alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020

Ανακοινώθηκαν σήμερα Κυριακή 23 Αυγούστου, από τον ΕΟΔΥ, 284 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8664, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.

Από αυτά, τα 1.852 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.940 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (25.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Η κατανομή των κρουσμάτων

Σήμερα, 23/8/2020, δηλώθηκαν 284 επιπλέον κρούσματα. Από τα 265 εγχώρια κρούσματα, τα 34 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 30 με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

- 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 5 στην Π.Ε Αχαΐας

• 2 στην Π.Ε Γρεβενών

• 2 στην Π.Ε. Δράμας

• 6 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου

• 7 στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 1 στην Π.Ε Ζακύνθου

• 1 στην Π.Ε Ηλείας

• 3 στην Π.Ε Ημαθίας

• 2 στην Π.Ε Ηρακλείου

• 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων

• 2 Π.Ε Καβάλας

• 5 στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 1 με γνωστή συρροή

• 2 στην Π.Ε Καστοριάς

• 2 στην Π.Ε Κοζάνης

• 20 στην Π.Ε Κυκλάδων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 8 στην Π.Ε Λάρισας , εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 12 στην Π.Ε Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 3 στην Π.Ε Μαγνησίας

• 1 στην Π.Ε Πέλλας

• 3 στην Π.Ε Πιερίας

• 1 στην Π.Ε Πρέβεζας

• 1 στην Π.Ε Σερρών

• 2 στην Π.Ε Τρικάλων

• 1 στη Π.Ε Φωκίδας

• 4 στην Π.Ε Χανίων

• 2 στην Π.Ε Χίου

• 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Κατηγορία Υγεία
Οι εγγραφές για τη σεζόν 2020-21 συνεχίζονται κανονικά και αυτήν την εβδομάδα στα γραφεία του συλλόγου από Δευτέρα ως Παρασκευή μετά τις 18:00 στις εγκαταστάσεις του Νησίου.
 
Κατηγορία Αθλητικά

Συνέχεια συναντήσεων για τον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας, μετά αυτών που πραγματοποίησε με την Διευθύντρια

του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Αντωνίου Μαρίας και τον Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Καράογλου Θεόδωρο.

 

Οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, κ. Βοργιάδης Χρήστος(Πρόεδρος) και Γαλανομάτης Γεώργιος (Υπεύθυνος επικοινωνίας),

συναντήθηκαν σήμερα 22 Αυγούστου 2020 με τον βουλευτή ΝΔ Ημαθίας κ. Μπαρτζώκα Αναστάσιο, στο γραφείο του στη Βέροια,

καταθέτοντας υπόμνημα και συζητώντας για τα επίκαιρα φλέγοντα αγροτικά ζητήματα αλλά και γενικότερα τις προοπτικές και το μέλλον της ροδακινοκαλλιέργειας.

 

Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα στήριξη της πολιτείας στους δενδροκαλλιεργητές

για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον κ. Μπαρτζώκα,

αφού και ο βουλευτής σε επιστολή προς τον ΥπΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη ζήτησε τη στήριξη των παραγωγών από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο είναι διαθέσιμο.

Κάθε Κυριακή...πάμε momenti για ¨δροσερά¨ Coctails και Mojito

 
Κατηγορία Επιχειρείν

Η νέα εμφάνιση του Facebook είχε αρχίσει να λανσάρεται σταδιακά από πέρυσι το Σεπτέμβριο για ορισμένους χρήστες, ενώ από τις αρχές Μαΐου επεκτάθηκε σε περισσότερους με ταχύτερους ρυθμούς.

Σε όλους, όμως, δίνονταν η δυνατότητα να γυρίσουν στην παλιά εμφάνιση αν το επιθυμούν.

Αυτή η επιλογή, λοιπόν, δεν θα είναι διαθέσιμη για πολύ καιρό ακόμα, μιας και η δημοφιλής πλατφόρμα άρχισε ήδη να ενημερώνει το κοινό της πως το νέο look θα δώσει τη θέση του στο παλιό, υποχρεωτικά και σε όλους.

Ο νέος σχεδιασμός αναμένεται να γίνει ορατός σε όλους τους χρήστες τον αμέσως επόμενο μήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το νέο Facebook χαρακτηρίζεται από την εταιρεία ως ταχύτερο, ευκολότερο στη χρήση και «με κερασάκι στην τούρτα» το Dark Mode.

Θα παρατηρήσετε, επίσης, ριζικές αλλαγές στη διάταξη, με αρκετό χώρο αριστερά και δεξιά από το News Feed, μεγαλύτερα εικόνίδια, τα stories κεντρικά επάνω και νέα menu bar για να μεταβαίνεις σε διάφορες ενότητες του Facebook, κατά την ίδια πηγή.

Κατηγορία Τεχνολογία

Ολόκληρο οπλοστάσιο ανακάλυψε μία ομάδα παιδιών που είχε βγει για παιχνίδι στους δρόμους της Κατερίνης.

 

Το βράδυ του Σαββάτου, ειδικότερα, μια παρέα ανήλικων παιδιών ανακάλυψε στρατιωτικό υλικό σε εγκαταλελειμμένη οικία, σύμφωνα με το thestival.gr.

 

Μεταξύ άλλων στην οικία βρέθηκαν χειροβομβίδες, πυροκροτητές, εκρηκτική ύλη, φιαλίδια βουτανίου και άλλο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εκρηκτικών μηχανισμών.

 

Για την αναγνώριση του υλικού χρειάστηκε να μεταβούν στο σημείο αστυνομικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος.

Την υπόθεση ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης. Κλιμάκιο του Ελληνικού Στρατού παρέλαβε το στρατιωτικό υλικό και θα δρομολογήσει την καταστροφή του.

Κατηγορία Αστυνομικά

Σε δέκα βήματα θα ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης φυσικών προσώπων για επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικού οχήματος στην πλατφόρμα που θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 24 Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά τα ΙΧ διευκρινίζεται πως η επιδότηση υπολογίζεται επί της πραγματικής λιανικής τιμής προ φόρων, αφού αφαιρεθούν τυχόν εκπτώσεις που κάνει ο πωλητής. Επίσης, δεν επιδοτείται ο πρόσθετος εξοπλισμός αλλά μόνο η τιμή του βασικού μοντέλου, ενώ δεν επιδοτούνται οι τόκοι σε περίπτωση αγοράς με διακανονισμό. Σε περίπτωση leasing, ο μισθωτής οφείλει στο τέλος της χρονομίσθωσης να αγοράσει το όχημα ενώ σε περίπτωση αγοράς οφείλει να το κρατήσει στην κατοχή του για τουλάχιστον τρία χρόνια. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο προϋπολογισμός της δράσης αρκεί για να επιδοτηθούν περί τα 15.000 αυτοκίνητα (ΙΧ και Ταξί) και 12.500 δίκυκλα (ποδήλατα και σκούτερ).

Οι επιδοτήσεις, σε ποσοστό επί της λιανικής τιμής προ φόρων ή σε απόλυτες τιμές αν πρόκειται για απόσυρση ή για αγορά φορτιστή, για όλες τις κατηγορίες οχημάτων και καταναλωτών παρουσιάζονται συνοπτικά στον συνημμένο πίνακα που περιλαμβάνεται στον Οδηγό του προγράμματος.

Τα βήματα που ορίζονται για την υποβολή της αίτησης είναι:

1.Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος

2.Επιλογή Μοντέλου Οχήματος από την καταχωρημένη λίστα

3.Επιλογή αγοράς/Μίσθωσης

4.Επιλογή δίκυκλου ή ποδηλάτου (tick choice)

5.Επιλογή (ΝΑΙ/ΌΧΙ) επιδότησης φορτιστή

6.Επιλογή Μοντέλου Φορτιστή

7.Επιλογή απόσυρσης (ΝΑΙ/ΌΧΙ)

