Παναγία Σουμελά: Aνακοινώθηκε που θα έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες Κύριο

Παναγία Σουμελά: Aνακοινώθηκε που θα έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες

Σε ανακοινώσεις προχώρησαν οι Τούρκοι ιθύνοντες μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εργασιών στο

όρος Μελά στην Τραπεζούντα. Πότε θα είναι ξανά προσβάσιμη η Μονή της Παναγίας Σουμελά

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στο όρος Μελά (σ.σ. Καράνταγ στα τουρκικά) στο οποίο βρίσκεται η Μονή Σουμελά που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς θρησκευτικού τουρισμού στον κόσμο.

Το ιστορικό μοναστήρι παραμένει ακόμα κλειστό στο πλαίσιο της αναστήλωσης και των εργασιών στους βράχους που πραγματοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Επικίνδυνοι βράχοι που συνιστούσαν κίνδυνο για τους επισκέπτες αποσπάστηκαν και στερεώθηκαν.

Η απόσπαση ενός βράχου βάρους 1.600 τόνων είναι αυτό που απομένει να αποπερατωθεί στο πλαίσιο των εργασιών το πρώτο στάδιο των οποίων έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο. Μετά την απομάκρυνση του, ένα μέρος της μονής σχεδιάζεται να ανοίξει για το κοινό.

Ακατάπαυστα προχωρούν και οι εργασίες αποκατάστασης που αναμένεται να αποπερατωθούν σύντομα. Ο επόμενος στόχος που έχει τεθεί είναι η πρόσβαση του κοινου σε κάθε σημείο του μοναστηριού, περιλαμβανομένων και των άγνωστων μέχρι σήμερα παρεκκλησιών που ανακαλύφθηκαν.

«Στη Μονή Σουμελά δεν μπορούσες να έχεις πρόσβαση σε κανένα άλλο μέρος εκτός από τον κύριο ναό στο βράχο ή το προαύλιο. Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης του μοναστηριού θα ανοίξουν για το κοινό όλοι οι χώροι περιλαμβανομένων των μικρών παρεκκλησιών που υπάρχουν, τα κελιά των μοναχών, της βιβλιοθήκης και του μαγειρείου», είπε ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Τράμπζον (σ.σ. Τραπεζούντα), Αλή Αϊβάζογλου ο οποίος ανέφερε επίσης ότι οι εργασίες συνεχίζονται ακατάπαυστα εδώ και ενάμιση χρόνο.

«Θα παρουσιαστεί η ευκαιρία επίσκεψης παρεκκλησιών που υπήρχαν, τα οποία γνωρίζαμε αλλά δεν είχαν πρόσβαση οι άνθρωποι, δεν τα είχαν περιηγηθεί, που διατηρούνται πιο ζωντανές οι εικόνες τους. Θεού θέλοντος με μια νέα εφαρμογή θα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στους επισκέπτες και εκείνο το δύσβατο παρεκκλήσι που βρίσκεται στην άκρη του βράχου», ανέφερε ο Αϊβάζογλου.

Mε πληροφορίες από trt.net.tr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας