alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020

Στα 2.534 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρας μας καθώς όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφηκαν 17 νέα.

Ακόμη, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν δύο ακόμη θάνατοι με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 136.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90,4% είχε κάποιοι υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 43 άνθρωποι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Από αυτούς, οι 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ακόμη, 65 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 66.094 κλινικά δείγματα.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα του κορωνοϊού, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε πως περιλαμβάνουν: κρυάδες, ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία, απώλεια γεύσης όσφρησης και πως τα συμπτώματα εμφανίζονται σε 3-7 ημέρες.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κ. Τσιόδρας είπε πως η επανέναρξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα γίνει σταδιακά με συνεκτίμηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Ακόμη, υπάρχει ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, κουρεία, κλπ και για όλους τους εισερχόμενους αλλά και τους υπαλλήλους των καταστημάτων.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσα επακολουθήσουν δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα.

Είναι δύσκολο στάδιο και συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού»,

είπε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε:

«Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική».

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτή η εβδομάδα είναι ιδιαίτερη. «Ισχύουν τα μέτρα και προετοιμαζόμαστε για την άρση τους», σημείωσε.

Όπως είπε, αύριο, Τρίτη στις 18:00 τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατηγορία Υγεία
Παράξενα φωτεινά αντικείμενα να πετούν σε γραμμικό σχηματισμό, πάνω από τον ουρανό της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Δράμας, της Αλεξάνδρειας αλλά και του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών που τα αντίκρισαν το βράδυ της Κυριακής οι κάτοικοι τους.

Σήμερα (27 Απριλίου 2020) και ώρα περίπου 07.55, τρία άτομα έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισήλθαν σε κατάστημα ΕΛΤΑ στην Μελίκη Ημαθίας, ακινητοποίησαν υπαλλήλους του καταστήματος με την απειλή

Κατηγορία Αστυνομικά

Σε απόγνωση οι αγρότες των Νομών Πέλλας και Ημαθίας, διότι μερικές ημέρες μετά τον παγετό της Μ.Πέμπτης 16ης Απριλίου 2020, είδαν τις κερασιές τους χωρίς κεράσια.

Συγκεκριμένα, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο:

 

 

στο στάδιο της ανθοφορίας έπεσε η θερμοκρασία κάτω του μηδενός (<0°C) στους δύο νομούς. Ο ζεστός χειμώνας έφερε νωρίτερα την ανθοφορία στις δενδρώδεις καλλιέργειες και ιδιαίτερα στα κεράσια, τόσο στον κάμπο, όσο και στα ορεινά των δύο νομών.

Στις 16 Απριλίου 2020 είχαμε τις κερασιές σε πλήρη ανθοφορία. Τα πρώτα σημάδια της ζημίας ήταν ορατά, αφού οι στήμονες είχαν μαυρίσει , αλλά και τα πέταλα από τα άνθη. Η ζημιά από τον παγετό, έπληξε σχεδόν όλες τις ποικιλίες και σε κάποιες περισσότερο ευαίσθητες, φτάνει ως το 100%.

Η ανησυχία των αγροτών στους δύσκολους μήνες της πανδημίας του Κωρονοϊού, εκφράζεται, διότι ο παγετός της Μ.Πέμπτης 16 Απριλίου 2020, συνέβη κατά την διάρκεια της μεγαλύτερης γιορτής της Ελλάδας, της Ανάστασης του Κυρίου Ιησού Χριστού, βρίσκοντας τα γραφεία του ΕΛΓΑ Βέροιας κλειστά, λόγω αργίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μη έγκαιρη ενημέρωση για τον παγετό, έτσι ώστε να γίνει η απαραίτητη αυτοψία. Από την Τρίτη του Πάσχα, που άνοιξαν τα γραφεία του ΕΛΓΑ Βέροιας που λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό λόγω Κωρονοϊού, διαπιστώσαμε πως μέχρι σήμερα,δυστυχώς δεν έχει γίνει αναγγελία για τον παγετό, έτσι ώστε να γίνουν δηλώσεις και για τα κεράσια.

Τσιρανίδης Χρήστος 

Κατηγορία Αγροτικά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των επιδομάτων το επόμενο διάστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε και το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή όλων των επιδομάτων της Α φάσης.

Όπως είπε:

- Αρχίζει από σήμερα η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα 73.000 μακροχρόνια άνεργοι, ποσοστό άνω του 43% των δικαιούχων. Η ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια άνεργους θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Μαΐου.

- Αύριο Τρίτη θα πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ πάνω από 105.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν, είτε έχουν πληγεί, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε 84 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν ήδη πληρωθεί 686.000 εργαζόμενοι.

- Επεκτείνεται η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζόμενους, έναντι πέντε που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

- Οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους περί των 500 εκατ. ευρώ σε 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιόκτητες επιχειρήσεων ολοκληρώνονται την Τρίτη 28 Απριλίου. Η διαδικασία αποστολής εντολών πληρωμών θα έχει ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 30 Απριλίου και οι ωφελούμενοι θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 4 Μαΐου, ανάλογα με την λειτουργία των τραπεζικών συστημάτων πληρωμών (υπενθυμίζεται ότι η Παρασκευή 1 Μαΐου είναι τραπεζική αργία).

- Παράλληλα μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου θα έχουν καταβληθεί τα 600 ευρώ στους επιστήμονες δικαιούχους.

- Μέσα στην επόμενη εβδομάδα (έως τις 8 Μαΐου) θα καταβληθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις επιχειρήσεις.
Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται η πληρωμή όλων των βοηθημάτων για την α΄ φάση της κρίσης, που καλύπτουν περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Επίσης:

- Από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα οι πληττόμενες επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου.

- Στο πλαίσιο των πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας, που αποτελεί άλλωστε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 63.900 νοικοκυριά που λαμβάνουν ήδη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος. Θα καταβληθούν επιπλέον 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο.

Κατηγορία Οικονομία

Την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2016-2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα ανήλθαν για το διάστημα αυτό στα 29,84 δις. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν στο 3,7% του ΑΕΠ το 2016 ,στο 3,8% το 2017, στο 4,3% το 2018 και στο 4,4% το 2019. Το ΑΕΠ αυξήθηκε μεταξύ 2016 και 2019 κατά 11 δις περίπου.

Όταν τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και βγήκαμε από τα μνημόνια, ο κ. Μητσοτάκης το αμφισβητούσε και έλεγε ότι υπογράψαμε τέταρτο μνημόνιο. Βέβαια, νωρίτερα, προέβλεπε ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση του 2016 επενδύοντας συνεχώς στην καταστροφολογία. Μέσα στο κλίμα αυτό πορευθήκαμε στις εκλογές του 2019 και ένα από τα βασικά επίδικα της εκλογικής αναμέτρησης ήταν η οικονομία.

Ιδιαίτερα η μεσαία τάξη που την «κατέστρεψε» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί που αμφισβητούσαν το μαξιλάρι των 37 δισ. όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να χρησιμοποιηθεί τμήμα του για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, έγιναν υπέρμαχοι της διαφύλαξής του για τα πιο δύσκολα που έρχονται.

Τα ψέματα όμως δεν έχουν τελειωμό. Αφού παραδέχθηκαν ότι το μαξιλάρι των 37 δις υπάρχει και αφού αρχικά είπαν ότι δεν θα το χρησιμοποιήσουν ,τώρα άρχισαν να ψελλίζουν ότι ήδη χρησιμοποίησαν μέρος αυτού. Δεν λένε όμως ούτε τι ποσό χρησιμοποιήθηκε ούτε που χρησιμοποιήθηκε(ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ). Μια σειρά αποφάσεων και η ευκολία με την οποία αυτές μετουσιώνονται σε πράξεις εν μέσω πανδημίας μας προδιαθέτει για το τι συμβαίνει. Εξόφληση γραμματίων στους διαπλεκόμενους ολιγάρχες και εξυπηρέτηση πολιτικών φίλων. Ενδεικτικά αναφέρω:

- Δόθηκαν 11.000.000 ευρώ για την καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό και για ένα μήνυμα που βάσει νόμου μεταδίδεται δωρεάν.

- Αναστολή καταβολής των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες.

- 25.000.000 ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές για την διάθεση ΜΕΘ, με διπλασιασμό της αποζημίωσης τους.

- 11.000.000 ευρώ στον αυτοκινητόδρομο ΜΟΡΕΑΣ λόγω μειωμένης κίνησης.

-Ελληνικό... Καταγγελία για στημένο παιχνίδι από τους Αμερικάνους.

- Καπάκι η τηλεκατάρτιση όπου πιάστηκαν με την ΓΙΔΑ στην πλάτη. Ανάθεση σε ιδιωτικά κολέγια και ΚΕΚ κομματικών- κολλητών, της κατά πρόσχημα τηλεκατάρτισης επιστημόνων.

Και ενώ αναγκάστηκαν να την ακυρώσουν, βαφτίζουν με θράσος την αποτυχία κατάχρησης δημοσίου χρήματος, ως λάθος .

Υπάρχει διαφορά λοιπόν στο πως αντιλαμβανόμαστε το εθνικό συμφέρον. Εμείς κυβερνήσαμε και κάναμε Δουλειά, σώσαμε την χώρα, την βγάλαμε από τα μνημόνια με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφήσαμε και μαξιλάρι.

Κι αυτοί κυβερνάνε για να κάνουνε Δουλειές για τους ολιγάρχες, μιντιάρχες, κομματάρχες, κ.α.

Φρόσω Καρασαρλίδου

Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Η Κυβέρνηση παρατείνει τη χρονική περίοδο διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), η οποία λήγει την 30ή Απριλίου 2020, μέχρι και την 15η Μαΐου 2020.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ενταχθεί σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας. Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η στήριξη των νοικοκυριών, καθώς διευκολύνονται να προχωρήσουν στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε χαμηλή τιμή. Παράλληλα, τονώνεται η αγορά καυσίμων, η οποία έχει πληγεί λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο ΑΝΤ1, η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει αρκετά, με αποτέλεσμα και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να έχει μειωθεί. Η τιμή του κυμαίνεται ακόμη και κάτω από 70 λεπτά το λίτρο.

Κατηγορία Οικονομία

Αύριο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα που εκτείνεται από τις αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι 4 με 5 Μαΐου θα μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς την χρήση sms ή την επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι μένει να διευκρινιστεί αν θα είναι ταυτόχρονη η άρση των περιορισμών για να μετακινηθεί κάποιος εκτός νομού, αν μπορεί δηλαδή κάποιος να μεταβεί σε νησί ή τι χωριό του.

Για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου όπως και η απαγόρευση συνάθροισης περισσότερων των 10 ατόμων.

Όπως πρόσθεσε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ αυτή η παράμετρος θα ισχύει και για ένα χρονικό διάστημα μετά τις 4 Μαΐου.

Για τα σχολεία τόνισε ότι σκοπός είναι να ανοίξουν οι σχολικές βαθμίδες σταδιακά και θα αξιολογείται η πορεία του ανοίγματος της κάθε βαθμίδας.

Σε ότι αφορά τα καταστήματα λιανεμπορίου διευκρίνισε ότι θα ανοίξουν από τις 4 με 5 Μαΐου χωρίς τον περιορισμό που υπάρχει για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ με βάσει τα τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο τα πολυκαταστήματα θα ανοίξουν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επεσήμανε τέλος ότι σε δεύτερη φάση θα μεταβούμε και σε άνοιγμα των εκκλησιών ενώ υπάρχει πρόγραμμα από την γ.γ αθλητισμού για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες.

Για αύριο κλείστηκε το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολίτες όπου μέσω διαγγέλματος, αναμένεται να αναφερθεί στην σταδιακή άρση των περιορισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο φάσεις αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων εντός του Μαΐου.

 

Και το Σάββατο και την Κυριακή οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν συνεχείς τόσο με τον Βασίλη Κικίλια όσο και με την Νίκη Κεραμέως παρουσία φυσικά και του Σωτήρη Τσιόδρα. Στις συσκέψεις αυτές εξετάστηκαν πιθανές ημερομηνίες επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Πρώτα Γυμνάσια - Λύκεια

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 11 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια και δύο βδομάδες αργότερα, στις 25 Μαΐου τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με ταυτόχρονη παράταση του σχολικού έτους. Η πορεία της πανδημίας θα ορίσει και το τέλος της σχολικής χρονιάς με αυτή να προσδιορίζεται στο τέλος Μαΐου για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τέλος Ιουνίου για την πρωτοβάθμια.

 

Άλλωστε, σε χτεσινή της δήλωση η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε πως η παράταση της σχολικής χρονιάς είναι πιθανή.

 

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν πολύ προσεκτικά την επίπτωση της επαναλειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων στην πορεία της πανδημίας και μόνο αν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα θα ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Άλλωστε, όπως έχουν τονίσει ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, μόνο αν η άρση ενός μέτρου δεν οδηγήσει σε εξάπλωση της covid-19 θα προχωράμε στο επόμενο στάδιο, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δούμε ένα μέτρο να επανέρχεται. Ούτως ή άλλως η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα είναι πολύ διαφορετική καθώς θα υπάρξουν κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις τάξεις θα υπάρχουν αντισηπτικά, πιθανότατα θα βρίσκεται ένας μαθητής ανά θρανίο και θα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολείων στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.
Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς, σενάριο που άφησε ανοιχτό το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Στην ίδια κατεύθυνση «δείχνουν» και ομοσπονδίες εκπαιδευτικών όπως η ΟΛΜΕ. Μένει να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει σε περίπτωση που γονείς επιλέξουν να μην στείλουν τα παιδιά τους σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, φοβούμενοι κάποιο κρούσμα κορωνοϊού στο σπίτι τους.

Κατηγορία Εκπαίδευση
Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 27/04/2020
 
 
 
Κατηγορία Φαρμακεία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας