Aπορρίφθηκε η ένσταση για το Πρόγραμμα ¨Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης¨ ή εκατομμύρια λόγοι για να θυμώνουν οι πολίτες-Γράφει η Έφη Καραγιάννη Κύριο

Aπορρίφθηκε η ένσταση για το Πρόγραμμα ¨Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης¨ ή εκατομμύρια λόγοι για να θυμώνουν οι πολίτες-Γράφει η Έφη Καραγιάννη

Στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 σχολιάστηκε εκ νέου η χαμένη

ευκαιρία του Προγράμματος της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και λέμε χαμένη γιατί τελεσίδικα πλέον και από στόματος Δημάρχου Παναγιώτη Γκυρίνη το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε επιτέλους ότι Η ¨εμπεριστατωμένη¨ ΕΝΣΤΑΣΗ - όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Δήμαρχος- ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκε και εκπρόσωπος του μελετητικού γραφείου η κ. Ντούντα η οποία έδωσε την δική της εκδοχή για το θέμα.

Ερωτήματα από την πλευρά τους έθεσαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βενιόπουλος Κώστας, Όλγα Μοσχοπούλου και Χρήστος Αλευράς οι οποίοι έθεσαν θέμα πληρωμής του μελετητικού γραφείου μετά την απόρριψη της μελέτης.

Ας θυμίσουμε ότι στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Χρήστος Αλευράς είχε θέσει θέμα μεγάλης διαφοράς στο ποσό πληρωμής της μελέτης του Δήμου Νάουσας που τελικά εγκρίθηκε και στην μελέτη του Δήμου Αλεξάνδρειας που δεν βαθμολογήθηκε καν.

Προφανώς και ήταν ¨επικίνδυνη¨ έμπνευση η δημοσίευση μου της 28ης Μαρτίου 2017 με τίτλο¨Δήμος Αλεξάνδρειας:Πώς χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης;¨επειδή όταν αποκαλύπτονται ¨αμφιλεγόμενες πρακτικές¨ είναι βέβαιο ότι ενοχλούν είτε προκαθήμενους είτε παρακαθείμενους/νες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...για την ιστορία:

Αύγουστο μήνα καλούνται ως δυνητικοί δικαιούχοι 8 Δήμοι της Κ.Μ.να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση συγκεκριμένων πράξεων οι οποίες θα είχαν ως τελικό σκοπό την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη αυτών των Δήμων.
Κάποιοι ¨προονοητικοί¨ Δήμοι προφανώς έσπευσαν(το ρεπορτάζ κάνει λόγο για οργασμό προτάσεων από τους άλλους 2 Δήμους του Ν. Ημαθίας) αμέσως και δραστηριοποιήθηκαν επί του προκειμένου μήνες πριν την πρόσκληση μαζεύοντας στοιχεία) και κάποιοι έσπευσαν βραδέως ξυπνώντας από τον Αυγουστιάτικο ήλιο κατά μήνα Δεκέμβρη, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, κλείνοντας όμως με την υπ΄ αριθμό 451 απόφαση(αρ. πρ. 37173-5.12.2016)με απευθείας ανάθεση - χωρίς διαγωνισμό δηλαδή - Σύμβουλο ¨Υποστηρικτικών Υπηρεσιών¨.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και δυστυχώς δεν απαντήθηκαν όλα από την αγαπητή μελετήτρια, όπως:

-Φυσικά και είναι απορίας άξιο να μάθουμε γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος και φυσικά είναι δυο φορές απορίας άξιον,αφού τον ίδιο Σύμβουλο ¨Υποστηρικτικών Υπηρεσιών¨ είχε και ο Δήμος Νάουσας που πήρε το πρόγραμμα και κυρίως το ποσό που έγινε η ανάθεση στο Δήμο αυτόν.(;)

-Είναι βέβαια απορίας άξιον γιατί ενώ τη μεγαλύτερη βαθμολογία δικαιούται ο Δήμος που συνοδεύεται από τα περισσότερα αρνητικά δεδομένα(χαμηλό ΑΕΠ, έλλειψη υποδομών, υποτυπώδης ανάδειξη τουριστικών σημείων κλπ.)και αυτός ήταν ο Δήμος Αλεξάνδρειας ο οποίος τελικά βαθμολογήθηκε με μηδέν(0).(επιτέλους κάποιος ενημέρωσε επίσημα τους πολίτες...έστω και μετά τα δυσάρεστα μαντάτα)

-Είναι απορίας άξιον αν ισχύει αυτό που λέγεται ότι ο φάκελος δεν μπήκε καν στη διαδικασία αξιολόγησης ως μη πληρών τα προαπαιτούμενα σαν κάτι εκτός θέματος δηλαδή και έτσι εξηγείται το μηδέν.

-Είναι απορίας άξιον να πουν στο Δημότη Αλεξάνδρειας αν έγινε σωστά η διαβούλευση(να σημειωθεί ότι για παράδειγμα ο Δήμος Καλαμάτας πριν τη διαβούλευση είχε ετοιμάσει ήδη 150 δράσεις -προτάσεις), αν κρατήθηκαν πρακτικά, αν υπήρχε συμμετοχή, αν...αν...αν

-Σε ποιες και πόσες συσκέψεις στην Περιφέρεια για το εν λόγω πρόγραμμα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Αλεξάνδρειας;

-Έγιναν προπαρασκευαστικές εργασίες...και με ποιους οικονομικούς και άλλους φορείς του Δήμου π.χ. Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας; (όχι κατόπιν εορτής αλλά την ώρα που πρέπει)

-Έγινε κάποια σύσκεψη στα πλαίσια του Δήμου Αλεξάνδρειας μεταξύ των οργάνων του καθώς και με την εκτελεστική επιτροπή για το εν λόγω πρόγραμμα;

-Είναι απορίας άξιον γιατί δεν δόθηκε στη δημοσιότητα ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ με τα επίσημα έγγραφα της συμμετοχής στην Ανοικτή Διαβούλευση των 3-4 ατόμων και όχι με λόγια του αέρα.

-Είναι απορίας άξιον να μάθει ο κόσμος του Δήμου όταν αναφέρεται το βαρύγδουπο ¨εμείς ως Διοίκηση του Δήμου¨ αν εννοείται η κατά νόμον Διοίκηση-π.χ. αιρετοί θέσεων ευθύνης ή ένα..δύο άτομα δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας ή και άτομο χωρίς αυτήν ή κάτι άλλο...

-Είναι απορίας άξιον που δεν διάβασαν ούτε τη συνέντευξη του Δημάρχου Βέροιας που δημοσιεύτηκε στην εφημ. ΛΑΟΣ στις 28 Μαρτίου 2016 για να καταλάβουν ότι σε συγκεκριμένα λεφτά που μοιράστηκαν σε συγκεκριμένους δήμους και δεν μπορούν να παρθούν πίσω για να γίνει καινούρια μοιρασιά (τις περισσότερες φορές όχι δεν εξετάζεται αλλά δεν χωρεί καν ΕΝΣΤΑΣΗ)

efimerida laos

Είναι αποκαλυπτικά όσα λέει ο Δήμαρχος Βέροιας διότι η δική τους έγκριση των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ αφορά:
(Ας δούμε τι χάσαμε για να καταλάβουμε όλοι... απλά και κατανοητά... σημειώνοντας ότι τέτοιο πρόγραμμα δε θα υπάρξει ξανά μέχρι το 2020 τουλάχιστον)

α. Αστικές αναπλάσεις με βιοκλιματικό πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών.

β. Βιοκλιματική αναβάθμιση παιδικών χαρών με ένα-δύο όργανα που θα παράγουν ενέργεια.

γ.Υποδομές σε σχολεία που βρίσκονται σε δύσκολα σημεία, με υποδομές και ρυθμίσεις για ήπιες μορφές μετακίνησης.

δ.Περιλαμβάνει ακόμα ένα κομμάτι της αρχαιολογίας που αφορά είτε τα τείχη της Βέροιας είτε τις όχθες του Τριποτάμου.

ε.Περιλαμβάνει ενισχύσεις τοπικών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού, στη φιλοξενία στην εστίαση, στον πολιτισμό, στη δημιουργικότητα.

στ.Ένα κομμάτι αφορά και το Επιμελητήριο βεβαίως για προώθηση καινοτόμου επιχειρηματικότητας και συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρηματιών, νέων επαγγελματιών και ανέργων.
(εδώ εστίασα αρχικά και εντέχνως για να μπορέσω να ρίξω βότσαλο στη λίμνη και μάλλον κατάφερα το στόχο μου...)

ζ)Περιλαμβάνει εξειδικευμένη τεχνική κατάρτιση σε θέματα σωστικών εργασιών συντήρησης και προστασίας μνημείων από τα ΚΕΚ και ενίσχυση φορέων όπως κέντρο υποστήριξης οικογένειας, ΑΜΕΑ κλπ.

-Η μεγάλη απορία είναι γιατί ο Δήμος Αλεξάνδρειας που είναι σε χειρότερη μοίρα πήρε μηδέν στο διαγώνισμα και προφανώς είναι αστειότητες όσα προσφέρονται για δικαιολογίες ότι ο Δήμος μας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ή ότι θα έχει πρόκριμμα σε άλλα προγράμματα που θα ακολουθήσουν γιατί κανείς δεν το διασφαλίζει αυτό... ας σημειωθεί ότι ο Δήμος Γιαννιτσών με τα ίδια χαρακτηριστικά και καλύτερο ΑΕΠ χρηματοδοτείται τελικά με 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Όλες οι παραπάνω απορίες δεν έχουν πια καμία σημασία αφού τελικά ¨το κάρο αναποδογύρισε¨όπως λέει και ο λαός...και η εν λόγω ευκαιρία χάθηκε...

Για όλα τα παραπάνω χρειάζονται επίσημες ανακοινώσεις και όχι προς δημοσιεύματα(με στόχο την προσωπική αντιπαράθεση και τη στοχοποίηση γιατί συνήθως πετυχαίνονται τα αντίθετα αποτελέσματα) αλλά με σκοπό να ενημερώνονται οι πολίτες ουσιαστικά για θέματα που τους αφορούν στα πλαίσια μιας σωστής επικοινωνιακής πολιτικής από πλευράς του Δήμου που σέβεται τον πολίτη και τον τόπο...

Επειδή είμαι βέβαιη ότι Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΧΕΙ ΜΗΤΕΡΑ δε θα σταθώ στα όσα δηλώνει ο Δήμαρχος ούτε η μελετήτρια κ. Ντούντα παρά μόνον στο ότι ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙ΄ΑΥΤΟΝ να φορτώνεται αποτυχίες χωρίς να επιβάλει κυρώσεις εκεί που ανήκουν και αυτό επειδή είναι αλήθεια ότι γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά σ΄αυτήν την πόλη και σ΄αυτόν τον Δήμο και πλέον όλοι μα όλοι πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους - όση ¨σοφία¨ και αν διαθέτουν αυτοί που ¨κουμαντάρουν¨ αυτό τον δήμο.

Αφού ισχύει ότι η ΝΑΟΥΣΑ και η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ είχαν το ίδιο μελετητικό γραφείο προφανώς δε θα φταίει η ¨αγνή και χρυσή¨ Σύμβουλος Υποστηρικτικών Υπηρεσιών¨ αλλά κάποιες άλλες αιτίες όποιες και αν είναι αυτές...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας είναι αρμόδιος να ψάξει ποιες είναι αυτές(και η υποστελέχωση του Δήμου μπορεί να είναι μία από αυτές)...γιατί λάθη μπορεί να γίνουν αλλά πρέπει να τα παραδεχόμαστε και στο μέλλον να είμαστε πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι απέναντι στους Δημότες και στον τόπο...

Άξιον μνείας: Ψάχνοντας επίσης μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που διεκδικούν ¨άλλοι τόποι¨ όταν χάνουν(γιατί και αυτό μπορεί να συμβεί) προγράμματα και κονδύλια...
Τι εννοώ ακριβώς...η ένσταση θα μπορούσε να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθεί διεξοδικά πριν την ένσταση ώστε να μην κρυφτεί ¨η απόρριψη¨ διακριτικά κάτω από το χαλί...ενώ πρέπουσα θα ήταν η άμεση σύγκλιση του Δημοτικού του Συμβουλίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα...

Δυστυχώς η πρόταση απορρίφθηκε... όπως δυστυχώς και πάλι ήταν αναμενόμενο -γιατί όταν κάτι μοιράζεται δυστυχώς δεν ξαναμοιράζεται...γιατί το προλαμβάνειν είναι καλύτερο από το θεραπεύειν - και μαζί της ¨έκαναν φτερά¨ εκατομμύρια ευρώ για τον τόπο...ευελπιστούμε να είναι η τελευταία φορά...

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας