alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020

Άλλη μια ένεση ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την τέταρτη κατά σειρά φέτος, μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής σχεδιάζει να προσφέρει το φθινόπωρο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς κορυφώνονται οι ανησυχίες για επιβεβαίωση των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, μεταξύ των οποίων και του ΟΟΣΑ στην πρόσφατη έκθεση για την Ελλάδα, ότι μετά την καταστροφική φετινή τουριστική σεζόν θα υπάρξει το φθινόπωρο ένα κύμα «λουκέτων» επιχειρήσεων, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης.

 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β' τρίμηνο δείχνουν ότι το lockdown και η αργή επανεκκίνηση της οικονομίας τον Ιούνιο προκάλεσαν τεράστια πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων. Ο τζίρος μειώθηκε περισσότερο από 25%, στα 58,9 δισ. ευρώ, από 78.8 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Επίσης, στις σχεδόν 206.000 επιχειρήσεις που πέρασαν σε αναστολή λειτουργίας η μείωση πλησιάζει το 60%, ενώ στον κλάδο παροχής καταλυμάτων η πτώση ξεπερνά το 94% και στην εστίαση φθάνει το 59%.

 

Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε τον Ιούλιο, καθώς η πτώση της τουριστικής κίνησης ξεπέρασε το 70%, ενώ και ο Αύγουστος είναι πολύ κακός μήνας, καθώς στις πολύ μειωμένες αφίξεις ήλθαν να προστεθούν τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, με σοβαρότερο, από οικονομικής άποψης, το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε τουριστικές περιοχές και στην Αττική από τα μεσάνυκτα.

 

Έτσι, ο φόβος που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι το φθινόπωρο θα εμφανισθούν έντονα συμπτώματα «ασφυξίας» στην αγορά, κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με έντονα εποχική δραστηριότητα και ιδίως σε όσες δεν έχουν «λίπος» για κάψιμο, ούτε δυνατότητα πρόσβασης στις τράπεζες.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει το μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς συνδυάζει την αμεσότητα της παροχής ρευστότητας, καθώς οι διαδικασίες ολοκληρώνονται εκτός τραπεζικού συστήματος, τη δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής, ανάλογα με την πτώση του τζίρου και την καλύτερη στόχευση των δανείων με κριτήριο τη μείωση του τζίρου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται είναι να ενεργοποιηθεί τον Οκτώβριο ένας τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, για τη χορήγηση έως και 1 δισ. ευρώ, όπου οι επιχειρήσεις θα λάβουν τα φθηνά δάνεια με κριτήριο τη μείωση του τζίρου τους ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, δηλαδή όταν θα έχει ουσιαστικά κλείσει η φετινή, κακή τουριστική σεζόν. Έτσι, θα έχει αποτυπωθεί σχεδόν στο σύνολό της η ζημιά στις επιχειρήσεις με εποχική δραστηριότητα και αυτές θα λάβουν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων.


Πότε θα «τρέξει» ο τρίτος γύρος

 

Εν τω μεταξύ, στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να «τρέξει» ο τρίτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου τα ποσά των δανείων θα υπολογισθούν με βάση τη μείωση τζίρου ως τα τέλη Ιουλίου. Σε αυτή την φάση, θα διανεμηθούν περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ, ενώ πρόσβαση σε αυτό τον κύκλο του προγράμματος θα έχουν οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή μηχανή, δηλαδή κυρίως οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό έως 50 άτομα) ακόμη και αν χαρακτηρίζονται ως προβληματικές με βάση τους κοινοτικούς κανόνες.

 

Υπενθυμίζεται ότι στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ο αριθμός των επιχειρήσεων που έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή ανήλθε σε 89.729 και έχουν λάβει άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,259 δισ. ευρώ. Συνολικά, από τον α’ και τον β’ κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν καταβληθεί 1,861 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι να χορηγηθούν 3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο τρίτος κύκλος θα έχει ανώτατο όριο ένα ποσό περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

 

Η συνολική αποτίμηση πάντως του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν είναι όσο θετική ανέμενε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση διατήρησης σταθερού αριθμού προσωπικού από τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν αυτά τα δάνεια, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα πολύ λιγότερες επιχειρήσεις από αυτές που θα μπορούσαν να το έχουν αξιοποιήσει. Συνολικά, υπολογιζόταν ότι έως και 300.000 επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα, αλλά τελικά ωφελήθηκαν λιγότερες από 90.000.

 

www.sofokleousin.gr

Κατηγορία Οικονομία

Έντονη ανησυχία για το μωρό που διαγνώστηκε με Covid-19 – Αναμένονται τα αποτελέσματα και για τους γονείς του – Στην Έδεσσα η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά σε ηλικίες από 20 έως 30 ετών


Θετικό στον κορωνοϊό βρέθηκε στην Έδεσσα ένα βρέφος μόλις 3 μηνών. Η διάγνωση έγινε τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ πλέον, αναμένονται τα αποτελέσματα και για τους γονείς του.

 

Η είδηση προκαλεί σοκ, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται διάγνωση στη χώρα μας σε βρέφος τέτοιας ηλικίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μωρό εμφανίζει καλή κατάσταση και νοσηλεύεται στο σπίτι του.

 

Τις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα κορωνοϊού προκαλούν ανησυχία στην Έδεσσα. Από χθες βρίσκεται στο ΑΧΕΠΑ νεαρός με κορωνοϊό, η κατάσταση του οποίου επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

 

Παράλληλα, χθες εντοπίστηκαν 4 νέα κρούσματα στην Έδεσσα, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις, τα κρούσματα στην Πέλλα ξεπερνούν τα 30. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των κρουσμάτων στην Έδεσσα αφορά ηλικίες από 20 έως 30 ετών.

 

Διασωληνωμένη νοσηλεύεται 17χρονη

 

Την ίδια ώρα, η 17χρονη με κορωνοϊό συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ.

 

Η κοπέλα νοσηλευόταν από την Παρασκευή στην παθπαθολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη με την κατάσταση της να παρουσιάζει επιδείνωση και τους γιατρούς να κρίνουν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η 17χρονη δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Κατηγορία Υγεία

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.


Κορονοϊός: Τα κρούσματα σήμερα 16/8

 

Σήμερα ανακοινώνουμε 217 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7075, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

1667 (23.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3353 (47.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 50.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 228 θανάτους συνολικά στη χώρα. 79 (34.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

 

Κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

 

Σήμερα, 16/8/2020,δηλώθηκαν 217 επιπλέον κρούσματα. Από τα 199 εγχώρια, τα 21συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα κορωνοϊού

Ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν 73 και 37 αντίστοιχα.

15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
73 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 13 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
37 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 3 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές και 8 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
11 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας


1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας


10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
3 κρούσματα Π.Ε. Μαγνησίας , 2 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία αναφέρουν επαφή με γνωστό κρούσμα
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λαρίσης

Κατηγορία Υγεία

Κάθε Κυριακή...πάμε momenti για ¨δροσερά¨ Coctails και Mojito

 
 
Κατηγορία Επιχειρείν

Εκτός από τη χρήση μάσκας και η εκ περιτροπής λειτουργία βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων με αφορμή το νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού.

 

Το άνοιγμα των σχολείων προβληματίζει τους ειδικούς και στο τραπέζι βρίσκεται εκτός από τη χρήση μάσκας και η εκ περιτροπής λειτουργία, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο. Ειδικότερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία».

 

«Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα, ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία», υπογράμμισε Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

Να σημειωθεί ότι στη χρήση μάσκας στα σχολεία αναφέρθηκε το Σάββατο και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορoνοϊό στην χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής υπογράμμισε πως θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω δεύτερου κύματος ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα και μίλησε για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες το οποίο θα εισηγηθεί με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και άλλες χώρες.

 

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση ότι θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 ετών και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά θα επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Το Σάββατο 15 Αυγούστου το πρωί εορτάστηκε με λαμπρότητα η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου. 

Παράσυρση πεζού σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 15 Αυγούστου και περί ώρα 21.00 στην οδό Ελ. Βενιζέλου 97 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.


Ο πεζός διέσχιζε το δρόμο όταν Ι.Χ. αυτοκίνητο τον παρέσυρε και τον εγκατέλειψε αβοήθητο.


Ο 57χρονος άνδρας διεκομίσθη αρχικά στο Νοσοκομείο Βέροιας και εν συνεχεία στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στη Θεσσαλονίκη όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.


Διενεργούνται έρευνες για την ανακάλυψη του δράστη από την Αστυνομία.

Κατηγορία Αστυνομικά

Όπως κάθε χρόνο, το Σάββατο 15 Αυγούστου το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας τελέστηκε ο Μεθεόρτιος Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και η Ακολουθία του Επιταφίου της Παναγίας. 

Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 16/08/2020
 
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
 
ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΓΙΟΥΛΗ
Γρηγορίου Λαμπράκη 70 
ΤΗΛ 23330 25688 Πεζόδρομος – Στενό εμπορικού
καταστήματος Σεμερτζή
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
 
 
08:00-14:30 ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 8 (στενό Ν. Δημαρχείου) ΤΗΛ 23310-25669
 
14:30-21:00 ΚΟΥΡΚΟΥΤΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΠΙΝΔΟΥ 15 ΚΑΙ ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ ΓΩΝΙΑ 2ΤΗΛ 3310-65931
 
19:00-21:00 ΠΑΠΑΡΗ Χ. ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΑΛΑΚΟΥΣΗ 4 (Πλ. Αγ. Αντωνίου) ΤΗΛ 23310-67420
 
21:00-08:00 ΠΑΠΑΡΗ Χ. ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΑΛΑΚΟΥΣΗ 4 (Πλ. Αγ. Αντωνίου) ΤΗΛ 23310-67420
 
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ
 
 
Τσιόγκα Αναστασία 
ΤΗΛ 2332024220 
Πλ. Καρατάσου 18
Κατηγορία Φαρμακεία

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας