alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020
 
Παρακολουθήστε σε απευθείας σύνδεση την Δευτέρα 23 Μαρτίου στις 7:30 π.μ. την Ακολουθία του Όρθρου, τις Ώρες και τον Εσπερινό από την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.
Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 23/03/2020
 
 
Κατηγορία Φαρμακεία

Ο καιρός παραμένει και σήμερα χειμωνιάτικος με βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας.Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αναμένονται βροχές, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, στην κεντρική

Κατηγορία Καιρός

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών, με αφορμή την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

Κατηγορία Υγεία

Από αύριο Δευτέρα έως 6 Απριλίου στις 6 το πρωί θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιάς. Μίλησε για οκτώ εξαιρέσεις και για κυκλοφορία οχημάτων μόνο με δύο άτομα.
Θα υπάρχουν τα έγγραφα Τύπου Α για τους εργαζόμενους και Τύπου Β για τις υπόλοιπες μετακινήσεις. Όλα θα βρίσκονται στο: Forma.gov.gr, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από σήμερα το βράδυ.
Η απαγόρευση δεν ισχύσει για το νοσηλευτικό προσωπικό, τους αστυνομικούς, το στρατό και το προσωπικό πολιτικής προστασίας.
Οι εξαιρέσεις

1. Μετάβαση από και προς την εργασία
2. Μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό
3. Σε κατάστημα αγαθών πρώτης ανάγκες
4. Σε τράπεζα
5. Κίνηση για παροχή βοήθειας
6. Τελετή (κηδεία, γάμος, βάφτιση)
7. Σωματική άσκηση ατομικά ή ανά δύο άτομα

8.Σε κάθε όχημα θα επιτρέπεται μόνο ο οδηγός και ως ένα άτομο
9. Μετακίνηση εφάπαξ σε μόνιμη κατοικία

Υπάρχουν δύο τύποι εγγράφων

Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας τόνισε πως θα υπάρχουν δύο τύποι εγγράφων.
Έγγραφο Α

Η πρώτη θα είναι η βεβαίωση του εργοδότη. Περιέχει ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας και τόπο εργασίας καθώς και την ώρα εργασίας του εργαζομένου.

Το έγγραφο αυτό θα δίνεται εφάπαξ από τον εργοδότη.

Έγγραφο Β

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν το έγγραφο τύπου Β:

Δηλαδή ένα έγγραφο όπου θα αναγράφεται το : Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, λόγος μετακίνησης.

Τι δεν θα λειτουργεί:

Από αύριο δεν λειτουργούν παιδικές χαρές, πάρκα, μαρίνες, άλση και χώροι άθλησης, Θα υπάρξει περιορισμένη συχνότητα μέσων μαζικής μεταφοράς.

Οι δηλώσεις τους γίνονται μετά την ανακοίνωσης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για απαγόρευση μετακινήσεων των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που θα λαμβάνονται με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Τι ισχύει για τους εργαζόμενους από αύριο

Σημειώνεται πως αύριο οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε στις δουλειές τους μόνο με υπεύθυνη δήλωση αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να φύγουν από αυτή με την βεβαίωση του εργοδότη (τύπου Α).

Το sms που θα μπορούν να στέλνουν οι πολίτες για την κατ εξαίρεση μετακίνηση τους στο 13033 θα γράφει τον λόγο μετακίνησης με κωδικοποίηση αριιθμητική από το νούμερο 1 έως το 6 ανάλογα τον λόγο, ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας και μετάβασης.

Πώς θα βγαίνει η φόρμα για τις μετακινήσεις;

Τον λόγο έλαβε υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έδωσε την ιστοσελίδα forma.gov.gr όπου μπορεί κανείς να βρει τους δύο τύπος εγγράφων, τον Τύπο Α που αφορά τις μετακινήσεις εργαζομένων και τον Τύπο Β για τις άλλες αιτίες μετακίνηση.

Τρεις είναι οι τρόποι για την συμπλήρωση της φόρμας, για μετακίνηση που δεν αφορά στην εργασία. Ο πρώτος είναι να κατεβάσει ο πολίτης την φόρμα από την ιστοσελίδα και να την συμπληρώσει πριν από κάθε του μετακίνηση. Ο δεύτερος είναι σε ένα λευκό χαρτί να γράψει μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία και το ονοματεπώνυμο.

Τέλος, με ένα μήνυμα SMS στο 13033 όπου γράφει κανείς έναν από του 6 αριθμούς που αντιστοιχούν στην αιτία μετακίνησης. Ο πολίτης μπορεί να αποστείλει μήνυμα στον αριθμό αυτό, γράφοντας τον κατάλληλο αριθμό, αφήνοντας κενό και συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμό και τη διεύθυνση κατοικίας του.

Πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης;

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:
• Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)
• Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)

Μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β)

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
1 Αποστολή SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
2 Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.
• Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
• Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)
3 Χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Ανακοινώνονται 94 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 624.

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα. 55,7% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες. 124 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων 34 είναι διασωληνωμένοι.

Η πλειονότητα των πολιτών που νοσηλεύονται έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 64 έτη και των διασωληνωμένων τα 67 έτη.

Οι συμπολίτες μας που έχουν καταλήξει από το νέο ιό είναι 15. 14 από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Οι 12 ήταν άντρες και οι 3 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που κατέληξαν ήταν τα 77 έτη. Τέλος, 19 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

 

www.enikos.gr

Αναστέλλεται η χορήγηση άδειας ορκωμοσίας 15 ημερών στους νεοσύλλεκτους οπλίτες θητείας,όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ,

στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία από τον κορονοϊό covid-19. Τι ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.

Κορονοϊός covid-19 - μέτρα και στο στρατό για τους φαντάρους: Στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του COVID 19

στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αναστέλλεται η χορήγηση άδειας ορκωμοσίας 15 ημερών στους νεοσύλλεκτους οπλίτες θητείας,

όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.

Η άδεια θα ληφθεί υπόψη στη συνολική τους υπηρεσία με την απόλυση τους 15 ημέρες ενωρίτερα της καθορισμένης,

προστίθεται στην ανακοίνωση. Κατόπιν της εξέλιξης αυτής αμέσως μετά την ορκωμοσία τους, οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες θητείας

θα λάβουν Φύλλο Πορείας για να παρουσιαστούν στις μονάδες τους.

 

www.dikaiologotika.gr

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού αναλυτικά:

«Συμπολίτες μου,

Πριν από λίγο, έδωσα εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, να ισχύσει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες.

Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία.

Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου.

Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Τέλος, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω θα παρουσιάσουν, σε λίγο, οι αρμόδιοι υπουργοί.

Συμπατριώτες μου,

Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!

Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι. Ερημώνοντας δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο. Και μένοντας στις εστίες μας, τις μετατρέπουμε σε οχυρά ζωής.

Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο.

Απ’ την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους πολίτες με ειλικρίνεια. Οργάνωσε κατάλληλα τις ιατρικές δομές της χώρας, προχωρώντας σε προσλήψεις πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε προμήθειες δυσεύρετου ιατρικού εξοπλισμού. Αναδιάταξε τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Και, μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τρείς δέσμες γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όλα αυτά, κρατώντας -παράλληλα- απόρθητα τα σύνορά μας και τα σύνορα της Ευρώπης. Το κράτος, συνεπώς, απέδειξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού.

Τώρα, όμως, είναι η ώρα που το ατομικό ταυτίζεται όσο ποτέ με το συλλογικό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη!

Ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες. Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί. Απέναντί του, είμαστε όλοι ίσοι.

Μόνο που κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας. Οι συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα που και αυτοί πρέπει, εν μέσω κρίσης, να βρουν καταφύγιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν σταμάτησαν οι Έλληνες να αρρωσταίνουν και από άλλες ασθένειες. Και πρέπει να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς.

Χθες, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας μίλησε για την ευθύνη των νέων προς τους ηλικιωμένους με έναν κόμπο στο λαιμό. Ας γίνει αυτή η συναισθηματική αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώνει τεράστιο βάρος, με καθαρό μυαλό και μοναδική αξιοπρέπεια, κραυγή αφύπνισης.

Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το δικό μας μέτωπο, να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Με πρώτη δέσμευση, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του ιού: Ο καθένας από εμάς να πάψει να γίνεται κρίκος μεταφοράς στο διπλανό του.

Συμπολίτες μου,

Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον, απλώνοντας την φροντίδα της σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Όμως, θα το ξαναπώ: Το μεγαλύτερο όπλο κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά: Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία.

Γιατί η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο.

Έτσι θα αποδείξουμε ότι ο κοινωνικός μας ιστός είναι συμπαγής και με συνείδηση. Και ότι μαζί σηκώνουμε το βάρος της πατρίδας. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα σθένους και υπομονής για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Κλείνω με τα λόγια του Αμερικάνου προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ, που ταιριάζουν, νομίζω, σε αυτούς που ήδη μάχονται εναντίον της απειλής και θα κληθούν να κάνουν πολύ περισσότερα στις επόμενες μέρες: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό».

Εκ μέρους των Ελληνίδων και των Ελλήνων τους ευχαριστώ. Και σας καλώ όλους να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας με την καθημερινή μας στάση. Καθώς η ατομική επιθυμία υποχωρεί μπροστά στην συλλογική βούληση, η πατρίδα περνά στα χέρια μας. Ελλάδα είμαστε όλοι. Ας την προφυλάξουμε, λοιπόν! Ώστε να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς, πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι.

Δεν κυκλοφορούμε. Και δίνουμε όλοι ενωμένοι, πάνδημη απάντηση στην πανδημία».

 

Ποιοι θα μπορούν να μετακινούνται

«Από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Τέλος, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση».

Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα και απόψε στις 6 ο πρωθυπουργός, με διάγγελμά του, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει την απαγόρευση μετακινήσεων των πολιτών, στο πλαίσιο της λήψης ακόμη πιο δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εχοντας ως “άγνωστους Χ” τη χρονική διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού και το μέγεθος των επιπτώσεων της στην ελληνική οικονομία, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να καταστρώσει ένα ρεαλιστικό, προσαρμόσιμο στις εξελίξεις σχέδιο για την αποτελεσματική στήριξη των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους, ώστε η χώρα να μην επιστρέψει στον τούνελ της ύφεσης και η οικονομία να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά μόλις παρέλθει η λαίλαπα.

Βασικούς κατευθυντήριους άξονες αποτελούν οι δύο δέσμες μέτρων που ανακοινώθηκαν εσπευσμένα χωρίς χρονοβόρες διαβουλεύσεις, ως δείγμα προθέσεων και ετοιμότητας και με στόχο να αποφευχθεί δραματική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, η οποία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αντιστραφεί στη συνέχεια.

Τα μέτρα έδωσαν το “σωστό μήνυμα” στην αγορά και έγιναν δεκτά με ικανοποίηση, αν και πολλοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου – όπως και η αντιπολίτευση - τα θεωρούν ανεπαρκή, αναγνωρίζοντας πάντως ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Αδικήθηκαν κλάδοι

Τα κενά και οι ανεπάρκειες που επισημαίνονται αφορούν κυρίως τη “λίστα των ΚΑΔ” - δηλαδή τους επιχειρηματικούς κλάδους που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Στα γραφεία των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση φθάνουν συνεχώς υπομνήματα, προτάσεις και αιτήματα επιχειρηματικών συνδέσμων, επαγγελματικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων που ζητούν να ενταχθεί ο κλάδος τους στη λίστα των άμεσα πληττόμενων.

Οπως τόνισαν επανειλημμένα οι συναρμόδιοι υπουργοί, η λίστα θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Θα διευρυνθεί με την προσθήκη και άλλων κλάδων, για τους οποίους θα διαπιστωθεί ότι οι δραστηριότητες και ο τζίρος τους πλήττονται σημαντικά από την επιδημία και από τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την αναχαίτιση της.

Επισημαίνεται ότι τα μέτρα στήριξης είναι οριζόντια, καλύπτουν δηλαδή όλες τις επιχειρήσεις των επιλέξιμων ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας), ανεξάρτητα από το αν κλείνουν με κρατική εντολή ή με δική τους πρωτοβουλία, ή αν συνεχίζουν να λειτουργούν με περιορισμένες δραστηριότητες.
Διευρύνεται η λίστα

Το υπουργείο Οικονομικών είχε αρχικά ανακοινώσει πως οι κλάδοι που θα ενισχυθούν, θα επιλεγούν αυστηρά με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που διαθέτει – και από τα οποία τεκμαίρεται ότι έχουν χάσει σημαντικό μέρος του τζίρου τους. Το κριτήριο αυτό φαίνεται ότι θα χαλαρώσει, καθώς διαπιστώνεται ότι δεν αντανακλά την εξέλιξη του τζίρου.

Ετοιμάζεται λοιπόν μιά σημαντική διεύρυνση της λίστας επιλέξιμων επιχειρήσεων, που θα οι εργαζόμενοι τους θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ οι ίδιες θα εξασφαλίσουν 4μηνο “πάγωμα” υποχρεώσεων και μέχρι τις 31 Ιουλίου δεν θα είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν:

Βεβαιωθείσες οφειλές από δηλώσεις ΦΠΑ, πληρωτέες τον Μάρτιο
Κάθε είδους βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα.
Δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
Ασφαλιστικές εισφορές μηνός Φεβρουαρίου
Ρυθμισμένες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

Δεύτερο επίδομα 800 ευρώ

Παράλληλα, στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο συζητείται το σενάριο να δοθεί για έναν ακόμη μήνα το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους των επιλέξιμων (πληττόμενων) επιχειρήσεων, που οι συμβάσεις εργασίας τους θα διακοπούν/ανασταλούν προσωρινά.

Είναι ένα μέτρο που θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους – κυρίως ΜμΕ, καθώς θα τις απαλλάξει επί έναν ακόμη μήνα από το μισθολογικό κόστος, επιτρέποντας τους να ανταποκριθούν σε άλλες υποχρεώσεις τους και να φανούν στη συνέχεια συνεπείς προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για ένα ακόμη μηνιαίο επίδομα εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 680 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών των δικαιούχων επιδόματος. Αρχικά είχε υπολογισθεί ότι η δαπάνη θα υπερέβαινε το 1 δισ. Ομως, μετά από διεξοδική μελέτη του θέματος στο ΥΠΟΙΚ και στο υπουργείο Εργασίας καταλήγουν στην εκτίμηση ότι ο αριθμός των δικαιούχων δεν θα υπερβεί τις 550.000, ενώ ο πρώτος υπολογισμός ήταν για 1,4 εκατομμύρια υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Καλύπτεται η δαπάνη

Τα δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν για να καλυφθεί χωρίς πρόβλημα αυτή η δαπάνη. Δεν θα χρειασθεί μάλιστα να πειραχθεί το "μαξιλάρι" διαθεσίμων, ακόμη και σε περίπτωση μεγάλης μείωσης των δημοσίων εσόδων τους επόμενους μήνες – η οποία είναι πλέον αναμενόμενη, λόγω της κρίσης και της 4μηνης αναστολής πληρωμών που δόθηκε στις σοβαρότερα πληττόμενες επιχειρήσεις.
Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Μέχρι τότε θα υπάρχουν κάποια φορολογικά και άλλα έσοδα. Στη συνέχεια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποσά από το ¨μαξιλάρι ασφαλείας” και από το 1,8 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα περάσουν μέσω ΕΣΠΑ.

Αλλωστε οι δαπάνες αυτές για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων έχουν πραγματικά αναπτυξιακό χαρακτήρα: Θα στηρίξουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, ώστε η οικονομία να μπορεί να επανέλθει σε κανονικότητα και σε τροχιά ανάκαμψης μόλις παρέλθει η επιδημία κορονοϊού.

Η απόφαση της Κομισιόν για ενεργοποίηση της ρήτρας που αναστέλλει τους δημοσιονομικούς κανόνες σε περίπτωση μεγάλης κρίσης στην ΕΕ, δίνει μεγαλύτερα περιθώρια χειρισμών στην κυβέρνηση. Θα προσπαθήσει να τα αξιοποιήσει με φειδώ, έχοντας πάντα κατά νουν τις δημοσιονομικές και ταμειακές αντοχές.

 

sofokleousin.gr

Κατηγορία Οικονομία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας