ΠΟΜΙΔΑ:Απαγορεύστε πλειστηριασμούς για χρέη κάτω των 50.000 ευρώ Κύριο

ΠΟΜΙΔΑ:Απαγορεύστε πλειστηριασμούς για χρέη κάτω των 50.000 ευρώ

Ειδικά για την πρώτη κατοικία, τονίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και καταγγέλλουν το όριο των 500 ευρώ είναι ανήθικο να υφίσταται πλέον, έστω και ως θεωρητική απειλή, κατά των υπερφορολογούμενων πολιτών
Την απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο που είναι κάτω των 50.000 αντί του ισχύοντος ορίου είναι τα 500 ευρώ, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Την Υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου

Ενταύθα

Αθήνα, 13.1.2018

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - ΘΕΜΑ: Καθορισμός νέων ελαχίστων ορίων οφειλών για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί ιδιωτικών ακινήτων & πρώτης κατοικίας λόγω οφειλών προς το Δημόσιο (κατασχέσεων, πλειστηριασμών και ποινικών διώξεων).

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Με τροπολογία που καταθέσατε χθες στη Βουλή ορίζεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο θα διεξάγονται πλέον ηλεκτρονικά, και με μειωμένη δαπάνη για το Δημόσιο. Με δεδομένα πλέον ότι:

*H ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα διενέργειάς τους για οφειλές από 500 €,

*Σημαντικό τμήμα των οφειλών αυτών αφορούν φόρους ακινήτων, κυρίως δε ΕΝΦΙΑ,

*Σε αντίθεση με τις οφειλές προς Τράπεζες, για οφειλές προς το Δημόσιο ουδεμία προστασία πρώτης κατοικίας υπάρχει,

τίθεται πλέον άμεσο θέμα επανακαθορισμού του ύψους των οφειλών για τις οποίες το Δημόσιο θα μπορεί πλέον να κινεί την ευχερέστατη και ανέξοδη γι΄αυτό διαδικασία, κατ΄αρχάς της κατάσχεσης κάθε είδους ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας των φορολογουμένων, και εν συνεχεία του εκπλειστηριασμού τους με «εμπορικές» αξίες, αλλά και τη διαδικασία κίνησης της ποινικής δίωξης εναντίον τους για το «αδίκημα» της «μη εξόφλησης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο» άνω των 100.000€.

Επειδή το όριο των 500 ευρώ είναι ανήθικο να υφίσταται πλέον, έστω και ως θεωρητική απειλή, κατά των υπερφορολογούμενων πολιτών, προτείνουμε με την ίδια τροπολογία να καθοριστούν νέα αυξημένα ελάχιστα όρια οφειλών για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί ιδιωτικών ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία των φορολογουμένων, ως εξής:

· Για κατάσχεση ακινήτου: γενικά το ποσό των 10.000€ και ειδικά για πρώτη κατοικία το ποσό των 20.000€.

· Για έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτου: γενικά το ποσό των 20.000€ και ειδικά για πρώτη κατοικία το ποσό των 30.000€.

· Για διενέργεια ηλεκτρονικού εκπλειστηριασμού ακινήτου: γενικά το ποσό των 40.000€ και ειδικά για πρώτη κατοικία το ποσό των 50.000€.

· Για άσκηση ποινικής δίωξης λόγω οφειλών αποκλειστικά από φόρους ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, φόρο κληρονομιάς κλπ.) το ποσό των 200.000€.

· H τιμή εκκίνησης (εμπορική αξία) για τον εκπλειστηριασμό οποιουδήποτε ακινήτου να μην μπορεί να καθοριστεί κατώτερη του 50% της αντικειμενικής αξίας του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Στράτος Ι. Παραδιάς

Η Γενική Γραμματεύς

Αιμιλία Δ. Βαδόκα

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας