alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε και επισήμως ότι έχουμε πλέον 18 νέα κρούσματα κορωνοϊού με τα οποία ανεβαίνει ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με κορωνοϊό στην Ελλάδα, στα 117.
Από αυτά, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, τα 107 προέρχονται από γνωστή πηγή, τα 82 είναι εισαγόμενα, τα 25 προέρχονται από τις επαφές τους και τα 10 είναι «ορφανά», χωρίς δηλαδή γνωστή προέλευση μετάδοσης της νόσου.

Ωστόσο ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι έχουμε ακόμη 15 κρούσματα στα οποία συνεχίζεται η διερεύνηση. Εφόσον επιβεβαιωθούν και αυτά, θα μιλάμε για 33 συνολικά νέα κρούσματα στη χώρα μας.
Νέα μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε νέα δρακόντεια μέτρα πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μετά την ανακοίνωση του νεότερου απολογισμού όσων έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε νέα μέτρα πρόληψης από τον ιό.

Αποφασίστηκε έτσι, η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες με εξειδίκευση των μέτρων το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, αναστέλλεται για ίσο διάστημα η λειτουργία παιδοτόπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε κάνει έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν στο ΕΣΥ «και μετά να παραμείνουν στο σύστημα υγείας για δύο χρόνια».

Κατηγορία Υγεία

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου στην Κεντρική Μακεδονία αποφασίστηκαν στις έκτακτες συσκέψεις που συγκάλεσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την προεδρία του κ. Τζιτζικώστα, παρουσία όλων των Αντιπεριφερειαρχών και των Γενικών Διευθυντών της Περιφέρειας.

Ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη του Περιφερειάρχη, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, του Αντιπροέδρου της ΠΕΔΚΜ Σίμου Δανιηλίδη, του Γενικού Γραμματέα της ΠΕΔΚΜ Βασίλη Γάκη και των Διοικητών της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας Παναγιώτη Μπογιατζίδη και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «όπως έχουμε δεσμευτεί και λειτουργήσει από την πρώτη στιγμή, συνεχίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση ανακοινώνουμε σήμερα συγκεκριμένα μέτρα, που αφενός διασφαλίζουν τη σωστή και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών και αφετέρου συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Λειτουργούμε με σύνεση και αποφασιστικότητα. Δεν χρειάζεται πανικός. Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία τα ζητήματα. Τηρούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, ενημερωνόμαστε σωστά από τους ειδικούς, περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και ειδικά τις μετακινήσεις των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών και των επιστημόνων και ιατρών. Ως Αυτοδιοίκηση είμαστε εδώ για να συνδράμουμε τους αρμόδιους φορείς υγείας της χώρας. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμοι είμαστε δίπλα στους πολίτες, στην πρώτη γραμμή για τη χώρα. Όχι πανικός, όχι όμως και εφησυχασμός».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε τρεις άξονες:

Α. Μέτρα λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

1.Αναστολή των δια ζώσης συνεδριάσεων όλων των Συλλογικών Οργάνων της Περιφέρειας, δηλαδή του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, της Επιτροπής Ανάπτυξης, της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών, της Μητροπολιτικής και Οικονομικής Επιτροπής, οι οποίες θα συνεδριάζουν μόνο για επείγοντα ζητήματα δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη.

2.Αναστολή όλων των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι εποπτευόμενοι από την Περιφέρεια φορείς.

3.Αναστολή της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις εκθέσεις και τις διοργανώσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

4.Αναστολή όλων των παραχωρήσεων των χώρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένου και του παρεκκλησίου εντός του αύλειου χώρου στην Βίλα Αλλατίνι.

Β. Μέτρα για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών:

1.Ενημέρωση των συμπολιτών μας με κάθε μέσο, όπως εξειδικευμένα φυλλάδια και αναρτήσεις πληροφοριών και οδηγιών σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, αλλά και με εξειδικευμένα μηνύματα μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

2.Δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου σε κάθε Γενική Διεύθυνση και σε κάθε μία από τις επτά Περιφερειακές Ενότητες, για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο και τις διαδικασίες εξυπηρέτησης, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις.

3.Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα κάνει πλήρως αποδεκτή την υποβολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όλων των αιτήσεων και των δικαιολογητικών για τα οποία απαιτείται η κατάθεσή τους από τους πολίτες, προκειμένου να μη χρειάζεται να προσέρχονται στις υπηρεσίες μας.

4.Σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες που έχουν προσέλευση και εξυπηρέτηση κοινού, καθιερώνουμε ωράριο εξυπηρέτησης και διεκπεραίωσης στις υποθέσεις που αποτελούν έκτακτη ή επείγουσα ανάγκη, τρεις ημέρες την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

5.Αναστέλλεται η διενέργεια όλων των εξεταστικών διαδικασιών, όπως της θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης των υποψηφίων οδηγών.

6.Καθιερώνεται η τήρηση βιβλίων επισκεπτών που επισκέπτονται όλα τα κτίρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Γ. Απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση της υγείας των εργαζομένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

1.Αξιοποίηση στο μέγιστό δυνατό βαθμό της τηλεργασίας στο σπίτι.

2.Προάσπιση της υγείας όλων των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αποσύρονται εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες από τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού.

3.Εκ περιτροπής αδειοδότηση σε γονείς παιδιών μέχρι 15 ετών.

4.Άμεση προμήθεια μέσων ατομικής υγιεινής.

Ο κ. Τζιτζικώστας ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, των Επιτροπών καθώς και των συνεδρίων και της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΠΕ.

Επίσης, ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την αναβολή της προγραμματισμένης Ολομέλειας για τις 24-26 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, καθώς και τις συνεδριάσεις των Επιτροπών και των Οργάνων της.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καϊτεζίδης τόνισε: «Συντονίζουμε και εμείς τα βήματά μας σε συνεργασία με τους φορείς, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Πρέπει να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που επιβάλλουν οι στιγμές. Ως Δήμοι αναλαμβάνουμε να εντείνουμε την ενημέρωση των συνεργατών και των υπαλλήλων αλλά και των συμπολιτών μας σε όλα τα επίπεδα για την προφύλαξη, αλλά και την τήρηση όλων των μέτρων στην καθημερινότητά μας. Ήδη οι Δήμοι το προηγούμενο διάστημα πυκνώσαμε την επικοινωνία με τους πολίτες με sms που στείλαμε, με πρακτικές οδηγίες και προχωρήσαμε σε εκτεταμένες απολυμάνσεις σχολικών μονάδων, των ΚΑΠΗ, των δημοτικών, πολιτιστικών και αθλητικών χώρων, ενώ προχωρήσαμε στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων, των ΚΑΠΗ και των πολιτιστικών και αθλητικών λειτουργιών. Επίσης προχωράμε στην διεύρυνση του προγράμματος ‘Βοήθεια στο Σπίτι’, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία, περιορισμό όλων των μη αναγκαίων μετακινήσεων και των συναθροίσεων και δείχνουμε ιδιαίτερη μέριμνα για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης οφείλουμε όλοι να προχωρήσουμε σε σχολαστική τήρηση όλων των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας. Ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες έχουν μια επιπλέον υποχρέωση απέναντι στους ηλικιωμένους, για να τους προστατέψουν καλύτερα. Χρειάζεται ένταση της προσοχής, επαγρύπνηση, συνεχής συνεργασία με τους συναδέλφους μας στην Κεντρική Μακεδονία και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στάθμιση όλων των νέων δεδομένων. Οι Δήμοι θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για να βοηθήσουμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

Κατηγορία Υγεία

Έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές να ενταχθούν στο Δημόσιο με 2ετείς συμβάσεις έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα υγείας της χώρας που αντιμετωπίζει την επιδημία του κορωνοϊού.

«Από χθες η παγκόσμια κοινότητα είναι επίσημα σε καθεστώς πανδημίας. Ήρθε η πιο μεγάλη ώρα. Η ώρα της μάχης. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η μάχη θα κριθεί στο πως θα ανταποκριθούμε ως πολίτες», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Κάνουμε έκκληση σε γιατρούς νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλλουν αίτησης και θα προσληφθούν με 2ετεις συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο σύστημα υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Και συνέχισε: «Αγωνιζόμαστε έχοντας στο πλευρό μας τους γιατρούς, νοσηλευτές και όσους συνεισφέρουν στην ιδιωτική και δημόσια υγεία. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Θα ενεργήσουμε όπως χρειαστεί. Θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας».

Κατηγορία Υγεία

Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E. αναπτύσσει και παράγει συνεχώς νέα προϊόντα σύμφωνα με τις ζητήσεις της αγοράς. Ανάμεσα στα νέα της προϊόντα είναι η σειρά φωτιστικών ασφαλείας SKYLINE.

Κατηγορία Επιχειρείν

Ζητείται πωλητής - οδηγός, για επιχείρηση τροφίμων στα ΚΥΜΙΝΑ, με δίπλωμα Β' η Γ' κατηγορίας.
Τηλ επικοινωνίας 23910 41972
Αποστολή Βιογραφικού Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Επιχειρείν

Στην αγορά της Αλεξάνδρειας υπάρχει ένα κατάστημα ενδυμάτων που κάνει τη ¨διαφορά¨ από τότε που ξεκίνησε το επαγγελματικό του ταξίδι, αυτό δεν

Κατηγορία Επιχειρείν

Η ανοικτή επιστολή μίας Ελληνίδας που ζει στην επαρχία του Τρεβίζο και έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου

“Αγαπητοί συμπατριώτες στην Ελλάδα,

Ονομαζομαι Θεώνη Χρονοπούλου και ζω στο Oderzo!Μία πανέμορφη πόλη στην επαρχία του Τρεβίζο, στο υπέροχο Veneto!!!

Βλέποντας την κατάσταση να έχει ξεφύγει και να τείνει να ξεφύγει και στην υπέροχή μας χώρα, θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτή την τόσο άσχημη «εμπειρία» που ζούμε εδώ στην Ιταλία τον τελευταίο μήνα!

Στην αρχή ήταν όπως στην Ελλάδα! Λίγα κρούσματα από δω κι από κει και κάποια συγκεντρωμένα στην Παντοβα και στο Μιλανο όπως τώρα στην Ηλεια!!!! Τρομάξαμε αλλά δε δώσαμε την σημασία που έπρεπε! Με μια κυβέρνηση (που προσωπικά δε με ενδιαφέρει καθόλου που ανήκει) που κανεις τους δεν έχει διοικήσει ούτε μια μικρή εταιρεία, χωρις την παραμικρή εμπειρία σε καταστασεις κρισης και χωρις να παίρνει βοήθεια από τους πιο ειδικους για να μη παραδεχτεί την ανικανότητα της, να παίρνει τη μια λάθος απόφαση μετά την άλλη!

Κι από την άλλη εμείς που έχουμε ισως τη μεγαλύτερη ευθύνη, υποτιμήσαμε τη δύναμη του ιού και την δυνατότητα εξάπλωσης του, το πήραμε αψήφιστα και δεν ακυρώναμε ταξίδια, εξόδους και δραστηριότητες!

Όταν σαν πρώτο μέτρο έκλεισαν τα σχολεία οι γονείς διαμαρτύρονταν για το που θα αφήνουν τα παιδιά τους για να πάνε στη δουλειά! Που είναι απόλυτα φυσιολογικό! Όταν έκλεισαν τα αεροδρόμια διαμαρτύρονταν γιατί τους χαλούσαν τη διασκέδαση ή τις δουλειές! Κι αυτό φυσιολογικό! Το θεωρούσαμε υπερβολή!

Και κανεις δεν έμενε σπίτι του! Δεν άφηναν τον καφέ ή το βραδινό ποτό με τους φίλους! Δεν αφήναμε το καθιερωμένο γεύμα στο αγαπημένο μας εστιατόριο!

Τα παιδιά δεν είχαν σχολείο αλλά τα αφήναμε να βγαίνουν να βλέπουν και να παίζουν με τους φίλους τους! Η να πάνε στους παπουδες! Στις παιδικες χαρές, στους παιδοτοπους!

Φυσιολογικό έτσι;;;; Να μην κλειστούν μέσα τα παιδιά!
Δεν καταλάβαμε πως
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!
Κι άρχισαν οι θάνατοι!
Τα παιδιά δύσκολα αρρωσταίνουν αλλά αρρωσταίνουν, ή γίνονται φορείς και πάνε στους παπουδες στους γονείς!
Κι άρχισαν οι θάνατοι!
Γιατί οι παπουδες δεν άφηναν το καφενείο για κάτι τόσο ασήμαντο!
Κι άλλοι θάνατοι!
Γιατι κανεις δε μπορεί να πει στους έφηβους τι να κάνουν! Αυτοί είναι μάγκες, ξέρουν καλύτερα!
Κι άλλοι θάνατοι!
Γιατί ενώ είχαν κλείσει όλα τα υπόλοιπα, τα γυμναστήρια ήταν ανοιχτά! Και οι κουρασμένες ανάσες εκτοξεύονταν όχι ένα μέτρο απόσταση αλλά παντού στο χώρο!
Κι άλλοι νοσουντες κι άλλοι θάνατοι!

Γιατί οι «σύγχρονοι άνετοι» ντρέπονται να βάλουν τη μάσκα η τα γάντια.......
Κι αυτά είναι πολύ λίγα δείγματα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας
Της σιγουριάς μας ότι δε θα συμβεί σε μας!!!!!
Και είναι τόσο απλό!!!!
Στους παππούδες μας ζήτησαν να πάνε στον πόλεμο!
Σε μας ζητούν να κάτσουμε στο ντιβάνι!
Δεν υπάρχει άλλος τροπος φίλοι μου να το σταματήσουμε!
Γιατί το σύστημα υγείας δε θ´αντεξει για πολύ ακόμα!
Εδώ προβλέπουν μια άνοδο απίστευτη στις επόμενες μέρες!

Ο κυβερνητης του Βένετο είπε εχθες πως αν δε μείνουμε σπίτια μας θα φτάσουν σε σημείο να βγάζουν τους αρρώστους από τα νοσοκομεία για να εισάγουν τους νοσούντες από το covid-19 !!!!

Προβλέπουν γύρω στα 2.000.000 νοσούντες μόνο από την επαρχία Βένετο!!!!!! Καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε ;;;;
ΓΙ αυτό ήθελα να σας παρακαλέσω, να σας ικετέψω φίλοι και συμπατριώτες μου στην ωραία μας Ελλάδα!

Ο,τι μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση (που επαναλαμβάνω ποσώς με ενδιαφέρει που ανήκει)
Σεβαστείτε τα !!!!!!!
Μείνετε σπίτι σας!
Μην υποτιμάτε και μη σνομπάρετε την υπερβολή στα μέτρα που θα παρθούν!!!!!!
Μην κάνετε το ίδιο λάθος με μας!
Δυο εβδομάδες αξίζουν τη ζωή σας ολόκληρη!

Ξέρω πως είναι δύσκολο!
Πιστέψτε με, θα φαίνεται σαν να σταμάτησε η ζωή !
Όμως θα πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο!!!!!
Μονο έτσι θα εξασφαλίσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας!
Εμείς είμαστε Τρίτη εβδομάδα στο σπίτι!!!!
Πιστέψτε το και μη σας φαίνεται υπερβολικό!
Γιατί δεν είναι!

Χρειάστηκαν τόσοι θάνατοι και τόσο μεγάλη εξάπλωση για να το καταλάβουμε!!!
Βρείτε να κάνετε πράγματα που θα κάνουν ευχάριστη τη διαμονή σας μέσα στο σπίτι για εσάς και τα παιδιά σας!
Είναι δύσκολο! Αλλά όχι ακατόρθωτο!
Πρέπει να το κάνετε!

Αν εμείς το είχαμε κάνει από την αρχή δε θα είχε συμβεί αυτή η τραγωδία!
Δεν προσπαθώ να σας φοβήσω! Είναι αυτό που σκεφτόμασταν κι εμείς στην αρχή όταν το ακούγαμε!
«Ναι σιγά μη μας φοβήσει μια ίωση! Βρε δε πα να λέτε!!! Εμείς δε θα σταματήσουμε να ζούμε για έναν ιό!»

Όμως σταματήσαμε!!!
Κι είμασταν πολλοί!!!!
Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 827 μέχρι τις 18:00 σήμερα 11/3/2020!
Δεν είναι για να σας φοβησω!!!! Είναι μόνο για προειδοποίηση!
Σας παρακαλώ μείνετε σπίτια σας!!!!

Σας το λέω με όλη την αγάπη που έχω για τη χώρα μου!
Αυτό το μοναδικό στολίδι σε όλοκληρο τον κόσμο, που είμαι υπερήφανη να εκπροσωπώ όπου κι αν βρεθώ!

Σας ευχαριστώ”

Κατηγορία Υγεία

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας  ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας  και λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων,

Κατηγορία Υγεία

H πρώτη ειδοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης «112», για τον κοροναϊό, εστάλη το βράδυ της Τετάρτης 11/3 αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εκτός των άλλων ανακοίνωσε ότι πλέον η διαχείριση της μεγάλης κρίσης που έχει ξεσπάσει και στη χώρα μας λόγω της μεγάλης διάδοσης του ιού, ανατέθηκε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που θα έχει την συνολική ευθύνη για κοινοποίηση των απαραίτητων οδηγιών στον πληθυσμό και τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών και φορέων και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε κάθε φάση.

Η ειδοποίηση αυτή από το 112 ήταν και η πρώτη επίσημη γενική ενεργοποίηση του μετά την ολοκληρωμένη λειτουργία του από την 1-1-2020, (υπήρξε άλλη μία περιορισμένη χρησιμοποίηση του το καλοκαίρι σε περιοχές με «κόκκινο συναγερμό» λόγω πυρκαγιών) και προκάλεσε διάφορα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφενός γιατί συνοδευόταν από έναν ήχο σαν συναγερμό και αφετέρου γιατί δεν έφτασε σε όλα τα κινητά τηλέφωνα. Πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος, ανέφεραν ότι η ειδοποίηση ελήφθη από ένα συντριπτικό ποσοστό των πολιτών, που αγγίζει το 90%, ωστόσο πράγματι ένα μικρό ποσοστό δεν έλαβε το μήνυμα.

Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας, έχουν αρχίσει ήδη την κατηγοριοποίηση των περιπτώσεων που δεν έλαβαν την ειδοποίηση, ώστε να διασφαλίσουν ότι την επόμενη φορά δεν θα υπάρξει κανείς που να μην ενημερωθεί.

Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες της ΓΓΠΠ τονίζουν ότι όσοι δεν πήραν το μήνυμα, ανεξάρτητα από τις ενέργειες που γίνονται από τις υπηρεσίες, καλό θα ήταν να κάνουν κάποιες ενέργειες, που πιθανόν να μην έχουν γίνει από όλους τους πολίτες, ώστε να λαμβάνουν πλέον όλες τις ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης, είτε στο κινητό, είτε στο σταθερό τηλέφωνο, με γραπτό ή φωνητικό μήνυμα, κάτι που εξασφαλίζει την ενημέρωση και όλων των ανθρώπων με ειδικά προβλήματα και αναπηρίες.
Γραμμή 112 για κοροναϊό

Σημειώνεται ότι η χθεσινή ειδοποίηση ελήφθη κατά κύριο λόγο από όσους έχουν τα λεγόμενα «έξυπνα κινητά», τα οποία διαθέτουν το απαραίτητο λογισμικό με την μέθοδο CBS, δηλαδή μέσω κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Για να διασφαλιστεί όμως και σε αυτά τα τηλέφωνα η λήψη των ειδοποιήσεων πρέπει να κατεβάσουν ένα πρόγραμμα.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν «έξυπνα κινητά»

Όσοι δεν έχουν τέτοια τηλέφωνα πρέπει να κάνουν εγγραφή στην πλατφόρμα του 112 ώστε να λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις με SMS, ή με φωνητικά μηνύματα σε κινητά και σταθερά, όπως προαναφέραμε. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ και στην πλατφόρμα του 112 και να ακολουθήσουν τις οδηγίες για κάθε περίπτωση.

Οι οδηγίες αφορούν πρώτον τους κατόχους «έξυπνων κινητών», οι οποίοι πρέπει να κάνουν κάποιες ρυθμίσεις πατώντας την ένδειξη που αναφέρει «ορισμένες ρυθμίσεις», η οποία τους βγάζει στην επόμενη σελίδα, όπου υπάρχουν όλοι οι τύποι των κινητών και τους καθοδηγεί λεπτομερώς. Όσοι δεν έχουν «έξυπνα κινητά», πηγαίνουν στην ένδειξη «εγγραφή» της πλατφόρμας και συμπληρώνουν τα στοιχεία και τον τρόπο που επιθυμούν να λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις.

Η ειδοποίηση της Τετάρτης 11/3 για τον κοροναϊό περιείχε γενικές οδηγίες προφύλαξης και μέτρων στα ελληνικά και αγγλικά. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οδηγίες για κορονοϊό, ευπαθείς ομάδες: Μείνετε σπίτι όσο γίνεται περισσότερο. Γενικός πληθυσμός: Μείνετε σπίτι με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης. Αν έχετε συμπτώματα, μιλήστε με γιατρό πριν πάτε νοσοκομείο. Τηρείτε κανόνες υγιεινής. Μην βάζετε εσάς και τους άλλους σε κίνδυνο».

 

Κατηγορία Γενικά

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11-3-2020 - ΦΕΚ 55/Α/11-3-2020

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας