alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018

 

Το απόγευμα της Τρίτης 6 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 6.30 περίπου τρένο το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινας-Θεσσαλονίκης παρέσυρε αγροτικό μηχάνημα - αερόσκαλα λίγο πριν την Ξεχασμένη

Κατηγορία Αστυνομικά

Εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας αποτελεί η η ιστορική συμφωνία μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί έναν ιστορικό συμβιβασμό Εκκλησίας - Κράτους για την εκκλησιαστική περιουσία και τους διακριτούς ρόλους τους καθώς μετά από 79 χρόνια διευθετείται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σε δηλώσεις μετά το πέρα της συνάντησης Τσίπρα- Ιερώνυμου, αποφασίσθηκε ότι οι ιερείς αποχωρούν από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η Πολιτεία αναλαμβάνει παροχή ετήσιου τιμήματος προς την Εκκλησία, αναγνωρίζοντας ότι το 1939 απέκτησε περιουσία με τίμημα που υπολείπετε της αξίας της. Από την πλευρά της η Εκκλησία αίρει τις διεκδικήσεις της και αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των ιερέων.

Επίσης αξιοποιείται από κοινού μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας η αμφισβητούμενη από το 1959 μέχρι σήμερα περιουσία της Εκκλησίας.

Όσον αφορά την διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζεται από το Κράτος που αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του ελληνικού λαού.

Το πλήρες κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος έχει ως εξής:

Κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας – Εκκλησίας της Ελλάδος

Μετά από έναν πολυετή, αναλυτικό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, διάλογο ο οποίος διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς πρωτοβουλίες που αφορούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων μας.

Στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του.

Για τον λόγο αυτό, εκφράζουμε σήμερα την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης και πιο συγκεκριμένα προτείνουμε τα εξής:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

 

/IBNA by Spitros Sideris

Φωτιά ξέσπασε περί ώρα 13.30 σε παράδρομο της Εγνατίας στο ύψος της διασταύρωσης της Ιεράς Μονής της Αγίας Κυριακής με κατεύθυνση προς Βέροια σε βαλτώδη περιοχή  (καλυμμένη με καλαμιές, δέντρα κτλ) περίπου 30 στρεμμάτων από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Στο σημείο έσπευσαν τρία πυροσβεστικά οχήματα της Π.Υ Αλεξάνδρειας με επικεφαλής τον Δ/κτη Αντιπύραρχο Αμανατίδη Γιάννη, ένα όχημα από την Π.Υ Βέροιας για τη κατάσβεση της πυρκαγιάς και ένα όχημα του Α.Τ. Αλεξάνδρειας.

Η ανακριτική διαδικασία διενεργείται από το αρμόδιο τμήμα Π.Υ Αλεξάνδρειας.

 

Εγκρίθηκε η πρώτη κατανομή ποσού ύψους 70.000.000,00 ευρώ, στις Περιφέρειες της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2018, για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών έναντι της συνολικής τους δαπάνης για το σχολικό έτος 2018-2019.

Με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Περιφερειών», οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις αποδίδονται στις δικαιούχους Περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα δοθούν 11.035.400 ευρώ και η κατανομή έχει ως εξής:

Π.Ε.ΗΜΑΘΙΑΣ 1.433.700,00
Π.Ε.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4.321.200,00
Π.Ε.ΚΙΛΚΙΣ 958.700,00
Π.Ε.ΠΕΛΛΑΣ 1.083.400,00
Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ 934.900,00
Π.Ε.ΣΕΡΡΩΝ 1.262.100,00
Π.Ε.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 1.041.400,00

Κατηγορία Γενικά

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο στα Σχολεία, σύμφωνα με ενημέρωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά τονίζονται τα εξής:

1. Σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 6 του άρθρου 3 του Προεδρικού Διατάγματος 79/2017. Για το σχολικό έτος 2018-19, οι εν λόγω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018.

2. Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές.

3. Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο του εορτασμού των εκδηλώσεων καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

4. Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Tην Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου, στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την πρόσκληση για το πρόγραμμα WiFi4EU. Η πρόσκληση, η οποία απευθύνεται σε δήμους ή ομάδες δήμων στην ΕΕ, θα είναι ανοικτή έως τις 9 Νοεμβρίου 2018 στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Με το πρόγραμμα WiFi4EU η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να εξασφαλίσει δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, παντού στην Ευρώπη μέσω του WiFi4EU.

Συνολικά θα διατεθούν 120 εκατ. ευρώ σε 8.000 δήμους σε ολόκληρη την ΕΕ, έως το 2020. Για την επεξεργασία του πολύ μεγάλου αριθμού αιτήσεων ανά την Ευρώπη, η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι απλή και πλήρως ηλεκτρονική, επισημαίνει η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει ότι οι δήμοι αφού εγγραφούν στην ειδική πύλη WiFi4EU, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για το αξίας 15.000 ευρώ κουπόνι του προγράμματος WiFi4EU, με ένα μόνο κλικ.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Κομισιόν, περισσότεροι από ένας στους πέντε δήμους σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία τους στην ειδική διαδικτυακή πύλη WiFi4EU. Όσοι δήμοι δεν έχουν εγγραφεί και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για κουπόνι μπορούν ακόμη να εγγραφούν στη διαδικτυακή πύλη μέχρι την έναρξη της πρόσκλησης στις 7 Νοεμβρίου. Με το κουπόνι, ο δήμος θα μπορεί να εγκαταστήσει σημείο πρόσβασης Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως δημαρχεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα ή πλατείες. Η Επιτροπή επιλέγει σχέδια βάσει της σειράς εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στην προσεχή πρόσκληση, οι πρώτοι 2 800 δήμοι θα αποκτήσουν κουπόνι WiFi4EU, ενώ εξασφαλίζεται σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ ότι θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια.

Κατά την επόμενη διετία, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, γίνεται γνωστό ότι θα δημοσιευτούν τρεις ακόμη προσκλήσεις WiFi4EU, περίπου μία ανά εξάμηνο. Τα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Θα χρηματοδοτηθούν δίκτυα που δεν αναπαράγουν υφιστάμενες ιδιωτικές ή δημόσιες δωρεάν προσφορές παρόμοιας ποιότητας. Ενημερωτικό δελτίο και βίντεο με περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο διαδίκτυο.

πηγή: sofokleousin.gr

Κατηγορία Γενικά

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Μακεδονίας Θράκης σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προασανατολισμού Λευκού Πύργου και o Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν σε ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, στην Αίθουσα Μ.Αναγνωστάκη στο Δημαρχιακό Μέγαρο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διοργάνωση:

-Κέντρο Συμβουλευτικής Καθοδήγησης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ανατολικής Θεσσαλονίκης

-Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Θεσσαλονίκης

-Πολιτιστικός Οργανισμός Μακεδονίας Θράκης Εσαεί εν Ροή

Με την Υποστήριξη

  • Δίκτυο Αγωγής Σταδιοδρομίας Π/θμιας Εκπ/σης Χανίων
  • Εργαστήριο Προπονητικής και Ανθρώπινης Απόδοσης, ΣΕΦΑΑ, ΑΠΘ
  • Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών
  • Επιστημονική Ομάδα MediDIATROFI
  • Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών
  • Chania Film Festival
  • Cine Μαθήματα

Υπό την αιγίδα

-Δήμος Θεσσαλονίκης

Δράσεις αναγνωρισμένες από:

-Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (2017-)

-Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (2016-)

-Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (2015-)

Χορηγός Επικοινωνίας

-alexandriamou.gr(Τοπική Ηλεκτρονική Εφημερίδα)

πληροφοριεσ / οργανωτικη επιτροπη

Ελένη Καβαζίδου, Κ 6936 597 376

Τσαπουρνάς Κωνσταντίνος, ……………

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου…

υποστηριξη

Κατερίνα Κοτρίδου,Χοροδιδάσκαλος, Στέλεχος της ΕΕΡ (Ν. Θεσσαλονίκης)

Μελαδίνη Θωμαή, Στέλεχος ΕΕΡ

 Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Πρωινή Ζώνη

-Χαιρετισμοί Επίτιμων Καλεσμένων

ιστορια εντεχνου χορου για μαθητεσ δ/θμιασ εκπ/σησ

11:00 | Dance &Video-Art

Chania Film Festival 2018

11:10 | Ιστορική Αναδρομή στην Τοπική Ιστορία Έντεχνου Χορού στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα

Καβαζίδου Ελένη, Χοροδιδάσκαλος, Χορογράφος

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

για νεουσ 15-25 ετων

11:30-13:00

11:30 |Ο Καλλιτεχνικός Τύπος στο Ψυχομετρικό Εργαλείο της Πύλης Εφήβων του ΕΟΠΠΕΠ σύμφωνα με την Θεωρία του Holland:Τσαπουρνάς Κωνσταντίνος, υπεύθυνος Σ.Ε.Π. στο Κ.Ε.Σ.Υ.Π. Λευκού Πύργου

11:45 Κυκλικά σε σταθμούς (15’ καθένας ανά 3 άτομα):

  • Αυτοσχεδιασμός επί σκηνής || Σχόλια και Συμβουλευτική Καθοδήγηση από την Καλλιτεχνική Επιτροπή Θεἀτρου & Χορού

Καλλιτεχνική Επιτροπή: JudithNeihl (RAD), Ντίνος Φανάρας (Jazz& Χοροθέατρο), DanielLommel (Χοροθέατρο και Σύγχρονος Χορός), Έλενα Σαρίδου (Καρακτέρ, σύστημα Vaganova) και συνεργάτες σχολών και εργαστηρίων Δραματικής Τέχνης (Ν. Θεσσαλονίκης)

  • Τεστ Φυσικής Κατάστασης και Απόδοσης || Κάρτα Αποτελεσμάτων και Καθοδήγηση για τη Φυσική Ενδυνάμωση και τα Αδύνατα Σημεία στη Φυσική Απόδοση των Συμμετεχόντων

Υπεύθυνη: Κατερίνα Τσανάκα, Εργαστήριο Προπονητικής, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του ΑΠΘ

  • Ανάλυση Σύστασης Σώματος, Εκτίμηση Θρεπτικής Κατάστασης, Σωματομετρικοί Δείκτες || Επιστημονική Ομάδα MediDIATROFI

Γιάννης Σουπιός, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Πρόεδρος του MediDIATROFI

  • Αξιολόγηση Παραμέτρων για την Ύπαρξη μη Διατροφικών Διαταραχών, Γενικές Συστάσεις || Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών

Ευάγγελος Ζουμπανέας, Πρόεδρος του ΚΕΑΔ

  • ΨυχομετρικόΤεστΕΟΠΕΠ

Κωνσταντίνος Τσαπουρνάς, Υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Λευκού Πύργου

Ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων στις κυκλικές δράσεις ορίζεται σε 12 άτομα (6 μαθητές και 6 μαθήτριες) που θα προτείνουν έγκαιρα τα σχολεία στον υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων, μετά από ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη των γονέων τους.

Σημειώνεται ότι λόγω συγκεκριμένης χωρητικότητας της αίθουσας «Μανώλης Αναγνωστάκης» (110 άτομα) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τους ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες. Συμμετοχές μαθητών Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Θεσσαλονίκης αποστέλλονται στον υπεύθυνο Πολιτιστικών θεμάτων (grpka@dide-a.thess.sch.gr) και στον ΠΟλιτιστικό Φορέα Μακεδονίας – Θράκης ΕΣΑΕΙ ΕΝ ΡΟΗ σε κάθε άλλη περίπτωση (research@esai.gr).

 

 

Κατηγορία Γενικά

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΠΕΚΑ, η επόμενη, 5η δόση του επιδόματος παιδιού θα πληρωθεί την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, και σίγουρα έως τις 27 Νοεμβρίου, όπως είχαν πληρωθεί αντιστοίχως οι προηγούμενες δόσεις.

Με τη διαφορά μόνο ότι αυτή τη φορά, μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και οι «κλειδωμένες» από τον ΟΠΕΚΑ ημερομηνίες (25 με 27 ανά δίμηνο), ενδέχεται να διαφοροποιηθούν. Αν οι υπηρεσίες είναι έτοιμες στις 23/11 ημέρα Παρασκευή, μπορούν να πληρώσουν, διαφορετικά θα πάμε 26/11, ημέρα Δευτέρα ή 27/11, ημέρα Τρίτη.

Σε επικοινωνία που είχε η aftodioikisi.gr με πηγές του ΟΠΕΚΑ, μας ενημέρωσαν ότι έχουν υπόψη τους την παράμετρο του… Σαββατοκύριακου, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής, κάτι που βεβαίως θα γνωστοποιηθεί με επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού τις επόμενες ημέρες.

Η τελευταία δόση του Επιδόματος Παιδιού, ως συνήθως, θα γίνει πριν τις γιορτές σε ημερομηνία «ξεχωριστή» για να μπορέσουν, λόγω συνθηκών, οι δικαιούχοι να πάρουν νωρίτερα τα χρήματά τους.

Κατηγορία Γενικά
Συνεχίζοντας τις εορταστικές  εκδηλώσεις για τα «100 χρόνια  προσφοράς  Προσκοποι  Βέροιας» πραγματοποιήθηκε   την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών , Εκδήλωση Αφιέρωμα .
Στην είσοδο της Στέγης  Γραμμάτων Πρόσκοποι αγόρια και κορίτσια υποδέχονταν το κοινό. Στην εκδηλωση προσήλθαν το σύνολο των Ενεργών Στελεχών , δεκάδες παλαιοί Πρόσκοποι της Βέροιας, φίλοι της Προσκοπικής κίνησης, μέλη του ΣΕΟ και γονείς μελών.  
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή από μικρό Λυκόπουλο, ενώ ακολούθησε η είσοδος της Ελληνικής Σημαίας και των Προσκοπικών Σημάτων με την ανάκρουση του  Ύμνου των Προσκόπων. 
Ο Σωτήρης Τσέλιος, παλαιός Πρόσκοπος, μέλος της οργανωτικής ομάδας των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια , χαιρέτησε και παρουσίασε την τελετή. 
«Η αναδρομή στην εθνική, κοινωνική και παιδαγωγική προσφορά των Προσκόπων Βέροιας στα χρόνια που πέρασαν δικαιολογεί απόλυτα την αναγνώριση και καταξίωση τόσο από την Ελληνική Πολιτεία όσο και από τους πολίτες αυτής της πόλης, οι οποίοι μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους. Η αναγνώριση του έργου εισπράττεται με τις Τιμητικές Διακρίσεις που κοσμούν την Σημαία μας . Με το βλέμμα στο μέλλον επιθυμούμε έναν καλύτερο προσκοπισμό. Ο σύγχρονος προσκοπισμός αντιμετωπίζει με διάφορες δράσεις τις προκλήσεις κάθε εποχής. Με οδηγούς την Υπόσχεση και τον Προσκοπικό Νόμο ας ακολουθήσουμε τον δρόμο που χάραξαν οι παλαιότεροι με ήθος, σημειώνοντας ότι αξίζει να είσαι Πρόσκοπος», είπε μεταξύ άλλων. 
Σύντομο θερμό και Προσκοπικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης  λέγοντας ότι ο Προσκοπισμός αποτελεί  σχολείο και γνώση  ζωής για τους νέους , σημειωνοντας ότι            «ο Προσκοπισμός μας έκανε καλύτερους και πιο χρήσιμους ανθρώπους». 
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειακός Έφορος Κεντρικής Μακεδονίας  Ματθαίος Πιστοφίδης, απαντώντας στην απορία τι είναι οι Πρόσκοποι, διαβάζοντας ένα κείμενο με τίτλο «Ποιος είναι ο Πρόσκοπος;» Ακολούθησε το πρώτο μέρος από  θεατρικό δρώμενο και το τραγούδι «ο Ελληνικός Προσκοπισμός». 
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνταξιούχος διευθυντής λυκείου, τέως Τοπικός Έφορος Προσκόπων Βέροιας, Παύλος Πυρινός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «100 Χρόνια Πρόσκοποι Βέροιας».  Ο κ. Πυρινός αναφέρθηκε στα σημαντικοτερα  σημεία της Ιστορίας και της δράσης του Προσκοπισμού της Βέροιας δίνοντας την δυνατότητα σε όλους να μάθουν και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας  Το κοινό παράλληλα με την ομιλία είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πλούσιο  φωτογραφικό υλικό. 
Τον λόγο έπειτα πήρε η παλαιά βαθμοφόρος του Προσκοπισμού , σχολική ψυχολόγος, αν. προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ Ημαθίας, Ειρήνη Αναγνώστου – Κελεπούρη, Ph.D, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η διαχρονική παιδαγωγική αξία της Προσκοπικής κίνησης».  Η κ. Αναγνώστου μίλησε για την διαπαιδαγωγική αξία του Προσκοπισμού,  πως διαμορφώνεται η προσωπικότητα του παιδιου  όντας Πρόσκοπος, ποιοι θεσμοί επηρεάζουν την κοινωνικοποίηση και τι προσφέρει τελικά ο Προσκοπισμός στα παιδιά και τους εφήβους, λέγοντας ότι :  οι δράσεις του Προσκοπισμού «ζεσταίνουν» την ψυχή. Κλείνοντας έθεσε το ερώτημα «Ο Προσκοπισμός πρέπει να αναρωτηθεί ποια είναι η πορεία του για το αύριο. Αυτό οφείλει να το κάνει για τη βιωσιμότητά του, γιατί έχει έργο να κάνει». 
Ακούστηκε το τραγούδι «Αν ένα παιδί…» και ολοκληρώθηκε το θεατρικό δρώμενο. 
Τελειώνοντας ο κ. Τσέλιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ΚΕΠΑ   την κ.Νανα Καραγιαννιδου και τους τεχνικούς  , στον κ. Πρόδρομο Τριγωνη για την δημιουργία του οπτιακουστικου υλικού , στους Πρώτους  Εξαδων , στους Ενωμοτάρχες και Υπενωμοτάρχες, στα Ενήλικα Στελέχη που βοήθησαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης   και σε ανώνυμους χορηγούς που συνδραμαν οικονομικά την εκδήλωση  λέγοντας ότι «στους Προσκόπους δεν λέμε αντίο… λέμε καλή αντάμωση στην επόμενη δράση».  
Στο τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι έσβησαν τα 100χρονα κεράκια στην τούρτα υπό την μουσική εορταστική μελωδία στο πιάνο που έπαιζε ο νεαρός Πρόσκοπος  Παναγιώτης Αναγνώστης  και κεραστήκαν από τα Λυκόπουλα  το πατροπαράδοτο γλύκισμα των Προσκόπων : μπισκοτολουκουμο με σήμα τα 100.
Κατηγορία Γενικά

Εγκαταλελειμμένες είναι οι στάσεις των λεωφορείων στην πόλη της Αλεξάνδρειας αλλά και σε ολόκληρο το Δήμο, γεμάτες σκουριές, σκουπίδια, σπασίματα και χόρτα ενώ η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και το alexandriamou.gr αναδεικνύει το πρόβλημα έπειτα από καταγγελίες και παράπονα δημοτών μαθητές καλούνται να περιμένουν κάθε μέρα το λεωφορείο ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό επικίνδυνες συνθήκες, οι στάσεις έχουν αφεθεί στην τύχη τους, στο πέρασμα του χρόνου και στα χεριά βανδαλιστών, γεμάτες φθορές, σκουριασμένες, βρώμικες και έχουν καταληφθεί από βλάστηση. Η σκουριά έχει απλωθεί σε όλο το μήκος και πλάτος των στάσεων δίνοντας μια αποκρουστική εικόνα...οι θέσεις είναι βρώμικες με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να καθίσει...αυτά είναι κάποια σημεία από το άρθρο του alexandriamou.gr που θορύβησε...

Μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου από το Alexandriamou.gr και έπειτα από πολλές καταγγελίες πολιτών και αναγνωστών ήρθαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο κ. Σωτήρη Τόκα που τόνισε με έμφαση πως οι στάσεις δεν είναι πλέον από τις αρχές του 2018 στη δικαιοδοσία του Δήμου αλλά των ΚΤΕΛ (αναρωτιόμαστε φυσικά τι είχε γίνει μέχρι τότε...; Η απάντηση στο ερώτημα ήρθε και πάλι δια στόματος του κ. Τόκα ο οποίος τόνισε ότι έγινε προμήθεια 17 στάσεων οι οποίες ήδη έχουν αλλαχθεί) : "Δεν έχουμε καμιά αρμοδιότητα και καμία σχέση, οι στάσεις από τις αρχές του 2018 ανήκουν στα ΚΤΕΛ" και συνεχίζει επισημαίνοντας τις συνεχείς πιέσεις που ασκεί ο δήμος: "Πιέζουμε για να αλλάξει η κατάσταση αλλά δεν εισακουόμαστε" .(Άραγε σε άλλους όμορους Δήμους η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική;).

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τιμή του εισιτηρίου που πληρώνει ένας επιβάτης στα ΚΤΕΛ υπάρχει ενσωματωμένο ένα μικρό αντίτιμο για να είναι οι στάσεις αισθητικά ¨όπως πρέπει¨ για τους πολίτες όπως δήλωσε ο κ. Τόκας που όμως δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν επιστρέφεται ως ανταποδοτικό όφελος στους πολίτες καθώς οι στάσεις παραμένουν σε αυτήν την άθλια κατάσταση.

Επίσης στο προσεχές μέλλον πολλές από τις στάσεις θα καταργηθούν και δρομολόγια θα συρρικνωθούν με αποφάσεις των ΚΤΕΛ που ήδη έχουν δρομολογηθεί...

Συμπεραίνοντας και έξω και πέρα από δικαιοδοσίες και γραφειοκρατικές διαδικασίες πρέπει να βρεθεί λύση και τρόποι αποκατάστασης και μετά από συνεννόηση και ισχυρότερες πιέσεις να δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλαγές και αισθητικές παρεμβάσεις στις στάσεις των ΚΤΕΛ...γιατί αυτό αξίζει στους πολίτες και τίποτα λιγότερο...

 

 

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας