alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018

Για τρίτη σερί διοργάνωση ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη Ντόχα!

Κατηγορία Αθλητικά

Καρπουζάκια μου πολύ καλημέρα σας. Έχουμε ακούσει αθλητές που έχουν χορηγούς. Εκδηλώσεις με χορηγούς αλλά καφέ με χορηγό, εγώ πρώτη φορά άκουσα. Προχθές ήπια καφέ με τρεις υπέροχες κυρίες και μας τον κέρασε, όχι ένας γνωστός- φίλος αλλά…. ένα γραφείο τελετών. Ναι καλά διαβάσατε. Όχι, δεν υπογράψαμε συμβόλαιο να μας αναλάβει όταν έρθει η στιγμή αλλά όσο και να πεις μια υποχρέωση την έχουμε. Ιουλία, Κατερίνα και την άλλη κυρία που δεν θυμάμαι το όνομα της, ένα έχω να σας πω. Αυτόν τον καφέ κάποια μέρα θα τον ξεπληρώσουμε, θέλουμε δεν θέλουμε. 11 χρόνια σ΄ αγαπώ και 8 που δεν σ΄ αγγίζω, θα φτάσω στα 88 και ακόμα θα ελπίζω. 11888, τυχαίο δεν νομίζω.

Ακόμα δεν μπήκε ο Νοέμβριος και όλοι μας πάθαμε κάτι που δεν μπορώ να το εξηγήσω. Βγήκαν στο δρόμο οι 3000 εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι και διαμαρτύρονται γιατί μετά από 16 χρόνια εργασίας τους είπε ο Τσίπρας ότι θα πρέπει να ξαναπεράσουν ΑΣΕΠ για να ξανά- προσληφθούν. Και ότι με όλα αυτά που τους ζητάει δεν πρόκειται να προσληφθεί κανένας. Δεν είναι ωραίο πράγμα να χάνεις τη δουλειά σου, ναι, θα συμφωνήσω. Όμως επίσης θα συμφωνήσω και στο ότι η μονιμοποίηση οφείλεται στην κατάντια της χώρας μας. Σε λίγο οι μόνιμοι θα είναι περισσότεροι και από τους συνταξιούχους. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο μόνιμοι σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων. Έλεος.

Και επειδή με όλα αυτά που διαβάζω άρχισα να αμφισβητώ ότι είμαι Έλληνας ή ότι τα ελληνικά μου δεν είναι και τόσο καλά, βοηθήστε με λιγάκι. «Οι 3000 εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», έχουμε προσληφθεί με ΑΣΕΠ, με συνεχείς συμβάσεις ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ επί 16 ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ». Το «ορισμένου χρόνου» σημαίνει μόνιμος; Άλλαξαν οι δασείες και οι περισπωμένες, άλλαξαν και τα νοήματα των λέξεων; Για να καταλάβω δηλαδή. Τελικά αυτός ο Αμπεμπαμπλόμ είναι όντως του Κιθεμπλόμ; Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσος κόσμος έμεινε χωρίς δουλειά; Έβγαλε το δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα συμπαράστασης για τους εργαζόμενους του Βοήθεια. Για μένα που έχω 10 χρόνια άνεργος έβγαλε κάτι; Πρέπει να δουλεύω στον δήμο για να με δει; Μακάρι οι άνθρωποι να ξαναπάρουν πίσω τις δουλειές τους αλλά να ξέρουν καλά πως όταν δουλεύεις σε μια δημόσια υπηρεσία αυτό δεν σε κάνει αυτομάτως και μόνιμο δημόσιο υπάλληλο. Και μην αναρωτιέστε τι θα κάνετε τώρα γιατί όταν ρώτησε η πυγολαμπίδα το Θεό που να βάλει το φως είδατε τι έπαθε.

Ένα χρυσό μετάλλιο και μια 4η θέση για τον Άγγελο Αποστολίδη, σε δύο μεγάλες διοργανώσεις που διεξήχθησαν το τελευταίο 15θήμερο. Στο 24ο Τουρνουά Μνήμης RolfWürges στο Kirrlach το οποίο διεξήχθη την Κυριακή 21.10.2018, ο Αλεξανδρινός παλαιστής κατέλαβε την 1η θέση της κατηγορίας των 75 κιλών ελευθέρας πάλης προσθέτοντας άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στην συλλογή του. Μπράβο αγόρι μου, ακούσαμε και κάτι όμορφο.

"Τόσες εξετάσεις ούτε οι ασθενείς, θα μας αρρωστήσουν αν δεν ξεσηκωθείς". Με αυτό το σύνθημα αλλά και με πορείες διαμαρτυρίας για την κατάσταση της παιδείας, μαθητές του δήμου μας έκλεισαν τα σχολεία τους και βγήκαν στους δρόμους.

2 1

 

Όταν τα είδα τα μικρά να έχουν κυκλώσει το δημαρχείο, γέλασα με δάκρυα αλλά και πανικοβλήθηκα. Ρε λες να έχουν πάρει για όμηρο τον Γκυρίνη και τσάμπα τον περιμένει η Κική με το κοκκινιστό στο σπίτι; Να, κοιτούσα μήπως πεταχτεί από το πουθενά ο Jason Statham για να σώσει την κατάσταση αλλά ευτυχώς τα πράγματα κύλησαν ομαλά. Λοιπόν, παιδιά πρέπει να χαλαρώσετε. Λύσεις υπάρχουν. Εδώ ο άλλος για να κάνει ομοιοκαταληξία με το «γλάροι» σκέφτηκε το «ντάριντάρι», εσάς έτσι θα σας αφήσουν;

Όντως η παιδεία στη χώρα μας είναι χάλια αλλά δεν σας πήρε ο καημός γι΄ αυτό. Είστε μια πολύ έξυπνη γενιά (εμείς ήμασταν βόδια τότε) αλλά δεν μπορείτε να μοιράσετε ένα ποτήρι νερό στα δύο. Κινητά και λάπτοπ τα παίζεται στα δάχτυλα αλλά μέχρις εκεί. Επικοινωνία μηδέν. Μόνο Like. Πριν λίγο καιρό μας έλεγαν ότι αν βγούμε από το ευρώ θα γυρίσουμε 30 χρόνια πίσω. Η δική μου η γενιά ξέρει κρυφτό, λάστιχο, μήλα, κυνηγητό και μακριά γαϊδούρα. Η δική σας; Μια μέρα χωρίς internet και ο κόσμος σας θα αλλάξει άρδην.

Ένα πολύ επικίνδυνο αντικείμενο αντίκρισε ένας πατέρας στη σχολική τσάντα του παιδιού του όταν αυτό γύρισε στο σπίτι μετά το σχολείο. Πρόκειται για μια σύριγγα που το παιδί βρήκε και περιμάζεψε από την αυλή του σχολείου του.

004

Ο πατέρας απευθύνθηκε στις αρχές και στον δήμο. Όλα καλά αυτά αλλά εγώ θα διαφωνήσω. Εννοείτε ότι δεν πρέπει οι ναρκομανείς να κάνουν χρήση στις αυλές των σχολείων αλλά επίσης εννοείτε ότι όπως μαθαίνουμε στα παιδιά μας να μην παίρνουν πράγματα από ξένους ανθρώπους έτσι θα πρέπει να τα μάθουμε ότι δεν πρέπει να μαζεύουνε ή να παίρνουνε κάτι που δεν τους ανήκει. Αν το παιδί φέρει στο σπίτι μια ψόφια γάτα που βρήκε στο δρόμο, θα φταίει ο δήμος που δεν την μάζεψε ή ο μπάρμπας με το αγροτικό που την πάτησε; Ας κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους. Ας τα μάθουμε να φυλάγονται.

Ο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας το πήρε ζεστά το θέμα. Νέος τερματοφύλακας και νέος προπονητής τερματοφυλάκων. Αυτό το δεύτερο πρώτη φορά το ακούω. Ο πρόεδρος της ομάδας, Κυριάκος Μπουκλάς υποσχέθηκε μεγάλες αλλαγές και από ότι φαίνεται κρατάει το λόγο του.

005

Αλήθεια, ένας άλλος πρόεδρος, μου διαφεύγει το όνομα του, που έταζε Γ΄ εθνική με ή χωρίς ΑΦΜ άλλων ομάδων, τον είδε κανείς; Υπάρχει η ομάδα του ή από την πολύ Γ΄ εθνική. γ@μηθ..... όλα;

Κυριάκο μου, αν κάπου κολλήσεις, λέω αν, μην ντραπείς να καλέσεις τον δήμαρχο μας. θα σε ξεκολλήσει και θα σε νοικοκυρέψει στο λεπτό. Μπορεί τον δήμο να μην μπόρεσε ή να μην τον άφησαν αλλά τους αντιδημάρχους τους έχει στην πένα. Για πάρε ένα βλέφαρο.

006

Κάθε χρόνο στην κατάθεση στεφάνων είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι. Κάτι καινούριο για να δούμε πρέπει να περιμένουμε 5 χρόνια. 3 αξιωματικοί, 1 παπάς και 5 δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Έφαγα δρακουλίνια και έμεινε αυτή η γαριδίλα στα χέρια. Θα μπω στο ZARAνα χαϊδέψω τα φουλάρια. Πρωτοτυπία μηδέν. Και έτσι όπως τους βλέπω, πιστέψτε με, πολλοί από αυτούς ζουν γιατί απλά είναι παράνομο να τους πυροβολήσεις.

007

Και επειδή ποτέ δεν ξέρεις πόσους φίλους έχεις μέχρι να νοικιάσεις ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα εγώ θα σας το αλλάξω και θα πω, ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα σε αντικαταστήσει όταν εσύ λείπεις

008

Λέτε η θέση που διάλεξε ο τοπικός σύμβουλος Σάκης Τζίκας (αντιπεριφερειάρχης) να είναι σημαδιακή; Να θέλει να μας δείξει τις βλέψεις του για τις εκλογές του Μαΐου; Σάκη μου, στατιστικά το 132% των ανθρώπων υπερβάλει. Μη μασάς.

Από εδώ και κάτω θα δείτε τα της παρέλασης με λίγα λόγια και εικόνες.

Για πρώτη φορά παρέλασαν οι αεροσυνοδοί της Aegeanκαι της OlympicAir δίνοντας την ευκαιρία στον απλό γήινο πολίτη να απολαύση τη χάρη και τη δυναμική των αιθέρων.

9 1

-       Καλησπέρα σας, είμαι ο Βλαδίμηρος, ο προσωπικός σας σύμβουλος από τη Vodafone.

-       Πάνω στην ώρα ρε παλικάρι. Για πες, να στείλω μήνυμα στην καριόλα;

011

Η Γιαδικιάρογλου και η Ξανθοπούλου κατέθεταν στεφάνι και δεν πρόσεξαν την Αλεξίου που τσακώνονταν με την Αποστόλου.

012

Αφού τον κόκορα στα αγγλικά τον λένε cock δεν θα έπρεπε και την κότα να την λένε pussy; Ναι αλλά pussy λένε τη γάτα. Περίεργα πράγματα. Γελάτε; Ε;

11 1

 

Παρέλαση έκανε και ο μικρός τυμπανιστής. Δεν πειράζει που μπέρδεψε τις γιορτές, παιδί είναι.

015

Κυρίες και κύριοι, υποκλιθείτε. Η Μπερνάντα Ιουλία Άλμπα Ζωντανού Στεφούλη παρελαύνει και ερμηνεύει ταυτοχρόνος. Όταν η τέχνη συναντά το έπος, η ιστορία μόνο με χρυσά γράμματα μπορεί να γραφτεί.

016

Με το καλό να έρθει και η 25η Μαρτίου να δούμε όσα δεν είδαμε. Ραντεβού το άλλο Σάββατο

 

Από 1/1/2019 θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων η οποία θα φθάνει ακόμα και στο 95% για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ.

 Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σημειώνοντας ότι είναι ένα από μία σειρά βελτιωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο για την προστασία των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Γιώργου Καρρά, που έκανε λόγο για κυβερνητική παραπληροφόρηση και ζήτησε να επεκταθούν τα μέτρα δικαστικής προστασίας που ισχύουν για τους οφειλέτες με κόκκινα δάνεια και στους εγγυητές. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «ενόψει της λήξης του νόμου Κατσέλη θα μείνουν εκτεθειμένοι χιλιάδες οφειλέτες με κόκκινα δάνεια».

«Καμία παραπλάνηση δεν υπήρξε από την κυβέρνηση. Υπάρχει γενική και επαρκής προστασία για όλους. Και για τους πρωτοφειλέτες και για τους εγγυητές. Κάνουμε το μέγιστο που μπορεί να γίνει. Έχουμε παράλληλα μια νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα στους εγγυητές να προστατευθούν. Με την κατάθεση της αίτησης τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό παύει εναντίον τους κάθε διαδικασία πλειστηριασμού. Μέχρι στιγμής, έχουμε διαμορφώσει ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και αυτό δεν θα διαταραχθεί όσο είναι αυτή η κυβέρνηση», αντέτεινε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Με την επιδότηση του στεγαστικού δανείου που θα καλύπτει το 50% των στεγαστικών δανείων και θα μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 95% για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ, σημαίνει ότι τα δάνεια θα εξυπηρετούνται και δεν θα έχει ανάγκη να πληρώσει ο εγγυητής», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι δύσκολο, βαρύ, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε συνολικά ως χώρα. Δεν μπορεί με ευχές να λυθεί. Πρέπει να γίνουν τα μέτρα πράξεις για να μειωθεί ο όγκος τους. Ως κυβέρνηση προσπαθούμε να πάρουμε όσα μέτρα μπορούμε για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Υπάρχουν ορισμένες σαφείς βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Είναι σημαντικό ότι μπήκε η επέκταση της προστασίας και για τα επιχειρηματικά δάνεια και δεν ισχύει μόνο για τα οικογενειακά».

dikaiologitika.gr

Κατηγορία Οικονομία

Επίβλεψη στην εξέλιξη του έργου «Τμηματική αποκατάσταση οδοστρώματος επί της Εθνικής Οδού 4 από Μακροχώρι έως διασταύρωση Νέας Νικομήδειας» πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 02-11-2018 ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας Καλαϊτζίδης Κωνσταντίνος

Το έργο, προϋπολογισμού 205.000,00€ αφορά στην αποκατάσταση του οδοστρώματος της 4ης Εθνικής Οδού, από την έξοδο της Δημοτικής Κοινότητας Μακροχωρίου (του Δήμου Βέροιας) έως τη διασταύρωση για την Τοπική Κοινότητα Νέας Νικομήδειας.

Λόγω των εκτεταμένων τοπικών φθορών θα γίνει κυρίως ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα με απόξεση του υπάρχοντος ασφαλτικού οδοστρώματος (φρεζάρισμα ) και κατασκευή ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας συμπυκνωμένου πάχους 0,05μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ της 03.11.2018

Α ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ)(8η αγωνιστική)
-----------------------------------------
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ 15.00 ΑΡΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ - ΑΓΡ.ΑΣΤ.ΠΛΑΤΕΟΣ
Διαιτησία: ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ -ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Γ.-ΜΠΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 15.00 ΠΑΟΚ ΑΛΕΞ/ΕΙΑΣ - ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Διαιτησία: ΚΩΣΤΟΥΛΗΣ -ΧΡΥΣΑΝΗΣ -ΧΑΛΑΤΖΙΟΥΚΑΣ 

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ 15.00 ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ - ΓΑΣ ΚΟΠΑΝΟΣ
Διαιτησία: ΜΕΛΤΖΑΝΙΔΗΣ -ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ -ΝΗΣΕΛΙΤΗΣ 

ΧΑΡΙΕΣΣΑΣ 15.00 ΑΕ ΧΑΡΙΕΣΣΑΣ - Μ.ΑΛΕΞ.ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Διαιτησία: ΛΑΖΑΡΟΥ -ΠΙΤΟΣ -ΙΑΣΩΝΙΔΗΣ 

ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ 15.00 ΑΓΡ.ΑΣΤ.ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ - ΕΝΩΣΗ ΑΠ.ΠΑΥΛΟΥ
Διαιτησία: ΚΑΡΑΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΣ -ΜΟΥΣΕΝΙΚΑΣ -ΒΑΛΚΑΝΟΣ 

ΜΕΛΙΚΗΣ 15.00 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΕΛΙΚΗΣ - ΑΟ ΜΑΡΙΝΑΣ
Διαιτησία: ΠΑΡΑΣΙΟΥ -ΤΡΑΝΤΟΣ -ΜΠΑΚΑΛΗΣ 

ΚΛΕΙΔΙΟΥ 15.00 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΛΕΙΔΙΟΥ - Μ.ΑΛΕΞ.ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑΣ
Διαιτησία: ΓΑΒΡΑΣ -ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ -ΓΙΑΓΚΙΤΖΟΓΛΟΥ 

ΔΑΚ ΝΑΟΥΣΑΣ 15.00 ΦΑΣ ΝΑΟΥΣΑ - ΓΑΣ ΡΟΔΟΧΩΡΙΟΥ
Διαιτησία: ΜΑΛΟΥΤΑΣ -ΓΙΑΝΤΣΗΣ -ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ 



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ της 04.11.2018

Β ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ - 1ος ΟΜΙΛΟΣ(ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ)(5η αγωνιστική)
-----------------------------------------------------
ΛΙΑΝΟΒΕΡΓΙΟΥ 15.00 ΔΟΞΑ ΛΙΑΝΟΒΕΡΓΙΟΥ - ΑΕΚ Καμποχωρίου
Διαιτησία: ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ -ΛΑΖΑΡΟΥ -ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Κ.

ΣΧΟΙΝΑ 15.00 ΑΕ ΣΧΟΙΝΑ - ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΥΡΟΥ
Διαιτησία: ΝΗΣΕΛΙΤΗΣ -ΓΙΑΓΚΙΤΖΟΓΛΟΥ -ΓΚΟΓΚΑΣ 

ΝΗΣΕΛΙΟΥ 15.00 ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΝΗΣΕΛΙΟΥ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Διαιτησία: ΤΡΕΒΛΑΣ -ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ -ΣΙΟΥΚΙΟΥΡΟΓΛΟΥ

ΠΑΛΑΤΙΤΣΙΩΝ 15.00 ΠΑΟ ΠΑΛΑΤΙΤΣΙΑ - ΠΑΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ
Διαιτησία: ΠΙΤΟΣ -ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ -ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΗΣ

ΔΙΑΒΑΤΟΥ 15.00 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΔΙΑΒΑΤΟΥ - Ολυμπιακος Λουτρου
Διαιτησία: ΜΑΛΟΥΤΑΣ -ΔΕΒΕΤΖΙΔΗΣ -ΒΑΛΚΑΝΟΣ 


Β ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ - 2ος ΟΜΙΛΟΣ(ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ)(5η αγωνιστική)
-----------------------------------------------------
ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ 15.00 ΑΣ Γιαννακοχωριου - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ
Διαιτησία: ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ --ΑΡΓΥΡΙΟΥ-ΜΠΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

ΜΟΝΟΣΠΙΤΩΝ 15.00 ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΝΟΣΠΙΤΩΝ - ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΕΝΗΜΑΧΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
Ν.ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ 15.00 ΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΕΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Διαιτησία: ΠΑΖΑΡΤΖΙΚΛΗΣ -ΑΣΒΕΣΤΑΡΑΣ -ΚΙΡΜΑΝΙΔΗΣ 

ΡΑΧΙΑΣ 15.00 ΕΘΝΙΚΟΣ ΡΑΧΗΣ - ΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
Διαιτησία: ΙΑΣΩΝΙΔΗΣ -ΚΩΣΤΟΥΛΗΣ -ΓΚΟΓΚΟΣ

ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ 15.00 ΛΕΥΚΑΔΙΑ - ΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ
Διαιτησία: ΠΑΥΛΙΔΗΣ -ΤΣΙΟΥΓΓΑΡΗΣ-ΠΟΖΙΑΔΗΣ

Κατηγορία Αθλητικά

Ο τομέας διαχείρισης των αποβλήτων παραμένει ο πλέον προβληματικός με αποτέλεσμα η Ελλάδα λόγω του χρόνιου προβλήματος των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) αλλά και της έλλειψης ικανοποιητικών υποδομών διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων να έχει καταδικαστεί σε πληρωμή σημαντικών προστίμων.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης για το περιβάλλον στην Ελλάδα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε σχετική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ). Η ποιότητα του αέρα, η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, τα απόβλητα αλλά κι άλλοι τομείς που επηρεάζουν το περιβάλλον περιλαμβάνονται – και αξιολογούνται- στην Έκθεση Κατάστασης για το Περιβάλλον 2018.

Πρόκειται για την 4η Έκθεση Κατάστασης Περιβάλλοντος της Ελλάδας, η οποία εκπονείται για πρώτη φορά μετά το 2013. Η έκθεση αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των εξελίξεων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι βασικοί τομείς του περιβάλλοντος και έχει ως στόχο την λεπτομερή ενημέρωση πολιτών και Πολιτείας αλλά και τη σύνδεση με την αντίστοιχη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

 

Τα αιωρούμενα σωματίδια

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα  αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ 10) παρουσιάζουν διαχρονικά υπερβάσεις των οριακών τιμών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κυρίως σε σταθμούς κυκλοφορίας, με την οικιακή καύση βιομάζας αλλά και τη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα. Την ίδια ώρα, το όζον παραμένει σταθερό ενώ παραβιάσεις των οριακών τιμών παρουσιάζονται κατά τη θερινή περίοδο κυρίως στην Αθήνα.

Αστικά απόβλητα

Σε ό,τι αφορά τα αστικά απόβλητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, τα ποσοστά ανακύκλωσης παραμένουν σταθερά περίπου στο 14% – ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της ΕΕ – με πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία των δομών ανακύκλωσης.

Την ίδια ώρα, η διάθεση των ΧΥΤΑ αποτελεί σταθερά την κύρια επιλογή σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 80%. Και παρά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 25% την τελευταία επταετία, η ποσότητα των παραγόμενων αστικών αποβλήτων έχει παραμείνει σταθερή.

Αντίστοιχα πολύ χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά αξιοποίησης των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων καθώς και τα ποσοστά χωριστής συλλογής και λιπασματοποίησης βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων.

Περιορισμός της επέκτασης του οδικού δικτύου

Στον τομέα των μεταφορών, στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται, πως θα πρέπει να περιοριστεί η επέκταση του οδικού δικτύου της χώρας με στόχο την αναχαίτιση του κατακερματισμού του τοπίου και των φυσικών οικοσυστημάτων.

Φύση και Βιοποικιλότητα

Για την κατάσταση της φύσης και της βιοποικιλότητας της Ελλάδας, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι είναι αρκετά ικανοποιητική σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με τη χώρα να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μεγάλη μείωση (35%) του οικολογικού αποτυπώματος ( με την Ελλάδα να καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη). Συγκριτικά τα χερσαία οικοσυστήματα φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα θαλάσσια, τα οποία δέχονται πιέσεις κυρίως λόγω υπεραλίευσης και παράνομων πρακτικών αλιεύσεις.

Υδάτινοι Πόροι

Αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην έκθεση αναφέρεται πως γενικά η ποιότητα των υδάτων στην Ελλάδα είναι καλή. Από πλευράς οικολογικής κατάστασης τα παράκτια υδατικά συστήματα βρίσκονται κατά κύριο λόγο, σε υψηλή έως καλή κατάσταση, τα ποτάμια σε καλή έως μέτρια κατάσταση, ενώ τα λιμάνια και τα μεταβατικά ανήκουν κυρίως σε μέτρια ή και σε άγνωστη κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τα υπόγεια υδατικά συστήματα η συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκεται σε καλή κατάσταση τόσο ποιοτικά ( 85%) όσο και ποσοτικά (80%). Η ποιοτική υποβάθμιση των υπόγειων υδάτων οφείλεται, κατά κύριο λόγο, αφενός στη νιτρορύπανση ως αποτέλεσμα εντατικής καλλιέργειας και αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αφετέρου στην υφαλμύρινση (υπέρβαση σε ιόντα χλωρίου) ως αποτέλεσμα υπερεκμετάλλευσης και υπεράντλησης των παράκτιων υπόγειων υδροφόρων (μέσω και πληθώρας παράνομων γεωτρήσεων).

Μονάδες επεξεργασίας λυμάτων

Σχετικά με τα λύματα οι κύριες προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια είναι η ολοκλήρωση των εναπομεινάντων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας, στο Θριάσιο Πεδίο (εκκρεμεί η σύνδεση των κατοίκων της περιοχής με το ήδη κατασκευασμένο δίκτυο) και στην Ανατολική Αττική, η διασφάλιση της καλής λειτουργίας των πολλών μικρών βιολογικών καθαρισμών που είναι διάσπαρτοι σε μικρούς Δήμους της χώρας (προβλήματα λόγω εποχιακής διακύμανσης της παροχής, υπερδιαστασιολόγησης και κακού σχεδιασμού), η καταγραφή και ο έλεγχος γεωτρήσεων, η αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης, καθώς και ο συγχρονισμός του εξαετούς κύκλου της εφαρμογής των διάφορων Οδηγιών στο ενωσιακο δίκαιο.

Οικονομική κρίση

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, τα τελευταία 10 χρόνια, σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων έχει παίξει και η οικονομική κρίση αλλά οι παρατηρούμενες βελτιώσεις δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά σε αυτήν. Αχίλλειος πτέρνα παραμένει, σε ορισμένες περιπτώσεις, η πλημμελής εφαρμογή της ενωσιακής ή και της εθνικής νομοθεσίας, πρόβλημα που δεν είναι μεν αμιγώς περιβαλλοντικό αλλά που επιφέρει ουσιαστικές επιπτώσεις στη συνολική προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος.

Πηγή: in.gr

Κατηγορία Γενικά

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι από σήμερα 2/11/2018 είναι αναρτημένα τα ειδοποιητήρια των διαφορών ασφαλιστικής κατηγορίας για τους Νέους Ασφαλισμένους στον ηλεκτρονικό προσωπικό φάκελο του κάθε ασφαλισμένου στην ιστοσελίδα του τέως Ταμείου www.tsay.gr.

Το διάστημα που αφορούν είναι το Α΄ εξάμηνο του 2014 και ημερομηνία λήξης των πληρωμών τους είναι η 30/11/2018.

Κατηγορία Υγεία
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 11:22

Tι λένε τα ζώδια σήμερα (2/11)

Οι ημερησίες προβλέψεις των ζωδίων για σήμερα 2 Νοεμβρίου, διαβάστε παρακάτω:

Κριός

Η Αφροδίτη στον Ζυγό αυξάνει τις πιέσεις που δέχεσαι από τους άλλους, με συνέπεια να οδηγήσει τις σχέσεις και τις συνεργασίες σου σε ένα προσωρινό αδιέξοδο. Στην περίπτωση, δε, που σου γίνει μια πρόταση να θυμάσαι ότι η εν λόγω υπόθεση δε θα προχωρήσει χωρίς… μπελάδες.

Ταύρος

Η Αφροδίτη στον Ζυγό φέρνει πιέσεις στα εργασιακά σου κι ίσως επιφορτιστείς με παραπάνω ευθύνες, χωρίς να λάβεις σπουδαία ανταλλάγματα ή να υποστείς μια κριτική για κάτι που δεν φταις. Επιπλέον, καλείσαι να κόψεις μια κακή συνήθεια. Παράλληλα, ο Άρης στον Υδροχόο σε θέλει σε επιφυλακή, προκειμένου να αναδείξεις τα προσόντα σου.

Δίδυμοι

Η Αφροδίτη στον Ζυγό σε πιέζει να ασχοληθείς με τα λάθη ή τα προβλήματα αγαπημένων σου προσώπων, ξεκινώντας ίσως από τα παιδιά σου. Και παρά την όποια απογοήτευσή σου, το σοφότερο από την πλευρά σου θα ήταν η στήριξή σου και η πρακτική συμβολή σου στα όσα αντιμετωπίζουν. 

Καρκίνος

Η Αφροδίτη στον Ζυγό σηματοδοτεί… στενοχώριες στο σπίτι ή την οικογένειά σου, φρόντισε, ωστόσο, να μην τα πάρεις όλα πάνω σου, αφήνοντας τους άλλους απλά να σε κριτικάρουν! Επιπλέον, η ημέρα προσφέρεται για νοικοκυριό, τακτοποίηση και την «επιβολή της τάξης» στον χώρο σου!

Λέων

Η Αφροδίτη στον Ζυγό σε ωθεί να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου ή να μάθεις μια τεχνική. Ωστόσο, σε σχέση με τις πιο εξωστρεφείς δράσεις σου οφείλεις να κινηθείς αργά και μεθοδικά, τσεκάροντας την επάρκειά σου σε έγγραφα, αλλά και στον εξοπλισμό που θα χρειαστείς για τις συναλλαγές σου!

Παρθένος

Η Αφροδίτη στον Ζυγό «στενεύει» τις οικονομικές δυνατότητές σου, οπότε είναι σκόπιμο να αποφύγεις κάθε περιττό έξοδο και να κινηθείς με πρώτο σου μέλημα την κάλυψη των υποχρεώσεών σου. Στην περίπτωση πάλι, που σου ζητηθούν δανεικά, μη… διανοηθείς καν να ανταποκριθείς, όσες συναισθηματικές πιέσεις κι αν δεχθείς.

Ζυγός

Η Αφροδίτη στο ζώδιό σου σηματοδοτεί έναν απολογισμό στα πεπραγμένα σου ή την λήψη σημαντικών αποφάσεων κάτω από πίεση. Αν όμως αποπειραθείς να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς να έχεις προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις, το πιθανότερο είναι να «κολλήσεις», εξ αιτίας της ανεπάρκειάς σου ή κάποιων «άτυχων» συγκυριών.

Σκορπιός

Η Αφροδίτη στον Ζυγό σου φέρνει μια στενοχώρια, αλλά προκειμένου να «βράζεις στο ζουμί σου», είναι προτιμότερο να βάλεις κάτω τα πράγματα και να πάρεις τις αποφάσεις σου, όσο κι αν αυτές δεν αρέσουν σε κάποιον/α. Επιπλέον, οφείλεις να επικεντρωθείς στην υγεία και τη διατροφή σου!

Τοξότης

Η Αφροδίτη στον Ζυγό σε πιέζει να συμμετάσχεις σε μια συλλογική προσπάθεια, παίρνοντας όμως επάνω σου ευθύνες που δε σου αναλογούν και αντιμετωπίζοντας φαινόμενα αχαριστίας, οπότε… ξανασκέψου το! Ίσως, πάλι, μάθεις κάτι δυσάρεστο για έναν φίλο ή μια φίλη σου ή να απογοητευτείς από μια «αδικία της ζωής»!

Αιγόκερως

Η Αφροδίτη στον Ζυγό περνάει από… γενικές εξετάσεις και μαζί της κι εσύ, με το αποτέλεσμα να κρίνεται από την επάρκειά σου, ιδιαίτερα στον επαγγελματικό τομέα. Αν όμως διαπιστώσεις ότι κάποιος/α επωφελείται, πατώντας στις δικές σου πλάτες, μη διστάσεις να απαιτήσεις το δίκιο σου!

Υδροχόος

Η Αφροδίτη στον Ζυγό σε περνά από… εξετάσεις καλής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα απέναντι σε πρόσωπα με συντηρητική νοοτροπία ή που σε κάνουν να πλήττεις, αλλά δεν παύουν να σου είναι εξαιρετικά χρήσιμα, ως προς τις επιδιώξεις σου. Και το… κακό εδώ είναι ότι η υπομονή σου θα στερέψει γρήγορα.

Ιχθύες

Η Αφροδίτη στον Ζυγό δεν ευνοεί σημαντικές αγορές ή επενδύσεις, ενώ αν δεν προσαρμοστείς με ρεαλισμό στην οικονομική πραγματικότητα που βιώνεις, το πιθανότερο είναι να δημιουργήσεις επιπλέον υποχρεώσεις. Μπορεί όμως να ωφεληθείς από μια πώληση ή την απαλλαγή σου από κάποια βάρη.

Πηγή: .astrology.gr

 

Κατηγορία Γενικά

Η ελάχιστα γνωστή εταιρεία Royole Corporation με έδρα την Καλιφόρνια παρουσίασε σε εκδήλωση στο Πεκίνο το πρώτο στον κόσμο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που διπλώνει σαν πορτοφόλι. Η -ειδικευόμενη στις εύκαμπτες οθόνες OLED- αμερικανική εταιρεία δημιούργησε ένα smartphone με οθόνη 7,8 ιντσών (19,8 εκατοστών), όταν είναι ξεδίπλωτο, αλλά όταν διπλώνει, εμφανίζει τρεις οθόνες: μία μπροστά, μία πίσω και μία στη ράχη.

Το τηλέφωνο με την ονομασία FlexPai άρχισε να πωλείται στην Κίνα την 1η Νοεμβρίου σε τιμές 1.290 έως 1.863 δολαρίων (ανάλογα με τη μνήμη και τον αποθηκευτικό χώρο του), σύμφωνα με το BBC. Η ηλικίας έξι ετών Royole έκανε γνωστό ότι στο τέλος Δεκεμβρίου θα αρχίσει τις πωλήσεις και σε άλλες χώρες. Η παρουσίαση της νέας συσκευής αιφνιδίασε τη διεθνή αγορά, καθώς οι αναλυτές θεωρούσαν σίγουρο ότι οι κορεατικές Samsung και LG ή η κινεζική Huawei θα ήσαν οι πρώτες που θα λανσάριζαν ένα τέτοιο τηλέφωνο που διπλώνει.

To FlexPai χρησιμοποιεί ως λειτουργικό σύστημα μια έκδοση του Android, ενώ ζυγίζει 320 γραμμάρια, είναι συνεπώς τουλάχιστον κατά 50% βαρύτερο από το Galaxy Note 9 ή το iPhone XS Max. Οι αναλυτές θεωρούν ότι δύσκολα το FlexPai θα γίνει μεγάλη εμπορική επιτυχία, παρόλα αυτά είναι εντυπωσιακό στη σύλληψη και στην εμφάνιση. «Είναι εντυπωσιακό ότι κάποιος που δεν έχεις ξανακούσει, κάνει πρώτος κάτι τέτοιο», δήλωσε η Καρολίνα Μιλανέζι της εταιρείας συμβούλων Creative Strategies και δεν απέκλεισε η Royole να γίνει σύντομα στόχος εξαγοράς από κάποια μεγαλύτερη εταιρεία.

Άλλοι αναλυτές, όπως ο δρ Γκιγιόμ Σανσέν της εταιρείας συμβούλων Irimitech, δήλωσε ότι είναι απίθανο το FlexPai να παραχθεί ποτέ σε μεγάλες ποσότητες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κατηγορία Τεχνολογία

Πρεμιέρα έκανε σήμερα ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και ήδη η απόφαση εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας. Τι αποζημιώνει και καλύπτει πλήρως στους ασφαλισμένους του ο ΕΟΠΥΥ για προληπτικές εξετάσεις, επισκέψεις για εξέταση στους συμβεβλημένους γιατρούς αλλά και οδοντιατρική περίθαλψη

Σύμφωνα με τον νέο ΕΚΠΥ και με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της εκδήλωσης ή την αποτροπή της εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων, παρέχονται στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ, τα εξής:

- Εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.

- Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου σε γυναίκες και άνδρες με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών και συγκεκριμένα αιματολογικές εξετάσεις (γενική αίματος, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, φερριτίνης, δοκιμασίες εγκλείστων και δρεπάνωσης) για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας και δρεπανοκυτταρικής νόσου. - Προσδιορισμός αντισωμάτων ερυθράς, τοξοπλάσμωσης και κυτταρομεγαλοϊού, για αποκλεισμό συγγενών λοιμώξεων. - Υπερηχογράφημα β-επιπέδου και αυχενικής διαφάνειας, μία φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. - Λήψη τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντηση επί ιατρικών ενδείξεων. - Εξέταση DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δύο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση για μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο ή άλλη γνωστή γενετική διαταραχή. - Κάλυψη της μεθόδου λήψης του υλικού για έλεγχο καρυότυπου του εμβρύου σε γυναίκες άνω των 35 ετών.

-  Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία κάθε δύο(2) χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών, και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα (50) ετών ή σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε (35) ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού.

- Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής, ή ανίχνευση υψηλού κινδύνου τύπων HPV-DNA test, κάθε πέντε (5) χρόνια από την ηλικία των είκοσι ενός (21) ετών μέχρι την ηλικία των εξήντα (60) ετών.

- Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, έλεγχος προστατικού αντιγόνου (PSA) κάθε δύο (2) χρόνια σε άνδρες άνω των πενήντα (50) ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των εξήντα (60) και ως ογδόντα (80) ετών.

- Για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, εξετάσεις χοληστερόλης, ολικής και κλασμάτων υψηλής και χαμηλής πυκνότητας, καθώς και τριγλυκεριδίων, με σκοπό τη διάγνωση δυσλιπιδαιμιών, κάθε πέντε (5) χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από δεκαπέντε (15) έως τριάντα (30) ετών και κάθε τρία (3) χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των τριάντα (30) ετών.

- Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, μικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε δύο (2) χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας πενήντα (50) έως εβδομήντα (70) ετών, και κολονοσκόπηση κάθε πέντε (5) έτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας πενήντα (50) ετών και άνω ή κάθε έτος σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας σαράντα (40) ετών και άνω, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού ιατρού.

- Για την πρόληψη και διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, εξετάσεις γλυκόζης αίματος, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HBAlc) και δοκιμασία ανοχής γλυκόζης κάθε πέντε (5) χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από δεκαπέντε (15) έως πενήντα (50) ετών και κάθε τρία (3) χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των πενήντα (50) ετών. Επίσης, κάθε δυο (2) χρόνια σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, όπως α) συγγενείς α' βαθμού με διαβήτη (κληρονομικότητα), β) άτομα με ΒΜΙ>30, γ) γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, δ) γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης, και ε) ασθενείς που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.

Επισκέψεις για εξέταση στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Η ιατρική περίθαλψη περιλαμβάνει την κλινική εξέταση στο ιατρείο ή στο σπίτι του δικαιούχου, από συμβεβλημένο ιατρό με τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Επίσης, περιλαμβάνει τις ιατρικές πράξεις που είναι αναγκαίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία του ασθενούς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. Στην ιατρική κλινική εξέταση που διενεργείται κατά την επίσκεψη του ασθενή, περιλαμβάνεται η δακτυλική εξέταση ορθού επί ενδείξεων, ο στατικοκινητικός έλεγχος επιμέρους περιοχών του μυοσκελετικού συστήματος, οι δοκιμασίες μυϊκής ισχύος, οι δοκιμασίες αισθητικότητας, η εκτίμηση τενόντιων αντανακλαστικών και ειδικοί διαγνωστικοί χειρισμοί διαφόρων αρθρώσεων (Lachman, McMurray, Apley κ.α.) κατά περίπτωση.

Επίσης όσο αφορά τις επισκέψεις στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, υποχρεούνται πέραν της κλινικής εξέτασης του ασθενή, να εκτελούν, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, τις παρακάτω κατά ειδικότητα ιατρικές πράξεις, χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου ή του Οργανισμού:

- Αγγειοχειρουργική εξέταση: αδρός έλεγχος αιματικής ροής σε αρτηρίες και φλέβες άνω και κάτω άκρων με απλή συσκευή Doppler.

- Γυναικολογική εξέταση: κολποσκόπηση.

- Δερματολογική εξέταση: επισκόπηση με δερματοσκόπιο και εξέταση με λυχνία WOOD.

- Καρδιολογική εξέταση: ηλεκτροκαρδιογράφημα.

- Οφθαλμολογική εξέταση: τονομέτρηση, μέτρηση οπτικού πεδίου, μέτρηση οπτικής οξύτητας, εξέταση με σχισμοειδή λυχνία και απλή βυθοσκόπηση, χωρίς τη χρήση ειδικού οργάνου.

- Πνευμονολογική εξέταση: Οξυμετρία και Ροομέτρηση.

- Παιδιατρική και Παθολογική εξέταση: Εμβολιασμοί πάσης φύσεως, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

- Ωτορρινολαρυγγολογική εξέταση: εξέταση στοματικής κοιλότητας και φάρυγγα, ωτοσκόπηση, αφαίρεση βυσμάτων ώτων, εκτίμηση ακοής διά τονοδοτών και ομιλίας, πρόσθια και οπίσθια ρινοσκόπηση, έμμεση λαρυγγοσκόπηση.

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τους ιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες στους ασθενείς, στο πλαίσιο της κάθε φορά σύμβασης τους με τον Οργανισμό. Σε αυτή την περίπτωση οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, δεν δικαιούνται να ζητήσουν επιπλέον αμοιβή από τον ασθενή, εκτός από την κατά περίπτωση νομοθετημένη συμμετοχή του ασθενή. 

Ιατροί πιστοποιημένοι στο σύστημα ΕΟΠΥΥ αλλά μη συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, δύνανται να συνταγογραφούν φάρμακα, ή παραπεμπτικά διαγνωστικών ή και θεραπευτικών εξετάσεων, έπειτα από κλινική εξέταση του ασθενή, χωρίς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και με ιδιωτική χρέωση του ασφαλισμένου. 

Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο δύνανται να αντιμετωπίζονται από τους ιατρούς των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας του ΕΣΥ, τους ειδικευμένους ιατρούς του ΕΣΥ, τους ιδιώτες που ασχολούνται με τη νόσο και τις επιπλοκές της, και δευτερευόντως, δύνανται να αντιμετωπίζονται από τον οικογενειακό ιατρό, εφόσον δεν υπάρχει ειδική Μονάδα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Ομοίως, οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή είναι μεταμοσχευμένοι, μπορούν να αντιμετωπίζονται από τους ιατρούς των Μονάδων Αιμοκάθαρσης του ΕΣΥ, τα Μεταμοσχευτικά Κέντρα, τους ειδικευμένους ιατρούς του ΕΣΥ και τους ιδιώτες που ασχολούνται με τη νόσο και τις επιπλοκές της, και δευτερευόντως, δύνανται να αντιμετωπίζονται από τον οικογενειακό ιατρό, εφόσον δεν υπάρχει ειδική Μονάδα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Σε περίπτωση που αυτοί οι ασθενείς παρουσιάζουν πιστοποιημένη κινητική αναπηρία, δύνανται να αντιμετωπίζονται και από ιατρούς φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στους δικαιούχους του Οργανισμού παρέχονται διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, οι οποίες προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. 

Οι εργαστηριακές εξετάσεις διενεργούνται σε δημόσιες δομές και σε συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων. Συγκεκριμένα, οι διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, διενεργούνται: α) στις δημόσιες εργαστηριακές δομές παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ, β) στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Παιδείας,  σε εργαστήρια συμβεβλημένων φορέων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, σε συμβεβλημένους εργαστηριακούς ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ε) σε συμβεβλημένα διαγνωστικά εργαστήρια, στ) σε συμβεβλημένα πολυϊατρεία, ζ) στα εξωτερικά εργαστήρια των συμβεβλημένων ιδιωτικών Κλινικών, και η) όπου αλλού ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία. 

Η παραπομπή για διαγνωστικές εξετάσεις γίνεται από τους ιατρούς μόνο ηλεκτρονικά, μέσω πιστοποιημένου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Μόνο σε περίπτωση επίσημης ανακοίνωσης από τον ΕΟΠΥΥ ή άλλου εξουσιοδοτημένου φορέα περί μη διαθεσιμότητας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δύνανται να εκδίδονται χειρόγραφα παραπεμπτικά, κατόπιν έγγραφης οδηγίας του ΕΟΠΥΥ, τα οποία εντός δυο (2) εργάσιμων ημερών θα μετατρέπονται σε ηλεκτρονικά. Τα παραπεμπτικά εκτελούνται υποχρεωτικά μέσα σε τρεις (3) εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσης τους και καθίστανται άκυρα μετά την παρέλευση του ανωτέρω αναφερόμενου χρονικού διαστήματος.

Ο χρόνος εκτέλεσης των παραπεμπτικών δύναται να παραταθεί έως οκτώ (8) εβδομάδες, εφόσον αυτά εκτελεστούν σε δημόσιες δομές. Απαραίτητη είναι η σύνδεση κάθε ιατρικού παραπεμπτικού με το αντίστοιχο ICD10.

Για την επιλεξιμότητα των διαγνωστικών εξετάσεων που αποζημιώνονται από τον Οργανισμό ανά ICD10, την συχνότητα επανάληψης αυτών καθώς και την απαιτούμενη ειδικότητα του παραπέμποντος ιατρού, καταρτίζονται πρωτόκολλα σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία από την κείμενη νομοθεσία. 5. Για την πραγματοποίηση ιατρικών ή άλλων θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων, ο Οργανισμός αποζημιώνει τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας με το ποσό που προβλέπεται από το κρατικό τιμολόγιο ή την ασφαλιστική αποζημίωση ή προκύπτει μετά από διαπραγμάτευση, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που δύναται να θέτει ο Οργανισμός και σύμφωνα με 
την ισχύουσα κάθε φορά σύμβαση.

Όταν η εξέταση δεν δύναται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, αποδίδονται δαπάνες αποστολής δειγμάτων προς εξέταση στο εξωτερικό με την υποβολή ιατρικής γνωμάτευσης Διευθυντή Κλινικής (κρατικού Νοσοκομείου ή ιδιωτικού θεραπευτηρίου) σχετικής με την πάθηση ειδικότητας, στην οποία αναφέρεται η πάθηση, η αναγκαιότητα αποστολής των δειγμάτων στο εξωτερικό καθώς και το γεγονός ότι η εξέταση, αποδεδειγμένα, δεν δύναται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή, τα δικαιολογητικά εξετάζονται από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.) ή άλλο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο και δίνεται προέγκριση για την αποστολή του. Δεν αποδίδεται δαπάνη που αφορά σε εξέταση δείγματος για ερευνητικούς σκοπούς. 

Σε περίπτωση που σε μία περιοχή, παραμεθόρια ή νησιωτική, μία εργαστηριακή εξέταση δεν δύναται να διενεργηθεί ούτε σε δημόσια ούτε σε ιδιωτική δομή συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ, τότε ο Οργανισμός θα αποζημιώνει την εξέταση απ' ευθείας στον δικαιούχο με τιμή που θα αποζημίωνε τον συμβεβλημένο πάροχο. Οι συμβάσεις όλων των παροχών, κοινοποιούνται στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ (Πε.Δι. - ΕΟΠΥΥ) και αναρτώνται στην κεντρική ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει στους δικαιούχους δαπάνες εξόδων που αφορούν στην ανεύρεση δότη μυελού των οστών, καθώς και των εξόδων μεταφοράς των μοσχευμάτων αυτών από το εξωτερικό στην Ελλάδα με την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών. Στην περίπτωση αυτή, δεν απαιτείται θεώρηση από προξενική ή πρεσβευτική αρχή, δεν εξετάζονται από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή και εκκαθαρίζονται από την αρμόδια Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ.

Το ποσοστό συμμετοχής των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων ορίζεται στο 15% επί της εκάστοτε τιμής αποζημίωσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα δεν απαιτούν επιπλέον δαπάνη από τους δικαιούχους του Οργανισμού για τις εξετάσεις αυτές, ούτε για πρόσθετες υπηρεσίες, εφόσον αυτές δεν προβλέπονται στην σύμβαση ή σε άλλη νομοθετική διάταξη. Η συμμετοχή των ασφαλισμένων που λαμβάνουν το επίδομα ΕΚΑΣ είναι 5%. Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, οι πάσχοντες από Κυστική Ίνωση, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικο επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, δεν καταβάλλουν συμμετοχή, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση. Όσοι δικαιούχοι πραγματοποιούν εξετάσεις εντός των δημόσιων Δομών παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. του Ε.Σ.Υ., των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών Νοσοκομείων επίσης δεν καταβάλλουν συμμετοχή.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Η οδοντιατρική πρόληψη και περίθαλψη παρέχεται από οδοντιάτρους στα δημόσια Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τις λοιπές Μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και εντός του δικτύου οδοντιατρείων ή πολυοδοντιατρείων, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός σύμφωνα με τον νέο ΕΚΠΥ που δημοσιεύουν τα dikaiologitika news, μεριμνά για την παροχή και αποζημίωση οδοντιατρικών υπηρεσιών που αφορούν στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία νόσων της στοματικής κοιλότητας, καθώς και για την αποκατάσταση της στοματικής υγείας των δικαιούχων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Στους δικαιούχους περίθαλψης του Οργανισμού παρέχονται και αποζημιώνονται υπηρεσίες που περιλαμβάνουν προληπτικές ή θεραπευτικές δράσεις και προσθετικές αποκαταστάσεις, ως ακολούθως
. Προληπτικές οδοντιατρικές πράξεις σε παιδιά μέχρι 14 ετών: - Εξέταση και χορήγηση οδοντιατρικής βεβαίωσης. - Τοπική εφαρμογή Φθορίου (2 φορές τον χρόνο). - Προληπτική έμφραξη οπών και σχισμών μονίμων γομφίων (sealants). - Αποτρύγωση-Αφαίρεση Οδοντικής πλάκας-Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής. - Ενδοστοματική ακτινογραφία. 

Θεραπευτικές οδοντιατρικές πράξεις σε παιδιά μέχρι 14 ετών: - Αντιμετώπιση επείγοντος οξέος περιστατικού για πολφίτιδα, οδοντικό απόστημα, οδοντικό τραύμα. - Απλή έμφραξη οδόντος. - Σύνθετη έμφραξη οδόντος. - Εξαγωγή νεογιλού οδόντος. - Μηχάνημα διατήρησης χώρου σε πρόωρη απώλεια νεογιλού. - Πολφοτομή νεογιλού. - Μεταλλική ανοξείδωτη στεφάνη (σιδεράκια). - Εξαγωγή μόνιμου οδόντος. 

Προσθετικές οδοντιατρικές πράξεις (Κινητή προσθετική) σε άτομα ολικά ή μερικώς νωδά: - Ολική οδοντοστοιχία άνω ή κάτω γνάθου. - Μερική οδοντοστοιχία άνω ή κάτω γνάθου με μεταλλικό σκελετό. - Αναπροσαρμογή (αναγόμωση) οδοντοστοιχίας ή επιδιόρθωση. - Επιδιόρθωση μεταλλικού σκελετού. - Προσθήκη οδόντων σε ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες.

Προληπτικές Οδοντιατρικές Πράξεις σε εφήβους μέχρι 18 ετών και ενήλικες: - Απλή επίσκεψη-εξέταση-διάγνωση. - Αντιμετώπιση επείγοντος οξέος περιστατικού όπως πολφίτιδα, οδοντικό απόστημα, οδοντικό τραύμα. - Αποτρύγωση-Αφαίρεση οδοντικής πλάκας. - Οδηγίες στοματικής υγιεινής (1 φορά το χρόνο). - Ενδοστοματική ακτινογραφία.

Θεραπευτικές οδοντιατρικές πράξεις σε εφήβους μέχρι 18 ετών και ενήλικες. - Θεραπεία Ουλίτιδας. - Απλή έμφραξη οδόντος. - Εξαγωγή οδόντος. - Ενδοδοντική θεραπεία μονόρριζου, δίρριζου και πολύρριζου οδόντος.

Πρόληψη και θεραπεία περιοδοντικής νόσου στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

Δείτε εδώ τον νέο ΕΚΠΥ

πηγή: dikaiologitika.gr

Κατηγορία Υγεία
Σελίδα 1 από 3

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας