάγεται ως εκκοκκισμένο.

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το έτος 2015 έθεσε την καλλιέργεια βάμβακος ως πρώτη προτεραιότητα γι’ αυτό και στις 10-03-2015 υπεγράφη η με αριθ. ΥΑ 1178/27301/10-03-2015 απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου, σύμφωνα με την οποία καθοριζόταν το πλαίσιο των συμβάσεων αγοραπωλησίας βάμβακος, το πλαίσιο λειτουργίας της διεπαγγελματικής οργάνωσης βάμβακος και οι προϋποθέσεις καταβολής της ειδικής ενίσχυσης (η γνωστή “συνδεδεμένη”).

Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επικεντρώθηκε στο φαινόμενο των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι, στην παραγωγή ποιοτικού βάμβακος και την επιβράβευση του παραγωγού. Ενδεικτικό της ιδιαίτερης σημασίας που έδινε η τότε πολιτική ηγεσία για το βαμβάκι, ήταν το γεγονός της σύστασης Ομάδας Εργασίας με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη, η οποία συνεδρίαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και επιλαμβανόταν των προβλημάτων που ανέκυπταν στην παραγωγή και πώληση βάμβακος, αλλά ταυτόχρονα έθετε συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για το συμφέρον της βαμβακοκαλλιέργειας. Αποτέλεσμα του έργου της Ομάδας Βάμβακος, στην οποία μετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, αγρότες, εκκοκκιστές κλπ, ήταν να εκπονηθεί τον Ιανουάριο 2019 η Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι, διάρκειας δέκα ετών μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στο πλαίσιο του ζωντανού διαλόγου και της πολυετούς διαβούλευσης με παραγωγούς, ομάδες παραγωγών, εκκοκκιστές και το επιστημονικό προσωπικό, στις 04-07-2019 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασιλείου Κόκκαλη, σε συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, σύμφωνα με την οποία μπαίνει τέλος στο φαινόμενο των ανοιχτών τιμών. Συγκεκριμένα στο άρθρο 4 περί συμβάσεων αγοραπωλησίας βάμβακος η λέξη “υποχρεωτικά” σημαίνει πως με την παράδοση του προϊόντος θα γνωστοποιείται η τιμή και θα ολοκληρώνεται έτσι η σύμβαση αγοραπωλησίας.

Επίσης για πρώτη φορά σε υπουργική απόφαση θεσμοθετείται η επιβράβευση του ποιοτικού βάμβακος, η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην τρέχουσα εμπορική τιμή και είναι δεσμευτική για όλα τα εκκοκκιστήρια. Με την πριμοδότηση στο ποιοτικό βαμβάκι, οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν στα χέρια τους ένα ακόμη όπλο για την επίτευξη ικανοποιητικών τιμών για το γνωστό ήδη ποιοτικό βαμβάκι που παράγουν.

Ωστόσο οι βαμβακοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για τις ιδιαίτερα “χαμηλές φετινές ανοιχτές τιμές” με τις οποίες στην ουσία απλά παραδίδουν το προϊόν τους χωρίς να γνωρίζουν πότε και πόσο τελικά θα πληρωθούν. Οι χαμηλές τιμές δε στο βαμβάκι τα τελευταία χρόνια, αλλά και φέτος, δεν ανταποκρίνονται ούτε στην χρηματιστηριακή τιμή ούτε στην ποιότητα του προϊόντος. Επιπλέον, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος δε λειτουργεί ως πραγματική πλατφόρμα διαλόγου για την άρση των αντιθέσεων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους εκκοκκιστές με τους εκκοκκιστές ως δυνατός κρίκος της αλυσίδας αξίας, να επιβάλλουν - μονομερώς τις περισσότερες φορές - αποφάσεις και κανόνες που δεν διασφαλίζουν σε καμιά περίπτωση τα συμφέροντα των παραγωγών.

Επειδή η φετινή χρονιά βρίσκει τους βαμβακοπαραγωγούς με τιμές στο βαμβάκι πάρα πολύ χαμηλές και επειδή το γεγονός αυτό προμηνύει μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη γι’ αυτούς,

Επειδή η Υπουργική Απόφαση του Ιουλίου 2019 βρίσκεται στην κατεύθυνση της αλλαγής του τοπίου για τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς και το ελληνικό βαμβάκι.

Ερωτάται ο υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί και προτίθεται να προβεί έτσι ώστε να εφαρμοστεί η τελευταία απόφαση (04-07-2019) και συγκεκριμένα για να εφαρμοστεί η πολιτική επιβράβευσης του ποιοτικού βάμβακος και η υποχρέωση συμφωνίας των τιμών για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

2. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η πτωτική τάση στην τιμή του βάμβακος, ποια μέτρα θα λάβει, ώστε να προστατευθεί το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και να στηριχτεί η καλλιέργεια.

3. Πως η Πολιτεία πρόκειται να βοηθήσει τους βαμβακοπαραγωγούς ώστε να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εκβιαστικά διλήμματα που τους θέτει ο τομέας της μεταποίησης και να καταλάβουν τη θέση που τους αξίζει στην αλυσίδα αξίας του προϊόντος.

Κατηγορία Αγροτικά

Συνεχίζεται σήμερα το πρωτάθλημα της Ά ΕΠΣ Ημαθίας με την πέμπτη αγωνιστική με δυνατούς αγώνες.

Α’ ΕΠΣΗ – 5η αγωνιστική

Σάββατο 5 Οκτωβρίου (16:00)

Χαρίεσσα – Νάουσα
Αγ. Μαρίνα – Σταυρός
Τριπόταμος – ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας
Ροδοχώρι – Κουλούρα
ΑΕΠ Βέροιας – Μελίκη
Πλατύ – Ολυμπιακός Ν.
Παλαιοχώρι – Κοπανός
Αχιλλέας Ν. - Μακροχώρι

Κατηγορία Αθλητικά

Η Ακαδημία ποδοσφαίρου Αστέρας Αλεξάνδρειας διοργάνωσε Μίνι τουρνουά για τα τμήματα (Κ6,Κ8,Κ10,Κ12) το πρωί του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου 2019

Κατηγορία Αθλητικά

Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 05/10/2019

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΝΑ Βετσοπούλου 71 23330 24045
 
ΑΝΕΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ελευθερίου Βενιζέλου 5 23330 26701 Κέντρο Υγείας
 

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

08:00-14:30 ΠΑΜΠΟΥΚΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 45 23310-26757

08:00-14:30 ΣΙΜΟΥ ΜΙΜΙΚΑ ΚΑΠΠΟΥ 4 (πεζόδρομος αγοράς) 23310-73124

08:00-14:30 ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ ΖΩΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 28 23310-25130

14:30-21:00 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.ΠΙΕΡΙΩΝ 7 (απέναντι από βενζινάδικο Γαλάνη) 23310-73324

19:00-21:00 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 38 23310-29551

21:00-08:00 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 3823310-29551

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ

Τσιόγκα Αναστασία 2332024220 Πλ. Καρατάσου 18

Λίτος Αθανάσιος & ΣΙΑ Ο.Ε.2332020120 ΧΡ. Λαναρά 20

Κατηγορία Φαρμακεία

Με όρεξη και μεράκι ξεκίνησε τις δράσεις της η νεοσύστατη Εθελοντική ομάδα του Λουτρού Ημαθίας.

Το πρωί του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου 2019 τα μέλη της έδωσαν δυναμικό παρόν με μπροστάρη τον νέο πρόεδρο του χωριού, Αλέξανδρο Τζιμούλη και στην πρώτη τους δράση καθάρισαν την κεντρική πλατεία του Λουτρού.

Εθελοντές κάθε ηλικίας με σκούπες και πινέλα συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην πλατεία και με στοχευμένες αισθητικές παρεμβάσεις αναμόρφωσαν τον χώρο με μόνο τους σκοπό την βελτίωση ποιότητας για την καθημερινότητα του χωριού.

Πιο συγκεκριμένα, καθάρισαν τα σκουπίδια, κούρεψαν τα χόρτα, έβαψαν εκ νέου τον περίγυρο και τα παγκάκια της πλατείας και επισκεύασαν με εργασίες συντήρησης και ευπρεπισμού το Ηρώο του χωριού τοποθετώντας μάλιστα και νέες σημαίες που δεν υπήρχαν στον χώρο, μια Βυζαντινή, μια Μακεδονική και μια Ελληνική.

Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή όλων και ιδιαίτερα των οικογενειών, που έφεραν τα παιδιά τους στην πλατεία για να μάθουν από μικρή ηλικία, να σέβονται, να αγαπούν και να φροντίζουν τη φύση και το χωριό τους με μόνο γνώμονα τον εθελοντισμό...που στο Λουτρό βίωσε το μεγαλείο του!

Ας γίνει λοιπόν αυτή η δράση παράδειγμα προς μίμηση και παράλληλα πηγή έμπνευσης για όλους μας ώστε να γίνει ο καθένας μας κομμάτι της αλλαγής προς το καλύτερο που όλοι ελπίζουμε…

Οι δράσεις της Εθελοντικής Ομάδας Λουτρού μόλις άρχισαν και φυσικά θα συνεχίσουν με πολλές ακόμη.

Το alexandriamou.gr συγχαίρει αυτήν την αξιέπαινη προσπάθεια και σαν χορηγός επικοινωνίας θα είναι αρωγός σε κάθε εθελοντική δράση της ομάδας που πραγματοποιείται για το καλό του τόπου μας αλλά και σε άλλες αντίστοιχες που μπορεί να δημιουργηθούν.

Στην πρώτη δράση της Εθελοντικής Ομάδας Λουτρού έδωσε το παρόν ο Πρόεδρος της ΚΕΔ Αλεξάνδρειας Μανώλης Σταυρής.

Ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερο του χρόνο για ένα κοινωφελή σκοπό είτε με δική του πρωτοβουλία είτε στο πλαίσιο μιας ομάδας ή φορέα. Ο εθελοντισμός έρχεται, με άλλα λόγια να αντισταθμίσει την τάση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες να αξιολογούνται όλα σύμφωνα με την χρηματική τους αξία. Ο σύγχρονος εθελοντισμός προχωρά πέρα από τις παραδοσιακές του μορφές (φιλανθρωπία, αλληλοβοηθητικά σωματεία) και περικλείει μια δυναμική ενεργή συμμετοχή των εθελοντών που εμπλέκονται σε φορείς ή οργανώσεις.

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας