alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016

Η Αλεξάνδρεια του Πολιτισμού ετοιμάζεται να υποδεχτεί μια κορυφαία πολιστιστική εκδήλωση, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αλεξάνδρειας

που διοργανώνει η Εστία Ρουμλουκιωτών στις 8,9,10 Ιουλίου 2016 για 2η συνεχή χρονιά!

Στα γραφεία της Εστίας Ρουμλουκιωτών το alexandriamou.gr και συγκεκριμένα η κ. Έφη Καραγιάννη συνάντησε τον Πρόεδρο της Εστίας κ. Δημήτρη Νταμτσιόπουλο και την κ. Κατερίνα

Ντελιοπούλου υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Εστίας για μία συνέντευξη πριν από το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού για την πόλη μας!

1. Ποιες είναι οι φιλοξενούμενες χώρες για το 2016 και πόσοι χορευτές Έλληνες και ξένοι θα πλαισιώσουν το Φεστιβάλ .

Επίσης ποια ελληνικά συγκροτήματα θα λαμπρύνουν τη μεγάλη αυτή καλοκαιρινή γιορτή?

Οι φιλοξενούμενες χώρες που θα τιμήσουν το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αλεξάνδρειας είναι η Τσεχία, Μολδαβία και η Πολωνία.

Οι χορευτές Έλληνες και ξένοι που θα πλαισιώσουν το Φεστιβάλ το πολιτιστικό αυτό 3ήμερο είναι 420 και επιπλέον 50 μουσικοί.

Τα ελληνικά συγκροτήματα θα λαμπρύνουν τη μεγάλη αυτή καλοκαιρινή γιορτή είναι ο Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος ¨Ο Βαρασσός¨, ο ΛΟΜΠ Μελίκης, ο Π.Λ.Ο. ¨Ακρίτες

Αλμωπίας¨ και Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας ¨Η Αράπιτσα¨.

2. Τα "αστεράκια" της Εστίας και μιλάω για τους λιλιπούτειους χορευτές που διαθέτει στο δυναμικό της η Εστία ετοιμάζονται να κλέψουν την παράσταση για ακόμη μια φορά?

Πόσα τμήματα θα παρουσιάσει τελικά η Εστία;

Η Εστία θα παρουσιάσει 10 τμήματα που θα ακολουθήσουν τα μονοπάτια της Ηπειρώτικης και Νησιωτικής Ελλάδας ενώ το νηπιακό τμήμα θα μας ταξιδέψει χορευτικά σε όλη την

Ελλάδα με το σκέρτσο του, την τσαχπινιά του και τις χορευτικές του ικανότητες και ευελπιστούμε ότι για μία ακόμη φορά θα κλέψει την παράσταση.

3. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ ή ο δρόμος σας ειναι στρωμένος με ροδοπέταλα

και το ρωτάς αυτό γιατί η φιλοξενία ενός τόσο μεγάλου αριθμού χορευτών φαντάζει δύσκολη ακόμη και σαν σκέψη...

Αφού φαντάζει δύσκολη ακόμη και σαν σκέψη η ιδέα ας σκεφτούμε τη δυσκολία της υλοποίησης.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα οικονομικά και οργανωτικά. Το τελικό αποτέλεσμα έγγειται στο συντονισμό, στη συμμετοχή και στη διάθεση όλων των μελών για προσφορά στον

τόπο. Όλοι μαζί παρακάμπτουμε όλα τα εμπόδια που τυχόν παρουσιάζονται.

4. Πόσο σημαντικά είναι για την Εστία τα μέλη της, οι χορευτές της και οι εθελοντές που βοηθούν στην όλη διοργάνωση του Φεστιβάλ?

Το ανθρώπινο δυναμικό όπως σε όλα τα πράγματα είναι το κύριο συστατικό της επιτυχίας. Όλοι προσπαθούν να βάλουν το λιθαράκι τους με μεγάλο ενθουσιασμό για να επιτευχθεί

κάθε φορά ο νέος στόχος που θέτει το Δ.Σ.

5. Θεωρείται ότι οφείλετε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε κάποιους που βοήθησαν ιδιαίτερα? έχει σταθεί δίπλα στην εστία ο επιχειρηματικός κόσμος του τόπου,

η Εκκλησία, οι φορείς, η πολιτεία, η δημοτική αρχή, οι απλοί πολίτες , η Περιφέρεια?

Το δύσκολο κομμάτι την πρώτη χρονιά ήταν να πείσουμε ότι η Εστία ενδιαφέρεται για την προαγωγή του πολιτιστικού προϊόντος του τόπου και μόνο. Φέτος με χαρά διαπιστώσαμε ότι

όλοι στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά μας πράγμα που μας γεμίζει ικανοποίηση, χαρά αλλά και ευθύνη.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι οι χορηγοί που μας εμπιστεύθηκαν και τίμησαν την προσπάθειά μας φέτος ξεπέρασαν τους 120.

Κάθε βοήθεια μικρή ή μεγάλη είναι για μας τους ανθρώπους τη Εστίας ιδιαίτερη.

Λόγω του μεγάλου κόστους του Φεστιβάλ απευθυνθήκαμε στον πολιτιστικό φορέα της πόλης την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αλεξανδρειας που στάθηκε δίπλα μας και έδωσε

λύσεις όπου αυτές χρειαζόταν. Επίσης αναφορά πρεπει να γίνει και στη συμμετοχή της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας η οποία συνέδραμε και αυτή στην προσπάθειά μας.

Και φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα και εσάς δηλαδή το alexandriamou.gr για την κάλυψη της οπτικής και επικοινωνιακής προβολής του Φεστιβάλ.

6. Μετά από την 1η επιτυχημένη χρονιά ποιος είναι ο σκοπός και η φιλοδοξία του Φεστιβάλ? Γιατί τελικά οι πολίτες να αγκαλιάσουν την προσπάθεια της Εστίας?

Η φιλοδοξία του Φεστιβάλ είναι να καθιερωθεί, να γίνει θεσμός και κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερο και πιο ενδιαφέρον για τον κόσμο.

Ένα από τα κίνητρα για να επαναληφθεί το Φεστιβάλ ήταν η απαίτηση του κόσμου μετά από την απήχηση που είχε η αντίστοιχή περσινή διοργάνωση.

Σκοπός επίσης είναι να παρουσιαστεί το πολύ σημαντικό έργο που παράγουν οι χοροδιδάσκαλοι της Εστίας και να γίνουμε όλοι κοινωνοί διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων από

κουλτούρες του εξωτερικού.

8,9,10 Ιουλίου Όλοι πάμε πλατεία! Όλοι στηρίζουμε την Εστία!

  • alexandriamou_estia20160002
  • alexandriamou_estia20160004
  • alexandriamou_estia20160005
  • alexandriamou_estia20160012
  • alexandriamou_estia20160013
  • alexandriamou_estia20160016

Simple Image Gallery Extended

Την ευκαιρία να αγωνιστεί στον τελικό του μήκους έχασε η Έφη Κολοκυθά που είχε καλύτερο άλμα στα 5,91μ.(0,3) επίδοση που της έδωσε την

Κατηγορία Αθλητικά

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Κυριακής στην Γυναικεία Κοινοβιακή Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Λουτρού Ημαθίας το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου.
Με Αρχιερατικό

Τριανταπέντε Άνδρες και Γυναίκες. Μία ομάδα ικανή να διεκδικήσει μετάλλια, καλές εμφανίσεις και να προκαλέσει αίσθηση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ εκεί όπου θα γίνει το 23ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Κατηγορία Αθλητικά

Ένα από τα πλέον διαδεδομένα αθλήματα που συνεχίζει να καλλιεργεί και φέτος ο ΑΣ Μακεδόνες Αλεξάνδρειας είναι η υδατοσφαίριση (water polo).

Κατηγορία Αθλητικά

Η Αγία Κυριακή ήταν κόρη του Δωροθέου και της Ευσεβίας. Αυτοί ήταν άτεκνοι και παρακαλούσαν το Θεό να τους δώσει παιδί. Πράγματι, ο Θεός ευδόκησε, και το χριστιανικό αυτό ζευγάρι, απέκτησε παιδί. Γεννήθηκε ημέρα Κυριακή, γι' αυτό και της έδωσαν το όνομα Κυριακή.

Κατά το διωγμό του Διοκλητιανού, το έτος 282 μ.Χ., οι γονείς της συνελήφθησαν και μετά από ανάκριση βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν από το δούκα Ιούστο.

Η δε Κυριακή παραπέμφθηκε στον Καίσαρα Μαξιμιανό, και από εκεί στον άρχοντα Βιθυνίας Ιλαριανό, ο οποίος της υπενθύμισε ότι η ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια. Τότε η παρθένος κόρη του απάντησε: «Ούτε στη νεότητα μου, ούτε στην ομορφιά μου δίνω την παραμικρή προσοχή. Και τα λαμπρότερα από τα επίγεια πράγματα είναι προσωρινά, όπως τα άνθη και κούφια, όπως οι σκιές.

Σήμερα, έπαρχε, είμαι όμορφη, αύριο μια άσχημη γριά. Να κάνω, λοιπόν, κέντρο της ζωής μου την ομορφιά μου; Την αξία της, όμως, τη γνώρισα στις ρυτίδες, που την περιμένουν και στον τάφο που την καλεί. Νόμισες, λοιπόν, ότι θα κάνω την τερατώδη ανοησία, να χάσω την αιώνια λαμπρότητα για να μείνω λίγο περισσότερο στη γη;

Γι' αυτό στο ξαναλέω, έπαρχε: είμαι και θα είμαι στη ζωή και στο θάνατο χριστιανή». Εξοργισμένος ο Ιλαριανός, σκληρά τη βασάνισε και διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Αλλά πριν πέσει η σπάθη, προσευχόμενη παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Σύμφωνα με την παράδοση τον 16ο αιώνα στην περιοχή ασκήτεψε η Αγία Κυριακή η Νέα, η οποία ήταν αδελφή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, που για μερικά χρόνια ήταν ασκητής στον γειτονικό Αλιάκμονα, στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου. Έτσι, κτίστηκε τότε μοναστήρι έξω από το χωριό Λουτρός, στον κάμπο της Ημαθίας, που αφιερώθηκε στην προσφιλή της αγία, της οποίας έφερε το όνομα, στην Αγία Κυριακή την Μεγαλομάρτυρα.

Στην περιοχή του Λουτρού βρέθηκε έπειτα από αιώνες η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Κυριακής και με πρωτοβουλία των κατοίκων στήθηκε αρχικά το 1914 ένα μικρό ναΐδριο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως ερημητήριο της μοναχής Κασσιανής από το χωριό Βρασνά της Χαλκιδικής, η οποία μόνασε εκεί για 30 περίπου χρόνια.

Το 1961 με βασιλικό διάταγμα οργανώθηκε ως Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, όπου εγκαταβίωσαν αρχικά δύο μοναχές, εκτός από τη μοναχή Κασσιανή, η οποία μέχρι το τέλος της ζωής της ζούσε έγκλειστη στο κελλί της.

Τα τελευταία χρόνια, με την φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Βέροιας έχουν προστεθεί στη μονή πολλά σύγχρονα κτίσματα και εγκαταστάσεις, καθώς και ξενώνες για τους προσκυνητές.

Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Ημαθίας, λόγω της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Κυριακής και το μοναστήρι είναι δεμένο στη μνήμη των κατοίκων για το πανηγύρι του, που γίνεται στις 7 Ιουλίου, στη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής.

Εκεί που σκάει το κύμα, στη μαγεία της φύσης...! Για καφέ... για ποτάκι ...για μπανάκι... ΧΑΛΑΡΑ BEACH BAR παραλία Παντελεήμονα Πιερίας!

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης συμμετείχε στη πρώτη σύσκεψη των ενδιαφερόμενων φορέων για την άρδευση της περιοχής που βρίσκεται στη δεξιά όχθη - νότια του Αλιάκμονα, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Ιουλίου στο Δημαρχείο του Δήμου Πύδνας Κολινδρού.

Με την αίσια λήξη των εκδηλώσεων των ΚΒ’ ΠΑΥΛΕΙΩΝ αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσοι συνέβαλλαν στον προγραμματισμό, τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή των φετινών Παυλείων.

Σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου στις 9.00μμ στο πλαίσιο του ‘’Θερινού Κινηματογράφου’’ θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας «ANGRY BIRDS» στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας.

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας