alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020

Καρπουζάκια μου πολύ καλημέρα σας. Είμαι πολύ χαρούμενος για σας. Το έκτακτο Καρπούζι της Τετάρτης πήγε ανέλπιστα καλά. Αυτό, αυτόματα σημαίνει ότι το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ το κάναμε πράξη και μπράβο μας. Εγώ πλέον σταμάτησα να βλέπω ειδήσεις και σας πληροφορώ πως είμαι πολύ καλύτερα. Όσο έβλεπα, μια με πονούσε ο λαιμός, μια ανέβαζα θερμοκρασία, μια έβηχα. Είχα όλα τα συμπτώματα. Το μόνο κακό τελικά με το κλείσιμο στο σπίτι είναι ότι διαπιστώνουμε πράγματα που, ή ξέραμε και ξεχάσαμε ή απλά δεν τα γνωρίζαμε καν. Ο άλλος παραδείγματος χάρη, μετά από 4 μέρες μέσα κατάλαβε ότι είναι παντρεμένος.

Πολλά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Κάποτε πάνω από 2 άτομα θεωρούνταν παρτούζα. Τώρα θεωρείτε ποινικό αδίκημα. Εμείς δηλαδή που στο σπίτι είμαστε 4 πάμε για ισόβια; Σε λίγο μας βλέπω με αντίσκηνα μέσα στην αυλή. Μακριά και αγαπημένοι. Λοιπόν, αυτή τη βδομάδα, παρόλη την κλεισούρα, γέλασα πάρα πολύ. Το FB πήρε φωτιά. Όταν τον άλλον τον μαντρώνεις μέσα, δεν μπορεί, κάπου θα τον χτυπήσει. Ο πρόεδρος του Κλειδίου, Μπάμπης Τσολάκης την είδε μάγειρας της υγιεινής διατροφής. Κάθε μέρα ανεβάζει ζοχούς, ψάρια και όσπρια. Το΄ ριξε στη μαγειρική για να μη το ρίξει στα σκληρά (όπως όλοι μας). Όταν με το καλό τελειώσει Μπάμπη μου όλο αυτό θα πω στην Έφη να σου δώσει στήλη μαγειρικής στο site.

moufa1

Όταν τελειώσει η πανδημία θα μας λένε βγες από το σπίτι και δεν θα βγαίνουμε. Θα ντρεπόμαστε. Έτσι χοντροί και ακούρευτοι που θα είμαστε, δεν είναι να πάμε πουθενά. Τώρα ξεσκίζουν τα super market, μετά θα σαρώσουν τα κομμωτήρια τα γυμναστήρια και οι διαιτολόγοι. Το κακό με τους τελευταίους είναι ότι τους πληρώνεις ενώ όλη τη δουλειά την κάνεις εσύ. Εγώ, που τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχω φράντζα, πλέον κοιτιέμαι στον καθρέφτη και χαίρομαι. Μπορεί να έγινα σα τον μπούφο αλλά γέμισε το κεφάλι μου τρίχες. Χθες κάναμε βιντεοκλίση με την Καστανά (για να μην ξεχαστούμε) και τρομάξαμε όταν είδαμε ο ένας τον άλλον.

moufa2

Βέβαια υπάρχουν και χειρότερα. Τι να πούνε και αυτοί που μένουν στη Δαμασκηνιά Κοζάνης; Ούτε στην αυλή δεν βγαίνουν. Μετά από 10 μέρες καραντίνα ο φακός έπιασε ένα ζευγάρι που τόλμησε να βγει στην πλατεία του χωριού να πάρει λίγο αέρα.

moufa3

Πάντως, δεν μπορώ να πω, όλες οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα. Ο Μητσοτάκης το είπε και το έκανε. Τέρμα τα καραγκιοζλίκια, θα φερθούμε υπεύθυνα. Ευτυχώς που δεν έχουμε ακόμα ΠΑΣΟΚ, μέχρι και στην εντατική θα καπνίζαμε. Η Αγκαθιά είναι το πρώτο χωριό που πήρε δραστικά μέτρα. Επειδή όταν φορούσαν τη μάσκα, οι γριές δεν τις γνώριζαν γι΄ αυτό οι πωλήτριες σκαρφίστηκαν κάτι έξυπνο. Μάσκα με ονοματεπώνυμο, σα τη Lila pause ένα πράγμα. Μπράβο κορίτσια

moufa4

Προχθές πήγα σε γνωστό super market της πόλης για κάτι ψώνια και τους πέτυχα στο κλείσιμο. Κάποιοι εκεί μέσα το έχουν καβαλήσει για τα καλά. Την έχουν δει γιατροί. Τάχα μου κινδυνεύουν για μας. Έλεος. Και μεις που ερχόμαστε εκεί κινδυνεύουμε. Και ούτε πληρωνόμαστε, αντιθέτως πληρώνουμε. Η υπεύθυνη μάζεψε μια στοίβα χαρτιά και τα χτυπούσε να σιάξουν στο γραφείο με στυλ. Λες και έκλεινε το δελτίο των 8. Άμα δεν μπορείς κυρά μου παραιτήσου και τράβα σπίτι, δεν δουλεύεις και στην εντατική του ΑΧΕΠΑ. Ένα γάντι και μια μάσκα φοράς, τι να πούνε και οι παρακάτω;

moufa5

Οι πιο πολλοί θεωρούμε τους εαυτούς μας φυσιολογικούς, άσχετα αν κάνουμε ζεστό καφέ και τον πίνουμε όταν κρυώσει. Άσχετα αν όλοι μας έχουμε και έναν τύπο που μας στέλνει «καλημέρα» στο μέσεντζερ από το 2011 και τον κρατάμε ακόμη. Άσχετα αν όλοι μας τρώμε και μετά γκρινιάζουμε ότι παχύναμε. Άσχετα αν παλιά κρύβαμε από τη μάνα μας τους λογαριασμούς του κινητού και τώρα τα προσκλητήρια από τους γάμους των φίλων μας. Τελικά, όλα αυτά σήμερα μου φαίνονται φυσιολογικά. Πέρασαν τα χρόνια, εξελιχθήκαμε, αλλάξαμε απόψεις και στάση ζωής. Αυτό όμως, που όσα χρόνια και να περάσουν δεν πρόκειται να μου φανεί ποτέ φυσιολογικό είναι…..

moufa6

Αφού κατάφερε ο Μητσοτάκης και έβαλε λουκέτο και στις εκκλησίες….. ε….. τι να πω, ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν μπορεί να μας σώσει. Τον έβαλε και αυτόν σε καραντίνα. Απορώ πως το δέχτηκαν οι παπάδες κάτι τέτοιο. Από τη μια δεν κολλάς με τη Θεία Κοινωνία και από την άλλη κλειστά λόγω κορονοϊού. Μπερδεύτηκα εντελώς. Οι γριές τώρα είναι που έχασαν τα αβγά και τα πασχάλια. Μια χαρά είχαν, πάει και αυτή. Δύο κηδείες έγιναν στο χωριό μου, από 3 άτομα η κάθε μία είχε. Έσκασαν οι γριές που δεν πήγαν. Πάντως ο Κυριάκος το πρόβλεψε και αυτό. Για τις σκληροπυρηνικές θα κυκλοφορήσει η εκκλησία- κλουβί. Μαντρώστε τες και ησυχάστε μια και καλή.

moufa7

Πάντως λέω, είτε είσαι φτωχός, είτε πλούσιος ο κορονοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις. Από την άλλη όμως αν το σκεφτείς, αλλιώς είναι να είσαι άρρωστος στο νοσοκομείο της Βέροιας και αλλιώς σε μονόκλινο στο Ερρίκος Ντυνάν. Και τι δεν θα έδινα να είχα μια κατάθλιψη από αυτήν που έχουν οι πλούσιοι λόγω καραντίνας. Να έχω άπειρα λεφτά αλλά να μη βρίσκω νόημα σε όλο αυτό. Να χαίρεσαι να παίρνεις αντικαταθλιπτικά.

Εξαιρέσεις δεν κάνει ο ιός αλλά εγώ δεν είδα ποτέ κανέναν πλούσιο να προσπαθεί να μιμηθεί εμάς τους φτωχούς. Σε αντίθεση με μας που το προσπαθούμε αδιάκοπα. Πλέον σταματήσαμε να βαφτίζουμε τα μωρά μας με τα ονόματα των γονιών μας (κάποια στιγμή έπρεπε, τη μάνα μου τη λένε Παρθένα) και αρχίσαμε να τους δίνουμε ονόματα ιδιαίτερα. Γέμισε ο τόπος με Μάξιμους, Νεφέλες και Δανάες. Να μου το θυμηθείτε που σας το λέω, σε 20 χρόνια από τώρα θα είναι σα να παίζουμε στη Βέρα στο δεξί ή σα να δουλεύουμε όλοι μας στην Τζάιαντ. Έχω να ακούσω το Ευδοξία από τότε που πέθανε η θεία μου η Τσία.

Ο δήμος μας πάντως πήρε σοβαρά το θέμα του ιού και έβγαλε στη γύρα τα μεγάλα του στελέχη για να κάνουν ελέγχους.

moufa8

Ο αντιδήμαρχος έκανε περιπολία σε όλη την πόλη. Έψαχνε να βρει ποιοι τρώνε πολύ με αποτέλεσμα να βγάζουν και παραπανίσια σκουπίδια. Στην αναζήτηση του έπεσε πάνω σε κάτι απρόσμενο. Ποτέ δεν περίμενε ότι ένα μπαλκόνι θα προδώσει μια οικογένεια. Αφού χέζ… πολύ άρα τρως και πολύ. Πρόστιμο.

moufa9

Εμείς πάντως αντιδήμαρχε μου, σαν οικογένεια, δεν μπορώ να πω ότι καταναλώνουμε τόσο πολύ χαρτί υγείας. Ότι τρώμε, τρώμε αλλά μάλλον δεν το βγάζουμε όπως πρέπει. Τι στο διάολο, κομπόστ το κάνουμε, δεν μπορώ να καταλάβω. Βέβαια εμείς, δεν είμαστε και το μέτρο σύγκρισης μιας μέσης οικογένειας. Λέω στη μάνα μου προχθές «να χτυπάς την πόρτα καλέ πριν μπεις στο δωμάτιο μου» για να πάρω την απάντηση «γιατί να χτυπήσω αφού ξέρω ότι είσαι μέσα». Μετά από πόσα «αντέχεις εσύ» να αρχίσω τα καντήλια, μπορεί να μου πει κανείς; Θεέ μου, δώσε μου λεφτά, δύναμη έχω.

Εν τω μεταξύ από την πολύ τηλεόραση κάτι έπαθε η καημένη. Ήρθε ο λογαριασμός του ρεύματος και άκουσε ότι μπορούμε να το πληρώσουμε μέσω e- banking. Έρχεται και μου λέει «Μάκη να πληρώσεις το ρεύμα μέσω web-tv». Και αυτό κάπου το άκουσε και τα μπέρδεψε. Από εδώ και πέρα όποτε θα πληρώνουμε λογαριασμούς θα μας βλέπετε στις ειδήσεις. Έχουμε ξεφύγει σας λέω.

Τον Γιώργο τον Χολέβα τον ξέρετε σχεδόν όλοι. Κλεισμένος και αυτός στο σπίτι το έριξε στην ζωγραφική. Κάτι έπρεπε να κάνει για να μη μαλώνει με την Τούλα (τη γυναίκα του). Μέσα στα δεκάδες σκίτσα λοιπόν, έκανε και αυτό. Λέτε;

moufa10

Αλλά μπα, κι αυτός τώρα τελευταία δεν πάει και πολύ καλά. Δεν είναι και λίγο να έχεις προϊστάμενο τον Κούγκα. Τον είδα και οφείλω να πω ότι παραξενεύτηκα. Άφησε τσιγκελωτό μουστάκι. Ναι σας λέω. Τι έμεινε ακόμα; Να τον δω να τρέχει στους δρόμους και να φωνάζει «Κατερινιώ, Κατερινιώ» και είναι έτοιμος πιστεύω για το Δρομοκαΐτειο.

 moufa11

Πρώτη φορά που μου αρέσει ο δήμος μας έτσι. Χάθηκαν όλοι. Δεν γίνεται τίποτε απολύτως. Αλλά για πρώτη πρέπει να παραδεχτώ κάτι. Δεν μου αρέσει και πολύ έτσι. Δεν έχω με ποιον να γκρινιάξω. Άρχισαν να μου λείπουν όλοι. Κοντεύω να πάθω Γκυρινοστέρηση. Κι αυτός, μαύρη πέτρα έριξε. Που είναι; Είπαμε να κρυφτούμε αλλά δεν είναι καιρός ακόμα να πάμε στα καταφύγια. Όποιος τον εντοπίσει ας μου στείλει ένα νέο του, να μάθω ότι είναι καλά κι αν θέλει ας μην γυρίσει. Νικολούλη κάνε το θαύμα σου.

moufa12

Ένα θα σας πω, κλείστε τις τηλεοράσεις. Όχι μόνο για τον ιό αλλά και για το επίπεδο των εκπομπών που βλέπουμε. Προχθές, σε πρωινή εκπομπή ρωτάει η παρουσιάστρια τον καλεσμένο ποιος είναι ο αγαπημένος του μουσικός. Ο Λούις Άρμστρογκ της απαντάει. «Αυτός που πάτησε πρώτος στο φεγγάρι δεν είναι;» ήταν η απάντηση της. Κάτι τέτοια ακούω και απορώ πως βρήκαμε το δρόμο και κατεβήκαμε από τα δέντρα.

Ραντεβού το άλλο Σάββατο.

Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 21/03/2020
 
 
Κατηγορία Φαρμακεία

Με ΚΥΑ που αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο, αποφασίζεται η παράταση της απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών,

καθώς και η αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού, έως και τις 10 Απριλίου 2020,

για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

Νέα παράταση στο κλείσιμο των σχολείων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

 

www.dikaiologitika.gr

Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βέροια
 

Νέα προληπτικά μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Το κλείσιμο των λαϊκών για αύριο Σάββατο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των συντακτών Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής.

Παράλληλα πρόσθεσε πως την Δευτέρα θα λειτουργήσουν με τους μισούς παραγωγούς και με απόσταση.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν παρέλειψε για μία ακόμη φορά να απευθύνει προς τους πολίτες αυστηρές συστάσεις προς τους συμπολίτες μας

που δεν τηρούν τα προληπτικά μέτρα και νομίζουν ότι είναι ώρα για διακοπές στο χωριό ή το εξοχικό. Η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες αλλά κάποιοι δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά.

Τέλος, τόνισε και νέα συμπληρωματικά μέτρα:

Από αύριο θα επιτρέπεται η μετάβαση μόνο στα νησιά για τους μόνιμους κατοίκους. Για να βγάλει κάποιος εισιτήριο θα πρέπει να δείχνει την φορολογική του δήλωση.

Απαγορεύεται ο απόπλους των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.

Εκτάκτως αύριο Σάββατο θα είναι κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές.

Από Δευτέρα οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με τους μισούς πωλητές.

Ένα άτομο ανά 15 τ.μ. πλέον στα σούπερ μάρκετ.

Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων απευθύνεται στον ιερό κλήρο, στα μοναχικά τάγματα και στον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. 

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 495. Εννέα οι νεκροί στη χώρα μας, 3 σήμερα.

Διασωληνωμένοι είναι 20 από τους 90 που νοσηλεύονται, ενώ 84 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή. Περισσότερα από 7.200 δείγματα έχουν ελεγχθεί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνοντας για την εξέλιξη της πανδημίας από τον κορονοϊό covid-19 στην Ελλάδα, απηύθυνε νέα έκκληση:

«Σας παρακαλώ να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε στην τοπική κοινωνία, Να μείνετε στο σπίτι σας. Δεν είναι διακοπές».

Τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, σε 184 χώρες, ξεπερνούν τις 256.000, ενώ περισσότεροι από 10.500 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού, με την Ευρώπη να παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Η τελευταία προειδοποίηση Μητσοτάκη

«Σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού. Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες. Δεν συνωστιζόμαστε. Δεν μετακινούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε στο σπίτι!».

Στην ανάρτησή του προβάλλεται βίντεο με εξής μηνύματα της κυβέρνησης: «Για να προστατέψουμε την κοινωνία και τις ευπαθείς ομάδες επιβάλλεται να μείνουμε στο σπίτι και να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας. Σε ποια σημεία μόνο πηγαίνουμε; Στη δουλειά, στο γιατρό, στο φαρμακείο, σε κατάστημα με τρόφιμα, στο ταχυδρομείο, στην τράπεζα, για προμήθεια καυσίμων ή για να βοηθήσουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η άσκηση σε ανοιχτό χώρο επιτρέπεται αλλά: Μόνο ανά δύο άτομα. Η βόλτα με το σκύλο επίσης επιτρέπεται. Πάντα θυμόμαστε: Κρατάμε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από όλους! Δεν επιτρέπονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων αλλά ούτε και η οργάνωση ιδιωτικής συγκέντρωσης στο σπίτι.

Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να οργανώσουν τηλεργασία για όλες τις δραστηριότητες όπου είναι δυνατόν δίχως εξαίρεση. Όταν αυτό είναι αδύνατον οι αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζομένους πρέπει να τηρούνται ευλαβικά.

Δείχνουμε ατομική ευθύνη. Μένουμε σπίτι».

Κατηγορία Υγεία

Στη δημοσιότητα δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από το υπουργείο Οικονομικών η λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν Κύριο ΚΑΔ έναν από τους κατωτέρω εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Σημειώνεται ότι αυτή η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.

Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περί τις 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο εργαζομένους και μηνιαίο τζίρο περί τα 6,5 δισ. ευρώ.

ΚΑΔ ΚΛΑΔΟΣ

0130 Πολλαπλασιασμός των φυτών

0311 Θαλάσσια αλιεία

0312 Αλιεία γλυκών υδάτων

0321 Θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια

0322 Υδατοκαλλιέργεια γλυκών υδάτων

1083 Επεξεργασία τσαγιού και καφέ

1085 Παραγωγή έτοιμων γευμάτων και φαγητών

1101 Απόσταξη, ανακαθαρισμός και ανάμιξη αλκοολούχων ποτών

1102 Παραγωγή οίνου από σταφύλια

1103 Παραγωγή μηλίτη και κρασιών από άλλα φρούτα

1104 Παραγωγή άλλων μη αποσταγμένων ποτών που υφίστανται ζύμωση

1105 Ζυθοποιία

1310 Προπαρασκευή και νηματοποίηση υφαντικών ινών

1320 Ύφανση κλωστοϋφαντουργικών υλών

1330 Τελειοποίηση (φινίρισμα) υφαντουργικών προϊόντων

1391 Κατασκευή πλεκτών υφασμάτων και υφασμάτων πλέξης κροσέ

1392 Κατασκευή έτοιμων κλωστοϋφαντουργικών ειδών, εκτός από ενδύματα

1393 Κατασκευή χαλιών και κιλιμιών

1394 Κατασκευή χοντρών και λεπτών σχοινιών, σπάγγων και διχτυών

1395 Κατασκευή μη υφασμένων ειδών και προϊόντων από μη υφασμένα είδη, εκτός από τα ενδύματα

1396 Κατασκευή άλλων τεχνικών και βιομηχανικών κλωστοϋφαντουργικών ειδών

1399 Κατασκευή άλλων υφαντουργικών προϊόντων π.δ.κ.α.

1411 Κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων

1412 Κατασκευή ενδυμάτων εργασίας

1413 Κατασκευή άλλων εξωτερικών ενδυμάτων

1414 Κατασκευή εσωρούχων

1419 Κατασκευή άλλων ενδυμάτων και εξαρτημάτων ένδυσης

1420 Κατασκευή γούνινων ειδών

1431 Κατασκευή ειδών καλτσοποιίας απλής πλέξης και πλέξης κροσέ

1439 Κατασκευή άλλων πλεκτών ειδών και ειδών πλέξης κροσέ

1511 Κατεργασία και δέψη δέρματος• κατεργασία και βαφή γουναρικών

1512 Κατασκευή ειδών ταξιδιού (αποσκευών), τσαντών και παρόμοιων ειδών, ειδών σελοποιίας και σαγματοποιίας

1520 Κατασκευή υποδημάτων

1712 Κατασκευή χαρτιού και χαρτονιού

1721 Κατασκευή κυματοειδούς χαρτιού και χαρτονιού και εμπορευματοκιβώτιων από χαρτί και χαρτόνι

1723 Κατασκευή ειδών χαρτοπωλείου (χαρτικών)

1729 Κατασκευή άλλων ειδών από χαρτί και χαρτόνι

1811 Εκτύπωση εφημερίδων

1812 Άλλες εκτυπωτικές δραστηριότητες

1813 Υπηρεσίες προεκτύπωσης και προεγγραφής μέσων

1814 Βιβλιοδετικές και συναφείς δραστηριότητες

1820 Αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων

3101 Κατασκευή επίπλων για γραφεία και καταστήματα

3102 Κατασκευή επίπλων κουζίνας

3103 Κατασκευή στρωμάτων

3109 Κατασκευή άλλων επίπλων

3212 Κατασκευή κοσμημάτων και συναφών ειδών

3213 Κατασκευή κοσμημάτων απομίμησης και συναφών ειδών

3220 Κατασκευή μουσικών οργάνων

3230 Κατασκευή αθλητικών ειδών

3240 Κατασκευή παιχνιδιών κάθε είδους

3313 Επισκευή ηλεκτρονικού και οπτικού εξοπλισμού

3314 Επισκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού

4511 Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων

4519 Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων

4532 Λιανικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα

4540 Πώληση, συντήρηση και επισκευή μοτοσικλετών και των μερών και εξαρτημάτων τους

4615 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, σιδηρικών και ειδών κιγκαλερίας

4616 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων, γουναρικών, υποδημάτων και δερμάτινων προϊόντων

4618 Εμπορικοί αντιπρόσωποι ειδικευμένοι στην πώληση άλλων συγκεκριμένων προϊόντων, εκτός από 46.18.11.01 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ακτινολογικών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού ιατρικής και θεραπευτικής χρήσης, 46.18.11.03 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση βασικών φαρμακευτικών προϊόντων, 46.18.11.04 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση εργαστηριακών ειδών, ιατροφαρμακευτικών ειδών υγιεινής ή φαρμακευτικών ειδών, 46.18.11.05 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ιατρικών αναλώσιμων υλικών, 46.18.11.06 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ιατρικών και οδοντιατρικών οργάνων, μηχανημάτων και εργαλείων, 46.18.11.07 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση σαπουνιών και απορρυπαντικών, προϊόντων καθαρισμού και στιλβωτικών, 46.18.11.08 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση φαρμακευτικών σκευασμάτων

4619 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση διαφόρων ειδών

4622 Χονδρικό εμπόριο λουλουδιών και φυτών

4624 Χονδρικό εμπόριο δερμάτων, προβιών και κατεργασμένου δέρματος

4634 Χονδρικό εμπόριο ποτών

4637 Χονδρικό εμπόριο καφέ, τσαγιού, κακάου και μπαχαρικών

4639 Μη εξειδικευμένο χονδρικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού

4641 Χονδρικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

4642 Χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων και υποδημάτων

4643 Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

4644 Χονδρικό εμπόριο ειδών πορσελάνης και γυαλικών και υλικών καθαρισμού

4645 Χονδρικό εμπόριο αρωμάτων και καλλυντικών

4647 Χονδρικό εμπόριο επίπλων, χαλιών και φωτιστικών

4648 Χονδρικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων

4649 Χονδρικό εμπόριο άλλων ειδών οικιακής χρήσης

4651 Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακού εξοπλισμού υπολογιστών και λογισμικού

4652 Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εξαρτημάτων

4664 Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων για την κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία, και χονδρικό εμπόριο ραπτομηχανών και πλεκτομηχανών

4665 Χονδρικό εμπόριο επίπλων γραφείου

4666 Χονδρικό εμπόριο άλλων μηχανών και εξοπλισμού γραφείου

4669 Χονδρικό εμπόριο άλλων μηχανημάτων και εξοπλισμού

4676 Χονδρικό εμπόριο άλλων ενδιάμεσων προϊόντων

4690 Μη εξειδικευμένο χονδρικό εμπόριο

4719 Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από ειδη ψιλικών 47.19.10.01 και περίπτερα 47.19.10.02

4741 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα

4742 Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα

4743 Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα

4751 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα

4752 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα

4753 Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα

4754 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα

4759 Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα

4761 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα

4762 Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα

4763 Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα

4764 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα

4765 Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα

4771 Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα

4772 Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα

4775 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο χαρτιού υγείας, χαρτομάντιλων, μαντιλιών και πετσετών καθαρισμού προσώπου, τραπεζομάντιλων και πετσετών φαγητού, από χαρτί 47.75.76.19

4777 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα

4778 Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού 47.78.84, Λιανικό εμπόριο καύσιμου πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραέριου, άνθρακα και ξυλείας 47.78.85, Λιανικό εμπόριο ακατέργαστων αγροτικών προϊόντων π.δ.κ.α. 47.78.87, Λιανικό εμπόριο μηχανημάτων και εξοπλισμού π.δ.κ.α. 47.78.88.

4779 Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα

4782 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

4789 Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

4931 Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών

4932 Εκμετάλλευση ταξί

4939 Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.

5010 Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών

5030 Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών

5110 Αεροπορικές μεταφορές επιβατών

5222 Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές

5224 Διακίνηση φορτίων

5229 Άλλες υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες

5510 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα

5520 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής

5530 Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα

5610 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης

5621 Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις

5630 Δραστηριότητες παροχής ποτών

5811 Έκδοση βιβλίων

5812 Έκδοση τηλεφωνικών και κάθε είδους καταλόγων

5813 Έκδοση εφημερίδων

5814 Έκδοση έντυπων περιοδικών κάθε είδους

5819 Άλλες εκδοτικές δραστηριότητες

5911 Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων

5912 Δραστηριότητες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων

5913 Δραστηριότητες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων

5914 Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών

5920 Ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις

6010 Ραδιοφωνικές εκπομπές

6020 Υπηρεσίες τηλεοπτικού προγραμματισμού και τηλεοπτικών εκπομπών

6391 Δραστηριότητες πρακτορείων ειδήσεων

6910 Νομικές δραστηριότητες

7021 Δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας

7211 Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία

7219 Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη σε άλλες φυσικές επιστήμες και τη μηχανική

7220 Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες

7311 Διαφημιστικά γραφεία

7312 Παρουσίαση στα μέσα ενημέρωσης

7320 Έρευνα αγοράς και δημοσκοπήσεις

7410 Δραστηριότητες ειδικευμένου σχεδίου

7420 Φωτογραφικές δραστηριότητες

7430 Δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας

7490 Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες π.δ.κ.α.

7711 Ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων

7721 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών

7722 Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων

7729 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης

7733 Ενοικίαση και εκμίσθωση μηχανημάτων και εξοπλισμού γραφείου (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών)

7734 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών

7735 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών

7740 Εκμίσθωση πνευματικής ιδιοκτησίας και παρεμφερών προϊόντων, με εξαίρεση τα έργα με δικαιώματα δημιουργού

7810 Δραστηριότητες γραφείων εύρεσης εργασίας, εκτός από 78.10.11.02 Υπηρεσίες εύρεσης ιατρικού προσωπικού

7820 Υπηρεσίες γραφείων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης, εκτός από 78.20.16 Υπηρεσίες γραφείων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης για την παροχή ιατρικού προσωπικού

7830 Άλλες υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού, εκτός από 78.30.16 Aλλες υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού για ιατρικές εργασίες

7911 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων

7912 Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών

7990 Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες

8030 Δραστηριότητες έρευνας

8110 Δραστηριότητες συνδυασμού βοηθητικών υπηρεσιών ( Συνδυασμένες βοηθητικές υπηρεσίες σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους (καθαρισμού, φύλαξης, υποδοχής κλπ)

8219 Αναπαραγωγή φωτοτυπιών, προετοιμασία εγγράφων και άλλες ειδικευμένες δραστηριότητες γραμματειακής υποστήριξης

8230 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

8292 Δραστηριότητες συσκευασίας

8299 Άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις π.δ.κ.α.

8423 Δικαιοσύνη και δικαστικές δραστηριότητες

8510 Προσχολική εκπαίδευση

8520 Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

8531 Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση

8532 Τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση

8541 Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση

8542 Τριτοβάθμια εκπαίδευση

8551 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση

8552 Πολιτιστική εκπαίδευση

8553 Δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών

8559 Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α.

8560 Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες

8623 Δραστηριότητες άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων

8810 Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία

8891 Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

9001 Τέχνες του θεάματος

9002 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος

9003 Καλλιτεχνική δημιουργία

9004 Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες

9101 Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων

9102 Δραστηριότητες μουσείων

9103 Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών

9104 Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων

9200 Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα

9311 Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων

9312 Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων

9313 Εγκαταστάσεις γυμναστικής

9319 Άλλες αθλητικές δραστηριότητες

9321 Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων

9329 Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας

9512 Επισκευή εξοπλισμού επικοινωνίας

9521 Επισκευή ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης

9522 Επισκευή συσκευών οικιακής χρήσης και εξοπλισμού σπιτιού και κήπου

9523 Επιδιόρθωση υποδημάτων και δερμάτινων ειδών

9524 Επισκευή επίπλων και ειδών οικιακής επίπλωσης

9525 Επισκευή ρολογιών και κοσμημάτων

9529 Επισκευή άλλων ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης

9602 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής

9604 Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία

461112 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση λουλουδιών και φυτών

461712 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ποτών

869013 Υπηρεσίες φυσιοθεραπείας

869018 Υπηρεσίες ψυχικής υγείας

869019 Aλλες υπηρεσίες που αφορούν την ανθρώπινη υγεία π.δ.κ.α.

46111902 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων

46111926 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση υφαντικών ινών

46171124 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση τσαγιού και καφέ

46171125 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση τυποποιημένων ειδών διατροφής

47767701 Λιανικό εμπόριο ανθέων

47767703 Λιανικό εμπόριο αποξηραμένων φυτώ

47767710 Λιανικό εμπόριο κομμένων ανθέων και μπουμπουκιών τους, συνθέσεων ανθέων, καθώς και ανθοδεσμών, στεφανιών και παρόμοιων ειδών

47767711 Λιανικό εμπόριο μερών φυτών, χορταριών, βρύων και λειχήνων, κατάλληλων για διακοσμητική χρήση

47767712 Λιανικό εμπόριο -μετά από εισαγωγή- ανθέων

52212901 Υπηρεσίες οδηγού ταξί (μη εκμεταλλευτή)

52212902 Υπηρεσίες οδηγού λεωφορείου (μη εκμεταλλευτή)

52212906 Υπηρεσίες συνοδού σχολικών λεωφορείων

56292002 Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων

56292004 Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία)

56292005 Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια

94991601 Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων

94991602 Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών

96091902 Υπηρεσίες αχθοφόρων

96091904 Υπηρεσίες γευσιγνωσίας

96091905 Υπηρεσίες γκαρνταρόμπας

96091906 Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων

96091907 Υπηρεσίες γραφολόγου

96091908 Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων

96091912 Υπηρεσίες ιερόδουλου

96091914 Υπηρεσίες πορτιέρη και παρκαδόρου

96091916 Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και Aλλες εκδηλώσεις)

96091917 Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος

Κατηγορία Οικονομία

Σε 1,4 εκατομμύριο μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες τα 800 ευρώ και σε όσους αναστέλλονται προσωρινά οι συμβάσεις. Μέχρι τον Ιουνιο το δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα

Διεύρυνση του επιδόματος των 800 ευρώ και σε εργαζομένους επιχειρήσεων που θα αναστείλουν προσωρινά μόνο συμβάσεις εργασίας εξαιτίας της καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπουν οι νέες παρεμβάσεις ενώ όπως ανακοινώθηκε το Δώρο Πάσχα θα μπορεί να καταβληθεί εφόσον είναι αναγκαίο μέχρι τον Ιούνιο για επιχειρήσεις που πλήττονται. Το σύνολο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες μέρες αφορά σε 1,4 εκατομμύρια εργαζομένους, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με συνολικό δημοσιονομικό κόστος άνω των 2 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για παρεμβάσεις με δυναμικό χαρακτήρα που μπορεί να τροποποιηθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Η εξειδίκευση των μέτρων έγινε πριν λίγη ώρα στο υπουργείο Οικονομικών από το Χρήστο Σταϊκούρα, το Γιάννη Βρούτση, τον Άδωνι Γεωργιάδη και το Θεόδωρο Σκυλακάκη σε συνέχεια του χθεσινού διαγγέλματος του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών:

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών. Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτεται με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια στηρίζονται άμεσα 1.400.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Η ενίσχυση είναι ακατάσχετη. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται. Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, λαμβάνονται μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ.

Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται. Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.
Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.
Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του, από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους.

Δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και να επιτευχθεί η διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους. Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα, το οποίο έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.
Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ. Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας». Όπως ανέφερε χθες και ο Πρωθυπουργός, το σύνολο των μέτρων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκούς πόρους, διαμορφώνεται πλέον, μέχρι σήμερα, στα 10 δισ. ευρώ.

Κατηγορία Οικονομία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας