alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019

Της Υπαπαντής σήμερα 2 Φεβρουαρίου, μία από τις σημαντικότερες 12 εορτές της θρησκείας μας, όπως αναφέρει η εκκλησία.

Η Υπαπαντή είναι η γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την οποία εορτάζεται η προσφορά του Ιησού στο Ναό, από την μητέρα του Μαρία και τον θετό του πατέρα Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του.
Αυτη ήταν μια παράδοση για τα πρωτότοκα αγόρια που την τήρησαν οι κηδεμόνες του Ιησού σαν πιστοί Εβραίοι. Είναι αυτο που λέμε σήμερα, «να σαραντίσει το παιδί».

Οπως αναφέρει η wikipedia η τελετή έγινε στο ναό του Σολομώντα εκεί που συνάντησαν δύο πρόσωπα με προφητικό χάρισμα, τον γέροντα Συμεών και την γερόντισσα Άννα.

Και οι δύο αναγνώρισαν στο πρόσωπο του βρέφους τον Μεσσία και προφήτευσαν σχετικά με το λυτρωτικό έργο του προσαγομένου βρέφους. Το περιστατικό αναφέρεται στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (β΄22-40).

Η εορτή της Υπαπαντής, ανήκει στις εορτές του δωδεκαόρτου, δηλαδή τις σημαντικότερες 12 εορτές της Εκκλησίας.

Ο εορτασμός της ξεκινάει στις 15 Ιανουαρίου, μετά την απόδοση των Φώτων (τέλος της περιόδου των Φώτων 14 Ιανουαρίου), κορυφώνεται σήμερα 2 Φεβρουαρίου, και ολοκληρώνεται στις 9 Φεβρουαρίου με την απόδοση της εορτής.

Υπαπαντή: η Ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου
και να θυμίσουμε ότι:
Η Παναγία είναι εκείνη που επικαλούμαστε όλοι σε δύσκολες στιγμές της ζωής μας, όσο και αν επιφανειακά δεν θεωρούν όλοι τον εαυτό τους συνειδητό πιστό. Αυτό είναι ένα βίωμα που μεταγγίζεται από τη μάνα στο παιδί της και η κραυγή «Παναγία μου!...» βγαίνει εντελώς αυθόρμητα σε κρίσιμες ώρες.

.Η Παναγία είναι εκείνη στην οποία θα προστρέξει και η μάνα που πονά για το παιδί, από την εγκυμοσύνη ακόμα, μέχρι την γέννα, το μεγάλωμά του και κάθε δύσκολη στιγμή.

.Οι γυναίκες που ευτύχησαν να γίνουν μάνες νιώθουν την μεγάλη συγκίνηση που τους διακατέχει όταν, βγαίνοντας αλώβητες από την πορεία της εγκυμοσύνης και του τοκετού και αφού έχουν διαβεί και τις πρώτες σαράντα μέρες της προσαρμογής μητέρας και βρέφους στην νέα οικογενειακή κατάσταση... η μητέρα φέρνει το παιδί της στην Εκκλησία για να ευλογηθούν και οι δύο και ταυτόχρονα να γίνει η πρώτη έξοδος από το σπίτι και η είσοδος του νέου μέλους στην κοινωνία του Θεού των ανθρώπων.

Αυτή η τόσο σημαντική ημέρα για το ζεύγος μητέρας- παιδιού καθώς και η στήριξη της Παναγίας Μάνας σε όσες μητέρες επικαλούνται την Χάρη Της, δικαιολογούν τον εορτασμό και την τιμή της Μητέρας κατά την Υπαπαντή, δηλαδή τον Σαραντισμό του ίδιου του Βρέφους Ιησού.

 

.

.

Κατηγορία Γενικά

Το eatme, που κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, είναι ένα περιοδικό που αντιμετωπίζει το φαγητό ως ένα συναρπαστικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ως ένα πεδίο ανακάλυψης. Κάθεται σε τραπέζια της Ελλάδας και του κόσμου, μαγειρεύει, μπαίνει σε κουζίνες και εργαστήρια, συζητά με μάγειρες και παραγωγούς και αποτυπώνουν ιδέες, τάσεις, μαγειρικές πρακτικές και μικρά μυστικά της κουζίνας.

Το τέταρτο τεύχος του eatme είναι αφιερωμένο στη Μακεδονία και τις γεύσεις της. Μια ώσμωση στοιχείων από τις κουζίνες των Βλάχων, των Σαρακατσάνων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, αλλά και των γευστικών συνηθειών της αρμένικης και της εβραϊκής κοινότητας, η μακεδονίτικη κουζίνα αποκαλύπτει το πολύχρωμο ψηφιδωτό της. Το αφιέρωμα που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του τεύχους μεταφέρει μια ζωντανή εικόνα από τα εστιατόρια, τα προϊόντα και τους αμπελώνες της περιοχής. Φωτίζει πρόσωπα και προσπάθειες που διατηρούν την παράδοση του τόπου, αλλά και άλλες που την εξελίσσουν και τη φέρνουν στον 21ο αιώνα. Ταξιδεύει από τα κροκοχώραφα της Κοζάνης μέχρι την ιχθυόσκαλα της Καβάλας κι από μια ταβέρνα σε ένα παλιό σιδηροδρομικό σταθμό στις όχθες της λίμνης Δοϊράνης μέχρι τα τραπέζια ενός αγροκτήματος στις πλαγιές του Παγγαίου. Δοκιμάζει κουλούρι Θεσσαλονίκης και σερραϊκή μπουγάτσα, αλλαντικά Δράμας, φασόλια Καστοριάς και Πρεσπών, κασέρι, τελεμέ και γαΐς τυρίν, πέτουρα, ακανέδες, τρίγωνα Πανοράματος και κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης. Έξι εστιατόρια πρεσβευτές της πλούσιας τοπικής παράδοσης αφηγούνται μέσα από τις συνταγές που μας δίνουν –μάντζα, παντσέτα με φασόλια στον ταβά, μπομπότα και σάλτσα ντομάτα με λουκάνικο πράσου, χοιρινό με τραχανά, μια κλασική τοπική πίτα, σαραγλί Χαλκιδικής–, την ιστορία της γεύσης της Μακεδονίας και ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης καταθέτει τη δική του δημιουργική εκδοχή.

eswteriki   01022019

 

Κατηγορία Γενικά

Καρπουζάκια μου πολύ καλημέρα σας. Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ περισσότερο νυστάζω όταν ξυπνάω παρά όταν πάω για ύπνο. Και ενώ δεν έχω προλάβει ούτε καφέ να πιω, σκάει μύτη το νέο. Ο συνδυασμός του Χαλκίδη δεν θα διαλυθεί τελικά όπως όλοι μας πιστεύαμε. Αντ΄ αυτού κάνει την πρώτη δημόσια ομιλία του την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στη Μελίκη. Όταν λέει δημόσια τι εννοεί; Στον Μάνθο και στον Πράσινο Κήπο τι ήταν; Με πρόσκληση, λίγοι και εκλεκτοί; Πάλι σε ταβέρνα θα μιλήσει αλλά αυτή τη φορά στη Μελίκη. Η Μελίκη είναι δημόσια ενώ η Αλεξάνδρεια συνδρομητική; Λίγο βάλε μια σειρά Μιχάλη μου στις σκέψεις σου γιατί έτσι όπως το πας θα στεναχωρηθούν και αυτοί που θα σε ψηφίσουν που δεν ακύρωσες την υποψηφιότητα σου.

Και μετά σου λένε ότι όλα είναι οι επιλογές μας. Λες και επέλεξε ο Δελιόπουλος να λέει συνεχώς ψέματα για το πότε θα ανοίξει το Πνευματικό ή αλλιώς Γεφύρι της Άρτας όπως το χαρακτήρισε. Και ενώ πήγε να κόψει τη βασιλόπιτα στις χορωδίες του δήμου, μας έκανε μια αποκάλυψη τρομακτική. Θα άνοιγε το Πνευματικό στις 12 Ιανουαρίου αλλά πάλι κάτι πήγε στραβά. Θα άνοιγε. Ρε Στέφανε, γιατί δεν φέρνετε καμιά να λύση τα μάγια και να διώξει την κατάρα; Δεν το βλέπετε, κοντεύει 40 χρόνια και όλο στο παρά τσακ δεν ανοίγει. Κάποιος σας έκανε μάγια. 4 χρόνια τώρα είναι έτοιμο και όλο κάτι γίνεται. Ο κόσμος λέει ότι επίτηδες δεν το ανοίξατε τόσο καιρό για να κάνετε τα εγκαίνια προεκλογικά. Εγώ λέω μάγια, εκτός κι αν σκέφτεστε να το ανοίξετε αλλά μετά πάλι το ξανασκέπτεστε ότι το θέλετε τόσο πολύ που δεν μπορεί, θα το ανοίξει το σύμπαν. Οι κυρίες πάντως της χορωδίας ξετρελάθηκαν στην ιδέα ότι η επόμενη συνάντηση χορωδιών θα γίνει εκεί. Κυρίες μου, στην ερώτηση «σου πήρε τον γκόμενο η κοντή;» η απάντηση είναι «τον γκόμενο σου πήρε, όχι ριμπάουντ». Όσο μπορούν οι κοντές να κλέβουν τον γκόμενο από τις ψιλές, τόσο και σας θα σας φάει το δημαρχείο για την συνάντηση χορωδιών.

Φαντασία μηδέν. Όλες οι βασιλόπιτες ίδιες. Όσες φωτογραφίες και να είδα ήταν σα να έκοβαν όλοι την ίδια βασιλόπιτα. Ξεπούλησε το ζαχαροπλαστείο. Μα όλοι την ίδια; Θα παίρνατε ένα ρούχο που φοράει και η διπλανή σας; Φυσικά και όχι

002

Και μιας και είπα ρούχο, στην κοπή της βασιλόπιτας των χορωδιών, εκτός από τις σοπράνο και τους τενόρους, εκτός από τους φιλοξενούμενους φορείς και συλλόγους ήταν και δύο είδη προς εξαφάνιση. Ναι, καλά διαβάσατε. Το παρών έδωσαν, μία τίγρη της Βεγγάλης και μία Ασιατική. Σπανίζουν στη φύση αλλά εξαιτίας του Δελιόπουλου έδωσαν το παρών.

3

Και συνεχίζω με μία ακόμη βασιλόπιτα από ένα ακόμη τμήμα του δήμου. Την θεατρική ομάδα. Πιο κουλτούρα ή για την ακρίβεια πιο Νιλ Σάιμον κατάσταση, οι «Ηλίθιοι» συγκεντρώθηκαν σε ένα κουτούκι και του έδωσαν και κατάλαβε. Αισθητή η απουσία του προέδρου Δελιόπουλου. Ή φύσηξε Ναλμπαντικός άνεμος ή ο πρόεδρος έχτιζε καμιά κουφάλα και δεν μπόρεσε να πάει. Είδομεν.

005

Η βασιλόπιτα όμως που τα είχε όλα ήταν αυτή του Ερυθρού Σταυρού. Έκοψαν και αυτοί την ίδια βασιλόπιτα (βλέπε παραπάνω φωτό) και μοίρασαν δώρα και ευχές. Ο κύριος Στεφανάκης, άψογος οικοδεσπότης, ευχαρίστησε τον κόσμο και έριξε τις μπηχτές του για την απουσία της δημοτικής αρχής και για το ότι ο Ερυθρός δεν έχει ακόμα δική του στέγη. Σε αυτή την κοπή έγινε το εξής παράξενο. Άλλη κέρδισε το φλουρί και άλλη το τσουρέκι. Η κυρία στα αριστερά, μπορεί να απέρριψε την πρόταση Πανταζόπουλου να είναι υποψήφια παρόλα αυτά κέρδισε το χρυσό κλειδί της πόλης. Η κυρία στα δεξιά κέρδισε μια φωτογραφία μαζί μου. Έτσι απλά.

6

Η συνάντηση θύμιζε λιγάκι σχολική γιορτή. Για την ακρίβεια ήταν σα να ήμασταν στα γυρίσματα της ταινίας «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο». Εκεί συνάντησα την Πετροβασίλη που μιλούσε με τη Γιαδικιάρογλου, που μιλούσε με την Ξανθοπούλου, που μιλούσε με τη Λαζάρου. Ένας Παπαμιχαήλ έλειπε και μια Μέλπω Ζαρόκωστα να πέφτει από την κούνια και έτοιμο το σκηνικό. Το ότι ο Ερυθρός Σταυρός περπατάει στα βήματα της Φίνος Φιλμ, ούτε που θα το φανταζόμουνα.

8

Επίσης βράβευσαν και ανθρώπους που τους βοηθάνε στο έργο τους. Ένας εξ αυτών ο Αντώνης Σταμάτης του οποίου φωτογραφία δεν θα δείτε. Στη θέση του θα βάλω μία φωτογραφία της Μαρίας, της συζύγου του γιατί τις το χρωστάω από προηγούμενο άρθρο. Εξάλλου είναι και πιο όμορφη. Κυρία μου, τα σέβη μου. Επίσης μια από τις πιο ωραίες και κεφάτες παρουσίες της βραδιάς ήταν και ο κύριος Μαλιώτας. Και έτσι μια απλή κοπή βασιλόπιτας απέκτησε λάμψη...

12

Και μετά τις 4 μαθήτριες ήρθε η σειρά της δασκάλας. Αυτό το θέμα με τα ρούχα του ερυθρού σταυρού με έχει μπερδέψει. Οι μισές από το Αρσάκειο, οι άλλες μισές πωλήτριες στη Vodafone και η δασκάλα….. πιλότος. Έλεος κύριε Στεφανάκη μου, φωνάξτε μια μοδίστρα να βρει μια λύση.

014

Υ.Γ. ένα από τα βασικότερα που προάγει ο Ερυθρός Σταυρός είναι ο εθελοντισμός. Δεν είδα όμως καμία να ταράζεται όταν μοιράζονταν τα τσουρεκάκια. Μόνο η Κατερίνα Βέτσιου έκανε πράξη τα όσα έμαθε. Οι άλλες απλά την κοιτούσαν. Και δεν το γράφω για να δικαιολογηθώ για όσα έχω γράψει για αυτήν, το γράφω γιατί πραγματικά μου έκανε εντύπωση και το αξίζει.

Η αρχιερατική Περιφέρεια Αλεξάνδρειας και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας βράβευσε τους μαθητές των Γυμνασίων της Αλεξάνδρειας που κατά το εκπαιδευτικό έτος 2017-2018 αρίστευσαν στο σχολείο και στο τμήμα όπου φοιτούν. Τις βραβεύσεις έκαναν ο επίκουρος καθηγητής κος Δημήτριος Ράπτης και ο λέκτορας του πανεπιστημίου κος Στέφανος Γκιουρτζής.

15

Και μετά τις βασιλόπιτες και τις βραβεύσεις πάμε και σε έναν χορό... ετήσιος χορός συλλόγων Λουτρού και Κλειδίου. Δεν θα σταθώ στο ποιοι πήγαν, τη φορούσαν και τι έφαγαν. Θα σταθώ στην …. Πάττυ. Πρέπει να ζητήσω και δημόσια συγνώμη για τα όσα έχω γράψει για αυτήν μέχρι τώρα. Το κορίτσι δεν τα κάνει επίτηδες, της βγαίνουν φυσιολογικά. Ποζάρει με άνεση, αλλάζει και δεν προλαβαίνεις να την βαρεθείς και τέλος πουλάει πολύ καλά αυτό που κάνει. Δέστε νάζι και σκέρτσο.

17

Ο λόγος που ζήτησα δημοσίως συγνώμη είναι γιατί είδα και μια άλλη κυρία που πήγε να την μιμηθεί αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Καλή η προσπάθεια καλή μου αλλά εδώ έχεις να συναγωνιστείς μια Ζιζέλ. Άλλαξε κανάλι.

20

Ένας ακόμη χορός ετοιμάζεται στον οποίο εγώ θα πάω βρέξει χιονίσει. Ο σύλλογος Κολινδρινών Αλεξάνδρειας μας προσκαλεί όλους στον ετήσιο χορό του με μια πρόσκληση ιδιαίτερη, προκλητική θα έλεγα. Δεν θα μπορούσα να περιμένω τίποτα λιγότερο είναι η αλήθεια. Εξάλλου καίγομαι να μάθω.

022

Την παρουσίαση του συνδυασμού του «Αξίζουμε καλύτερα» έκανε ο Κώστας Ναλμπάντης. Πήγα. Δεν περίμενα να ακούσω κάτι διαφορετικό από αυτά που είπε. Θεωρώ ότι κάτι παραπλήσιο θα πούνε όλοι. Το θέμα είναι αν αυτά τα λόγια κάποιος θα τα κάνει πράξη. Τι μου έκανε εντύπωση στην παρουσίαση; Φυσικά η είσοδος του ζευγαριού. Με ύφος Πασοκσή, σύνθημα δεξιό και είσοδο Συριζαία, νομίζω ότι ο Ναλμπάντης κάνει πράξη τη λέξη «πολυκομματικός».

23

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν ότι δεν είδα πολλούς «επαγγελματίες» πολιτικούς εκεί. Ξέρετε, αυτούς που θεωρούν δεδομένο ότι επειδή βγήκαν μία φορά πρέπει να τους βγάζουμε εσαεί. Με κούρασε αυτό. Ας μείνουν οι λίγοι και ικανοί. Όχι οι ίδιοι και οι ίδιοι κάθε φορά. Κάποια στιγμή πρέπει να κλειδώσουμε τους γονείς μας στο σπίτι την Κυριακή των εκλογών.

Ο παρακάτω σκύλος ανήκει σε μητέρα υποψήφιας που ακόμα δεν έχει καταλήξει σε ποιον συνδυασμό θα είναι. Για να καταλάβετε το δίλλημα στο οποίο βρίσκετε, φόρεσε στο σκύλο γραβάτα του Άρη και μια χριστουγεννιάτικη μπότα. Με τα στοιχεία που σας έδωσα, μαντέψτε σε ποιον συνδυασμό θα καταλήξει και κερδίστε ένα ρουσφέτι από την ίδια όταν θα εκλεγεί.

025

Πολύ σας ανακάτεψα και σήμερα. Δεν φταίω όμως εγώ. Ο δήμος μας έχει λίγο από όλα. Ραντεβού το άλλο Σάββατο.

Το σημερινό Καρπούζι είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Χολέβα με τις ευχές να αναρρώσει και γρήγορα να είναι πάλι κοντά μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ της 02.02.2019

Α ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ)(17η αγωνιστική)
-----------------------------------------
ΠΛΑΤΕΟΣ 15.00 ΑΓΡ.ΑΣΤ.ΠΛΑΤΕΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΛΕΙΔΙΟΥ
Διαιτησία: ΓΑΒΡΑΣ -ΜΟΥΣΕΝΙΚΑΣ -ΔΕΒΕΤΖΙΔΗΣ

ΜΕΛΙΚΗΣ 15.00 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΕΛΙΚΗΣ - ΦΑΣ ΝΑΟΥΣΑ
Διαιτησία: ΠΑΥΛΙΔΗΣ -ΜΠΑΚΑΛΗΣ -ΤΣΙΟΥΓΓΑΡΗΣ

ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ 15.00 ΑΓΡ.ΑΣΤ.ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ - ΓΑΣ ΡΟΔΟΧΩΡΙΟΥ
Διαιτησία: ΠΙΤΟΣ -ΑΡΓΥΡΙΟΥ -ΧΑΛΑΤΖΙΟΥΚΑΣ

ΧΑΡΙΕΣΣΑΣ 15.00 ΑΕ ΧΑΡΙΕΣΣΑΣ - Μ.ΑΛΕΞ.ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑΣ
Διαιτησία: ΙΑΣΩΝΙΔΗΣ -ΝΗΣΕΛΙΤΗΣ -ΓΚΟΓΚΑΣ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ 15.00 ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ - ΑΟ ΜΑΡΙΝΑΣ
Διαιτησία: ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ -ΓΙΑΓΚΙΤΖΟΓΛΟΥ -ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 15.00 ΠΑΟΚ ΑΛΕΞ/ΕΙΑΣ - ΕΝΩΣΗ ΑΠ.ΠΑΥΛΟΥ
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ 15.00 ΑΡΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ - Μ.ΑΛΕΞ.ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Διαιτησία: ΚΩΣΤΟΥΛΗΣ -ΤΡΑΝΤΟΣ -ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΑΚ ΝΑΟΥΣΑΣ 15.00 ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ - ΓΑΣ ΚΟΠΑΝΟΣ
Διαιτησία: ΠΑΖΑΡΤΖΙΚΛΗΣ -ΛΑΖΑΡΟΥ -ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Κ.




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ της 03.02.2019


Β ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ - 1ος ΟΜΙΛΟΣ(ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ)(11η αγωνιστική)
-----------------------------------------------------
ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ 15.00 ΠΑΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ - ΑΕ ΣΧΟΙΝΑ
Διαιτησία: ΓΙΑΓΚΙΤΖΟΓΛΟΥ -ΜΠΑΚΑΛΗΣ -ΠΕΤΡΟΥ

ΛΙΑΝΟΒΕΡΓΙΟΥ 15.00 ΔΟΞΑ ΛΙΑΝΟΒΕΡΓΙΟΥ - Ολυμπιακος Λουτρου
Διαιτησία: ΤΡΕΒΛΑΣ -ΑΡΓΥΡΙΟΥ -ΤΡΑΝΤΟΣ

ΝΗΣΕΛΙΟΥ 15.00 ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΝΗΣΕΛΙΟΥ - ΠΑΟ ΠΑΛΑΤΙΤΣΙΑ
Διαιτησία: ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ -ΚΙΡΜΑΝΙΔΗΣ -ΑΣΒΕΣΤΑΡΑΣ

ΚΑΜΠΟΧΩΡΙΟΥ 15.00 ΑΕΚ Καμποχωρίου - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΔΙΑΒΑΤΟΥ
Διαιτησία: ΜΑΛΟΥΤΑΣ -ΜΟΥΣΕΝΙΚΑΣ -ΣΙΟΥΚΙΟΥΡΟΓΛΟΥ

ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 15.00 ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΥΡΟΥ
Διαιτησία: ΓΑΒΡΑΣ -ΔΕΒΕΤΖΙΔΗΣ -ΓΚΟΓΚΑΣ





Β ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ - 2ος ΟΜΙΛΟΣ(ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ)(13η αγωνιστική)
-----------------------------------------------------
ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ 15.00 ΑΣ Γιαννακοχωριου - ΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
Διαιτησία: ΠΑΡΑΣΙΟΥ -ΙΑΣΩΝΙΔΗΣ -ΧΡΥΣΑΝΗΣ

ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 15.00 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ - ΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ
Διαιτησία: ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ -ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ -ΤΣΙΟΥΓΓΑΡΗΣ

ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ 15.00 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Διαιτησία: ΛΑΖΑΡΟΥ -ΚΩΣΤΟΥΛΗΣ -ΓΚΟΓΚΟΣ

ΜΟΝΟΣΠΙΤΩΝ 15.00 ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΝΟΣΠΙΤΩΝ - ΛΕΥΚΑΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
ΡΑΧΙΑΣ 15.00 ΕΘΝΙΚΟΣ ΡΑΧΗΣ - ΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΕΑΣ
Διαιτησία: ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ -ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΗΣ-ΠΟΖΙΑΔΗΣ


Γ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ - 1ος ΟΜΙΛΟΣ(6η αγωνιστική)
-----------------------------------------
ΝΕΟΚΑΣΤΡΟΥ 10.30 ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΑΕ ΚΑΨΟΧΩΡΑΣ
Διαιτησία: ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ -ΔΕΒΕΤΖΙΔΗΣ -ΠΕΤΡΟΥ

ΚΥΨΕΛΗΣ 10.30 ΔΟΞΑ ΚΥΨΕΛΗΣ - ΑΘΛ.ΑΚΑΔ.ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Διαιτησία: ΤΡΑΝΤΟΣ -ΙΑΣΩΝΙΔΗΣ -ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

ΣΥΚΙΑΣ 10.30 ΑΟ ΣΥΚΙΑΣ - ΠΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗΣ
Διαιτησία: ΑΡΓΥΡΙΟΥ -ΚΩΣΤΟΥΛΗΣ -ΣΙΟΥΚΙΟΥΡΟΓΛΟΥ


Γ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ - 2ος ΟΜΙΛΟΣ(8η αγωνιστική)
-----------------------------------------
ΠΑΝΑΓΙΩΠΟΥΛΑΣ 10.30 ΔΟΞΑ ΝΑΟΥΣΑΣ - ΑΧΘΟΣ ΑΡΟΥΡΗΣ
Διαιτησία: ΧΡΥΣΑΝΗΣ -ΜΟΥΣΕΝΙΚΑΣ -ΒΑΛΚΑΝΟΣ

ΜΕΣΗΣ 10.30 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΡΟΔΑΚΑ - ΑΤΛΑΣ ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΟΥ
Διαιτησία: ΑΣΒΕΣΤΑΡΑΣ -ΓΑΒΡΑΣ -ΤΣΙΟΥΓΓΑΡΗΣ

ΤΡΙΛΟΦΟΥ 10.30 Ερμης Τριλοφου - Παλασιδειος Ακαδημια
Διαιτησία: ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ -ΛΑΖΑΡΟΥ -ΓΚΟΓΚΑΣ

Κατηγορία Αθλητικά
Η ΚΕΔΑ σε συνεργασία με την Παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου παρουσιάζει μια εξαιρετική θεατρική παράσταση για τους μικρούς μας φίλους:
"Τον Παπουτσωμένο Γάτο" σε σκηνοθεσία Μπάμπη Καλιώτη, σε θεατρική διασκευή Αλεξέι Μιροντσίνκοβ.
Την Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πλατέος σε δύο παραστάσεις: Στις 17:15 και στις 19:15.
Τιμή Εισιτηρίου 8€, Προπώληση στο Βιβλιοπωλείο "Κύτταρο" 7€. Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.
Ζωντανή Μουσική - Χορός - Τραγούδι - Γέλιο - Θέαμα

O ΟΑΕΔ γνωστοποιεί την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά πεντακοσίων (500) ατόμων τετράωρης απασχόλησης 24/μηνης διάρκειας (και όχι πέραν της 2/7/2021) για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών περιστάσεων καθαριότητας των κτιρίων του Ο.Α.Ε.Δ. εντός του Νομού Αττικής και των Νομών Αιτωλ/νίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δράμας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.6 μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ ( www.oaed.gr ).

Δείτε τη σχετική προκήρυξη εδώ.

Κατηγορία Γενικά

Το μεσημέρι της Τρίτης 29 Ιανουαρίου 2019 στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Αλεξανδρείας, έκοψαν σε ευχάριστο κλίμα, την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα. Αφού συγκεντρώθηκαν στο χώρο του σχολείου οι γονείς των παιδιών, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αντάλλαξαν μεταξύ τους ευχές για τη νέα χρονιά.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής του σχολείου κ. Χαλαστάνης Θεόδωρος έκοψε αρχικά την βασιλόπιτα των μαθητών, στη συνέχεια των γονιών και τέλος των δασκάλων. Τα κομμάτια μοιράστηκαν και το ταξίδι της αναζήτησης για τον τυχερό της χρονιάς ξεκίνησε!

Μια έκπληξη περίμενε τον μαθητή Ραφαήλ . ο οποίος έτυχε το φλουρί και με περίσσια χαρά παρέλαβε το δώρο του! Του ευχόμαστε να είναι πάντα τυχερός!

Μπορεί όμως, οι τυχεροί της ημέρας να ήταν μ

Το μεσημέρι της Τρίτης 29 Ιανουαρίου 2019 στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Αλεξανδρείας, έκοψαν σε ευχάριστο κλίμα, την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα. Αφού συγκεντρώθηκαν στο χώρο του σχολείου οι γονείς των παιδιών, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αντάλλαξαν μεταξύ τους ευχές για τη νέα χρονιά.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής του σχολείου κ. Χαλαστάνης Θεόδωρος έκοψε αρχικά την βασιλόπιτα των μαθητών, στη συνέχεια των γονιών και τέλος των δασκάλων. Τα κομμάτια μοιράστηκαν και το ταξίδι της αναζήτησης για τον τυχερό της χρονιάς ξεκίνησε!

Μια έκπληξη περίμενε τον μαθητή Ραφαήλ . ο οποίος έτυχε το φλουρί και με περίσσια χαρά παρέλαβε το δώρο του! Του ευχόμαστε να είναι πάντα τυχερός!

Μπορεί όμως, οι τυχεροί της ημέρας να ήταν μόνο τρείς αλλά σίγουρα όλοι ευχαριστηθήκαν την χειροποίητη τυρόπιτα που έφτιαξε με μεράκι η Κοινωνική Λειτουργός του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κολικίδου Ρόζα την οποία ευχαριστούμε πολύ.

Ευχόμαστε όλοι οι παρευρισκόμενοι να ευχαριστήθηκαν την συνάντησή μας και ελπίζουμε στις επόμενες να είμαστε ακόμη περισσότεροι!

Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου εύχεται σε όλους τους μαθητές ,στις μαθήτριες και τις οικογένειες τους μια χρόνια γεμάτη υγεία, όρεξη και αγάπη και ευχόμαστε σε όλον τον κόσμο ειρήνη, αλληλεγγύη και αποδοχή της διαφορετικότητας στην κοινωνία μας .

όνο τρείς αλλά σίγουρα όλοι ευχαριστηθήκαν την χειροποίητη τυρόπιτα που έφτιαξε με μεράκι η Κοινωνική Λειτουργός του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κολικίδου Ρόζα την οποία ευχαριστούμε πολύ.

Ευχόμαστε όλοι οι παρευρισκόμενοι να ευχαριστήθηκαν την συνάντησή μας και ελπίζουμε στις επόμενες να είμαστε ακόμη περισσότεροι!

Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου εύχεται σε όλους τους μαθητές ,στις μαθήτριες και τις οικογένειες τους μια χρόνια γεμάτη υγεία, όρεξη και αγάπη και ευχόμαστε σε όλον τον κόσμο ειρήνη, αλληλεγγύη και αποδοχή της διαφορετικότητας στην κοινωνία μας .

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας ενημερώνει τα αθλητικά σωματεία και τους πολιτιστικούς συλλόγους που έχουν την έδρα τους ή παραρτήματα στα διοικητικά του όρια και  επιθυμούν να επιχορηγηθούν για το έτος 2019 και τους καλεί να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για επιχορήγησή τους το έτος 2019.

Δικαιούχοι χρηματικών επιχορηγήσεων είναι αθλητικά σωματεία και πολιτιστικοί σύλλογοι που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, όπου αναπτύσσουν κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Για να είναι επιτρεπτή η επιχορήγηση, πρέπει ο αποδέκτης αυτής να εμπίπτει σε κάποιον από τους περιοριστικά απαριθμούμενους στις σχετικές διατάξεις φορείς (άρθρο 202 του ν. 3463/06 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4257/2014), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, δηλαδή, που έχουν συσταθεί για την επιδίωξη αθλητικού ή πολιτιστικού σκοπού και έχουν αποκτήσει νομική προσωπικότητα με την εγγραφή τους στο τηρούμενο στο Πρωτοδικείο της έδρας τους ειδικό δημόσιο βιβλίο.

Η επιχορήγηση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του συλλόγου (ενοίκιο, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, εξοπλισμός κλπ.), αλλά σχετίζεται με την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων ή αθλητικών δράσεων του συλλόγου. Για τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ., ως αθλητική εκδήλωση λογίζεται και η συμμετοχή τους στο τοπικό πρωτάθλημα.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για αιτούμενη επιχορήγηση μέχρι το ποσό των 3.000 ευρώ, είναι τα κάτωθι:

  • Ο φορέας που αιτείται την επιχορήγηση πρέπει να έχει υποβάλει προς τον Δήμο αίτηση, με την οποία να προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες κάθε φορά αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από την επιχορήγηση (σχέδιο δράσης) με τον αναλυτικό προϋπολογισμό εξόδων των εκδηλώσεων αυτών και το χρονικό διάστημα που θα λάβει χώρα η εκάστοτε εκδήλωση.

  • Συνολικό απολογισμό δράσεων έτους 2018 του φορέα που ζητά την επιχορήγηση.

  • Καταστατικό του συλλόγου.

  • Πρακτικά του Δ.Σ. σχετικά με σύσταση του Δ.Σ. σε σώμα, ορισμός νομίμου εκπροσώπου του συλλόγου και ορισμός μέλους για την είσπραξη της επιχορήγησης.

  • Απολογισμό της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας του συλλόγου (πρακτικό Γενικής Συνέλευσης έγκρισης απολογισμού εσόδων – εξόδων) και ξεχωριστό απολογισμό της επιχορήγησης ή χρηματοδότησης που έλαβε για το 2018 από τον Δήμο Η.Π. Νάουσας. Με τα ανωτέρω υποχρεούται να συνυποβάλει και τον προϋπολογισμό του για το τρέχον έτος (2019).

  • Φωτοαντίγραφα των παραστατικών του απολογισμού της επιχορήγησης ή χρηματοδότησης που έλαβε για το 2018 και αντίγραφο του βιβλίου εσόδων - εξόδων (για συλλόγους που έχουν χρηματοδοτηθεί το 2018).

  • Αντίγραφο από το TAXIS (προσωποποιημένη πληροφόρηση) που να αποδεικνύει ότι ο Σύλλογος είναι φορολογικά ενεργός.

Για επιχορήγηση άνω του ποσού των 3.000€ απαιτείται εκτός όλων των παραπάνω, εγγραφή στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων (ΔΙΑΥΓΕΙΑ) του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο οι φορείς θα πρέπει να έχουν αναρτήσει αναλυτικά απολογιστικά στοιχεία δαπανών όσοι εκ των οποίων επιχορηγήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος με ποσό άνω των 3.000,00€.

Οι αιτήσεις και όλα τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά πρέπει να προσκομιστούν το αργότερο την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας. Πλήρη αιτήματα επιχορήγησης που έχουν υποβληθεί έως σήμερα θα ληφθούν υπόψη. Σε περίπτωση που κάποια δικαιολογητικά εκκρεμούν από τα ήδη υποβληθέντα αιτήματα, παρακαλούνται οι εκπρόσωποι των συλλόγων να τα προσκομίσουν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

Κατόπιν υποβολής των παραπάνω δικαιολογητικών και τη λήψη έγκρισης του ελέγχου υποβολής τους από το Δήμο Η.Π. Νάουσας, οι Σύλλογοι υποχρεούνται να καταθέσουν τα ίδια αντίγραφα επίσης στην Π.Ε. Ημαθίας (Μητροπόλεως 44, Βέροια) και στο Ελεγκτικό Συνέδριο (Νέο Δικαστικό Μέγαρο, Βέροια) και να λάβουν αντίστοιχες βεβαιώσεις υποβολής των δικαιολογητικών (απολογιστικά στοιχεία), όπως η σχετική νομοθεσία προβλέπει.

Μετά την λήψη της σχετικής Απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο επιχορηγούμενος φορέας θα πρέπει να προσκομίσει στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Πρόσφατη βεβαίωση από το Πρωτοδικείο ότι το Σωματείο υφίσταται.

  • Βεβαιώσεις υποβολής απολογιστικών στοιχείων από την Π.Ε. Ημαθίας και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

  • Ειδικό αναλυτικό προϋπολογισμό για το ποσό της επιχορήγησης που θα λάβει.

  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 του νομίμου εκπροσώπου του Συλλόγου με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του.

  • Απόκομμα του γραμματίου είσπραξης του Συλλόγου με το ποσό της επιχορήγησης από το Δήμο Η.Π. Νάουσας και φωτοαντίγραφο της τελευταίας σελίδας, θεωρημένο από τον εκάστοτε σύλλογο.

  • Φορολογική ενημερότητα (για ποσά πάνω από 1.500,00€).

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας (Δημαρχείο, 1ος όροφος, τηλ.: 23323 50338-50360-50375), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:00-14:00.

Εξιχνιάσθηκαν ληστεία και απόπειρα ληστείας που έγιναν πρόσφατα στην Ημαθία από συμμορία 4 ατόμων

Συνελήφθησαν και τα 4 μέλη της συμμορίας μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας

Η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, είχε ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση ληστείας και απόπειρας ληστείας, που έγιναν το τελευταίο διάστημα από συμμορία 4 ατόμων στην Ημαθία.

Πρόκειται για ημεδαπούς ηλικίας από 16 έως 22 ετών, οι οποίοι εντοπίσθηκαν μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών χθες (31 Ιανουαρίου 2019) το πρωί και συνελήφθησαν.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, ληστεία και κατά περίπτωση παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου 2019, ενεργώντας από κοινού, ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου ιδιοκτήτη και υπάλληλο καταστήματος - πρακτορείου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ περίπου.

Στο πλαίσιο των ερευνών και με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, εντοπίσθηκαν τα 4 άτομα και συνελήφθησαν.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία ενός από τους συλληφθέντες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο που κατείχε παράνομα, γεμιστήρας πιστολιού, 3 μαχαίρια και μικροποσότητα κάνναβης. Επίσης κατασχέθηκε και το όχημα ιδιοκτησίας του, που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους.

Από την περαιτέρω έρευνα, προέκυψε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Ιανουαρίου 2019, ενεργώντας από κοινού, αποπειράθηκαν με την απειλή όπλου να αφαιρέσουν χρηματικό ποσό από πρατήριο υγρών καυσίμων στην Ημαθία, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

Κατηγορία Αστυνομικά

Η Πιερία και η Ημαθία από την Κεντρική Μακεδονία είναι οι δύο νομοί με το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργών επιχειρήσεων, της τάξης του 77% και 76% αντίστοιχα, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η Καστοριά πρωταγωνιστεί, με ποσοστό 69%.

Τα Ιωάννινα σημειώνουν το υψηλότερο ποσοστό ενεργών επιχειρήσεων στην Ήπειρο (60%), ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πρωταγωνιστεί η Ξάνθη, όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 69%.

Σε σχέση με την ανωτέρω εικόνα και με βάση τα ευρήματα και από την έρευνα γνώμης που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης, τα βασικά συμπεράσματα - παράγοντες που συντέλεσαν στην αποβιομηχάνιση είναι: «αργά» αντανακλαστικά για τη στρατηγική ανταπόκριση στις αλλαγές από το εξωτερικό περιβάλλον δραστηριοποίησης, υψηλός ανταγωνισμός, και κυρίως ανταγωνισμός τιμών από χώρες χαμηλού κόστους, έλλειψη ρευστότητας, αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση και ανεπάρκεια κουλτούρας για την αντιμετώπιση μεγάλης έκτασης κρίσεων.

Η ανθεκτικότητα της μεταποίησης συνδέεται -σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ- ακριβώς με τον παραγωγικό της χαρακτήρα και τη δυναμική εξωστρεφή δραστηριότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

πηγή: zougla.gr

Κατηγορία Γενικά
Σελίδα 1 από 3

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας