alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019

Τον Αύγουστο του 18 η χώρα βγήκε τυπικά από τα μνημόνια, χωρίς αυτό φυσικά να αναστέλλει τους τακτικούς ελέγχους από τους μηχανισμούς των "ισχυρών", των γνωστών με την σημερινή ονομασία "θεσμών".

  

  Στις μέρες που ακολουθούν, η  οικονομία παραπαίει επικίνδυνα, οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος ανεβάζοντας το ύψος των οφειλομένων στη γειτονιά των εκατό δις ευρώ, οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες μεταναστεύουν σε άλλες χώρες, οι νέοι ακολουθούν από κοντά, οι αγορές ερμητικά κλειστές, καθότι πάντα λειτουργούσαν λαμβάνοντας υπόψιν δύο παραμέτρους. Σταθερότητα κυβερνητική και πραγματική ανοδική πορεία της οικονομίας.


Με δύο λόγια, όλα σκοτεινά...


  Στις 25 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση, παρά τη γενική κατακραυγή και ακολουθώντας τις οδηγίες των πάλαι ποτέ "δυναστών του Ελληνικού λαού", θυμάστε, υπογράφει με δανεικό στυλό τη "Συμφωνία των Πρεσπών", παραδίδοντας στους γείτονες όνομα, ιθαγένεια, γλώσσα. Στοιχεία που χρόνια τώρα διεκδικούσαν με μανία να πάρουν χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αυτό έγινε σε λίγα λεπτά, με την συνδρομή κάποιων "πρόθυμων"του συνεργάτη Καμμένου και κάποιων ακόμη "γυρολόγων μια χρήσης", με ανταλλάγματα που όλοι μας φανταζόμαστε...Η κυβέρνηση παραπαίει επικίνδυνα, η χώρα είναι μια Βενεζουέλα σε Ευρωπαϊκό έδαφος...


Και όμως, ιδού το θαύμα! 


Οι αγορές ξαφνικά είδαν σταθερότητα, διέγνωσαν πρωτόγνωρη ανάπτυξη, οι ουρανοί άνοιξαν, οι κρουνοί χρήματος ομοίως και μετά τρεις μόλις μέρες, επιτεύχθηκε η πρώτη μεταμνημονιακή "έξοδος" στις αγορές, η πρώτη δανειοδότηση για την εξυπηρέτηση του χρέους, με επιτόκια φυσικά στα ύψη... Οι απαιτητικές αγορές ανοιχτές...


Να είναι σύμπτωση;


Θα είμαι πολύ μακριά από τη λογική, αν συνδέσω τα δύο γεγονότα και θεωρήσω ότι υπήρξε συμφωνία τύπου "πετρελαίου αντί τροφίμων", όπως συνηθίζεται να γίνεται σε όλες τις μπανανίες;


Θα είμαι μακριά από τη λογική αν θεωρήσω ότι υπήρξε προσυμφωνία  της κυβέρνησης με οικονομικούς παράγοντες του τύπου "Συμφωνία Πρεσπών- Άνοιγμα αγορών";


Μας θεωρούν τόσο αφελείς;


Θα τους θυμίσω μόνο τους στίχους του Καβάφη...


"Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς, μην την εξευτελίζεις..."


*Νίκη Καρατζιούλα 

Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.


Πότε θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης - Πότε «κλείνουν» οι αιτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», το επίδομα θέρμανσης θα πληρωθεί την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται πως η πρώτη φάση θα αφορά όσους έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Επίδομα θέρμανσης χορηγείται για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης σε άγαμους (για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα) και σε έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες (για τα πρώτα 100 τετραγωνικά μέτρα).

Πότε κλείνουν οι αιτήσεις

Η πλατφόρμα παραμένει ανοικτή και θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και την 31η Μαΐου 2019, ωστόσο οι αιτήσεις που έχουν γίνει από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, θα πληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης «κλείνει» στις 30 Απριλίου 2019.

Τι θα γίνει αν απορριφθεί η αίτησή σας

Σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτησή σας, έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση επανεξέτασης μέχρι τις 15 Ιουλίου 2019. Εάν διαπιστωθεί ότι έγινε λάθος και είστε δικαιούχος του επιδόματος, τότε θα καταβληθεί έως τις 11 Οκτωβρίου 2019.

Κατηγορία Οικονομία

Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποίησε σήμερα Κυριακή η Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας παρουσία πολλών μελών και φίλων του κόμματος.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Γραμματέας της Ν.Ε Ημαθίας κ. Κωστόπουλος Αν. , οι Βουλευτές Ημαθίας κ. Αντωνίου Χρ. και Καρασαρλίδου Φρ. και ο Περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας κ. Χειμώνας Σ.


Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Α.Σ. «Βέλος» την Κυριακή 3 Φεβρουάριου.

Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιαστήκαν οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα το 2018 του συλλόγου μαζί με τους στόχους για το 2019, έπειτα ο πάτερ-Θώμας ευλόγησε την πίτα όπου και μοιράστηκε στα μέλη του Δ.Σ. καθώς σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε κι ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ Στέφανος Δελιόπουλος.

Στα μικρά παιδιά μοιράστηκαν ατομικά βασιλοπιτάκια και οι τυχεροί που βρήκαν το φλουρί έλαβαν αναμνηστικά δώρα.

 

 

Κατηγορία Αθλητικά

Από τις 4 Ιανουαρίου 2016 η ανανέωση του δελτίου ανεργίας του ΟΑΕΔ μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ :

1. ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας μέσω διαδικτύου θα πρέπει να πιστοποιηθείτε ως χρήστης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ είτε:

παραλαμβάνοντας Κλειδάριθμο από ένα Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης - ΚΠΑ ΟΑΕΔ, είτε

χρησιμοποιώντας τους κωδικούς σας από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ)

Για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ πατήστε εδώ.

2. ΜΕΣΩ ΚΕΠ

Για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών ΚΕΠ, έχοντας μαζί σας ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο).

Οι υποχρεώσεις του κατόχου της κάρτας ανεργίας είναι οι εξής:

- Το δελτίο ανεργίας των εγγεγραμμένων ανέργων ισχύει επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή ή την τελευταία ανανέωση αυτού, οπότε και πρέπει να ανανεωθεί.

- Όσον αφορά στους δικαιούχους τακτικής επιδότησης ανεργίας, επισημαίνεται ότι μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας το δελτίο ανεργίας παραμένει σε ισχύ για τρεις μήνες επιπλέον, οπότε και πρέπει να ανανεωθεί.

- Η δυνατότητα ανανέωσης ισχύει για χρονικό διάστημα πέντε (5) εργάσιμων ημερών πριν και πέντε (5) εργάσιμων ημερών μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου ανεργίας. Μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος των 5 ημερών το δελτίο ανεργίας διαγράφεται αυτόματα από το μηχανογραφικό σύστημα του Οργανισμού. Σε αυτήν την περίπτωση ο πολίτης μπορεί να προβεί σε έκδοση νέου δελτίου ανεργίας.

Κατηγορία Γενικά

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του συλλόγου Κοπανού «Η Μίεζα» στη φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου στις 3 Φεβρουαρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Στάρχου Παναγιώτα ενώ βραβεύτηκαν οι νέοι του συλλόγου επιτυχόντες και αριστεύσαντες στον Εκπαιδευτικό & Αθλητικό τομέα καθώς επίσης υπήρξε τιμητική διάκριση σε πρόσωπο για την προσφορά του στο Σύλλογο. Την εκδήλωση πλαισίωσαν τα τμήματα λύρας, νταουλιού και χορευτικού με τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του Πόντου.

Το παρόν έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης ο οποίος απεύθυνε και σύντομο χαιρετισμό, ο βουλευτής Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλος, τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου.

πηγή φωτογραφίων: Μ.Σ. Κοπανού 'Η Μίεζα' (facebook)

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Δευτέρα (4/2), η νέα σελίδα του Κτηματολογίου, με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση κτηματογράφησης.

Σύμφωνα με το φορέα, υπάρχει και η επιλογή στην εφαρογή του Κτηματολογίου, η απεικόνιση να είναι τρισδιάστατη, βασισμένη σε αεροφωτογραφίες του 2016 με ευκρίνεια 25 εκατοστών, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να εντοπίσουν την περιουσία τους, ακόμα και αν αυτή βρίσκεται σε μη προσβάσιμα σημεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», υπάρχει η δυνατότητα η διαδικασία να γίνεται και από κινητά τηλέφωνα.

Πιο συγκεκριμένα, έχει προβλεφθεί σχετική εφαρμογή με την οποία ακολουθείται ο κάτοχος του τηλεφώνου και την ώρα που περπατάει πάνω στην ιδιοκτησία του μπορεί να επιλέξει την κορυφή και έπειτα το τέρμα της, στη συνέχεια να πατήσει «ολοκλήρωση και αποθήκευση» και σε e-mail να του έρθει όλη η ψηφιοποίηση που έκανε στο κτηματολόγιο μέσω της ηλελτρονικής εφαρμογής.

Τα δύο γραφεία εξυπηρέτησης

Μέσα στο επόμενο μήνα αναμένεται να ανοίξουν τα δύο μεγάλα γραφεία Κτηματογράφσης. Πρώτα πρόκειται να ανοίξει το γραφείο στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης, επί της οδού 26η Οκτωβρίου 90, στο Εμπορικό Κέντρο Porto Center. Στο γραφείο που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα θα εξυπηρετούνται οι περιοχές Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Καστοριά και Φλώρινα.

Αμέσως μετά θα ανοίξει το γραφείο της Αθήνας, που θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επί της Λ. Βεΐκου 137) και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και Κρήτης. Εκτιμάται πως και τα δύο γραφεία θα λειτουργήσουν τουλάχιστον 6 μήνες.

Η διαδικασία

Η καταχώρηση της δήλωσης γίνεται μέσω των κωδικών του TAXISnet, με τον εντοπισμό του ακινήτου να είναι υποχρεωτικός γατί σε διαφορετική περίπτωση επέρχονται οι κατά νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο πολίτης μπαίνει στη σελίδα www.ktimatologio.gr και επιλέγει το εικονίδιο e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ κάνοντας είσοδο στο σύστημα.

Αφού έχει βάλει τους κωδικούς του TAXISnet, του εμφανίζεται η αρχική σελίδα που έχει τις εξής επιλογές: για την υποβολή της νέας δήλωσης να πατήσει εδώ για τις εκκρεμείς δηλώσεις να πατήσει εδώ για τις υποβληθείσες δηλώσεις να πατήσει εδώ για να τροποποιήσετε τα στοιχεία του δικαιούχου να πατήσετε εδώ Στην πρώτη φάση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει νομό και ΟΤΑ, στη συνέχεια να ελέγξει τα στοιχεία του και να επιλέξει τον τύπο ακινήτου. Στη συνέχεια γίνεται ο εντοπισμός ακινήτου ενώ δίνονται παράλληλα δυνατότητες στον πολίτη για να εντοπίσει επιτυχώς το ακίνητό του:

Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης, εφόσον υπάρχει Μέσω του αριθμού του αγροτεμαχίου διανομής/αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF) Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου .

Υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού πολυγώνου από τον χρήστη ή επιλογή πολυγώνου από το υπάρχον προκαταρκτικό διάγραμμα Υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντος του πολίτη.

Αφού ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω, πρέπει να επισυνάψει τα σχετικά έγγραφα: Έντυπο δήλωσης (Δήλωση του ν. 2308/95) από τα γραφεία κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr

Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας και του πιστοποιητικού μετεγγραφής Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ) Για την περίπτωση χρησικτησίας χρειάζονται Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήρια, αποδεικτικά ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κ.λπ, ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή ακινήτου.

Εναλλακτικά, για την περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς:

Τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει) Ληξιαρχική πράξη θανάτου Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (εάν υπάρχει)

Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη) Εmail, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας).

Με την οριστική υποβολή της δήλωσης γίνεται και η πληρωμή, στην οποία οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώσει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο».

Κατηγορία Γενικά

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε ο Σύλλογος Ποντίων «Οι Κομνηνοί» την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του συλλόγου.

Την πίτα έκοψε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης ευχόμενος καλή χρονιά στους παραβρισκόμενους ενώ το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν κι ο βουλευτής Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Στέφανος Δριστάς, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΟΜ Σάκης Παντόπουλος και πλήθος κόσμου.

Τον μπουφέ επιμελήθηκαν με αγάπη οι γυναίκες του συλλόγου και ακολούθησε ποντιακό γλέντι.

πηγή φωτογραφιών: Αντώνης Μαβίδης

 

 

Με κέφι και πολύ χορό πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Καππαδοκών Πλατέος ” Ο Βαρασός” στην αίθουσα εκδηλώσεων «Το Κάστρο» στην Αλεξάνδρεια το μεσημέρι της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου.

Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Ζουρνατζή καλωσορίζοντας τους παραβρισκόμενους με θερμές ευχαριστίες για την στήριξη τους ενώ ευχές απεύθυνε και ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γεωργιάδης.

Σύντομο χαιρετισμό έστειλαν και ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης και ο βουλευτής Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλος ενώ το παρόν έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας Στέφανος Δριστάς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ Στέφανος Δελιόπουλος, ο πρόεδρος ΟΠΑΚΟΜ Αθανάσιος Παντόπουλος, η Πρόεδρος του Πλατέος Μάρθα Παντοπούλου και πλήθος κόσμου.

πηγή φωτογραφίων: Βαρασός Πλατέος(facebook)

Βαρασός Πλατέος

 

Το Alexandriamou.gr έψαξε και βρήκε ένα νοστιμότατο μενού για την εβδομάδα που διανύουμε για όλες τις γυναίκες και κυρίως τις μαμάδες που δεν ξέρουν τι να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους, εύκολες καθημερινές συνταγές για όλα τα γούστα για έναν δυνατό μεταβολισμό(απαραίτητες θρεπτικές ουσίες) δίνοντας μια νόστιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα;".

Δευτέρα Ρολό κιμά σε σφολιάτα 

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 04/02/2019 – 10/02/2019

Υλικά Συνταγής
1½ κιλό ανάμεικτο κιμάς μοσχάρι και χοιρινο (ή μόνο μοσχάρι)
2-3 κ.σ ξύδι από κρασί
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
1 τριμμένο καρότο
2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
200 γραμ. ασπρομανίταρα πολύ ψιλοκομμένα (στο χέρι ή στο μπλέντερ)
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μέτριες ντομάτες τριμμένες (ώριμες και σφιχτές)
1½ φλ. νιφάδες βρώμης (ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά)
1/2 κ.γλ. μπαχάρι σκόνη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 βρασμένα αβγά
1 φλ. τριμμένη γραβιέρα
2 φύλλα σφολιάτας
Για το άλειμμα
διάλυμα αυγού (κρόκος με λίγο γάλα ή νερό)

Εκτέλεση
Για το ρολό κιμά σε σφολιάτα (wellington), βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το ξύδι, τα βότανα, τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να μην ξεχωρίζουν τα λαχανικά.

Προσθέτουμε στο τέλος τα ψίχουλα, τη βρώμη ή τη φρυγανιά. Ζυμώνουμε να αφρατέψει ο κιμάς και ενωθούν τα υλικά.

Ο κιμάς για το ρόλο πρέπει να είναι αφράτος και όχι σφιχτός. Αν όμως τα λαχανικά κατεβάσουν υγρασία, τότε προσθέστε λίγα ψίχουλα ψωμιού παραπάνω ώστε να ρουφήξουν τα περιττά υγρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα.

Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο. Βάζουμε επάνω τον κιμά. Με τα χέρια ανοίγουμε σε χοντρό μακρόστενο φύλλο με μέγεθος 40×15 εκ. Πρέπει να είναι αρκετά χοντρό σε πάχος ώστε να καλυφθούν τα αυγά μέσα του. Ακουμπάμε στη μέση του απλωμένου κιμά τα αυγά κατά μήκος. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα όλη την επιφάνεια του κιμά.

Με την βοήθεια της λαδόκολλας, τυλίγουμε σε σχήμα φρατζόλας και σφραγίζουμε τις ενώσεις της λαδόκολλας ερμητικά. Ακουμπάμε σε σχάρα ή ταψί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45΄.

Ανοίγουμε το ρολό κιμά και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει το ρολό, προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 220 βαθμούς C στον αέρα.

Βάζουμε τα δυο φύλλα σφολιάτας στον πάγκο, το ένα δίπλα στο άλλο. Τσιμπάμε με πιρούνι τις ενώσεις, ώστε να γίνει ένα μεγάλο φύλλο σφολιάτας. Ακουμπάμε το μισοψημένο ρολό και τυλίγουμε τη σφολιάτα ολόγυρά του. Σφραγίζουμε τις ενώσεις στα πλαϊνά. Τοποθετούμε το τυλιγμένο με σφολιάτα ρολό, με την ένωση της σφολιάτας από κάτω να ακουμπάει στο ταψί.

Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της σφολιάτας σε κομμάτια (όπως δηλ θα κόψουμε για να σερβίρουμε τις φέτες. Αλείφουμε ολόγυρα με το χτυπημένο αυγό.

Βάζουμε αμέσως στον καυτό φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15′ στους 220 βαθμούς C, στον αέρα, μέχρι να κάνει παφ η σφολιάτα και να πάρει γρήγορα όγκο.

Χαμηλώνουμε τότε το φούρνο στους 190 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30΄μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά η σφολιάτα.

Αφού ψηθεί το ρόλο κιμά στην τραγανή σφολιάτα, αφήνουμε να σταθεί για 10′. Έπειτα, κόβουμε σε εντυπωσιακές φέτες και σερβίρουμε με μια σαλάτα εποχής και πουρέ πατάτας.

Τρίτη- Κοτοπουλο λεμονατο με ρυζι και πορτοκάλι στη γαστρα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 30/7/18-5/8/18

Υλικά

1 κοτοπουλο
1 ποτηρι λαδι
1 πορτοκαλι (χυμο)
2 λεμονια (χυμο)
Ενα μειγμα μπαχαρικων που φτιαχνουμε σε μπωλ με:ριγανη,πιπερι,παπρικα γλυκια κ καπνιστη
Αλατι
2-3 κ.σ μουσταρδα
2 κουπες ρυζι για πιλαφι

Εκτέλεση

Στη γαστρα μας βαζουμε ριχνουμε λαδι πορτοκαλι λεμονι μουσταρδα,το μειγμα με τα μπαχαρικα ανακατευουμε με ενα πηρουνι καλα να γινει μια κρεμα,βαζουμε το κοτοπουλο μεσα και αλειφουμε σε αυτο ολο το μειγμα.Αλατιζουμε και κλεινουμε το καπακι.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στη μεσαια σχαρα στους 200 βαθμους για 1 ωρα τουλαχιστον.
Μετα απο μια ωρα ανοιγουμε το καπακι γυριζουμε προσεκτικα το κοτοπουλο απο την αλλη πλευρα,προσθετουμε 2 κουπες ρυζι και 2-3 κουπες νερο,οσο να το σκεπαζει,λιγο αλατι και συνεχιζουμε το ψησιμο χωρις το καπακι μεχρι να βρασει το ρυζι για περιπου 20-30′ ακομα.
Αν χρειαστει κ εχει τελειωσει το νερο κ δεν ειναι ετοιμο το ρυζι, προσθετουμε λιγο ακομα νερο.
Αφου ετοιμαστει το φαγητο,κλεινουμε το καπακι και το αφηνουμε μεσα στο σβηστο φουρνο για 15′-30′ ωρα τραβηξει καλα.

Τετάρτη- Φρέσκα Φασολάκια Λαδερά

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 30/7/18-5/8/18

Υλικά ( για 4 άτομα)

1 κιλό ακαθάριστα φασολάκια πλατιά = 850γρ. καθαρισμένα
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε καρέ
1 καρότο σε μισές ροδέλες
1 ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. τριμμένη ντομάτα
½ φλιτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό
400 μλ ζεστό νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
70 μλ. Ελαιόλαδο παρθένο για το μαγείρεμα και 50μλ. έξτρα παρθένο για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

1. Πλένετε τα φασολάκια και στη συνέχεια τα καθαρίζετε κόβοντας τις δυο άκρες. Εφόσον έχουν νεύρα (τριχοειδείς ίνες στη πλάγια πλευρά) που τις αισθάνεστε να αντιστέκονται στο κόψιμο, τις αφαιρείτε κι’ αυτές. Αν τα φασολάκια σας είναι πολύ μακρυά, κόψτε τα στη μέση. Από το 1 κιλό ακαθάριστα φασολάκια υπολογίστε 15% φύρα, ήτοι καθαρό 850 γρ.

2. Σε πλατιά κατσαρόλα και στο ½ της έντασης του ματιού, βάλτε το λάδι για το σοτάρισμα να ζεσταθεί. Μόλις κάψει ρίξτε κρεμμύδι, πατάτες και καρότο να σοταριστούν για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέστε και την κουταλιά της ζάχαρης στη διαδικασία.

3. Ανεβάστε την ένταση του ματιού στα ¾ και προσθέστε τα φασολάκια και ανακατέψτε ωστε να πάνε κάποια κάτω στο λάδι και ν’ αρχίσουν να σοτάρονται. Ανά λεπτό ανακατεύετε ώστε σταδιακά όλα τα φασολάκια να έχουν πάρει μια καλή δόση σοταρίσματος στο λάδι για περίπου 8 λεπτά.

4. Προσθέστε τη σάλτσα από τριμμένες ντομάτες και τα 400 μλ. ζεστό νερό και ανακατέψτε. Αφού πάρουν βράση χαμηλώστε την ένταση στη μέση να σιγομαγειρευτούν με ανοιχτό καπάκι.

5. Σε 20’ προσθέστε αλατοπίπερο και τον μαϊντανό και ανακατέψτε καλά. Ανάλογα με τη φωτιά και το σκεύος σας σιγά-σιγά η ποσότητα του νερού θα ελαττούται και θεωρητικά σε 15’ ακόμη λεπτά, θα έχει μείνει ελάχιστο ενώ τα φασολάκια θα είναι έτοιμα και τραγανά. Επειδή κάθε σκεύος, κουζίνα, φασολάκια και γούστο είναι ελαφρά διαφορετικά, στο τελευταίο δεκάλεπτο ελέγχετε τη ποσότητα των υγρών και δοκιμάστε κάθε τόσο τα φασολάκια. Αν θέλετε τα φασολάκια σας λιγότερο αλντέντε, προσθέστε λίγο ακόμη νερό αλλά με προσοχή και ανά 100 μλ., ώστε να μην περισέψει στο τέλος και βγει το φαγητό σαν αντιαισθητικό νερομπούλι.

Σερβίρισμα:

Αφήστε το φαγητό για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρετε, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να δέσουν οι γεύσεις. Προσθέστε κατά βούληση φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε με καλό ψωμί και φέτα. Ιδανικά συνοδεύεται από μια Grimbergen Blonde που με το φρουτώδη χαρακτήρα της, ταιριάζει τέλεια με τα τραγανά και αρωματικά φασολάκια σας.

Πεμπτη Ψάρι στο φούρνο με πατάτες, ντομάτα και μυρωδικά

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 04/02/2019 – 10/02/2019

Υλικά
1.200 γρ. λευκό ψάρι σε φέτες, της αρεσκείας μας, φρέσκο ή κατεψυγμένο (πέρκα, μπακαλιάρος, γλαυκός κ.λπ.)
10 – 15 μαύρες ελιές της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
2 μέτριες ντομάτες, σε φέτες + 1 επιπλέον, τριμμένη
1.500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
1/2 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού, χοντροκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, κοπανισμένος)
2 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
70 ml ούζο ή τσίπουρο ή λευκό ξηρό κρασί (με διαφορετικό γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα)
100 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον για το σοτάρισμα του ψαριού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ψάρι (σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλες οι φέτες στο τηγάνι) για περίπου 1 – 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να σφίξει. Το κρατάμε στην άκρη.

Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.

Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες, την ντομάτα (τριμμένη και φέτες), το μαϊντανό, τη μισή ποσότητα βασιλικού, το δεντρολίβανο, το ούζο (ή το τσίπουρο ή το κρασί), το ελαιόλαδο, 100 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν σχεδόν οι πατάτες. Ξεφουρνίζουμε το ταψί, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τις ελιές (αν τις βάλουμε), τον υπόλοιπο βασιλικό, ανακατεύουμε απαλά, για να μη λιώσουμε τις πατάτες, απλώνουμε το ψάρι, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και το ψάρι και να αναμειχθούν τα αρώματα.

Σερβίρουμε το φαγητό και συνοδεύουμε με φρέσκια πράσινη σαλάτα.

Παρασκευή-Γίγαντες με λάχανα από τα Γιάννενα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 23/7/18-29/7/18

 

Υλικά 4 άτομα

300 γρ. γίγαντες
1000 γρ. χόρτα διάφορα (σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
5 κρεμμυδάκια φρέσκα (και το πράσινο μέρος)
1 πράσο
1/2 ματσάκι άνιθο
αλάτι – πιπέρι
μπόλικο ελαιόλαδο
χυμό λεμόνι

Οδηγίες
68 Minutes

Βάζουμε τους γίγαντες από βραδύς να μουλιάσουν.

Την άλλη μέρα τους βάζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό να βράσουν ως να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμοι στραγγίζουμε και φυλάμε στην άκρη.

Πλένουμε καλά τα χόρτα μας και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια (όπως για την πίτα), τα κρατάμε στην άκρη. Ψιλικόβουμε και τον άνιθο και ανακατεύουμε με τα χόρτα.

Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (και το πράσινο μέρος τους) και το πράσο.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο.

Προσθέτουμε και τα χόρτα και τα περνάμε ίσα να γυαλίσουν.

Σε ένα ταψί στρώνουμε τα χόρτα.

Και απο πάνω ρίχνουμε τους γίγαντες.

Αλατοπιπερώνουμε κατά το δοκούν

Και προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλλά αρκετό ελαιόλαδο, ας πούμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού περίπου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο καμιά ωρίτσα.

Κατά διαστήματα με τρυπητή κουτάλα πατάμε το φαγάκι μας.

Όταν ψηθεί προσθέτουμε χυμό λεμόνι

Και σερβίρουμε.

Σάββατο Ομελέτα φουρνου με τυρια και αλλάντικα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές: 04/02/2019 – 10/02/2019

Υλικά
•400 γρ. αλλαντικα χοντροκομένα
•1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
•1 πιπεριά κόκκινη σε σε κομματάτια
•200 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες
•2 κ.σ. μουστάρδα dijon
•αλάτι πιπέρι
•3/4 φλ. τσαγιού γάλα
•12 αυγά
•1 κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια
•250 γρ.  διαφορα κίτρινα τυρια

Εκτέλεση
1.Καθαρίζετε, κόβετε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια [σαν ζάρι] και τις τηγανίζετε στη φρυτέζα μέχρι να μαλακώσουν και ροδοκοκινίσουν. Τις βγάζετε και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξουν το λάδι.
2.Σε ένα μικρό τηγάνι βάζετε τα αλλαντίκα κομμένασε φέτες και το σοτάρετε μέχρι να γίνουν τραγανα. Αφαιρέστατο από το τηγάνι και αφήστε τα και αυτασε απορροφητικό χαρτί. Στο ίδιο τηγάνι αφήστε τους ζωμούς απο τα αλαντικά ή προσθέστε 1 κ.γ. λάδι και σοτάρετε τα ψιλοκκομένα [σαν ζάρι] κρεμμύδια και πιπεριές και μανιτάρια 5′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
3.Λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος ή πυρέξ 22 Χ 32 εκ. περίπου και βάζετε τις μισές τηγανισμένες πατάτες. Συνεχίζετε πασπαλίζοντας πάνω από τις πατάτες το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και από πάνω το 1 φλ. τυρια. Τέλος προσθέτετε τις υπόλοιπες πατάτες.
4.Χτυπάτε καλά τα αυγά με το γάλα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και περιχύνετε το μείγμα στο πυρέξ. Το σκεπάζετε και το αφήνετε για 20′ τουλάχιστον στο ψυγείο [μπορείτε να τα φτιάξετε από το προηγούμενο βράδυ και να το αφήσετε σκεπασμένο στο ψυγείο όλο το βράδυ και να το ψήσετε το πρωί].
5.Προθερμαίνετε το φούρνο στους  180 βαθμούς, ξεσκεπάζετε το φούρνο και ψήνετε την ομελέτα για 40′. Ανοίγετε το φούρνο προσθέτετε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρίκαι τέλος πασπαλίζετε με τα αλλαντικα. Το αφήνετε άλλα 5′ περίπου μέχρι να λιώσει το τυρί, βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε 5′ να “σταθεί”  και σερβίρετε.

Κυριακή- Παστίτσιο με κοτόπουλο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές 23/7/18-29/7/18

Υλικά

300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
750 γρ. κιμάς από κοτόπουλο
3 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
200 γρ. φέτα
250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 λίτρο γάλα χλιαρό
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ζωμό κότας
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κ. σούπας ζάχαρη
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
πιπέρι,μοσχοκάρυδο,μαϊντανός, φρέσκα μυρωδικά

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνετε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύετε με σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Αφαιρείτε από τη φωτιά το σκεύος και προσθέτετε τους 3 κρόκους. Ρίχνετε στο τέλος, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα εκτός από 1 κ.σούπας που θα το χρησιμοποιήσετε στο τέλος της συνταγής.Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια. Στραγγίζετε και προσθέτετε τα ασπράδια και τη φέτα σε τρίμματα. Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο. Μετά από 3 – 4 λεπτά προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε να σοτάρετε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τον πελτέ και τον κύβο και τον κιμά και τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε τα κομματάκια ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, τα μυρωδικά που εσείς θέλετε. Μαγειρεύετε 40 λεπτά σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του το φαγητό.
Στον κιμά ρίχνετε το 1/4 από την μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά. Στον πάτο του ταψιού βάζετε τα μακαρόνια και τα στρώνετε λίγο με μια σπάτουλα. Από πάνω τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.Τέλος ρίχνετε το τυρί που κρατήσατε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλετε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρου. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

dadd-cool.gr

Κατηγορία Γενικά

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας