alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019

Οκτώ βαθμούς πρόσφερε η Σοφία Υφαντίδου στην εθνική ομάδα της χώρας μας, στην προσπάθειά της να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία των ομάδων στίβου.

Κατηγορία Αθλητικά

Με μεγαλοπρέπεια θα εορταστεί τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, η γιορτή της Παναγίας, στο ομώνυμο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου,

Έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των οδηγών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, έχει θέσει σε εφαρμογή η Τροχαία σε όλη τη χώρα, βάσει ειδικού σχεδιασμού και

Κατηγορία Αστυνομικά

Νέα μεγάλη εμφάνιση από την Έφη Κολοκυθά στο ευρωπαϊκό κύπελλο εθνικών ομάδων στο Bydgoszcz της Πολωνίας,κατέκτησε την 6η θέση στο μήκος,με άλμα στα 6,43μ.

Κατηγορία Αθλητικά

Tο alexandriamou.gr σας προσφέρει 8 διπλές προσκλήσεις για την συμμετοχή σας στα παιχνίδια του Λούνα Παρκ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στα πλαίσια της πανηγύρεως του Δεκαπενταύγουστου.

Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 12/08/2019

Κατηγορία Φαρμακεία

Ένα όμορφο θέαμα στον ουρανό θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία να απολαύσουμε, καθώς το βράδυ της Δευτέρας κορυφώνονται και στην Ελλάδα οι Περσείδες, η θεαματικότερη βροχή διαττόντων του καλοκαιριού.

Πιστές στο καλοκαιρινό ραντεβού τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από «πεφταστέρια», θα κορυφωθούν και φέτος στην καρδιά του καλοκαιριού, συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου προς τα χαράματα της Τρίτης, στο νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.
Όσοι έχουν μείνει ξύπνιοι και εφόσον ο ουρανός δεν έχει σύννεφα, θα έχουν την ευκαιρία να δουν το φαινόμενο. Φέτος όμως ακολουθεί Πανσέληνος στις 15 Αυγούστου, με αποτέλεσμα η λάμψη από το μεγάλο φεγγάρι, που θα είναι αρκετά φωτεινό, να εμποδίσει σε ένα βαθμό την παρατήρηση των μετεώρων, έτσι θα γίνουν ορατά μόνο τα πιο φωτεινά από αυτά.
Τι είναι οι Περσείδες - Από πού πήραν το όνομά τους

Οι Περσείδες είναι εντυπωσιακές βροχές διαττόντων, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.

Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.
Πότε καταγράφηκαν για πρώτη φορά οι Περσείδες και από ποιους

Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. - προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Ο εν λόγω κομήτης είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμα του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Τα μετέωρα του, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς μια βροχή διαττόντων, είναι -εκτός από την υπομονή- το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού. Οι διάττοντες είναι επίσης δυνατό -με λίγη τύχη- να φωτογραφηθούν με φωτογραφική μηχανή που διαθέτει ευρυγώνιο φακό και θα κάνει διαδοχικές προγραμματισμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία Γενικά

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - κατηγορία «5» - προβλέπεται για σήμερα Κυριακή (11/8) σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα

με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) προς ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου

Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019, προβλέπεται Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς

Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πολλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο Χάρτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και εκδίδεται με ευθύνη

της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Η σύνταξη και έκδοση του Χάρτη αποτελεί διεθνή πρακτική, ειδικότερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα

λόγω δασικών πυρκαγιών, με κύριο στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων στην ενίσχυση της ετοιμότητάς τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά

εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα

πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες:
Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο

Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου.

Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον

10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
- την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας

Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι

πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Αν παραμείνετε στο σπίτι:

Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Γενική επιφυλακή των υπηρεσιών όλης της χώρας, διέταξε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Προειδοποίηση για τα ακραία φαινόμενα που αναμένονται από σήμερα, με μεγάλο αριθμό πυρκαγιών ακραίας συμπεριφοράς,

απευθύνει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, με βάση την πρόβλεψη για κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 5, που σημαίνει συναγερμό.

Για το λόγο αυτό, με εντολή του Αρχηγού του Σώματος, αντιστράτηγου Βασίλη Ματθαιόπουλου, τίθεται σε εφαρμογή του εσωτερικός

επιχειρησιακός σχεδιασμός, που προβλέπει γενική επιφυλακή όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας και όχι μόνο

στις περιοχές που έχουν κατηγορία κινδύνου 5, καθώς υπάρχουν και άλλες που έχουν κατηγορία 4, δηλαδή πολύ υψηλού κινδύνου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις,

ενώ ενημερώθηκαν και όλες οι άλλες κρατικές υπηρεσίες, οι Περιφέρειες και οι δήμοι να βρίσκονται επίσης σε αυξημένη ετοιμότητα.

Κατηγορία Αστυνομικά

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει το πρόγραμμα Αστικής Επίγειας Καταπολέμησης Κουνουπιών για την εβδομάδα από Δευτέρα 12, έως και Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν από τα ειδικά συνεργεία είναι οι εξής:

  • Εφαρμογές προνυμφοκτονίας σε ιδιωτικούς χώρους (βόθροι, φρεάτια, δοχεία συλλογής νερού κ.α.) με υγρά και στερεά σκευάσματα σε μορφή ταμπλέτας.
  • Εφαρμογές επίγειων υπολειμματικών ψεκασμών ακμαιοκτονίας (LV) σε επιλεγμένες θέσεις ανάπαυσης ή δραστηριότητας των κουνουπιών στο αστικό και περιαστικό σύστημα του Δήμου Αλεξάνδρειας, όπως αποδεικνύεται βάσει των ευρημάτων των παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών.

Το προβλεπόμενο πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και υπάρχει δυνατότητα αλλαγών, ανάλογα με την εξέλιξη του έργου και τις καιρικές συνθήκες.

Συνημμένο: Το προβλεπόμενο πρόγραμμα κίνησης συνεργείων (από Δευτέρα 12, έως και Παρασκευή 16 Αυγούστου).

Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 11/08/2019

Κατηγορία Φαρμακεία

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας