Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας γιορτάζει τον ερχομό της Άνοιξης με τα «Χελιδονίσματα» στο Νέο Μουσείο Αιγών-Δείτε πότε Κύριο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας γιορτάζει τον ερχομό της Άνοιξης με τα «Χελιδονίσματα» στο Νέο Μουσείο Αιγών-Δείτε πότε

Χελιδόνια στις Αιγές! “ἦλθ᾽ ἦλθε χελιδών καλὰς ὥρας ἄγουσα, καλοὺς ἐνιαυτούς..”

Η 1η Μαρτίου στην αρχαιότητα ήταν η αρχή του νέου έτους και ως πρώτη ημέρα του χρόνου κατείχε ιδιαίτερη θέση στο αρχαίο ελληνικό ημερολόγιο. Ο ερχομός της Άνοιξης και μαζί της ο ερχομός της νέας χρονιάς σχετίζονταν με έθιμα που είχαν ως σκοπό να αποτρέψουν το Κακό και να ευχηθούν το Καλό. Ένα τέτοιο πανάρχαιο έθιμο ήταν να πηγαίνουν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι κρατώντας ένα ξύλινο χελιδόνι και να τραγουδούν τα «Χελιδονίσματα», ένα χαρούμενο παιδικό τραγούδι για το καλωσόρισμα των χελιδονιών και της Άνοιξης. Τα «Χελιδονίσματα» συνέχισαν να τραγουδιούνται στα βυζαντινά χρόνια, αλλά και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας φέρνοντας έτσι αυτό το έθιμο ως τις μέρες μας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας γιορτάζει τον ερχομό της Άνοιξης την Κυριακή 3 Μαρτίου και ώρα 11 το πρωί στο Νέο Μουσείο Αιγών μαζί με τα παιδιά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παλατιτσίων, του Μορφωτικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λουτρού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξεχασμένης «Γ.Σεφέρης».

Εμψυχωτής της δράσης θα είναι ο παιδαγωγός Σωτήρης Τσιρογιάννης.

Διαφημίσεις Περιεχομένου

  • 1_kaffeine-37.jpg
  • athanasoulis.jpg
  • edipit_enosi.jpg

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μας!