Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συντάξεις: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του νέου ασφαλιστικού - Ποιοι δεν παίρνουν αύξηση Κύριο

Συντάξεις: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του νέου ασφαλιστικού - Ποιοι δεν παίρνουν αύξηση

Χωρίς αύξηση στις συντάξεις τους αναμένεται να μείνουν οι 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου. Ειδικότερα όσοι είδαν στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα θετική προσωπική διαφορά δεν φαίνεται ότι θα δουν αύξηση πάρα μόνο αν αυτή (σ.σ. η προσωπική διαφορά) είναι μικρή.

Έτσι παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά κάτω από 50 ευρώ με την αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης, λόγω ποσοστών αναπλήρωσης, αναμένεται να καλύψουν το ποσό της προσωπικής διαφοράς και να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, διεκδικώντας αύξηση στη σύνταξη τους. Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος που έχει στο εκκαθαριστικό του θετική προσωπική διαφορά 25 ευρώ. Αν έχει αποχωρήσει με 40 έτη ασφάλισης και η ανταποδοτική του σύνταξη αυξηθεί από 4 Οκτώβρη κατά 50 ευρώ, τότε θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά και θα δικαιωθεί μικρή αύξηση.

Παράλληλα παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά σημαντικού ύψους άνω των 100 ευρώ η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης για παλαιούς συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει µε πολλά έτη ασφάλισης οδηγεί σε συνολική αύξηση της νέας σύνταξης προ φόρου. Έτσι μειώνεται αντίστοιχα η προσωπική διαφορά η οποία μπορεί να ελπίζει αργότερα σε μηδενισμό της.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να ελπίζουν σε μελλοντική αύξηση των αποδοχών τους, από το 2023 και μετά οπότε θα νομοθετηθούν γενικές αυξήσεις µε βάση την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Το Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκεται σε τελικό στάδιο της επεξεργασίας των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους που αποχωρούν από την αγορά εργασίας με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης με τη μεσοσταθμική αύξηση να ανέρχεται σε 60-70 ευρώ το μήνα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης που θα λάβει υπόψην της όλες τις μεταβλητές. Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας η εξίσωση για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης θα πρέπει να γίνει υπό συγκεκριμένους όρους που δεν θα επηρεάζουν την συνταξιοδοτική δαπάνη και κατά συνέπεια τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης κοντά στο 50% έναντι 42,80% για τη 40ετία θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξης του 10% στα τελικά ποσά των συντάξεων, ενώ για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ οι αυξήσεις φτάνουν το 15%. Παράλληλα η αναπλήρωση θα φτάσει 40% - 40,5% για τους ασφαλισμένους με 35 έτη ασφάλισης από 33,81% που είναι σήμερα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων για την 40ετία ασφάλισης και άνω των 6 ποσοστιαίων μονάδων για την 35ετία. Ωστόσο η αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης για την 5ετία 30-35 αναμένεται να είναι μικρότερη.

Από τις προωθούμενες αλλαγές ωφελημένοι θα είναι κυρίως:

-Νέοι συνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα λάβουν το ποσό της αύξησης, εφόσον έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού.
-Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά και λαμβάνουν αύξηση στο ποσό της σύνταξης τους από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εφόσον οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας με περισσότερα από 30 έτη εµπίπτουν στις κατηγορίες αυξηµένης ανταποδοτικότητας, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσωπική διαφορά και θα αυξηθεί από τις 4 Οκτωβρίου 2019 το 1/5 του ποσού που λαμβάνουν.

Σχετικά Άρθρα