8.Υπολογισμός επιδότησης

9.Επισύναψη δικαιολογητικών

10.Υποβολή Αίτησης

Αντίστοιχα για την αγορά ηλεκτρικού ταξί (για την οποία είναι υποχρεωτική η απόσυρση του παλιού οχήματος τα βήματα είναι επτά και ορίζονται ως εξής:

1.Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος

2.Επιλογή Μοντέλου από την καταχωρημένη λίστα (ΒΕV ή Υβριδικό Plug In)

3.Συμπλήρωση στοιχείων απόσυρσης

4.Επιλογή αγοράς / Μίσθωσης

5.Υπολογισμός επιδότησης

6.Επισύναψη δικαιολογητικών

7.Υποβολή αίτησης

Τέλος για τα νομικά πρόσωπα η διαδικασία περιλαμβάνει:

1.Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος

2.Επιλογή Μοντέλου από την καταχωρημένη λίστα

3.Επιλογή αγοράς/Μίσθωσης

4.Επιλογή δίκυκλου

5.Επιλογή απόσυρσης (ΝΑΙ/ΌΧΙ)

6.Υπολογισμός επιδότησης

7.Επισύναψη δικαιολογητικών

8.Υποβολή αίτησης

Οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων είναι:

-Για αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 20 % με όριο τα 6.000 ευρώ. Από 30.001 έως 50.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 15 % με όριο τα 6.000 ευρώ.

-Για δίκυκλα - τρίκυκλα, ποσοστό 20 % επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ.

-Για ποδήλατα, ποσοστό 40 % (είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη) με όριο τα 800 ευρώ.

-Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν επιπλέον επιδότηση 500 ευρώ για αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή (σε συνδυασμό με αγορά ΙΧ, όχι ποδήλατου ή σκούτερ).

-Με απόσυρση παλαιού οχήματος / δικύκλου (εξαιρούνται τα ποδήλατα) παρέχεται επιπλέον μπόνους 1000 και 400 ευρώ αντίστοιχα.

-Για ταξί η επιδότηση είναι 25 % επί της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 8.000 ευρώ ή, αν πρόκειται για plug in υβριδικό μοντέλο, ποσοστό 15 % με όριο τα 5.500 ευρώ. Είναι υποχρεωτική η απόσυρση του παλιού οχήματος (πρέπει να είναι παλαιότερο από την 1-1-2013), η οποία επιδοτείται με επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ.

-Για τις εταιρείες το ποσοστό της επιδότησης είναι 15 % με όριο τα 5.500 ευρώ ή 4.000 για υβριδικά. Προβλέπεται όριο αγοράς έως 3 αυτοκινήτων (6 για όσες έχουν δραστηριότητα σε νησιά). Για τα δίκυκλα η επιδότηση είναι ποσοστό 20 % επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις δίνονται πρόσθετα κίνητρα για αγορά οχημάτων από πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες (επιπλέον 1000 ευρώ για αυτοκίνητο και 500 ευρώ για δίκυκλο/ποδήλατο).

Η ιστοσελίδα του προγράμματος (https://kinoumeilektrika.ypen.gr), ενεργοποιείται τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, όπου θα αναρτηθούν όλες οι σχετικές ανακοινώσεις, ενώ από την ίδια ημέρα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο (help desk) για το πρόγραμμα (2131513640 / 2131513643 ώρες 10.00 - 18.00).

Κατηγορία Οικονομία

Διμοιρίες «καραντίνας» που θα στελεχώνουν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης (ΥΑΤ) δημιουργεί η ΕΛΑΣ από τις 26 Αυγούστου. Συνολικά, μέχρι στιγμής, 42 αστυνομικοί έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

 

Τις συγκεκριμένες διμοιρίες θα στελεχώνουν αστυνομικοί που θα έχουν επιστρέψει από την καλοκαιρινή τους άδεια και στόχος είναι να μην μεταφέρουν τον ιό σε συναδέλφους τους που εργάζονται ήδη. Αυτό αναμένεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον μιας εβδομάδας, όσο δηλαδή διαρκεί και ο χρόνος εμφάνισης του κορωνοϊού σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα.

 

Την ίδια στιγμή, σε «καραντίνα» έχουν μπει τρεις διμοιρίες των υποδιεύθυνσης αποκατάστασης τάξης, (ΥΜΕΤ) καθώς τρεις αστυνομικοί που είχαν μεταβεί για υπηρεσιακούς λόγους στην Τήνο στις 15 Αυγούστου βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊο. Θετική διαγνώσθηκε και μια αστυνομικός που υπηρετεί στο Κέντρο Άμεσης Δράσης ΓΑΔΑ.

 

Κατηγορία Αστυνομικά

Με βάση την ΚΥΑ που εκδόθηκε, επιβολή προστίμων προβλέπεται, όχι μόνο στους διοργανωτές εκδηλώσεων, όπου ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι άνω των 50 ατόμων (κοινωνικές εκδηλώσεις), αλλά και στους ίδιους τους συμμετέχοντες!

Επιβολή προστίμων όχι μόνο στους διοργανωτές εκδηλώσεων, όπου ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι άνω των 50 ατόμων (κοινωνικές εκδηλώσεις), αλλά και στους ίδιους τους συμμετέχοντες, προβλέπει η ΚΥΑ που εκδόθηκε!

Όπερ σημαίνει πως σε γάμους και βαπτίσεις, στις περιοχές, φυσικά, που ισχύει το όριο των 50 καλεσμένων, αν υπάρχουν υπεράριθμοι θα πέφτουν τα 150άρια... βροχή!
Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ: Κανόνες και πρόστιμα

Η νέα ΚΥΑ προβλέπει τα εξής για τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις «ευαίσθητες» περιοχές της χώρας:

Άρθρο πρώτο

Ανώτατο όριο συμμετεχόντων δημοσίων ή κοινωνικών εκδηλώσεων

Εντός των ορίων:

α) των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
β) των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας και
γ) των Δήμων Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω
τίθεται ανώτατο όριο πενήντα (50) συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων. Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου ισχύουν οι κανόνες που έχουν τεθεί με τις υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 (Β' 3165), Δ1α/Γ.Π.οικ.50176/6.8.2020 (Β' 3330) και Δ1α/Γ.Π.οικ.50886/11.8.2020 (Β' 3364) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως εκάστοτε ισχύουν, καθώς και όσοι τίθενται με το άρθρο δεύτερο της παρούσας. Η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48595/31.7.2020 (Β' 3159) κοινή υπουργική απόφαση δεν θίγεται από την εφαρμογή της παρούσας.

Η παρ. 1 δεν καταλαμβάνει:

α) τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου της παρούσας,

β) τις εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος (όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής) και γ) τις υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών.
Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου ισχύουν οι κανόνες που έχουν τεθεί με τις υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 (Β' 3165), Δ1α/Γ.Π.οικ.50176/6.8.2020 (Β' 3330) και Δ1α/ Γ.Π.οικ.50886/11.8.2020 (Β' 3364) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως εκάστοτε ισχύουν, καθώς και όσοι τίθενται με το άρθρο δεύτερο της παρούσας.

Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της παρ. 1 επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις: α) Στα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν εκδηλώσεις της παρ. 1 ή συμμετέχουν σε αυτές, κατά περίπτωση, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ. β) Στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις της παρ. 1 επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, για την πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και για τη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες. γ) Στην περίπτωση φυσικών προσώπων που διοργανώνουν εκδηλώσεις της παρ. 1 επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, για την πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και για τη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Άρθρο δεύτερο

Ειδικοί κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των ορίων:

α) των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
β) των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας και
γ) των Δήμων Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω, απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας.
Η απαγόρευση καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκτα-ψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01. Οι δραστηριότητες του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπονται εντός των ορίων των περιφερειών, περιφερειακών ενοτήτων και δήμων του πρώτου εδαφίου και κατά το εκεί προσδιοριζόμενο χρονικό διάστημα μόνο κατά το σκέλος που αφορά σε διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), τηρουμένης της απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της παρ. 1 επιβάλλεται: (α) Στην πρώτη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για τρεις (3) ημέρες και (β) στη δεύτερη παράβαση, εντός του χρόνου ισχύος της παρούσας, αναστολή λειτουργίας για είκοσι (20) ημέρες.

Οι υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50669/10.8.2020 (Β’ 3345), Δ1α/Γ.Π.οικ.51356/14.8.2020 (Β’ 3427) και Δ1α/Γ.Π.οικ.51892/19.8.2020 (Β’ 3461) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως εκάστοτε ισχύουν δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.
Εντός του πεδίου εφαρμογής των ανωτέρω αποφάσεων, δεν εφαρμόζεται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1.

Άρθρο τρίτο

Αρμόδιες αρχές και διαδικασίες ελέγχου και επιβολής κυρώσεων

Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων της παρούσας, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, τη γνωστοποίηση κυρώσεων, καθώς και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 24 έως 29 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 (Β’ 3165) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Άρθρο τέταρτο

Ισχύς

Η παρούσα ισχύει από τις 25 Αυγούστου 2020 έως και τις 31 Αυγούστου 2020. Ειδικώς ως προς τις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας η παρούσα ισχύει από τις 22 Αυγούστου 2020 και ώρα 7:00 π.μ. έως και τις 31 Αυγούστου 2020.

Κατηγορία Οικονομία

Απέκλεισε την περίπτωση να δοθεί νέα παράταση στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων, που λήγει στις 31 Αυγούστου, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με σημερινές (22/8) δηλώσεις του.

Μιλώντας στο OPEN TV o Τ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι έχουν δοθεί ήδη δύο παρατάσεις και δεν συντρέχει λόγος να δοθεί νέα. Επίσης, ανέφερε ότι γύρω στους 1.000.000 ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει μέχρι τώρα δηλώσεις για τη σχετική ρύθμιση, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 20.000.000 τετραγωνικά κτισμάτων και οικοπέδων.

Υπενθυμίζεται ότι την παράταση μέχρι την 31.12.2020 της λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα και μη ηλεκτροδοτούμενα τετραγωνικά έχει ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της σε αρμοδίους υπουργούς

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία λίγων ημερών μέχρι τις 31 Αυγούστου να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις στοιχείων εμβαδού ακινήτων, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (https://tetragonika.govapp.gr/).

Στη συνέχεια θα ενεργοποιηθούν πρόστιμα για μη δήλωση στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, τα οποία είναι υπέρογκα. Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.
Η χρέωση

Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:

α) απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης,

β) υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον, όσοι δηλώνουν ουδέποτε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.
Αυξημένος ΕΝΦΙΑ

Αναδρομικό ΕΝΦΙΑ μέχρι και πέντε ετών θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διόρθωσαν ή θα διορθώσουν έως την 31η Αυγούστου, τα «λειψά» τετραγωνικά των ακινήτων τους.

Με την υποβολή των διορθώσεων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, θα πρέπει να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου της εφορίας. Στη συνέχεια το taxisnet θα υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί επί των πραγματικών εμβαδών των ακινήτων και εφόσον είναι μεγαλύτερα, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αναδρομικά.

Η αναδρομικότητα, υπολογίζεται από το 2015 και, φυσικά, για τα έτη για τα οποία, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζονταν σε λιγότερα τ.μ. Δηλαδή αν το ακίνητο είναι στην κατοχή του τωρινού ιδιοκτήτη από το 2018, θα πληρώσει αναδρομικό ΕΝΦΙΑ για τρία έτη.

Μάλιστα η ΑΑΔΕ, προειδοποιεί με διασταυρώσεις των δύο αρχείων, που σημαίνει ότι όσοι δηλώσουν τα πραγματικά (αυξημένα) τ.μ. στους Δήμους αλλά παραλείψουν να τα δηλώσουν στο Taxisnet, θα εντοπιστούν και θα τους σταλούν ειδικά εκκαθαριστικά για τον επιπλέον ΕΝΦΙΑ.

Κατηγορία Οικονομία

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας