alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 31 Μαΐου 2020
Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 01/06/2020
 
Κατηγορία Φαρμακεία

Σε απολύσεις εργαζομένων μπορούν να προβαίνουν ελεύθερα οι επιχειρήσεις, καθώς δεν υφίστανται περιορισμοί.

 

Η «Συν-Εργασία», που περιλαμβάνει μείωση του μισθού, κατά 20%, θα είναι μια αναγκαστική επιλογή για τους εργαζόμενους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να απολυθούν χωρίς κανένα εμπόδιο.

 

Η προστασία των απασχολούμενων, φθίνει σταδιακά, όσο τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων χαλαρώνουν, ενώ παράλληλα αίρεται και η ρήτρα των μη απολύσεων.

 

Αναλυτικότερα, από σήμερα, 1η Ιουνίου ή εναλλακτικά από τις 15 Ιουνίου ανοίγει η «Κερκόπορτα» των απολύσεων για τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα μπουν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης,

όπως και αν αυτό λέγεται ή δεν είναι σε αναστολή εργασίας.

 

Δηλαδή όσοι εργαζόμενοι δεν ενταχθούν σε κανένα από τα δύο πλαίσια, μπορούν να απολύονται ελεύθερα. Επίσης εντελώς απροστάτευτοι είναι όσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς «Συν-Εργασία».

 

Σε ότι αφορά στο καθεστώς του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας» προβλέπει την εργασία μέχρι το 50% του κανονικού χρόνου χρόνου εργασίας. Το σύστημα αυτό θα είναι σε εφαρμογή μέχρι και τις 14 Ιουνίου και από τις 15 Ιουνίου καταργείται.

 

Από τις 15 Ιουνίου αντικαθίσταται από το νέο καθεστώς «Συν-Εργασία», το οποίο θα προβλέπει την οριζόντια μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που θα ενταχθούν σε αυτό, κατά 20%.

 

Το πρόγραμμα δίνει την ευχέρεια στον εργοδότη να θέσει εργαζόμενους σε καθεστώς μειωμένου χρόνου εργασίας και να τους καταβάλει το 50% των αμοιβών. Από το υπόλοιπο 50% το κράτος θα καταβάλει στον εργαζόμενο το 60% και, έτσι, οι τελικές αποδοχές θα είναι μειωμένες κατά 20%.

 

Δηλαδή, αν οι αμοιβές είναι 1.000 ευρώ, από τον εργοδότη θα λαμβάνει 500 ευρώ και από το Κράτος, μέσω του προγράμματος SURE.

 

Ωστόσο, για τον εργαζόμενο που θα επιλεγεί να ενταχθεί στο καθεστώς αυτό, θα είναι μονόδρομος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να απολυθεί.

 

Το πράσινο φώς» για απολύσεις των εργαζομένων μετά τη λήξη των αναστολών εργασίας, άναψε εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

 

Οι επιχειρήσεις, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγονται, δηλαδή αν έκλεισαν με κρατική εντολή ή είναι πληττόμενες, μπορούν σε ορισμένες ημερομηνίες, ορισμένες και άμεσα από την 1η Ιουνίου, να προβούν ελεύθερα σε απολύσεις.

 

Οι απολύσεις μπλοκάρουν μόνο στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να κάνουν χρήση των μέτρων στήριξης, συνεχίζοντας το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας.

 

www.sofokleousin.gr

Κατηγορία Καιρός

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενισχύεται η αστυνόμευση στην πολύπαθη περιοχή της Αλεξάνδρειας με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά ληστειών που έλαβαν χώρα στη Μελίκη και την Αλεξάνδρεια καθώς και την έκδηλη δυσαρέσκεια και αγωνία που βιώνουν οι πολίτες λόγω της ελλιπούς και ανεπαρκούς αστυνόμευσης αφού δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χάθηκε ήδη πολύτιμος χρόνος...δεν προλάβαμε τα γεγονότα και τώρα οφείλουμε να τα θεραπεύσουμε...

Συγκεκριμένα μετά το μπαράζ ληστειών στο υποκατάστημα του ΕΛΤΑ στη Μελίκη και την αρπαγή του χρηματοκιβωτίου από κοσμηματοπωλείο στην Αλεξάνδρεια στο προσκήνιο βρέθηκαν επί σειρά ετών προβλήματα και όλες οι παθογένειες που υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια -και όλοι οι αρμόδιοι φορείς γνωρίζουν εκτενώς- στον τομέα της αστυνόμευσης και τέθηκαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών και τις προοπτικές αναβάθμισης της αστυνόμευσης καθώς και επιμέρους θέματα που αφορούν την περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

«Επανεκκίνηση» στον τρόπο αστυνόμευσης της Αλεξάνδρειας επιχειρεί έμπρακτα να κάνει ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας Διονύσης Κούγκας σε συμπόρευση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσω ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου που έχει τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το οποίο πραγματοποιούνται στοχευμένοι έλεγχοι σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Η Ομάδα ΔΙΑΣ θα αποτελέσει την «προμετωπίδα» του σχεδίου, με στόχο οι περιπολίες στην περιοχή της Αλεξάνδρειας να υπερδιπλασιαστούν σε ανύποπτο χρόνο και αιφνιδιαστικά ώστε η αλλαγή να γίνει αντιληπτή άμεσα από τους πολίτες.
Πρόκειται για την υπηρεσία που ασχολείται όσο καμία άλλη με την εγκληματικότητα που πλήττει τους πολίτες, είναι αυτή που έρχεται σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη, είναι το πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία.

Επιπλέον εκτός από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, δημιουργείται μια πρόσθετη Ομάδα ΟΠΚΕ, η οποία θα πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους με βάση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την πάταξη της εγκληματικότητας στην ¨ευαίσθητη περιοχή¨ του Δήμου Αλεξάνδρειας λόγω των ιδιαίτερων γνωρισμάτων της και προβλημάτων της που χρήζουν ιδιαίτερη φροντίδα και σχεδιασμό.

Σημειώνεται ότι η ενδυνάμωση της ασφάλειας των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να καταστεί εφικτή διαμέσω της αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα των αστυνομικών οχημάτων (διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη...αφού γνωστό σε όλους είναι η ανεπάρκεια του υφιστάμενου στόλου), καθώς και της ενίσχυσης των αστυνομικών τμημάτων με έμψυχο δυναμικό.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, στην Ημαθία δόθηκαν υποσχέσεις που οι πολίτες του νομού μας και του Δήμου μας συγκεκριμένα περιμένουν να γίνουν πράξεις και από τον συντοπίτη μας Υπουργό καθώς και από όλους όσους κατέχουν θέσεις εξουσίας και αποτελούν ρυθμιστικούς παράγοντες στην κεντρική πολιτική σκηνή, με την ευχή ο τόπος μας και οι πολίτες του να αποτελούν προτεραιότητα γι΄αυτούς ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις σε χρόνια προβλήματα που τους απασχολούν ιδιαίτερα και έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα και την ασφάλεια της ζωής τους και των περιουσιών τους.

 

Γράφει η Έφη Στεφ. Καραγιάννη

 

 

 

Κατηγορία Αστυνομικά

Αγαπητοί αθλητές και γονείς του Αστέρα Αλεξάνδρειας, σας ενημερώνουμε ότι από αύριο Δευτέρα 1/6 σύμφωνα και με τις νέες οδηγίες και άρση των

Κατηγορία Αθλητικά

Η Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας «ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ» ανακοίνωσε την προσωρινή αναβολή του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας

που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, λόγω των μέτρων προστασίας από τον Covid – 19.


To φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αλεξάνδρειας.

 

ΤΟ 6ο IASFF εργάζεται όλο αυτό το διάστημα για την ετοιμασία των προβολών των 52 ταινιών που επιλέχθηκαν φέτος μέσα από περισσότερες από 500 υποβολές ταινιών από όλο τον κόσμο.
Ταυτόχρονα η κριτική μας επιτροπή (δείτε εδώ) βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής των καλύτερων ταινιών του φεστιβάλ.

 

Νικητής του διαγωνισμού για την αφίσα του φετινού θεσμού. Είναι ο Αθανασίου Δημήτρης , φοιτητής στο Α.Π.Θ.

Απάντηση στην πρόσφατη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη για τις επετειακές εκδηλώσεις της Γενοκτονίας στη Νάουσα,

έδωσε με ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

"H Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της το 2004, έθεσε ως κορυφαίο καταστατικό της στόχο την διεκδίκηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά όχι μόνον, ταυτόχρονα και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών κοινοτήτων της καθ' ημάς Ανατολής, Ελλήνων, Αρμενίων κι Ασσυρίων στο σύνολο τους. Ο στόχος αυτός αποτελεί για την Ομοσπονδία μας και τα 460 πρωτοβάθμια σωματεία που εκπροσωπεί, μόνιμο, σταθερό κι αταλάντευτο σημείο αναφοράς του αγώνα που διεξάγει κάθε ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο, 16 χρόνια τώρα. Η ακραιφνώς εθελοντική συνεισφορά των μελών και στελεχών της Π.Ο.Ε., δεν υποτάσσεται στα όποια μικροκομματικά παιχνίδια κι οικονομικά συμφέροντα, δεν ακολουθεί εξωθεσμικές εντολές, δεν καθορίζεται από ευκαιριακές αφορμές και κυρίως δεν περιορίζεται στις επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν της 19ης Μαΐου.

 

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2019, οπότε και συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την έναρξη της τελευταίας φάσης της Γενοκτονίας των 353.000 προγόνων μας, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης απλώθηκαν κι αγκάλιασαν όλη την Ελλάδα κι ολόκληρο τον οικουμενικό Ελληνισμό. Το επετειακό λογότυπο G ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας το μήνυμα του αγώνα μας κι από φέτος, μετά από πρόταση της Π.Ο.Ε., “φωτίζει” την πρόσοψη της Βουλής των Ελλήνων κάθε 19 Μαΐου. Ο επίλογος της μακράς σειράς των επετειακών εκδηλώσεων, σηματοδοτήθηκε με την διεξαγωγή του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Επισημαίνουμε ότι σε ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις, η Ομοσπονδία μας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς ΟΛΑ τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας και προς ΟΛΟΥΣ τους εθνικοτοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, χωρίς ΠΟΤΕ να έχει επιδείξει επιλεκτική συμπεριφορά.

 

Με αυτή την προϊστορία κι αυτές τις αρχές να διέπουν την λειτουργία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι πρόσφατες εμετικές δηλώσεις του “προβληματισμένου πατριώτη” Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη Κωνσταντίνου, μόνον δικαιολογημένη οργή κι αγανάκτηση προκάλεσαν. Οι ανακρίβειες που περιέχουν, η καταφανής προσπάθεια να παρουσιάσει το άσπρο - μαύρο, η απαράδεκτη καπήλευση της Επετείου της 19ης Μαΐου για την προβολή προσωπικών απόψεων κι απωθημένων, η χρήση άκρως προσβλητικών χαρακτηρισμών και η πλήρης ευθυγράμμιση του με ανυπόστατες αερολογίες περί “ενότητας” και “συμπόρευσης” δεν συνάδουν με την θεσμική του ιδιότητα και δεν προσφέρουν το ελάχιστο στον αγώνα μας. Σημειώνουμε, ότι στην ανακοίνωση του ο κ. Καλαϊτζίδης αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί ευθαρσώς σε Γενοκτονία και περιορίζεται στα γνωστά κι από άλλους κύκλους περί «σφαγιασθέντων προγόνων μας».

 

Τιθασεύστε τον θυμό σας κ. Καλαϊτζίδη και ενημερωθείτε για τα ακόλουθα, άλλωστε ποτέ δεν είναι αργά να γνωρίσετε ποια είναι τα θεσμικά σας καθήκοντα και οι συνταγματικές σας υποχρεώσεις.

 

1. Οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Ημέρας Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα να διενεργούνται την πρώτη Κυριακή μετά την Επέτειο και η υλοποίηση τους ανατίθεται στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, δηλαδή σε σας, κι όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με τις ποντιακές οργανώσεις.

 

2. Εάν νιώθετε θυμωμένος με τους κυριακάτικους «ωχαδερφισμούς», το ίδιο κι εμείς που μας είναι αδύνατον να προσδιορίσουμε σε τι αναφέρεστε και μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι επιλέγετε να μένετε αμέτοχος τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου από κάθε πρωτοβουλία και δράση των ποντιακών σωματείων και της Ομοσπονδίας μας.

 

3. Δεν έχετε δικαίωμα να μας κουνάτε νουθετικά το δάκτυλο, αντιθέτως έχετε υποχρέωση να κινήσετε τα νήματα της Περιφέρειας για να στηρίξετε έμπρακτα κι ουσιαστικά τις προσπάθειες των ποντιακών σωματείων της Ημαθίας και της Ομοσπονδίας μας.

 

Αυτού του ύφους και ήθους δηλώσεις και ενέργειες, προσβάλλουν τόσο τον ίδιο όσο και τον θεσμό που εκπροσωπεί, περαιτέρω δε, εκθέτουν σύσσωμη την διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αλγεινή εντύπωση επίσης, προκαλεί και το γεγονός ότι ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Καλαϊτζίδη, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, τηρεί διπλωματική σιγή ιχθύος, περιμένοντας προφανώς να κοπάσει το κύμα αντιδράσεων.

 

Υπάρχει μόνον ένας τρόπος να επέλθει πολιτική ηρεμία στο φουρτουνιασμένο πέλαγος που δημιούργησαν οι άστοχες και εμπαθείς δηλώσεις του κ. Αντιπεριφερειάρχη.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, όπως ανακαλέσετε τα λεγόμενα σας".

 

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου

Άστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Δευτέρα (1/6) - Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή - Δείτε την πρόγνωση του καιρού μέχρι το Σάββατο.

 

Ο καιρός σήμερα

 

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Βελτίωση των φαινομένων το βράδυ στα δυτικά.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τη Δευτέρα 1 Ιουνίου

 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στις Κυκλάδες και από το μεσημέρι στην Κρήτη. Βαθμιαία βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στην Κρήτη τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

 

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

 

 

Ο καιρός την Τρίτη 2 Ιουνίου

 

Στα δυτικά λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα
βορειοανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στα
δυτικά και νότια 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

 

Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες μέρες

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 03-06-2020


Στα βορειοανατολικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα νότια 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

 

ΠΕΜΠΤΗ 04-06-2020


Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05-06-2020


Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 06-06-2020


Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα πελάγη 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

 

 

Eπίσης πό τον Δήμο Αλεξάνδρειας ανακοινώθηκε:

 

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξάνδρειας σας ενημερώνει ότι εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ που ισχύει από σήμερα Δευτέρα 01-06-2020 έως την Τρίτη 02-06-2020 με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις.
Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ έχει ως εξής:

 

«ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ:

 

Α. ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ (01-06-2020), ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ).

 

Β. ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ (02-06-2020), ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ, ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΧΩΡΑΣ. »

Ανοίγουν ξανά αύριο, Δευτέρα 1η Ιουνίου, τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία της χώρας μετά το lockdown του Μαρτίου. Οι μικροί μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες με νέα δεδομένα, ως προς τη διάταξη των αιθουσών, τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά τον τρόπο που θα κάνουν διάλειμμα.

Το σχολικό έτος θα λήξει στις 26 Ιουνίου και μέχρι τότε, οι τάξεις θα έχουν μέχρι 15 μαθητές. Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Σημαντικό μέρος της δεύτερης «πρώτης μέρας» στο σχολείο θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της χρονιάς, οι μαθητές θα κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα από την καθιερωμένη 11η Σεπτεμβρίου. Πάντως, όπως έχει επισημανθεί από την ηγεσία του υπουργείου, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου.

Από αύριο, σε όλες τις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά. Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.

Οπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.
Πώς θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία

Οπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ειδικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου, ενώ τα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου. Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική.

Γενικότερα, για τα Εδικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την υλοποίηση της σίτισης σε αυτές, όπου προβλέπεται, θα γίνεται με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών). Σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

Όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, τα διαλείμματα θα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να υιοθετούνται οι πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών τους σε κάθε χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών θα μπορεί να αναπροσαρμόζονται.

Δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος. Εξακολουθεί να ισχύει η οδηγία για την τήρηση απόστασης ενάμιση μέτρου.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Η Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, βρίσκεται στη Βέροια και εργάζεται εντατικά,

όπως άλλωστε καθ’ όλο το διάστημα των δύσκολων τελευταίων μηνών, καθώς συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης

του Ανακτόρου των Αιγών, του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών και του ψηφιακού Μουσείου για τον Μεγαλέξανδρο.

Η επιστημονική προσέγγισή της δεν στηρίζεται μόνο σε υλικά τεκμήρια και μνημεία, αλλά σε μια σφαιρική αντιμετώπιση

της κοιτίδας που εξέθρεψε τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο. Πεποιθήσεις, αξίες, φυσικό και δομημένο τοπίο θα «αναπλασθούν»,

έτσι ώστε να αφήνουμε πίσω μας τον σύγχρονο κόσμο και να εισερχόμαστε στον ελληνιστικό.

Για την ίδια, ο μέγας στρατηλάτης έφερε την πρώτη παγκοσμιοποίηση, καθώς όλη η γνωστή οικουμένη της εποχής

υιοθέτησε το ίδιο πρότυπο ζωής. Τι θα μας έλεγε άραγε ο Αλέξανδρος για όλα όσα ζούμε;

«Τον τελευταίο καιρό νιώσαμε την ένταση των υπαρξιακών ερωτημάτων για το ευρύτερο νόημα της ζωής.

Αναρωτιόμαστε ποιοι είμαστε τελικά, τι υποδυόμαστε στην καθημερινότητα, τι μας ευχαριστεί, τι μας θλίβει,

τι θέλουμε να κάνουμε που να μας υπερβαίνει. Ο Αλέξανδρος, ως μαθητής του Αριστοτέλη, είχε ακριβώς τα ίδια ερωτήματα με εμάς, 2.350 χρόνια πριν.

 

Και δεν είναι τυχαίο ότι, μόλις πήγε στην Αίγυπτο, επέλεξε να επισκεφθεί το μαντείο της Σίβα, που δεν ήταν κέντρο εξουσίας,

όπως η Μέμφις, όπου ανακηρύχθηκε επίσημα φαραώ, αλλά τόπος εσωτερικής γνώσης. Ηθελε, πιστεύω, να μάθει ποιος είναι ο λόγος της ύπαρξης.

Το μυστικό που έμαθε, λέει ο Πλούταρχος, είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κοινό πατέρα τον Θεό.

Το πίστεψε και έτσι πολιτεύθηκε:

ο Αλέξανδρος προσπάθησε να κάνει τη ζωή όλων των ανθρώπων καλύτερη και δεν τους ξεχώρισε ανάλογα με έθνη, ράτσες, φυλές,

αλλά μόνο ανάλογα με την επιθυμία τους για αρετή. Ο κορωνοϊός μάς θύμισε την κοινή μας μοίρα.

Μοιραζόμαστε τον ίδιο φόβο του θανάτου, τον ίδιο πόνο της απώλειας, τον ίδιο θρήνο», λέει η Αγγελική Κοτταρίδη.

«Για τους αρχαίους», συνεχίζει, «ύψιστο αγαθό είναι το κοινό καλό. Η επιδίωξη του ιδίου οφέλους, όταν μάλιστα αντιβαίνει στον νόμο της φύσης,

οδηγεί στην ύβριν, η πιο συνηθισμένη τιμωρία της οποίας είναι λοιμοί και πανδημίες.

Και είναι ενδιαφέρον ότι τις αρρώστιες αυτές δεν τις στέλνει ο σκοτεινός Αδης, αλλά ο φωτεινός Απόλλων, θεός του κάλλους,

ο ίδιος που έδωσε στους ανθρώπους και τον μέγα θεραπευτή γιο του, τον Ασκληπιό. Για να σκεφτούμε όπως οι αρχαίοι,

ας αναγνωρίσουμε την ύβριν και ας καταπαύσουμε την απληστία.

Για να σκεφτούμε όπως ο Αλέξανδρος, ας αναλογιστούμε τι προσφέρει η ζωή και οι πράξεις μας στους άλλους».

Κατηγορία Γενικά

 Πέρα από κάθε προσδοκία αφού υπερέβη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις είναι η ανταπόκριση των Νησιωτών στην έκκληση της Τοπικής Κοινότητας Νησίου

για εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 31 Μαϊου 2020 κατόπιν πρωτοβουλίας του Πρόεδρου της κ. Παναγιώτη Πατρίκα.

Απο το πρωί συγκινητική ήταν η προσέλευση του κόσμου και αξιοσημείωτη η διάθεση προσφοράς της νέας γενιάς που έδειξε με αυτό τον τρόπο την κοινωνική ευαισθησία της.

Η Τοπική Κοινότητα Νησίου ευχαριστεί θερμά όλους τους πολίτες που είχαν την ευγενή καλοσύνη να ανταποκριθούν με προθυμία στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε

καθώς και τον Λέττα Αθανάσιο, ιατρό Διευθυντή Αιμοδοσίας, τη Χατζηστυλλή Έλλη. Αν. Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Νάουσας - η οποία έκανε ενημέρωση για τη Δωρεά μυελού των οστών, Όραμα Ελπίδας-, τη Σαμαρά Διάνα και Τορμπαντώνη Ευθυμία, νοσηλεύτριες Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Νάουσας.

Αξιοσημείωτες και οι εκπλήξεις μετά το πέρας της αιμοδοσίας αφού η τοπική κοινότητα πρόσφερε εδέσματα και ¨δωράκια¨ στους εθελοντές αιμοδότες!

Η Αιμοδοσία στο Νησί είναι για μια φορά ακόμη ξεχωριστή και πετυχημένη!

 

Γράφει η Έφη Στεφ. Καραγιάννη

 

Δείτε τι μας είπε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παναγιώτης Πατρίκας:

 

 

 

 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας