alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019

Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε πριν από λίγο η ΕΜΥ, ενόψει της επιδείνωσης του καιρού.

Μάλιστα, τροποποίησε το χθεσινό έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, με βάση τα νέα προγνωστικά στοιχεία που υπάρχουν.

Αναφέρει συγκεκριμένα η ΕΜΥ:

Με βάση τα νέα προγνωστικά στοιχεία το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 12/07/2019 τροποποιείται σε Δελτίο
Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου
13/07/2019 έως και το απόγευμα της Κυριακής 14/07/2019.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από
πρόσκαιρα ενισχυμένους ανέμους και πιθανόν χαλαζοπτώσεις θα
εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη
Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και πιθανόν τη
δυτική Στερεά.

Επισημαίνεται ότι πολύ μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται από σήμερα τη
νύχτα στο νομό Θεσσαλονίκης, τον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική και από
τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στις Σποράδες, τα νότια τμήματα
της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και τα νησιά του
βορείου Αιγαίου.

Τα φαινόμενα από το μεσημέρι της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά,
βαθμιαία θα εξασθενήσουν.


Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα. Όπως ανακοινώθηκε τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Αποφασίστηκε, με εντολή του αρχηγού της, η διασπορά οχημάτων και η δημιουργία σταθμών βάσης ταχύτατης επέμβασης στις περιοχές όπου αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Οδηγίες προφύλαξης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ενόψει του κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα, ερχόμενο από τις βαλκανικές χώρες, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δίνει οδηγίες προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο καιρός την Κυριακή σε όλη τη χώρα

Στα κεντρικά και βόρεια νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως μέχρι το μεσημέρι. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Μακεδονία, η Θράκη, το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και πιθανώς η δυτική Στερεά. Τα φαινομένα μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 4 ή ανατολικοί 5 μποφόρ που θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν αρχικά στα δυτικά και μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές.

Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις τοπικά 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και πιθανώς τη δυτική Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 που θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα βορειότερα τμήματα. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ που στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Στα νότια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Βελτίωση το βράδυ.

Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ που θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 4 και στα νότια ανατολικοί έως 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και βουλευτή Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες μίλησε στο iefimerida και εξήγησε τι προκάλεσε την κακοκαιρία στη Χαλκιδική, έξι περιοχές θα επηρεαστούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. «Από το βράδυ εκπέμπω SOS για περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Εύβοιας, των Σποράδων και του βορείου Αιγαίου με αρκετό νερό συνοδεία ενδεχομένως ισχυρών ανέμων», ανέφερε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Καλλιάνος.

Προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και βουλευτή Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες μίλησε στο iefimerida και εξήγησε τι προκάλεσε την κακοκαιρία στη Χαλκιδική, έξι περιοχές θα επηρεαστούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. «Από το βράδυ εκπέμπω SOS για περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Εύβοιας, των Σποράδων και του βορείου Αιγαίου με αρκετό νερό συνοδεία ενδεχομένως ισχυρών ανέμων», ανέφερε μιλώντας στον

«Από το βράδυ θα μπει ένα σύστημα με ισχυρές καταιγίδες και αρχικά θα επηρεαστεί το βόρειο Ιόνιο» εξήγησε ο μετεωρολόγος προσθέτοντας ότι αύριο από την κακοκαιρία θα επηρεαστούν κυρίως περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της βόρειας Αττικής».

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, ο καιρός θα κάνει ένα μικρό «διάλειμμα» τη Δευτέρα με «άνευ σημασίας βροχές» αλλά από την Τρίτη «έρχεται άλλο με βροχές και καταιγίδες σε όλη την ηπειρωτική χώρα».

Meteo: Ερχονται καταιγίδες και χαλαζόπτωση

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά περιμένουμε το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, ενώ από το απόγευμα λίγες βροχές θα εκδηλωθούν στα δυτικά και νότια, αναφέρει το meteo, μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη βορειοδυτική και βόρεια χώρα, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Θεσσαλία και στις Σποράδες. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από ενισχυμένους ανέμους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί πρόσκαιρη χαλαζόπτωση.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως το βράδυ της Κυριακής, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου περιμένουμε τα ισχυρότερα φαινόμενα, καθώς και οι περιοχές όπου ενδέχεται να εκδηλωθεί χαλαζόπτωση.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής οι καταιγίδες θα επιμείνουν στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας και βαθμιαία θα επηρεάσουν νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, καταλήγει το meteo.


Κολυδάς: Το βαρομετρικό χαμηλό έρχεται από τα Βαλκάνια

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Θανάσης Κολυδάς ανήρτησε στο Twitter μια εικόνα με την κακοκαιρία που πλήττει αυτή τη στιγμή τις δυτικές βαλκανικές χώρες, επισημαίνοντας ότι αυτό το μέτωπο «θα κινηθεί νοτιοανατολικά».

O καιρός από Δευτέρα έως Παρασκευή

Όσο για τον καιρό της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την ΕΜΥ Δευτέρα και Τρίτη θα είναι άστατος, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αλλά από την Τετάρτη 16 Ιουλίου φαίνεται πως θα υπάρξει μια βαθμιαία βελτίωση του καιρού σε όλη την Ελλάδα, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Ειδικότερα, η πρόβλεψη της ΕΜΥ αναφέρει:

ΔΕΥΤΕΡΑ 15-07-2019

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στα δυτικά και τα βόρεια θα γίνουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΤΡΙΤΗ 16-07-2019

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά πιθανόν κατά τόπους να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Βελτίωση του καιρού το βράδυ στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στα βόρεια 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17-07-2019

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΠΕΜΠΤΗ 18-07-2019 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-07-2019

Γενικά αίθριος καιρός. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

 

Κατηγορία Γενικά

Το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου θα υπάρξει μερική έκλειψη Σελήνης, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα. Η σεληνιακή έκλειψη θα συνδυασθεί με πανσέληνο το ίδιο βράδυ.

Είχε προηγηθεί μια έκλειψη Σελήνης τον Ιανουάριο 2019, ενώ δεν θα υπάρξει άλλη σεληνιακή έκλειψη έως το τέλος του έτους. Μερική έκλειψη Σελήνης

ορατή από την Ελλάδα θα υπάρξει ξανά το Μάιο του 2022, ενώ ορατή ολική έκλειψη Σελήνης τον Σεπτέμβριο του 2025.

Από τη χώρα μας, ο δίσκος του φεγγαριού θα φαίνεται εν μέρει καλυμμένος από τη σκιά της Γης, καθώς ο πλανήτης μας θα έχει παρεμβληθεί

μεταξύ του δορυφόρου του και του Ήλιου. Η έκλειψη θα είναι ορατή από μεγάλο μέρος της Ευρώπης, την Αφρική, την Κεντρική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό.

Στην Αθήνα, η προκαταρκτική φάση (έκλειψη της παρασκιάς) θα αρχίσει στις 21:43 της Τρίτης και η έναρξη της μερικής έκλειψης (είσοδος της Σελήνης

στη σκιά της Γης) θα ξεκινήσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας. Το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:30 της Τετάρτης),

όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00.

Στο μεταξύ, η πανσέληνος θα έχει λάβει χώρα στις 00:38 της Τετάρτης.

Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 19 περίπου μοιρών στο νοτιοανατολικό ουρανό και η πορεία της

θα είναι ανοδική, ενώ όταν η έκλειψη ολοκληρωθεί, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 29 μοιρών στο νότιο ουρανό. Συνεπώς η έκλειψη

θα εξελιχθεί σε αρκετό ύψος, ώστε να μπορεί να γίνει παρατήρηση της ακόμα και από τις αστικές περιοχές.

Κατηγορία Γενικά

Δυστυχώς το Δ.Α.Κ. Αλεξάνδρειας δεν γλύτωσε από την θεομηνία της 10ης Ιουλίου!

Η Διοίκηση του Γ.Α.Σ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ σε συνεργασία με την Διοίκηση του Δήμου και τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Α.

κ. Δελιόπουλο Στέφανο προχωρούν άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών ώστε κατά την έναρξη

της νέας αγωνιστικής σεζόν το κλειστό γυμναστήριο Αλεξάνδρειας να είναι έτοιμο!

Διαβεβαιώνουμε όλους, τις αθλήτριες και τους αθλητές του Συλλόγου μας, κι όχι μόνο ότι θα γίνουν όλες

οι απαραίτητες ενέργειες που να διασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες προπόνησης και τέλεσης αγώνων.

Για την πορεία των εργασιών θα σας ενημερώσουμε με νέα ανακοίνωση.

Δυο περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου επιβεβαίωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2019, το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Πιερίας (Δήμο Κατερίνης) και το άλλο στην Π.Ε. Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου).

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές. Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.
Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.
Με στόχο την προφύλαξή σας από τα κουνούπια, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών). Αναποδογυρίστε, καλύψτε ή αδειάζετε τακτικά το νερό (τουλάχιστον κάθε εβδομάδα) από όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό. Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

Ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

Κατηγορία Υγεία

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένουμε τις επόμενες ώρες σύμφωνα με προειδοποίηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (12/07)

προειδοποιεί για νέα ραγδαία μεταβολή και καλεί σε επαγρύπνηση.

Συγκεκριμένα, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα από τις πρώτες

βραδινές ώρες του Σαββάτου (13/07) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (14/07) με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν αρχικά θα είναι το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και πιθανόν η δυτική Στερεά, ενώ από τα μεσάνυχτα μέχρι

και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής η Μακεδονία (κυρίως η κεντρική και ανατολική Μακεδονία), τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας,

οι βόρειες Σποράδες καθώς και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Η επιδείνωση του καιρού θα περιλαμβάνει χαλάζι και ανεμοστρόβιλους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Χαλκιδικής,

καθώς φαίνεται να είναι για άλλη μια φορά στο «μάτι» της κακοκαιρίας.
Ο καιρός το Σάββατο (13/07)

Λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία κατά τόπους θα αυξηθούν, δίνοντας τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες

στα ανατολικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, περιμένουμε, σύμφωνα με το meteo.gr, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019.

Στα ανατολικά τμήματα της Μακεδονίας και στα δυτικά τμήματα της Θράκης, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν

παροδικές χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται ανάλογες καιρικές συνθήκες με λίγες

τοπικές βροχές από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και νότια. Τις βραδινές ώρες βροχές και καταιγίδες

θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο με τα φαινόμενα να είναι ενδεχομένως τοπικά έντονα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά

από 15 έως 30, στην Ήπειρο από 16 έως 32 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 15 έως 34 βαθμούς,

στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 18 έως 32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 33 βαθμούς, στα νησιά

του Ιονίου από 19 έως 32 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 19 έως 31 βαθμούς, αλλά στις Σποράδες,

στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ και τοπικά

στα δυτικά πελάγη ισχυροί 6 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε βορειανατολικούς με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ,

και στα Δωδεκάνησα τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις 5-6 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν με αυξημένη πιθανότητα

να εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας

νότιοι με εντάσεις μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 30 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν δίνοντας αργά το βράδυ βροχές ή καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς.

Κατηγορία Γενικά

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας