alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019

Ο δήμαρχος Aλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης μέσα σε άκρως γιορτινή ατμόσφαιρα
άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο παρέα με τον Κώστα Μαρτάκη μπροστά

στο Πνευματικό Κέντρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ¨Χριστούγεννα στην πόλη¨.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Μανώλης Σταυρής.
Με μια μοναδική συναυλία του νεαρού τραγουδιστή, που προσέλκυσε εκατοντάδες κόσμου,

άνοιξε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων στον δήμο Αλεξάνδρειας.
Ο Κώστας Μαρτάκης παρουσίασε ένα απολαυστικό πρόγραμμα, χορεύοντας, μοιράζοντας διαρκώς χαμόγελα και ξεσήκωνοντας τους πολίτες κάθε ηλικίας.
Οι νεαροί θαυμαστές του κυρίως δεν σταμάτησαν να τραγουδούν και να χορεύουν απολαμβάνοντας

και ακολουθώντας τους χριστουγεννιάτικους και όχι μόνο ρυθμούς.

 

 

Με συναυλία του Κώστα Μαρτάκη θα ανάψει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αλεξάνδρειας σήμερα στις 19:30’ και ο τραγουδιστής είναι ήδη στην πόλη μας και πιο συγκεκριμένα μπροστά από το

Το Fast Food “Derlicious” είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ταχυφαγείο, που βρίσκεται επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 40 στην καρδιά του πεζόδρομου της Αλεξάνδρειας  αλλά το γευστικό στέκι στην καρδιά της πόλης της Αλεξάνδρειας.

Κατηγορία Επιχειρείν

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 09 Δεκεμβρίου 2019 στη συμβολή των οδών Εθν. Αντιστάσεως και της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια όπου δύο οχήματα συγκρούστηκαν προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Δείτε εικόνες από το σημείο:

Κατηγορία Αστυνομικά

Eδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του το παγοδρόμιο που έχει στηθεί μπροστά στο Πνευματικό κέντρο της Αλεξάνδρειας και το alexandriamou.gr σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης σας προσφέρουν 10 δωρεάν εισιτήρια για είσοδο και χρήση της πίστας έπειτα από κλήρωση που θα γίνει την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 στις 14:00’.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό πρέπει να κάνετε κοινοποίηση της δημοσίευσης στο Facebook, like και σχόλιο σε μια εκ των αναρτήσεων των σελίδων Alexandriamou.gr ή στην ομάδα www.alexandriamou.gr ή στο προφίλ Έφη Στεφ. Καραγιάννη. (Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας πρέπει να ακολουθήσετε και τα τρία βήματα κοινοποίηση, like και σχόλιο).

 

alexandriamou.gr_dentro29.11.19IMG_1781
alexandriamou.gr_dentro29.11.19IMG_1784
alexandriamou.gr_dentro29.11.19IMG_1770
alexandriamou.gr_dentro29.11.19IMG_1773
alexandriamou.gr_dentro29.11.19IMG_1771
alexandriamou.gr_dentro29.11.19IMG_1774

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), οι ωφελούμενοι και οι εργαζόμενοι του ΚΔΗΦ «Τα Παιδιά της Άνοιξης», διοργάνωσαν μια πρωτότυπη δράση, η οποία αφορούσε στην αλληλεπίδραση Ατόμων με Αναπηρία και παιδιών τυπικής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, ο τριήμερος εορτασμός έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του κέντρου, όπου προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από σχολεία της Αλεξάνδρειας και των περιχώρων. Οι μαθητές-επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ωφελούμενους του κέντρου, να αλληλοεπιδράσουν, να εργαστούν ομαδικά και να παρακολουθήσουν μέσα από διαδραστικά προγράμματα εκπαίδευσης, την καθημερινότητα των «παιδιών της άνοιξης».

Πρόκειται για δράση η οποία προκάλεσε έντονα συναισθήματα ικανοποίησης, τόσο στους ωφελούμενους του κέντρου, οι οποίοι υποδέχτηκαν θερμά τους επισκέπτες, όσο και στους μαθητές των σχολείων, οι οποίοι πρότειναν περισσότερες δράσεις αλληλεπίδρασης στο μέλλον.

 

 

Κατηγορία Εκπαίδευση

Μήνας πληρωμών για τους αγρότες είναι ο Δεκέμβριος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ να εξοφλούν τις αγροτικές επιδοτήσεις της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος, την εξισωτική αποζημίωση 2019 αλλά και τις αποζημιώσεις του 2018.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προχωρήσει στην πληρωμή της εκκαθάρισης της Βασικής Ενίσχυσης και του υπόλοιπου 30% που απομένει από την επιδότηση, καθώς θα καταβάλει και την Πράσινη Ενίσχυση.

Τα παραπάνω υπόλοιπα των αγροτικών επιδοτήσεων αναμένονται να καταβληθούν και να πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών έως τις 23/12 με πιθανότερη ημερομηνία την 20η Δεκεμβρίου.

Επίσης η Εξισωτική Αποζημίωση 2019 θα καταβληθεί μία ημέρα μετά την πληρωμή της εκκαθάρισης της Βασικής Ενίσχυσης δηλαδή ή στις 23/12 ή την παραμονή των Χριστουγέννων.

Παράλληλα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, την Τετάρτη 11η Δεκεμβρίου 2019 θα καταβληθεί το υπολειπόμενο 10% των αποζημιώσεων ζημιών που συνέβησαν εντός του 2018 και του πρώτου διμήνου του 2019 στη φυτική παραγωγή όλης της χώρας από διάφορα καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια.

Με την πληρωμή αυτή, ύψους 15 εκατομμύριων ευρώ περίπου ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των ζημιών έτους 2018, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπου εκκρεμεί η διατύπωση πορισμάτων επανεκτίμησης.

Κατηγορία Αγροτικά

Σαρωτικές αλλαγές σε εισφορές και συντάξεις έρχονται με το νέο Ασφαλιστικό για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Από το 2020 διαμορφώνονται τέσσερις ταχύτητες ελάχιστων εισφορών για όλους όσοι προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Το καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα φέρνει εντελώς νέο τοπίο στο συνταξιοδοτικό επαγγελματιών και επιστημόνων. Στο μέτωπο των εισφορών οι ελάχιστες υποχρεώσεις θα κυμαίνονται από 220 έως 288 ευρώ τον μήνα. Η διακύμανση εξαρτάται από την υποχρέωση ασφάλισης σε κάθε κλάδο.

Υπόχρεοι ασφάλισης για επικούρηση και πρόνοια είναι πάνω από 210.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, και ειδικότερα:

  • Μηχανικοί του πρ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.
  • Γιατροί – υγειονομικοί του πρ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: ασφαλίζονται για εφάπαξ.
  • Δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ: ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.
  • Δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας: ασφαλίζονται για επικουρική.
  • Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του πρ. ΟΑΕΕ: ασφαλίζονται για επικουρική.
  • Αρτοποιοί του πρ. ΟΑΕΕ: ασφαλίζονται για επικουρική. Αυτό σημαίνει πως η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση διαμορφώνεται σε τέσσερις ταχύτητες για 900.000 μη μισθωτούς:
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ: 220 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ και συνεισπραττόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ).
  • Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και αρτοποιοί του πρ. ΟΑΕΕ, όπως επίσης δικηγόροι και συμβολαιογράφοι υπόλοιπης Ελλάδας πλην Αθηνών: 262 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπραττόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ) και επικουρική ΕΤΕΑΕΠ (ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικουρική). Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 θα καταβάλλουν επιπλέον 27,34 ευρώ τον μήνα για τις οφειλόμενες εισφορές επικουρικής του 2017 και του 2018 (εξοφλούνται σε 36 δόσεις). Τελικό σύνολο νέας ασφαλιστικής υποχρέωσης μέχρι 2/2022: 289,34 ευρώ.
  • Γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ: 246 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπραττόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ) και ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για πρόνοια. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 θα καταβάλλουν επιπλέον 15,62 ευρώ τον μήνα για τις οφειλόμενες εισφορές εφάπαξ του 2017 και του 2018 (εξοφλούνται σε 36 δόσεις). Τελικό σύνολο νέας ασφαλιστικής υποχρέωσης μέχρι 2/2022: 261,62 ευρώ.
  • Μηχανικοί και εργολήπτες του πρ. ΤΣΜΕΔΕ και δικηγόροι και συμβολαιογράφοι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ: 288 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπραττόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ) και ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικουρική και πρόνοια. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 θα καταβάλλουν και 42,96 ευρώ τον μήνα για τις οφειλόμενες εισφορές επικουρικής και πρόνοιας του 2017 και του 2018 (εξοφλούνται σε 36 δόσεις). Τελικό σύνολο νέας ασφαλιστικής υποχρέωσης μέχρι 2/2022: 330,96 ευρώ.

Το νέο σύστημα θα στηρίζεται στην ελεύθερη επιλογή κατηγορίας από τους ασφαλισμένους. Οι επαγγελματίες θα επιλέγουν κάθε Δεκέμβριο, ανάμεσα σε 6 κατηγορίες, την κλίμακα στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν για την επόμενη χρονιά. Μια 7η υποκατώτατη κατηγορία στα 136 ευρώ θα ισχύει μόνο για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες (πρ. ΟΑΕΕ και πρ. ΕΤΑΑ) με δραστηριότητα έως 5 ετών.

Οι εισφορές υγείας παραμένουν σταθερές στα 66 ευρώ από τη δεύτερη κλίμακα και πάνω, ενώ αυξάνεται μόνο η εισφορά υπέρ σύνταξης ώστε να υπάρχουν ανταποδοτικότητα και κίνητρο για να επιλέξει κάποιος ανώτερη κατηγορία εισφορών με στόχο την αύξηση της προσδοκώμενης σύνταξης. Οι αυτοαπασχολούμενοι με υποχρέωση ασφάλισης για επικουρική θα καταβάλλουν εισφορές σταθερού ποσού από 42 έως 61 ευρώ.

Αντίστοιχα, όσοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά για πρόνοια (εφάπαξ) θα πληρώνουν επιπλέον από 26 έως 37 ευρώ κάθε μήνα. Και αυτές οι εισφορές θα είναι κατηγορίες σταθερών ποσών ελεύθερης επιλογής, χωρίς σύνδεση με τον κατώτατο μισθό. Οι κατηγορίες θα είναι τρεις για την επικουρική και άλλες τρεις για εφάπαξ. Στις εισφορές θα προστίθενται 10 ευρώ υπέρ του λογαριασμού ανεργίας ΟΑΕΔ.

untitled.png

Οσοι επιλέξουν να μην ενταχθούν στην ελάχιστη αλλά σε μια ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα πρέπει να πληρώσουν έως 674 ευρώ τον μήνα κατ’ ανώτατο όριο, αν ασφαλίζονται και για επικουρική και για πρόνοια.

Οι υψηλότερες εισφορές διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ: 576 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ και συνεισπραττόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ).
  • Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και αρτοποιοί του πρ. ΟΑΕΕ, όπως επίσης δικηγόροι και συμβολαιογράφοι υπόλοιπης Ελλάδας πλην Αθηνών: 637 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπραττόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ) και επικουρική ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικουρική.
  • Γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ: 613 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για πρόνοια.
  • Μηχανικοί και εργολήπτες του πρ. ΤΣΜΕΔΕ και δικηγόροι και συμβολαιογράφοι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ: 674 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ, συνεισπραττόμενα (ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ) και ΕΤΕΑΕΠ, καθώς ασφαλίζονται υποχρεωτικά για επικουρική και πρόνοια. Σε όποια από τις 6 νέες ασφαλιστικές κατηγορίες κι αν ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι, θα πρέπει να συνυπολογίσουν για την περίοδο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 και την επιβάρυνση από τις 36 δόσεις των οφειλομένων για το 2017 και το 2018. Υπενθυμίζεται πως η δόση για την επικουρική ασφάλιση είναι 13,67 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, η μία δόση για το εφάπαξ (πρόνοια) είναι 7,81 ευρώ τον μήνα. Οι υπόχρεοι σε ασφάλιση επικουρικής και εφάπαξ καταβάλλουν κάθε μήνα επιπλέον 21,48 ευρώ μηνιαία δόση για τα οφειλόμενα του 2017 και 21,48 ευρώ για τα οφειλόμενα του 2018, σύνολο 42,96 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, όσοι ασφαλίζονται μόνο για επικουρική καταβάλλουν δόση 27,34 ευρώ τον μήνα, ενώ όσοι ασφαλίζονται μόνο για πρόνοια πληρώνουν 15,62 ευρώ τον μήνα.
untitled.png

«Γρίφος» η επιλογή της πιο συμφέρουσας κλάσης

Σε συντάξεις από 435 ευρώ για 15ετία ασφάλισης στην ελάχιστη κλίμακα των 210 ευρώ, έως και 1.454 ευρώ για 40ετία ασφάλισης στην 6η και υψηλότερη κλίμακα των 566 ευρώ οδηγεί το νέο καθεστώς με τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι συντελεστές αναπλήρωσης, βέβαια, θα αλλάξουν για όσους αποχώρησαν ή αποχωρούν με πολλά έτη ασφάλισης, πάνω από 30 και κυρίως πάνω από 35 έτη εργασίας. Με το επικρατέστερο σενάριο, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, οι συντελεστές αναμένεται να οδηγούν σε αναπλήρωση ανταποδοτικής σύνταξης 50%-51% για 40 έτη ασφάλισης (έναντι 42,80% σήμερα) και πιθανότατα 40% για 35ετία ασφάλισης (έναντι 33,81% σήμερα).

Αυτό σημαίνει πως οι νέες συντάξεις των επαγγελματιών δεν αποκλείεται να καταλήγουν εντέλει σε ποσά από 779 ευρώ για 40ετία στην ελάχιστη κλίμακα, έως 1.659 ευρώ για 40ετία στην 6η και υψηλότερη κλίμακα. Αυτό δείχνει αύξηση της προσδοκώμενης σύνταξης από 64 έως 205 ευρώ για τα 40 χρόνια εργασίας. Η αύξηση αναμένεται να είναι σημαντικότερη για την 5ετία 35-40 έτη ασφάλισης και μικρότερη για τα 30-35 έτη ασφάλισης. Τα ποσά αυτά βέβαια αφορούν κυρίως όσους θα ασφαλιστούν εξ ολοκλήρου με το νέο σύστημα, δηλαδή τους νεοπροσλαμβανόμενους από το 2020 και μετά.

Για παράδειγμα, αν ο επαγγελματίας μετρά ήδη 20 έτη ασφάλισης και χρειάζεται ακόμη μια 10ετία για να συνταξιοδοτηθεί, μπορεί να κερδίσει 10-15 ευρώ επιπλέον στη μηνιαία του σύνταξη (με τους σημερινούς συντελεστές για την 30ετία), αν επιλέξει τη 2η κατηγορία των 252 ευρώ έναντι της ελάχιστης των 210 ευρώ. Οι επιλογές φυσικά ποικίλλουν και εξαρτώνται από τα έτη που έχει πίσω του αλλά και μπροστά του ο επαγγελματίας προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί.

πηγή: Γιάννης Φώσκολος

πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία Οικονομία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας