alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018

Το ενδεχόμενο τερματισμού της θερινής ώρας προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέροντας ως επιχείρημα

Κατηγορία Γενικά

Κατά την περίοδο 2-09-2014 έως 6-04-2015 στο Νομό μας υπήρξαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα ισχυρών και

Την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Ετήσιος Χορός του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων Αλεξάνδρειας & περιχώρων ¨Το Ρουμλούκι¨ με παρουσία και συμμετοχή μελών και φίλων του ομίλου καθώς και με κέφι και χορό στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον.

Το χορό προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κορφιώτης ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς τον κόσμο για την προσέλευση και τιμή προς τον ιστορικό Όμιλο πλαισιωμένος από το Δ.Σ.

Ιδιαίτερη αναφορά επιβάλλεται να κάνουμε στις βραβεύσεις μαθητριών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης αναπόσπαστα κομμάτια του πετυχημένου παζλ της ¨συντροφιάς¨ του ΛΟΝΑΠ αποτελούν οι δύο πολυτάλαντοι δάσκαλοι παραδοσιακών χορών η κ. Όλγα Καστανά και ο κ. Δημήτρης Σαμαράς που επιδίδονται σε έναν ασταμάτητο αγώνα διατήρησης των ηθών και των εθίμων του Ρουμλουκιού.

Οι χορευτές, τα μέλη και οι φίλοι του διασκέδασαν με την ψυχή τους μέχρι το ξημέρωμα με ένα απολαυστικό λαϊκό και δημοτικό πρόγραμμα.

Στον Ετήσιο Χορό παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αλεξάνδρειας κ. Ράπτης, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΟΜ κ. Παντόπουλος και ο Αντιδήμαρχος κ. Βουλγαράκης καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2018 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ στο οποίο έχουν αλλάξει τα κριτήρια υπαγωγής, ώστε να μην

Κατηγορία Οικονομία

Περισσότερο από την πολιτική, καλύτερα από την διπλωματία, ο αθλητισμός επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά, στους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Κατηγορία Αθλητικά

Περίπου 200.000 συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αναδρομικά έως και 800 ευρώ λόγω των παράνομων περικοπών στις επικουρικές τους συντάξεις.

Οι παράνομες μειώσεις φαίνονται στα ενημερωτικά σημειώματα δύο μηνών και αφορούν σε πρώτη φάση όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που είχαν άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και με το άρθρο 96 του νόμου 4387/2016 αποφασίστηκε να γίνει επανυπολογισμός των επικουρικών και να μειωθούν τα ποσά που έπαιρναν μέχρι τον Ιούνιο του 2016 οι συνταξιούχοι.

Ο επανυπολογισμός όμως δεν έβγαλε τα επιθυμητά για το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ αποτελέσματα γιατί απλά δεν αφαρμόστηκε έτσι όπως τον ψήφισαν.

Σε άλλες συντάξεις βγήκαν ακόμη και αυξήσεις έως 35 με 40 ευρώ, τις οποίες «αλλοίωσαν» με παράνομε μειώσεις, ενώ σε πολλές ακόμη (κυρίως του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και άλλων επικουρικών ταμείων), έπεσε άγριο... τσεκούρι έως 50% χωρίς κανένα στοιχείο αποδότικότητας.

Για περίπου 200.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και ΔΕΚΟ ο επανυπολογισμός επικουρικών έγινε δύο φορές μέσα σε δύο μήνες.

Τον Αύγουστο του 2016 «έβγαλε» αυξήσεις στα καθαρά ποσά, έως 35 και 40 ευρώ, και τον Σεπτέμβριο του 2016, το ΕΤΕΑ έκανε ξανά τον επανυπολογισμό και προκειμένου να σβήσει τις αυξήσεις στα καθαρά ποσά, επανέφερε τις παλιές μειώσεις που είχαν στις παλιές επικουρικές με το νόμο 3896/2011!

Με την επαναφορά αυτών των μειώσεων, τα καθαρά ποσά των νέων επικουρικών κατέβηκαν και οι αυξήσεις που τους έβγαλε ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου μηδενίστηκαν και το καθαρό ποσό, μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 ήταν μικρότερο μεν αλλά με παράνομη μείωση.

Επιστροφές

Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους και μάλιστα αναδρομικά από τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 2016.

Τα ποσά των αναδρομικών φτάνουν σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο και στα 792 ευρώ μέχρι σήμερα. Όσο δεν αποκαθίστανται η παρανομία, τα αναδρομικά θα αυξάνονται και είναι βέβαιο ότι θα αποδοθούν γιατί πρόκειται για καραμπινάτη λαθροχειρία.

Ανοίγει ξανά

Ο φάκελος των περικοπών που είχαν στις επικουρικές τους 350.000 συνταξιούχοι συνολικά από όλα τα Ταμεία, που είχαν άθροισμα μικτών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, μοιραία ανοίγει ξανά όχι μόνον για όσους διαπιστωμένα έχουν παράνομες μειώσεις από το ν. 3986/2011 αλλά κυρίως για όσους είδαν μειώσεις 50% μέσω του επανυπολογισμού και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα χρόνια που πλήρωσαν εισφορές και οι αποδοχές τους.

Στο στόχαστρο

Το μεγαλύτερο «τσεκούρι» έπεσε σε συνταξιούχους με επικουρική ΙΚΑ. Οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν με άλλη μέθοδο από αυτή που προέβλεπε η αρχική εγκύκλιος και αυτό έγινε για να βγουν τα 250 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκε το υπουργείο Εργασίας στην Τρόικα.

Οι εν λόγω αδικημένοι συνταξιούχοι μπορεί να μην έχουν παράνομη μείωση από το ν. 3986/2011 (από τη στιγμή που η σύνταξή τους κόπηκε κατά 50%), αλλά είναι παράνομος όλος ο επανυπολογσμός της σύνταξής τους. Σε αυτές τις χιλιάδες περιπτώσεις τίθεται ζήτημα ακόμη και ακύρωσης των περικοπών που υπέστησαν γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι ρήτρες μισθού, εισφορών και ετών ασφάλισης και επιβλήθηκαν οριζόντιες μειώσεις χωρίς την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η υποβολή αίτησης για πλήρη ανάλυση του τρόπου επανυπολογσμού της επικουρικής, είναι επιβεβλημένη στο ΕΤΕΑ, αλλά ο σίγουρος δρόμος για να ακυρωθεί ο νόμος και να γίνει σωστά ο επανυπολογισμός, είναι με αγωγή κατά του ΕΤΕΑ.

Το κόλπο με την εισφορά αλληλεγγύης

Ο νόμος 3986 του 2011 προβλέπει την κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης (ο λεγόμενος ΑΚΑΓΕ για τις επικουρικές) σε ποσά επικουρικών από 300 ευρώ και άνω, ως εξής:

Μείωση 3% σε όλο το ποσό από τα 300 έως 350 ευρώ επικουρικής
Μείωση 4% σε όλο το ποσό από τα 350 έως 400 ευρώ επικουρικής
Μείωση 5% σε όλο το ποσό από τα 400 έως 450 ευρώ επικουρικής
Μείωση 6% σε όλο το ποσό από τα 450 ως 500 ευρώ επικουρικής
Μείωση 7% σε όλο το ποσό από τα 500 έως 550 ευρώ επικουρικής
Μείωση 8% σε όλο το ποσό από τα 550 έως 600 ευρώ επικουρικής
Μείωση 9% σε όλο το ποσό από τα 600 έως 650 ευρώ επικουρικής
Μείωση 10% σε όλο το ποσό από τα 650 ευρώ επικουρικής και άνω.

Μια επικουρική Δημοσίου ή ΔΕΚΟ που ήταν στα 455 πριν από το «νομο Κατρούγκαλου» είχε μείωση 6%, δηλαδή 27,3 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, η επικουρική πήγε στα 250 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να έχει καθόλου μείωση.

Ομως επειδή έφυγαν οι άλλες μνημονιακές κρατήσεις (ν. 4093, 4051 και η κράτηση 5,20%), το καθαρό ποσό βγαίνει μεγαλύτερο. Το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ, για να μη δώσουν λοιπόν αυξήσεις, επανέφεραν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τη μείωση του ν. 3986/2011, εν προκειμένω δηλαδή έβαλαν μείωση 27,3 ευρώ σε σύνταξη που είναι κάτω από 300 ευρώ και δεν θα έπρεπε να υπόκειται σε κράτηση ν. 3986.

Με την ίδια λογική, όπως φαίνεται στα ντοκουμέντα που δημοσιεύουμε, διατήρησε τις παλιές μειώσεις του ν. 3986 σε μικρότερα ποσά επικουρικής, κατά παράνομο τρόπο.

Αυτά τα ποσά των παράνομων μειώσεων, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να τα ελέγξουν πρώτα και στη συνέχεια να απαιτήσουν να τους επιστραφούν αναδρομικά από τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα, ή για όσους μήνες ακόμη το υπουργείο Εργασίας, το ΕΤΕΑ και η κυβέρνηση εξακολουθούν να τους «κλέβουν» από την επικουρική σύνταξη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Κατηγορία Οικονομία

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) δίνει συμβουλές για το σαρακοστιανό τραπέζι, υπογραμμίζοντας ότι όλα

Κατηγορία Υγεία

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Άγγελος Αποστολίδης, στο επίσημο πρωτάθλημα του Ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης, στο στυλ της ελευθέρας πάλης.

Κατηγορία Αθλητικά

Διαφημίσεις Περιεχομένου

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μας!