alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019

Αίθριος αναμένεται ο καιρός την Παρασκευή. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Ανεμοι από δυτικές διευθύνσεις, στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ στα ανατολικά νοτιοδυτικοί έως 5 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Κατά τόπους αυξημένες από το απόγευμα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκανησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νοτιά δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Κατηγορία Γενικά

Επιτυχημένος από κάθε άποψη, ο καθιερωμένος Ετήσιος Χορός του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων Αλεξάνδρειας & περιχώρων ¨Το Ρουμλούκι¨

που πραγματοποιήθηκε την Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 με μεγάλη παρουσία και συμμετοχή καθώς και με αστείρευτο κέφι στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον.

Το χορό προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Κορφιώτης ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς τον κόσμο για την προσέλευση

και τιμή προς τον Όμιλο πλαισιωμένος από το Δ.Σ., που του αξίζουν εύσημα για την όλη διοργάνωση και την αποδοχή.

Επίσης αναπόσπαστα κομμάτια του πετυχημένου παζλ της ¨συντροφιάς¨ του ΛΟΝΑΠ αποτελούν οι δύο πολυτάλαντοι δάσκαλοι παραδοσιακών χορών

η κ. Όλγα Καστανά και ο κ. Δημήτρης Σαμαράς.

Ο ¨αρχαιότερος ηλικιακά¨ Όμιλος και με αδιαμφισβήτητη συνδρομή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και συγκεκριμένα οι χορευτές, τα μέλη και οι φίλοι του

διασκέδασαν με την ψυχή τους μέχρι το ξημέρωμα με ένα εξαιρετικό λαϊκό και δημοτικό πρόγραμμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ετήσιος Χορός του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων Αλεξάνδρειας & περιχώρων ¨Το Ρουμλούκι¨ κλέβει την παράσταση,

αποσπά θετικότατα σχόλια από όλους για την άριστη οργάνωση και τη ζωντάνια και αριστοτεχνία των χορευτικών τμημάτων.

Στον Ετήσιο Χορό παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία πολιτικά πρόσωπα καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων.

Την Τσικνοπέμπτη το μεσημέρι ο Ανδρέας Μαυρόπουλος ¨τσίκνισε¨ μαζί με φίλους και συνεργάτες στο Λογιστικό του Γραφείο

στην Αλεξάνδρεια σε μια σύναξη που τα κρεατοσκευάσματα και το κρασί είχαν την τιμητική τους.

Το Λύκειο Μελίκης νίκησε με σκορ 1-0 το 1ο Λύκειο Αλεξάνδρειας στις 28 Φεβρουαρίου στο δημοτικό στάδιο της πόλης για το ποδοσφαιρικό σχολικό πρωτάθλημα.

Το παιχνίδι είχε σκληρά μαρκαρίσματα, αρκετές αξιόλογες φάσεις και στο 55’ κρίθηκε το τελικό σκορ που χάρισε τη νίκη στη Μελίκη κα διαμορφώθηκε το 1-0.

 

 

Κατηγορία Αθλητικά

Με αποκριάτικους ρυθμούς γιόρτασε την Τσικνοπέμπη το 1ο & 5ο Δημοτικά Σχολείά Αλεξάνδρειας το πρωί στις 28 Φεβρουαρίου στον προαύλιο χώρο του σχολείου παρέα με το Ειδικό Σχολείο της πόλης.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές συγκεντρώθηκαν, έφαγαν και διασκέδασαν με τους ρυθμούς των αποκριάτικων τραγουδιών υπό τις οδηγίες της Πάτυς Παράσχου.

 

 

Με κέφι, χορό και ζωντανή μουσική γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τους καθηγητές του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Αλεξάνδρειας.

Αρκετοί μαθητές φόρεσαν αποκριάτικες στολές ενώ κάποιοι άλλοι χρησιμοποίησαν κάποια αξεσουάρ ή βαψίματα και τσίκνισαν με τη ψυχή τους χορεύοντας, τρώγοντας και παίζοντας, αφού μερίδα μαθητών έπαιξαν μπάσκετ και βόλεϊ.

Οι καθηγητές ετοιμοπόλεμοι για το καθιερωμένο ψήσιμο , με κρέατα, σαλάτες και αλοιφές, έσυραν κι οι ίδιοι το χορό μαζί με τους μαθητές τους.

Στον χώρο υπήρχε μπουφές με γλυκά από το «Γλυκοπώλειο» που έστησαν οι πολιτιστικές ομάδες του σχολείου.

Πρώτη συνάντηση υποψηφίων

Την πρώτη συνάντηση υποψηφίων δημοτικών συμβούλων συγκάλεσε το βράδυ της Τετάρτης ο υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ» Κώστας Ναλμπάντης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου ΜΑΝΘΟΣ.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν πλέον των 40 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων τους οποίους ευχαρίστησε θερμά ο κ. Ναλμπάντης διαβεβαιώνοντας ότι τα μηνύματα απ όλες τις περιοχές του Δήμου είναι πολύ θετικά και όλα δείχνουν ότι μετά τις εκλογές ως νέα Δημοτική Αρχή θα έχει συνέχεια η συνεργασία που ξεκινά μαζί τους προεκλογικά.

Με τον μέσο όρο ηλικίας των μελών τη παράταξης να είναι ιδιαίτερα χαμηλός, ο κ. Ναλμπάντης τόνισε:

«Έχουμε ως παράταξη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το πάντρεμα της νιότης με την εμπειρία. Γνωρίζουμε πως πρέπει να διοικηθεί ο Δήμος σωστά, έχουμε την φρεσκάδα και ήδη ο κόσμος με τον οποίο μιλάω αναγνωρίζει στην παράταξη μας την καθαρή βούληση και την ορμή που διαθέτουμε για να επαναφέρουμε τον Δήμο στη σωστή κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της παράταξης δεν παρέλειψε να τονίσει τον ξεκάθαρα αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η κίνηση μας είναι ξεκάθαρα Αυτοδιοικητική. Εδώ συναντηθήκαμε συνδημότες που έχουμε διαφορετικές κομματικές καταβολές και συμφωνήσαμε ότι θα δώσουμε τον αυτοδιοικητικό αυτό αγώνα ενώνοντας τις δυνάμεις και τις ιδέες μας για το καλό του τόπου μας. Συμφωνήσαμε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και για όσο διάστημα θα ασχολούμαστε με τη διοίκηση του Δήμου οι κομματικές μας ταυτότητες θα παραμένουν κλειδωμένες στα σπίτια μας και γι αυτό κάνουμε τη διαφορά ως παράταξη.

Μας στοχεύουν και προσπαθούν είτε με ψιθύρους είτε με δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ να μας χρεώσουν σε κάποιο κόμμα. Δεν μας στοχεύουν τυχαία. Προσπαθούν εμάς να κτυπήσουν γιατί ξέρουν ότι η παράταξη μας είναι από επιλογή ακομμάτιστη κι όχι από ανάγκη όπως οι ίδιοι προσπαθούν να εμφανιστούν στην κοινή γνώμη. Μας κτυπούν γιατί έχουν πάρει τα μηνύματα της κοινωνίας και αισθάνονται τη δυναμική μας. Μας κτυπούν επειδή τους φοβίζει ότι εδώ ενώσαμε τις δυνάμεις μας άνθρωποι διαφορετικών κομματικών προτιμήσεων και είμαστε ενωμένοι και ισχυροί κι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές».

Στην συνέχεια ο κ. Ναλμπάντης αναφέρθηκε σε θέματα στρατηγικής που αφορούν την προεκλογική κίνηση των υποψηφίων και της παράταξης ευρύτερα. Διευκρίνισε ότι κάθε υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τομέα δράσης που επιθυμεί κατά προτεραιότητα να ασχοληθεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ανακεφαλαιώνοντας τόνισε ότι η παράταξη δεν έχει την παραμικρή εξάρτηση από πολιτικά ή επιχειρηματικά πρόσωπα ή κύκλους συμφερόντων αλλότριους προς τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Ως εκ τούτου, κανείς εξωθεσμικός παράγοντας δεν θα έχει λόγο στη νέα διοίκηση του Δήμου με τον ίδιο στο τιμόνι και τα μέλη της παράταξης στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, πέραν των ίδιων των δημοτών με τους οποίους θα συνεχιστεί η αμφίδρομη επικοινωνία στη διάρκεια της 4ετίας.

Σε θέματα προεκλογικής καμπάνιας αλλά και ειδικότερα σε θέματα αναπτυξιακού χαρακτήρα στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση αναφέρθηκαν οι υποψήφιοι που πήραν το λόγο για να ακολουθήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Κατατέθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες νέες ιδέες και προτάσεις, που στο σύνολο τους στοχεύουν σε καινοτόμες δράσεις και έργα τα οποία απαιτούνται για να μπει η περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης και πάλι. Τονίσθηκαν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση αλλά και οι προκλήσεις που δημιουργούνται σε διάφορους τομείς και συμφωνήθηκε ότι η επανεκκίνηση του Δήμου πρέπει να περάσει μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Το ραντεβού για προσεχή συνάντηση ανανεώθηκε για το αμέσως προσεχές διάστημα, λίγες μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του ψηφοδελτίου που προσδιορίστηκε για την Δευτέρα 18 Μαρτίου.

Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή και… γευστική ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

Έθιμα ανά την Ελλάδα

Πέρα από το καθιερωμένο ψήσιμο κρεάτων, κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της ήθη και έθιμα για την Τσικνοπέμπτη.

Στην Κέρκυρα γίνονται τα λεγόμενα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια». Η λέξη Πετεγολέτσια σημαίνει κουτσομπολιό και πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα» τής Κέρκυρας.

Στην Πάτρα, έχουμε το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, πιστεύει πως ο ναύαρχος Ουίλσον έρχεται να την παντρευτεί και τον περιμένει μάταια σαν την τρελή στο λιμάνι. Έτσι, την Τσικνοπέμπτη οι Πατρινοί ντύνουν κάποιον νύφη, ή βάζουν ένα ομοίωμα νύφης στο λιμάνι και διασκεδάζουν γύρω του.

Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.

Στην Κομοτηνή, οι νοικοκυρές σχεδόν καίνε μια κότα, για να τη φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς. Η παράδοση αναφέρει, επίσης, ότι την Τσικνοπέμπτη τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα, και η γυναίκα μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.

Στη Θήβα, αρχίζει ο «βλάχικος γάμος», που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με τον γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Στην Ιο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα.

Στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα… μακαρόνι, το οποίο θα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.

Σε όλη την Πελοπόννησο σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό.

Στη Σκόπελο, οι κάτοικοι δίνουν ραντεβού στο Πεύκο, για να συνεχίσουν το γλέντι και το φαγοπότι όλοι μαζί.

Κατηγορία Γενικά

Νέα δεδομένα για τους υποψηφίους στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δημιουργεί αναφορά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια  συνέντευξής του στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, «μετά από πίεση της ΚΕΔΕ, συμφωνήθηκε θα είναι από +30% (σ.σ. που προβλέπει ο «Κλεισθένης») σε +40%» από τον συνολικό αριθμό των συμβούλων που θα εκλεγούν. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών που μίλησαν στην aftodioikisi.gr άφηναν ανοιχτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «όλα βρίσκονται σε διαβούλευση».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Α.Χαρίτσης είχε προαναγγείλει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον περασμένο Δεκέμβριο και επανέλαβε πριν από τρεις εβδομάδες σε συνάντησή του με δημοσιογράφους ότι ένας συνδυασμός θα μπορεί να έχει αριθμό υποψηφίων δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων αυξημένο κατά 50% του συνόλου των συμβούλων.

Χθες, Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξάνδρειας», συνδυασμού που στηρίζει το ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον επικεφαλή υποψήφιο δήμαρχο Ηλία Ιακωβίδη, τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Ευάγγελο Δόμανο, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Χρήστο Γαλατσίδα, Σωτήρη Κοτζαμπασόπουλο και Αθανάσιο Καλογριά, πραγματοποίησαν συναντήσεις με φορείς και υπηρεσίες. Επισκέφθηκαν το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) όπου έχουν παραμείνει μόνο οι διοικητικές υπηρεσίες (Τμήμα παροχών, Τμήμα συντάξεων, Μητρώο), συζήτησαν με τους υπαλλήλους και την διευθύντρια του υποκαταστήματος για τα ζητήματα που απασχολούν την υπηρεσία και την λειτουργία αυτής, ενώ σχολιάστηκε το γεγονός του κλεισίματος των πολυϊατρείων που εξυπηρετούσαν ένα μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων της περιοχής. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε ξεκάθαρη την πάγια θέση της για δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, την αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους και λέει όχι στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο υπηρεσιών που εξυπηρετούν ένα μεγάλο μέρος των δημοτών, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας των πολυϊατρείων ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας.

Στην συνέχεια υπήρξε συνάντηση με την διευθύντρια και τους υπαλλήλους του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ της Αλεξάνδρειας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα της υπηρεσίας καιτο σοβαρό ζήτημα του δήμου με τους 5000 εγγεγραμμένους ανέργους. Επίσης μας έκανε γνωστό πως υπηρεσιακά, ως διευθύντρια, ζήτησε την μετακίνηση της υπηρεσίας, μέσα στα πλαίσια εξοικονόμησης, από τον ενοικιαζόμενο χώρο, που στεγάζεται αυτή τη στιγμή,προς στο κτίριο όπου στεγάζονταν η ΔΟΥ Αλεξάνδρειας, το οποίο είναι δημοτικό.Ένα αίτημα που ποτέ δεν έλαβε απάντηση. Εδώ η ΛΑ.Σ έκανε ξεκάθαρο πως πρέπει να αξιοποιηθούν τα δημόσια/δημοτικά κτίρια στις υπηρεσίες των δημοτών και να ενισχυθούν.

Αργότερα το κλιμάκιο της ΛΑΣ επισκέφτηκε τα γραφεία της ΔΕΥΑΑΛ, του ΚΑΠΗ και τις κοινωνικές δομές που υπάγονται στον Δήμο. Ανοίχτηκε διάλογος με τους εργαζόμενους και τους προϊσταμένους των τμημάτων για τις ελλείψεις σε προσωπικό καθώς και τις δυσκολίες που συναντιούνται στην υλοποίηση του έργου τους. Η ΛΑΣ που επικεντρώνει στις βασικές ανάγκες των δημοτών έκανε σαφές πως στο πλαίσιο των διεκδικήσεων της θα είναι η ενίσχυση όλων των δομών που έχουν να κάνουν με την βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των Δημοτών.

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας