alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

Καρπουζάκια μου πολύ καλημέρα σας. Δεν ξέρω αν η καραντίνα σας γύρισε τα μυαλά αλλά αυτά που γίνονται μετά τη λήξη της, εμένα μου γύρισαν τα έντερα. Δύο μέτρα το ένα τραπέζι με το άλλο, καμία αλλαγή με πριν… στην πράξη. Μάσκες παντού να φοράμε και τελικά μόνο οι χεσμεντέν φοράνε ακόμα και στο κατούρημα. Ανοίγουν οι λαϊκές και οι εμποροπανηγύρεις αλλά με μέτρα (να δω πως θα τα εφαρμόσουν). Θα πας δηλαδή στο πανηγύρι στο Αιγίνιο και όλοι θα περπατάνε με τη μεζούρα. Φέρτε μου έναν κουβά ΤΩ-ΡΑ. Τελικά μόνο λένε για να λένε μου φαίνεται. Το μόνο που τους κουράζει είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι απ΄ ότι φαίνεται. Στις εκδηλώσεις κολλάς ενώ στον πάγκο με τα σπανάκια δεν έχεις φόβο.

Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έχω είναι ότι θα λυθεί και το θέμα με τους χορούς και τα πανηγύρια. Βέβαια, δεν ξέρω αν όλοι διαθέτουν τους κατάλληλους χώρους για να απλωθούν (να βάλουν τα ίδια τραπέζια με πριν) για να μην μπουν μέσα. Και δεν μιλάω για συλλόγους που κάνουν απλές εκδηλώσεις. Οι σύλλογοι που φιλοξενούσαν κάποια «ακριβά» ονόματα, όπως οι ποντιακοί, είναι σε χάλια κατάσταση γιατί οι καλλιτέχνες δεν πτοήθηκαν και δεν έριξαν ούτε ένα ευρώ το μεροκάματό τους. Τι γίνεται παιδιά; Τόσο καιρό τους καλομάθατε και τώρα; Δεν θα επεκταθώ γιατί θα γίνω πολύ κακός και είναι κρίμα.

Και μιας και μιλάω για πόντιους. Φέτος το μνημόσυνο για την γενοκτονία των ποντίων έγινε στη Νάουσα από τον αντίστοιχο σύλλογο. Πλην 4 Συλλόγων Ποντίων δεν παραβρέθηκε κανένας άλλος ποντιακός σύλλογος. Αυτό τσάτισε ιδιαίτερα τον αντιπεριφερειάρχη μας που βγήκε στο προφίλ του και έγραψε: «Ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση προκάλεσε, η απουσία εκπροσώπων των Ποντιακών Συλλόγων της Ημαθίας, από την επίσημη εκδήλωση για να τιμηθεί η Μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που διοργανώσαμε χθες Κυριακή στη Νάουσα. Υπήρξε πλήρης απαξίωση από όλους τους υπόλοιπους που δεν μπήκαν καν στον κόπο να στείλουν έστω κι έναν εκπρόσωπο, έστω ένα ποντιακό λάβαρό τους, σε μια περίοδο που είναι αναγκαία όσο ποτέ, η ενότητα και η συμπόρευση. Προσωπικά, ως Κώστα Καλαίτζίδη και ως Πόντιο, αυτό με προσβάλει και κυρίως με θυμώνει. Πως είναι δυνατόν να διεκδικούμε διεθνή προβολή και αναγνώριση δικαίων αιτημάτων μας, όταν εμείς οι ίδιοι, ως Ποντιακές οργανώσεις, εμφανιζόμαστε ασυνεπείς, χωρισμένοι και κατακερματισμένοι;... Όταν κάποιοι τρέχουν πρώτοι για τα πανηγύρια αλλά αδιαφορούν για μια επίσημη και συλλογική εκδήλωση που γίνεται για τιμήσουμε τη Μνήμη των σφαγιασθέντων προγόνων μας, επιμένοντας σε άγονους τοπικισμούς ή βάζοντας τους κυριακάτικους «ωχαδελφισμούς» πάνω από την Τιμή του Πόντου και τη Μνήμη των χαμένων Πατρίδων μας. Αυτό είναι ντροπή.

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της Π.Ε. Ημαθίας τόνισα εξ αρχής ότι Ημαθία δεν είναι μόνο η Βέροια, αντιμετωπίζοντας εξίσου και σύμφωνα με το μέγεθος και την ανάγκη που αναλογεί, κάθε πόλη και κάθε γωνιά του τόπου μας».

m1

Να πω στον ¨θιγμένο¨ αντιπεριφερειάρχη μας τα εξής. Εκείνη τη μέρα όλοι οι σύλλογοι είχαν το δικό τους μνημόσυνο. Η πρόσκληση ήρθε από τον σύλλογο της Νάουσας και όχι από την περιφέρεια. Η συνδιοργάνωση με την περιφέρεια που αναγράφονταν επάνω δεν μας λέει τίποτα γιατί μόνο σε συλλόγους της Βέροιας και της Νάουσας βλέπουμε την περιφέρεια ως συνδιοργανωτή ή ως χορηγό και πολύ σπάνια έως καθόλου στους υπόλοιπους συλλόγους. Οπότε γιατί οι ποντιακοί σύλλογοι άλλων περιοχών του νομού μας να συμμετέχουν; Πότε η Νάουσα άφησε το δικό της δρώμενο για να τρέχει στους άλλους;

Τάξατε πολλά σε συλλόγους προεκλογικά (πηγαίνοντας ο ίδιος και όχι να σας ψάξουν τα σωματεία) που αφορούσαν τη «Μνήμη των σφαγιασθέντων προγόνων μας» που μετά τις εκλογές, ως δια μαγείας τα ξεχάσατε. Για ποιο λόγο θα έπρεπε οι σύλλογοι να παραστούν στο κάλεσμα σας; Επειδή το ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης; Κύριε Καλαιτζίδη μου, το φρόνημα του ποντιακού λαού το κρατάνε ψιλά οι μικροί, κατ΄ εσάς ποντιακοί σύλλογοι που κοπιάζουν, με ζήλο και προσωπικό κόπο και όχι με οικονομικές ενισχύσεις που κάποιοι άλλοι σύλλογοι παίρνουν κατά κόρον τα περισσότερα. Όταν θα καταλάβετε τότε...θα εκτιμήσετε την προσπάθεια των «μικρών συλλόγων» και τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Όσο για το αν οι σύλλογοι φαίνονται «χωρισμένοι και κατακερματισμένοι» να σας πω πολύ απλά ότι η διχόνοια σκορπίζεται με επιστολές σαν τη δική σας. Ενωμένα δεν ήταν τα σωματεία στο Αντάμωμα και στον Ανθό του Πόντου; Νομίζετε επειδή ήταν χοροί και τραγούδια; Κάνετε λάθος. Σκεφτείτε το, έξυπνος είστε, θα καταλάβετε το γιατί.


Ααααα, κύριε Καλαιτζίδη να μη το ξεχάσω. Και η Αλεξάνδρεια έχει μνημείο για τη γενοκτονία και μάλιστα αριστούργημα (αν εξαιρέσω τα κολωνάκια). Το θυμάστε ή να σας το στείλω καμιά φωτογραφία για να φρεσκάρω τη μνήμη σας;

m3

O Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 3ου δημοτικού σχολείου Αλεξάνδρειας ανακοίνωσε στα social media : ¨Αυτές είναι σημερινές εικόνες από την αυλή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας. Σπασμένα γυαλιά, σκουπίδια, χαλασμένα παγκάκια. Ελπίζουμε ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία να πράξει δεόντως.¨

m4

Εγώ θα πω μονάχα ότι λυπάμαι. Δεν δικαιολογώ καθόλου τον δήμο που άφησε τα σχολικά ιδρύματα σε κακό χάλι αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω και τους γονείς.

Δεν ξέρω αν πηγαίνατε σε ιδιωτικά σχολεία, δεν ξέρω αν οι δικοί σας γονείς, σας τα είχαν όλα δοσμένα στο χέρι αλλά δεν μπορεί να μη καταλαβαίνεται τι γίνεται γύρω σας.

Την αδιαφορία που υπάρχει. Η λέξη εθελοντισμός σας λέει κάτι; Θα μου πείτε «αν το κάνω μία φορά μετά θα ησυχάσουν και δεν πρόκειται να ασχοληθούν ποτέ».

Ο Δήμος Ναλμπάντης πήρε και έβαψε το παρτέρι και το παγκάκι στο πάρκο.... το έκανε γι΄ αυτόν και όχι για να βγάλει ασπροπρόσωπο τον Γκυρίνη.

Το έκανε για αυτόν και για την κόρη του. Θα του πω μονάχα ότι χαίρομαι που υπάρχουν άτομα σαν και αυτόν στον δήμο μας.

Ααααα, κι αν καθαρίσετε ως Δήμος το σχολείο, το σύνθημα στον τοίχο μη το σβήσετε. Έχει μεγάλο νταλκά ο τύπος.

m5

Το βράδυ της 26ης προς 27 Μαΐου, ανήμερα της απόδοσης της εορτής του Πάσχα τελέστηκε σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας η πανηγυρική αναστάσιμη ακολουθία που τελείται κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, την τελευταία δηλαδή ημέρα που ψάλλετε το «Χριστός Ανέστη». Πολύς κόσμος αλλά…. ένας εδώ….. ένας εκεί….. και ένας παραπέρα. Η πρώτη φορά στην ιστορία που η Ανάσταση του Κυρίου δεν μας «ένωσε» ως είθισται. Φήμες λένε ότι πολλές φορές ο κόσμος ξεχνιόταν και προσπαθούσε ή να έρθει πιο κοντά ή να δημιουργήσει πηγαδάκια. Ευτυχώς όμως αυτό δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί γιατί η όλη τελετή τελούνταν υπό το άγρυπνο μάτι του «υπέρ υγείας» παρατηρητή.

m6

Λες και έκανε αμυγδαλές εγχείρηση και μόλις τον έβγαλαν από το χειρουργείο, λίγο πριν του δώσουν το παγωτό. Δεν τον γνώρισα , έτσι φασκιωμένο. Ο παπάς και οι πιστοί χωρίς μάσκα και αυτός…. Γιακούμπ. Δεν κατάλαβα αν ήταν εκεί για να βγάλει το δίσκο ή περίμενε να λιποθυμήσει καμιά γριά για να την πάει στα επείγοντα. Μάθε τέχνη κι άστηνε.

m7

Με χαρά υποδέχομαι στην καρέκλα των ΔΥΟ ΟΨΕΩΝ τον άνθρωπο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι άλλαξε την πολιτιστική εικόνα του δήμου μας.

Από την καρέκλα του Αντιδημάρχου Διοίκησης σήμερα, ο Στέφανος Δελιόπουλος μιλάει για όλους και για όλα.

Αν και περίμενα ότι θα έπαιρνα μόνο διπλωματικές απαντήσεις, οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν ο μοναδικός

μέχρι σήμερα που μίλησε ανοιχτά και με ονόματα. Του έθεσα διλήμματα, τόσο προσωπικά όσο και για το μέλλον του

στην πολιτική σκηνή του τόπου μας. Οι απαντήσεις που πήρα ήταν ξεκάθαρες και χωρίς τρίπλες. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Πολλοί από εσάς με ρωτάτε γιατί τα άτομα που επιλέγω για τις ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ δεν είναι τα «συνήθη» που βλέπουμε παντού. Η απάντηση είναι γιατί πιστεύω ότι δεν έχουν να πουν και πολλά. Επίσης γιατί πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να απαντήσουν σε τέτοιου είδους ερωτήσεις.

Δεν με ενδιαφέρουν οι σοβαροφανείς αλλά αυτοί που δεν μασάνε τα λόγια τους και έχουν και χιούμορ.

Εξάλλου, τα πιο ωραία έχουν να μας τα πούνε οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι και όχι οι δήθεν.

Ραντεβού το άλλο Σάββατο.

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020 22:29

Άστατος ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Άστατο καιρό προβλέπει για σήμερα (30/5) η ΕΜΥ με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες να σημειώνονται κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

 

Οι άνεμοι πνέουν από δυτικές και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο

.

Γενικά αίθριος ο καιρός στην Αττική. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια.

Οι άνεμοι πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι/απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 13 έως 25 βαθμούς κελσίου.

 

Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα γύρω ορεινά.

 

Οι άνεμοι πνέουν βόρειο βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιο με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 βαθμούς κελσίου.

 

Οι άνεμοι πνέουν από δυτικές και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο.

 

Γενικά αίθριος ο καιρός στην Αττική. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια.

 

 

Οι άνεμοι πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι/απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 13 έως 25 βαθμούς κελσίου.

 

Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα γύρω ορεινά.

 

 

Οι άνεμοι πνέουν βόρειο βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιο με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 βαθμούς κελσίου.

 

Ο καιρός την Κυριακή, 31 Μαΐου

 

Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν το πρωί στα δυτικά

και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια.

 

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

 

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Κατηγορία Καιρός

 Είτε, λοιπόν, θέλετε να πάρετε το ποτό σας και να κάνετε μία βόλτα στην πόλη, είτε να το απολαύσετε στην άνεση του σπιτιού σας,

το Kaffeine_37 είναι εδώ για εσάς με εξαιρετικά cocktails για όλα τα γούστα! Μπορεί να πρέπει να παραμείνουμε ακόμα προσεκτικοί

όσο αφορά τον συνωστισμό και τις συναθροίσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουμε τις αγαπημένες μας απολαύσεις...

Με καλή παρέα στη βεράντα ή την αυλή του σπιτιού και δροσερά καλοκαιρινά cocktails στο χέρι , φτιάχνει η διάθεση και μπαίνουμε αμέσως σε mood καλοκαιριού!

Σκεφτείτε για παράδειγμα μια ζεστή μέρα μετά το γραφείο να θες κάτι δροσερό. Κάνεις μια στάση στο Kaffeine_37 ,

παίρνεις ανά χείρας ένα δροσερό coctail και γυρνάς για να χαζέψεις βιτρίνες ή να κάνεις τις υπόλοιπες δουλειές σου.


Τηρώντας πάντα τα μέτρα και τις απαραίτητες αποστάσεις, μπορείτε να πιείτε το cocktail σας σε μια βόλτα στην πόλη

ή να το παραγγείλετε και να το απολαύσετε στον χώρο σας
αφού το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ!

Δροσιστείτε λοιπόν και απολαύστε μοναδικά κοκτέιλ όσο απολαμβάνετε με τους κολλητούς ή το έτερον ήμισυ

μία βόλτα στην πόλη περνώντας από το Kaffeine_37.

 

Cocktails Delivery - take away

 

Mai Tai 6€
Mojito Φράουλα 5€
Mojito Mango 5€
Mojito Passion Fruit 5€
Daquiri Φράουλα 5€
Daquiri Mango 5€
Daquiri Passion Fruit 5€
Lila Pause 6€
Moctail (χωρίς αλκοόλ)

 

Διάσημα, δροσερά, πολύχρωμα, γευστικά, ευφάνταστα Coctails από τον Barista Κώστα Γρηγοριάδη.

 

Καθημερινά από τις 5μμ.-10μμ.

 

Μ. Αλεξάνδρου 37 - Αλεξάνδρεια - τηλ.23330 22688
Νικ. Πλαστήρα 1 με Ελ. Βενιζέλου γωνία - Αλεξάνδρεια - τηλ.23330 27674

 

 

 

Κατηγορία Επιχειρείν

Αλεξάνδρεια, 29 Μαΐου 2020 Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας εκ περιφοράς

Η Λαϊκή Συσπείρωση χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των σωματείων εργαζόμενων του κλάδου επισιτισμού-τουρισμού που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά Πέμπτη 28 Μαΐου. Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων του κλάδου που είχαν παύσει την λειτουργία τους λόγω της πανδημίας και τον κυβερνητικών απαγορεύσεων. Να ληφθούν μέτρα προστασίας αλλά και οικονομικών ελαφρύνσεων για τους κλάδους εργαζομένων που επλήγησαν. Είναι το πιο επιβεβλημένο αίτημα. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με αστυνομική καταστολή και βία τις κινητοποιήσεις αυτές.

Διανύουμε την εβδομάδα που επέστρεψαν στην λειτουργία τους και τα καταστήματα εστίασης εκτός των εμπορικών καταστημάτων αλλά κι επιχειρήσεων που ξεκίνησαν νωρίτερα. Ενώ εμείς καλούμαστε ακόμη μια φορά σε ένα δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς. Θεωρούμε απαράδεκτη την στάση της διοίκησης που ενώ από την Δευτέρα 1 Ιουνίου θα κληθούν πλέον και οι μαθητές – εκπαιδευτές δημοτικού να βρεθούν στα σχολεία, να μην λαμβάνει μέτρα για δια ζώσης συνεδρίαση, μιας και δεν εξάντλησε τις προσπάθειες αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες για συνεδριάσεις μέσω τηλεδιασκέψεως.

Μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως όλα τα προβλήματα είναι λυμένα. Επιστρατεύουν διάφορα ΜΜΕ με στόχο να μεταφέρουν το βάρος της συζήτησης στο δίλημμα «εάν είναι απαραίτητο το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων», ώστε να αποφύγουν την τοποθέτηση στο ουσιαστικό ερώτημα «για τους όρους και τις προϋποθέσεις» με τους οποίους πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι προφανής ο στόχος τους, αφού η κουβέντα περί «όρων ανοίγματος των σχολείων» σημαίνει κρατική ευθύνη, για να καλυφθούν οι ελλείψεις πρωτίστως στον τομέα της υγιεινής και της καθαριότητας στις σχολικές μονάδες. Όλο το προηγούμενο διάστημα προτιμήθηκε να δοθούν μεγάλα ποσά χρημάτων στα ΜΜΕ, για να διαφημίζουν το έργο του Υπουργείου Παιδείας (που τώρα παραδέχονται ότι δε λειτούργησε όπως έπρεπε) παρά να εφοδιάσουν τους μαθητές τουλάχιστον με ένα tablet και γρήγορο internet.

Με αφορμή τα παραπάνω κι εξειδικεύοντας το θέμα στην τοπική διοίκηση ερωτάται η δημοτική αρχή ποιες ενέργειες έχει κάνει ώστε οι μαθητές κι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στα δια ζώσης μαθήματα, όπως επίσης για όσους από τους μαθητές η τους εκπαιδευτικούς που λόγω ζητήματος υγείας ή λόγω του ότι στο στενό οικογενειακό περιβάλλον τους έχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πως θα παρακολουθούν/παραδίδουν τα μαθήματα με τον τρόπο της ασύγχρονης διδασκαλίας; Ιδίως για τους μαθητές που ανήκουν στις οικονομικά αδύνατες οικογένειες θα τους παρασχεθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν το διδακτικό έτος; Από την στιγμή που οι καθαρίστριες μετακινήθηκαν στα λύκεια και στα γυμνάσια πως θα διατηρούνται οι χώροι διαρκώς καθαροί και για όση διάρκεια θα παραμένουν στο σχολείο μαθητές κι εκπαιδευτικοί;

Από την πρώτη στιγμή εξάπλωσης του κορονοϊού (covid-19), ένα από τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων εστίασης και άλλων. Επίσης πολλοί εργαζόμενοι απολύθηκαν και σε άλλους τέθηκε σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους.

Ωστόσο, η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί τα λαϊκά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ίσως αποδειχθεί ανεπανόρθωτη. Στο πλαίσιο αυτής της ζοφερής πραγματικότητας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, θεωρούμε σημαντικό να μείνουν οι μικρές επιχειρήσεις ζωντανές, να μην κλείσει κανένα κατάστημα, να μη μείνει κόσμος χωρίς δουλειά.

Γι’ αυτό ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσουμε και να πάρουμε απόφαση για τα εξής, που αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες και συνολικά τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας που επλήγησαν από την πανδημία:

Απαλλαγή των δημοτικών τελών και φόρων (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων, νερό κ.ά.) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για 6 μήνες.

Απαλλαγή από τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος για 6 μήνες.

Απαλλαγή του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος 0,5% επί του τζίρου, που αποδίδουν οι επιχειρήσεις (βάσει Ν. 4483/2017 – Άρθρο 62) για 6 μήνες.

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τις επιχειρήσεις που μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις (π.χ. κυλικεία σχολείων) για 6 μήνες.

Μείωση τόσο του οικιακού όσο και του επαγγελματικού τιμολογίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους επί των ανταποδοτικών τελών στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, σύμφωνα με την πρόταση που καταθέσαμε κατά τη συζήτηση για τον προσδιορισμού των δημοτικών τελών για το έτος 2020.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τα λαϊκά νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος, προσαυξημένο κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί.

Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κατάργηση όλων των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών.

Καμία διακοπή νερού για ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοτών, αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών-ΕΒΕ προς το Δήμο.

Κατάργηση του ανταποδοτικού αντιτίμου όλων των αθλητικών και πολιτιστικών-καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Δήμου.

Κλείνοντας, το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί διακοπές νερού χωρίς προειδοποίηση στην περιοχή του Αράχου, αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου ακόμη και στην πόλη της Αλεξάνδρειας, καθώς επίσης και χαμηλή πίεση στο δίκτυο. Ερωτάται η διοίκηση αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης και τι μέτρα έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν για να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα στο μέλλον;

Με εκτίμηση

Ηλίας Ιακωβίδης

Συνελήφθη χθες (28 Μαΐου 2020) το απόγευμα, στη Βέροια από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, αλλοδαπός άνδρας,

διότι όπως προέκυψε από την έρευνα νωρίτερα την ίδια ημέρα αφαίρεσε την τσάντα μίας ημεδαπής, που περιείχε το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ και διάφορα έγγραφα της.

Η τσάντα με το περιεχόμενό της βρέθηκε και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτριά της.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν 2 κινητά τηλέφωνα των οποίων την κατοχή δε μπορούσε να δικαιολογήσει ο συλληφθέντας.

Κατηγορία Αστυνομικά

«Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Ανατολικής Παράκαμψης της Ε.Ο. 4 (Νέα Περιφερειακή Οδός),»

Κατηγορία Αστυνομικά

 Απολαύστε στο Πιρουνάκι την αγάπη της ομάδας του, για το καλό φαγητό, την ζεστή φιλοξενία και την προσήλωση τους, για την δημιουργία μιας αξέχαστης εμπειρίας εξόδου.

Ανανεώσαμε το μενού μας, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις των πελατών μας, προσφέροντας ακόμη περισσότερες επιλογές και γεύσεις.

Η έμφαση στην ποιοτική ελληνική κουζίνα, τα φρέσκα αγνά υλικά, τα τοπικά και εποχιακά προϊόντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, τις μαγειρεμένες γεύσεις καθώς και στις χειροποίητες δημιουργίες.

Η μεγάλη ποικιλία των γευστικών πιάτων, οι οικονομικές τιμές και η χαρούμενη ατμόσφαιρα του χώρου, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους, για τακτικές επισκέψεις στο Πιρουνάκι.

ΠΙΡΟΥΝΑΚΙ
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

 

 

 

Κατηγορία Επιχειρείν

Άμεση λύση στην υποστελέχωση του τοπικού Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ημαθίας-Πέλλας, κατόπιν των διαρκών επαφών

και αιτήματος του Τάσου Μπαρτζώκα προς τον Πρόεδρο κ. Α. Λυκουρέντζο, καθώς ενισχύεται η υπηρεσιακή ικανότητα του με 30 νέους γεωπόνους.

 

Με αυτή την εξέλιξη ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανταποκρίνεται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο πάγιο αίτημα του βουλευτή και προς όφελος των αγροτών της περιοχής.


Συγκεκριμένα, το συστηματικό αίτημα του Τάσου Μπαρτζώκα προς την ηγεσία του Οργανισμού αποδίδει καρπούς,

καθώς το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να εκκινήσουν, χωρίς χρονοτριβές, οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ,

πρόσληψης 30 γεωπόνων, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζος ενημέρωσε τον Τάσο Μπαρτζώκα.

Κατά συνέπεια, η στελέχωση του υποκαταστήματος με επιπλέον δυναμικό, θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα

των καθυστερήσεων των εκτιμήσεων, της έκδοσης πορισμάτων και της καταβολής των αποζημιώσεων.

 


Ο Τάσος Μπαρτζώκας, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των βουλευτικών καθηκόντων του και γνωρίζοντας πολύ καλά

ότι οι καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις και στην έκδοση των πορισμάτων ανάγονται στην ανεπάρκεια στελεχιακού δυναμικού,

επέμεινε σε ένα κύκλο επαφών, ο οποίος συμπεριελάμβανε, τόσο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

και του ΕΛΓΑ, όσο και των τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων, των μελών των Αγροτικών Συνεταιρισμών και

των μεμονωμένων καλλιεργητών. Έχοντας ως στόχευση την ενίσχυση του τοπικού ΕΛΓΑ, η ανταπόκριση του αιτήματος

από τον πρόεδρο κ. Λυκουρέντζο, ικανοποιεί ιδιαίτερα τον Τάσο Μπαρτζώκα, καθώς αποτελεί προτεραιότητα του η στήριξη,

με κάθε πρόσφορο μέσο, της ημαθιώτικης αγροτικής παραγωγής και του Ημαθιώτη αγρότη.

 


Επιπρόσθετα, ο Τάσος Μπαρτζώκας έχει θέσει ως αίτημα την επίσπευση της πληρωμής του υπολοίπου 35% των αποζημιώσεων,

ενώ έλαβε τη διαβεβαίωση από τον κ. Λυκουρέντζο ότι η εξόφληση θα καταβληθεί ενιαία και όχι τμηματικά, όπως γινόταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 


Παράλληλα, ο βουλευτής έθεσε στον Πρόεδρο το διαχρονικό αίτημα της αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ,

υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες ζημιές σε καλλιέργειες της Ημαθίας, για τις οποίες δεν προβλέπεται δυνατότητα αποζημίωσης,

λόγω του αναχρονιστικού πλαισίου του. Όπως τόνισε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, και με δεδομένο ότι η υλοποίηση της αλλαγής

θέτει ως προτεραιότητα την ύπαρξη ρευστότητας, είναι ευκαιρία οι ευρωπαϊκοί πόροι, από το υπό σύσταση

Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, να κατευθυνθούν και προς την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, συνεπώς μέρος τους να διανεμηθεί προς τον ΕΛΓΑ.

Κατηγορία Αγροτικά

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 9.32 π.μ. το πρωί της Παρασκευής 29 Μαϊου 2020.

Ο σεισμός καταγράφηκε 10 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά της Βέροιας και ήταν μεγέθους 3.9 ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», το οποίο επιφέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Επιστρέφει η διαγωγή των μαθητών.

 

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του στην Επιτροπή, θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

 

Με το νομοσχέδιο έρχονται νέα δεδομένα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών, την αξιολόγηση σχολείων, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, για τα εξεταζόμενα μαθήματα στο γυμνάσιο, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Επιπλέον, εισάγει πιλοτικά νέες θεματικές στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.
Αλλαγές στις Πανελλαδικές

 

Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι Ομάδες Προσανατολισμού από τέσσερις που είναι σήμερα θα γίνουν τρεις: 1.Ανθρωπιστικών Σπουδών, 2. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και 3. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

 

Από την ερχόμενη χρονιά επίσης, θα ισχύουν συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

 

Επίσης, καταργείται η Κοινωνιολογία ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και θα αντικατασταθεί από τα Λατινικά. Αυτό θα ισχύσει από τη χρονιά 2021-22, δηλαδή για όσους μαθητές μπουν τον Σεπτέμβριο 2020 στη Β' λυκείου.

 

Αλλαγές στο λύκειο

 

Στο Λύκειο αυξάνονται κατά ένα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στη Β’ και Γ’ Λυκείου, οι μαθητές προάγονται/απολύονται εφόσον έχουν γενικό μέσο όρο τουλάχιστον 10 αντί για 9,5 που ισχύει μέχρι σήμερα, οι μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης στη Γ’ Λυκείου θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά και μαθηματικά, και οι θετικής κατεύθυνσης θα παρακολουθήσουν ιστορία (λογική «κόντρα» μαθήματος).

Ακόμη, θα επαναφέρεται η αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών.

Επιπλέον, συστήνεται εκ νέου ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας στο Λύκειο. Η εισαγωγή της τράπεζας θεμάτων προβλέπεται να είναι σταδιακή (αφορά τους μαθητές που εισέρχονται από το επόμενο σχολικό έτος στην Α’ Λυκείου).

 

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

 

Εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές στο υποχρεωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από το επόμενο σχολικό έτος (2020-21). Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης (από κοινού «δεξιότητες του 21ου αιώνα») στους μαθητές, όπως και η βιωματική μάθηση. Τα εργαστήρια οργανώνονται σε 4 θεματικούς κύκλους (Ευ ζην, Περιβάλλον, Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη, Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία) και περιλαμβάνουν διάφορες επιμέρους θεματικές (ανά ηλικία), όπως π.χ. εθελοντισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικολογική συνείδηση, πρόληψη από εξαρτήσεις, επιχειρηματικότητα, πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες κ.α.

 

Αγγλικά στο νηπιαγωγείο

 

Εισάγεται πιλοτικά στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου η ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Κατανομή ωρών διδασκαλίας

Ενισχύεται η διδασκαλία της Πληροφορικής, των Ξένων Γλωσσών, των Κλασικών Γραμμάτων και της Φυσικής Αγωγής, όπως και η εκπόνηση ερευνητικών/συνθετικών εργασιών ως συμπληρωματικός ή εναλλακτικός τρόπος αξιολόγησης.

 


Οργάνωση και παρακολούθηση μαθημάτων - Αξιολόγηση

 

Μεταξύ άλλων, στο Γυμνάσιο αυξάνονται από 4 σε 7 τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και προβλέπεται ερευνητική εργασία για την Πληροφορική, εξορθολογίζονται οι προϋποθέσεις προαγωγής και απόλυσης των μαθητών (βαθμολογική βάση 10 σε κάθε μάθημα ή 13 κατά μέσο όρο, και προσθήκη ορίου μαθημάτων -4- για δυνατότητα επανεξέτασης τον Σεπτέμβριο).
Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 προβλέπεται να λειτουργήσουν 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά Σχολεία.

 

Τα λειτουργούντα σήμερα Πειραματικά Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα χαρακτηριστούν Πρότυπα Σχολεία, ενώ τα πέντε Πειραματικά Σχολεία των πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Πατρών και Κρήτης (Ρέθυμνο) Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν ως έχουν, πειραματικά.

 

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε σχολείο της Επικράτειας να υποβάλει αίτηση για τον χαρακτηρισμό του ως Πρότυπο ή Πειραματικό.


Αξιολόγηση σχολείων και επιμόρφωση εκπαιδευτικών

 

Θεσμοθετείται από το ερχόμενο σχολικό έτος (2020-21) ένα νέο πλαίσιο για την καλύτερη οργάνωση του ετήσιου προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου, που συνδυάζεται με τον σχεδιασμό συλλογικών και επιμορφωτικών δράσεων για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, καθώς και για τη διττή αξιολόγηση σε επίπεδο σχολικής μονάδας: αφενός, εσωτερική αυτό-αξιολόγηση, και αφετέρου εξωτερική αξιολόγηση από το οικείο ΠΕ.Κ.Ε.Σ.. Η εξωτερική αξιολόγηση προβλέπει ενεργό ρόλο του ΙΕΠ καθώς και της ΑΔΙΠΠΔΕ, αρχής που σχετίζεται με τη διασφάλιση της ποιότητας στην παρεχόμενη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

Όσο για τους εκπαιδευτικούς στην τάξη, εισάγονται κίνητρα και ρυθμίσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της πλήρωσης κενών, ιδίως μέσω της διπλής μοριοδότησης της εκπαιδευτικής υπηρεσίας που παρέχεται σε δυσπρόσιτες περιοχές και της προτεραιότητας στην κάλυψη λειτουργικών κενών στη διδασκαλία πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Προβλέπεται επίσης 2ετής διάρκεια ισχύος πινάκων των εκπαιδευτικών


Ρυθμίσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού

 

Θεσμοθετείται ο «Εκπαιδευτικός Εμπιστοσύνης», που λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς τις υφιστάμενες υποστηρικτικές δομές, και ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Δρομολογούνται, επίσης, αλλαγές στη διαβάθμιση των προβλεπόμενων παιδαγωγικών μέτρων.


Μετεγγραφές

Σχετικά με τις μετεγγραφές, προτείνεται η καθιέρωση βάσης μετεγγραφής (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια) και ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως για παράδειγμα η εξέταση του μέσου όρου των εισοδημάτων των 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός. Επιπλέον θα υπάρξει και β’ κύκλος μετεγγραφών, με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.


Εξωστρέφεια πανεπιστημίων

 

Προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από κάθε ΑΕΙ (χωρίς υποχρεωτική συνεργασία με το ΔΙΠΑΕ και χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση Υπουργού), θεσμοθετούνται τα κοινά (joint) και διπλά (dual) προγράμματα σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ, θερινά προγράμματα στα ΑΕΙ, ενώ παράλληλα παρέχονται διευκολύνσεις για την προσέλκυση και τη διαμονή αλλοδαπών φοιτητών.

Διαδικασία ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών

 

Θεσμοθετείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, προβλέπεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη διασφάλιση του αδιάβλητου και τη διευκόλυνση συμμετοχής στη διαδικασία, αλλάζει το εκλεκτορικό σώμα και καθιερώνεται η 4ετής θητεία.

Κατηγορία Εκπαίδευση
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας