alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019

Ξέσπασε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κουτσαμπασόπουλος κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου στις 11 Φεβρουαρίου στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σχετικά με την είσοδο του στο κτίριο ως άτομο με κινητικά προβλήματα.


Σύμφωνα με τον ίδιο η ράμπα ανάβασης είναι πάλι χαλασμένη όπως έχει επισημάνει και παλιότερα:«Πρόσβαση στο δημαρχείο δεν είχα για ακόμη μια φορά, είναι χαλασμένος ο πίνακας με τα κουμπιά» το ίδιο επιβεβαίωσε κι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου,ο οποίος τόνισε ότι όλο την επισκευάζουν αλλά ότι καταστρέφεται κατ΄εξακολούθηση από αγνώστους.


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σταυρής ο οποίος ρώτησε τον κ. Κουτσαμπασόπουλο γιατί θυμήθηκε τώρα να επισημάνει τη βλάβη αφού και ο ίδιος αποτελεί κομμάτι της Δημοτικής αρχής, γεγονός που έδωσε έναυσμα στον δημοτικό σύμβουλο να ξεσπάσει για την αντιμετώπιση που λαμβάνουν γενικά τα άτομα με αναπηρία και τόνισε πως τόσα χρόνια που είναι στη διοίκηση δεν κατάφερε να φτάσει ούτε στο ισόγειο: «Τόσα χρόνια διοίκηση και δεν μπορώ να φτάσω ούτε στο ισόγειο, στον δεύτερο όροφο δεν μπορώ να φτάσω ώστε να αγγίξω θέματα και να δρομολογήσω προβλήματα» ενώ στη συνέχεια ρώτησε τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας για το ασανσέρ που θα κατασκευαστεί στο δημαρχείο και το οποίο αποτελούσε δέσμευση για την Ωρα Ευθύνης: «Τι γίνεται με το ασανσέρ; Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει;» σε αυτό το σημείο ξεσπά αναφέροντας πως το γεγονός δεν αφορά μόνον εκείνον αλλά και την κοινωνία που αντιπροσωπεύουμε: «Τα άτομα με ειδικές ανάγκες επιβάλλεται να εξυπηρετούνται , για ακόμη μια φορά όμως είμαστε κατώτεροι. Ντρέπομαι αυτό έχω να πω». Σημείωσε πως πρέπει να περιμένει στην είσοδο του κτιρίου κι αν κάποιος φιλοτιμηθεί να τον βοηθήσει να ανέβει: «Με βροχή, με χιονιά, με αέρα πρέπει να περιμένω κάποιον να με ανεβάσει. Έχω άδικο κύριοι; Αγανάκτηση, και ποιος ξέρεις πόσος κόσμος νιώθει έτσι. Κουραστήκαμε από αυτήν την κοινωνία που έχει πρότυπα ¨ανθρωπιστικά¨».


Όπως είπε και ο ίδιος πόσα άτομα ακόμα νιώθουν στο περιθώριο επειδή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε ένα τόσο κεντρικό δημόσιο κτίριο όπως το δημαρχείο που πρέπει να παρέχει υπηρεσίες γιατί πολύ απλά χάλασαν κάποια κουμπιά; Θα βρεθεί όμως κάποιος να τους βοηθήσει να ανέβουν; Όπως φαίνεται δεν υπάρχει άλλος τρόπος πρόσβασης στον εσωτερικό χώρο του δημαρχείου για άτομα με ειδικές ανάγκες ή ακόμη και για μια μητέρα που έχει στο καρότσι της το παιδί της. Και δεν είναι μόνο το δημαρχείο αλλά και άλλα σημεία της Αλεξάνδρειας, η οποία δυστυχώς ως πόλη και υποδομές δεν είναι καθόλου φιλική προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες γεγονός που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τους υπεύθυνους αρμόδιους φορείς αλλά και από τη Δημοτική αρχή..

 

 

 

Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας το απόγευμα στις 12 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας με κύριο θέμα την συμμετοχή των μελών στα μπλόκα των αγροτών.

Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τάσος Λιολιόπουλος ξεκίνησε τη συνέλευση αναφέροντας τη δημιουργία της Ομοσπονδίας Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας, ένα επίσημο συνδικαλιστικό όργανο όπως το χαρακτήρισε κι ο ίδιος: «Είμαστε πρωτεργάτες σε αυτήν την ενέργεια και κάναμε συνελεύσεις και με άλλους αγροτικούς φορείς στο πώς να κινηθούμε τώρα με τα μπλόκα αλλά και πώς να οργανώσουμε το συνδικαλιστικό μας κίνημα». Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Σωτήρη Κοτσαμπασόπουλου ο οποίος αντιπροσωπεύει μια μερίδα μελών του συλλόγου που πρότεινε στο Δ.Σ. να συμμετέχουν ενεργά στα μπλόκα και να δείξει ο σύλλογος την στήριξη του στους αγρότες που καταδικάστηκαν από τη Νίκαια. Ο Παναγιώτης Μεσσάλας έδωσε σαφή απάντηση στο αίτημα που πρότεινε αυτή η μερίδα αγροτών πως η συμμετοχή στα μπλόκα είναι αρνητική και πως η τωρινή διοίκηση είναι κάθετη πως τα μπλόκα δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα. Ο κ. Λιολιόπουλος επιβεβαίωσε την επιθυμία του συλλόγου Αλεξάνδρειαςι να μην εμπλακεί με αυτές τις κινητοποιήσεις και πως με πίεση προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα λάβουν αυτά που δικαιούνται.

Ο κ. Μεσσάλας ανακοίνωσε πως σύντομα θα κατέβουν σύσσωμα τα τρακτέρ μια ημέρα στη Θεσσαλονίκη και θα φτάσουν μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και έπειτα θα υπάρξει διάλογος με το υπουργείο.

Ο πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη να ψηφίσουν ποιοι θέλουν να συμμετέχουν στα μπλόκα αλλά η συμμετοχή ήταν μικρή.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τρικάλων Μόσχος Κυτούδης εξήγησε κάποια αγροτικά διαδικαστικά για το ΟΣΔΕ και τις επιχορηγήσεις, δέχτηκε και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού για αγροτικά ζητήματα.

Υπήρξε γενικά διάλογος μεταξύ του Δ.Σ. και των μελών για τα θέματα και τις προτάσεις που παρουσίασε η διοίκηση και ο κ. Λιόλιοπουλος έδωσε έμφαση σε μια αλλάγη στον ΕΦΚΑ που θέσπισε η κύβερνηση που αφορά τα ΠΕΚΑ που αν ισχύσει τότε θα κλείσουν κομβικά σημεία με τα τρακτέρ γιατί είναι ασύμφορος για κάθε αγρότη όπως το χαρακτήρισε.

Τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων την «μαύρη» εργασία στα χωράφια και στους στάβλους. Οι ελεγκτές των Κέντρων, θα πραγματοποιούν επιτόπιους, τακτικούς, έκτακτους και ειδικούς ελέγχους για την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας και τον καταλογισμό των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών επιβαρύνσεων σε βάρος ασφαλισμένων, εργοδοτών και επιχειρήσεων.Θα λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, με κατάλληλη εναλλαγή του προσωπικού τους, το οποίο υποχρεούται σε τακτική ή και υπερωριακή εργασία και κατά τις ημέρες αργιών και τις νυχτερινές ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες.

Συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Ελέγχων Ασφάλισης είναι:
α. Η διενέργεια ουσιαστικών, επιτόπιων, τακτικών, εκτάκτων και ειδικών ελέγχων για την ορθή εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
β. Ο καταλογισμός και η βεβαίωση των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος των υπόχρεων και η επιβολή εν γένει κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβατικότητας.
γ. Η διοικητική ή/και επιτόπια επαλήθευση της τήρησης των συστάσεων των ελέγχων.
δ. Η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών υποθέσεων που απαιτούν επιτόπιο ή ουσιαστικό έλεγχο και που ανήκουν στη χωρική αρμοδιότητα του ΠΕΚΑ.

Οι ελεγκτές από κάθε ΠΕΚΑ, με εντολή του διοικητή του ΕΦΚΑ. μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους σε οποιοδήποτε μέρος της Επικράτειας, ενώ θα οργανώνονται κοινές επιχειρησιακές δράσεις με την συμμετοχή περισσοτέρων από ένα Περιφερειακό Κέντρο.

 

Κατηγορία Αγροτικά

Απολαύστε μαζί με το ταίρι σας την Γιορτή των Ερωτευμένων στο Olive Bistro Wine Bar στην Αλεξάνδρεια με LIVE Chill out PIANO από τον Δημήτρη Μπενίσκο.

Το Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου «Ανάληψη», μετά από απόφαση της Ε.ΟΜ.Τ., διοργανώνει στην κωμόπολη της Μελίκης Διασυλλογικό πρωτάθλημα Τετράθλου.

Στην διοργάνωση συνέβαλαν στον μέγιστο βαθμό η Δημοτική Κοινότητα Μελίκης και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Στο Αθλητικό αυτό γεγονός, που διεξάγεται για πρώτη φορά στη Μελίκη, θα συμμετέχουν σωματεία από την μεγαλύτερη επικράτεια της Ελλάδος.

Ο Σύλλογός μας, αν και νέος σε σχέση με πολλά σωματεία της Ελλάδος, προσπαθεί με άρτια διοργάνωση να προσφέρει το καλύτερο δυνατό στους Έλληνες Αθλητές.

Οι αθλητές και αθλήτριες θα αγωνισθούν και στα τέσσερα αθλήματα του Τετράθλου (πρότυπα, φόρμες – αγώνας δύο αντιπάλων – άλματα και δύναμη).

Στους αγώνες θα διαιτητεύσουν Έλληνες διαιτητές, για την προετοιμασία των οποίων διεξήχθη σεμινάριο διαιτησίας στις 10 Φεβρουαρίου, στην πόλη της Λάρισας. Το σωματείο μας συμμετέχει με δύο διαιτητές- κριτές.

Η διοίκηση του συλλόγου μας, με την υποστήριξη των τοπικών αρχών, σας υποδέχονται στο Κλειστό Γυμναστήριο Μελίκης, όπου θα διεξαχθούν οι αθλητικές εκδηλώσεις και σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα.

Πρόγραμμα Αγώνων:

Κυριακή 17 Φεβρουάριου 2019

08:00 - 08:45 Ζύγιση (Αθλητικό Στάδιο)

08:30 - Ενημέρωση Διαιτησίας και Coach

09:15 - 19:30 Αθλ. Εκδ. Quadrathlon

16:00 - 17:00 Επίσημη Έναρξη

17:00 - 19:30 Αγώνες - Απονομές

Κατηγορία Αθλητικά

Σήμερα το απόγευμα θα πληρώσει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) σε περίπου 15.500 παραγωγούς ροδάκινων, νεκταρινιών και βιομηχανικών ροδάκινων.

Το συνολικό ύψος της πληρωμής ανέρχεται σε 13.174.588 ευρώ και αφορά συνολικά 15.498 ροδακινοπαραγωγούς.

Αναλυτικότερα, το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε: 100 ευρώ/στρέμμα για τα σοβαρά ζημιωθέντα επιτραπέζια ροδάκινα, 50 ευρώ/στρέμμα για τα μετρίως ζημιωθέντα επιτραπέζια ροδάκινα, 120 ευρώ/στρέμμα για τα σοβαρά ζημιωθέντα νεκταρίνια, 60 ευρώ/στρέμμα για τα μετρίως ζημιωθέντα νεκταρίνια, 50 ευρώ/στρέμμα για τα βιομηχανικά ροδάκινα.

Οι ενισχύσεις αφορούν τους παραγωγούς των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας, Καβάλας και Φλώρινας, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού (27-28 Ιουνίου 2018)

Κατηγορία Αγροτικά

Στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μετά από πρόταση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα συνεδρίαση του Σώματος στη Βέροια, με θέμα συζήτησης την "Αμάλθεια Α.Ε.".
 
Καλεσμένοι θα είναι όλοι οι αρμόδιοι  οι φορείς της Ημαθίας. 

Για τον τόπο και τον ακριβή χρόνο της συνεδρίασης και τυχόν άλλες λεπτομέρειες θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες.

Το ΔΣ του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, σε έκτακτη συνεδρίαση,για την απώλεια του επιτίμου προέδρου του συλλόγου κ.Πρόδρομου Τσαμπουλατίδη, αποφάσισε:

1. Να εκφράσει τη θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια, του συλλόγου και των μελών του, προς τη σύζυγο και τους οικείους του εκλιπόντος

2. Να παραστεί σύσσωμο το ΔΣ στην εξόδιο τελετή.

3. Να καταθέσει στεφάνι

4. Να εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο το μέλος του συλλόγου κος   Πανανόπουλος Φώτης

5. Η παρούσα ανακοίνωση να δημοσιευθεί στα ΜΜΕ

Κατηγορία Γενικά

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αλεξάνδρειας θα διοργανώσει και φέτος την καθιερωμένη ετήσια Συνάντηση Χορωδιών στην Αλεξάνδρεια, το Σάββατο 11 Μαϊου 2019.

Μπορούν να συμμετάσχουν κάθε είδους χορωδίες (παιδικές, νεανικές, μικτές κλπ), με ελεύθερο πρόγραμμα διάρκειας 20΄.

Στην αίτηση συμμετοχής χρειάζονται:

-Ονομασία και είδος της χορωδίας

-Σύντομο βιογραφικό της χορωδίας και του Μαέστρου (8-10 σειρές)

- Το μουσικό πρόγραμμα 20΄.

- Ο αριθμός των χορωδών και συνοδών.

-Αναφορά για μουσικά όργανα συνοδείας και πιάνο.

-Ονόματα: Μαέστρου, πιανίστα, σολίστ

Δηλώσεις συμμετοχής ως 30 Μαρτίου 2019.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις των χορωδιών!

Διεύθυνση: ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Οδός Βεροίας-Δημοτικό Κολυμβητήριο, Τ.Κ. 59300-Αλεξάνδρεια

E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

E-MAILμαέστρου:   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

e-mail υπεύθυνου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Τηλ. 2333053450 και 53442.

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika news ξεκινούν οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για 8.933 προσλήψεις στην νέα Κοινωφελή εργασία. Αποκλειστικά όλες οι θέσεις!

Μεταξύ 18 και 19 του μηνός θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ που αφορά στην πρόσληψη 8.933 ανέργων σε 56 δήμους και 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika.gr η πρόσκληση βρίσκεται στο ΑΣΕΠ και στην συνέχεια θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων.

Η δράση απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ενώ το νέο προσωπικό θα υπογράψει σύμβαση διάρκειας 8 μηνών. Ο μισθός τους θα είναι νέος κατώτατος.

Ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι της δράσης είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, ή ομογενείς εξ Αιγύπτου, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας ούτε η συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

α) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

β) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

γ) μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

δ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα

ε) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

στ) εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και

ζ) άνεργοι δικαιούχοι «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)», εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Μοριοδότηση

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής και κατάταξης:

α) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους εξήντα (60) μήνες: ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών

β) χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους εξήντα μήνες (60): ένα (1) μόριο ανά πλήρη μήνα,

γ) αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω: δεκαπέντε (15) μόρια,

δ) ετήσιο εισόδημα του φορολογικού έτους 2017, ατομικό ή οικογενειακό, ως εξής:

Ατομικό 0-3.500 ευρώ Τριάντα (30) μόρια
Οικογενειακό 0-7.000 ευρώ
Οικογενειακό 7.001-10.000 ευρώ Είκοσι πέντε (25) μόρια
Ατομικό 3.501-5.000 ευρώ
Ατομικό 5.001-8.000 ευρώ Είκοσι (20) μόρια
Οικογενειακό 10.001-16.000 ευρώ
Ατομικό 8.001-12.000 ευρώ Δέκα (10) μόρια
Οικογενειακό 16.001-26.000 ευρώ
Ατομικό άνω των 12.000 ευρώ Μηδέν (0) μόρια
Οικογενειακό άνω των 26.000 ευρώ
ε) Ηλικία

- 18 έως 29 ετών Δεκαπέντε (15) μόρια

- 30 έως 44 ετών Είκοσι πέντε (25) μόρια

- 45 έως 54 ετών Τριάντα πέντε (35) μόρια

- 55 ετών και άνω Σαράντα πέντε (45) μόρια

στ) αριθμός ανηλίκων τέκνων: δέκα (10) μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο,

ζ) γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: δέκα (10) μόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού τέκνων,

η) δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης: τριάντα πέντε (35) μόρια και

ι) ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020: είκοσι (20) μόρια.

ια) εντοπιότητα βάσει της έδρας της μόνιμης κατοικίας του ωφελουμένου: είκοσι (20) μόρια.

Κατηγορία Γενικά

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2019 στο TAXISnet στο τελευταίο δεκαήμερο του Μάρτη και το νέο έντυπο Ε1 έχει λίγες διαφορές στους κωδικούς του σε σχέση με το 2018.

Aς δούμε τις 10 σημαντικότερες αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 για τις φορολογικές δηλώσεις 2019

Αναδρομικά: Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδόματα ανεργίας, αμοιβές γιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Ειδική εισφορά: Μετά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος με συντελεστή 20% «και την εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης» όπως ανέφερε ειδική διάταξη νόμου, έξτρα φόρος εισοδήματος για τους περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους δημοσίους λειτουργούς που έλαβαν αναδρομικά στα τέλη του περασμένου έτους δεν θα επιβληθεί. Πλην όμως θα κληθούν να πληρώσουν για τα ποσά αυτά ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 2,2% έως και 10%.

Airbnb και βραχυχρόνιες μισθώσεις: Με τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων να εκτιμώνται σε 1,9 δισ. ευρώ το 2018, η εφορία αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο έντυπο Ε2 όπου θα πρέπει να αποτυπωθούν τα συγκεκριμένα εισοδήματα. Δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Booking κλπ.).

Τέλος επιτηδεύματος: Μετά τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις, διευρύνθηκε ο αριθμός των φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας.

Πλαστικό χρήμα: Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες τα χρηματικά ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πλήρωσαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για την διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ. Το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του ατομικού -δηλωθέντος ή τεκμαρτού - φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής:

- 10%, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ

- 15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ και

- 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν καλύψει το εισόδημά τους με το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% στο ποσό που λείπει.

Μισθοί – συντάξεις: Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, είναι και φέτος προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη και να ζητήσετε να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί θα πρέπει να κάνετε δήλωση με «επιφύλαξη».

Φιλοξενούμενοι: Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018. Έτσι, θα καταστεί δυνατό να γίνει διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του παρέχοντος τη φιλοξενία και του φιλοξενούμενου.

Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2018 θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

Ανείσπρακτες αποδοχές: Στην περίπτωση ανείσπρακτων αποδοχών, ο μισθωτός φορολογούμενος που διαθέτει βεβαίωση αποδοχών του εργοδότη του από την οποία δεν προκύπτει ο διαχωρισμός του εισοδήματος από ανείσπρακτες αποδοχές στα έτη που ανάγονται, δύναται να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των εισοδημάτων κατ’ έτος.

Φοιτητική κατοικία: Όσοι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη, εφόσον το 2018 απέκτησαν οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε ύψους εισόδημα (ακόμη κι από τόκους καταθέσεων ή περιστασιακή απασχόληση) θα φορτωθούν με το τεκμήριο διαβίωσης της ενοικιαζόμενης κατοικίας με κίνδυνο να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.

πηγή: dikaiologitika.gr

Κατηγορία Οικονομία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας