alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Ε ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ανακοινώνει ότι λόγω των καινούργιων κανονισμών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει  θα

Κατηγορία Αθλητικά

Αποφύγετε την Κίνηση με Ηλεκτρικά Scooter. Μετακινηθείτε με Άνεση, Ευελιξία και Ασφάλεια.

Κατηγορία Επιχειρείν

Την απόφαση να κλείσει για τέσσερις ημέρες η κατασκήνωση «Skouras camp» στη Χαλκιδική, όπου εντοπίστηκαν

Κατηγορία Υγεία
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 19:33

Κορονοϊός: 58 νέα κρούσματα (14/7)

Στα 58 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με ανακοίνωση

Αυξημένη ανησυχία για τα οικονομικά προβλήματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το «λουκέτο» για

Κατηγορία Οικονομία

Δικαίωση για τους προσφεύγοντες συνταξιούχους για το 11μηνο (Ιούνιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016) που διεκδικούσαν αναδρομικά. Επίσης το Δικαστήριο επανέλαβε ότι αναδρομικά δικαιούνται μόνον όσοι έχουν προσφύγει για το διάστημα 2013- 2015.

 

Οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά με βάση 5 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί, για το επίμαχο χρονικό διάστημα θα δουν λεφτά στο πορτοφόλι τους ανάλογα με το ύψος των περικοπών.

 

Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, φαίνεται ότι δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον, χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιη η τύχη των προσφύγων. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπήκε σε αυτό το κομμάτι αφού δεν είχε ανάλογα ερώτημα από τον ΕΦΚΑ και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνει ρητή αναφορά για τη δυνατότητα προσφυγής στο μέλλον όσων συνταξιούχων αποφασίσουν να προσφύγουν τώρα.

 

Σε ό,τι αφορά στις αξιώσεις μετά το 2016, δηλαδή από τον Μάιο του 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά αφού ο επανυπολογισμός των συντάξεων κρίθηκε συνταγματικός.

 

Ομως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πει το 2015. Δηλαδή, ότι αναδρομικά, μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση μπορεί με νομοθετική ρύθμιση να δώσει αναδρομικά για τους 11 μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

 

Τα ποσά επιστροφής που δικαιούνται ανά κατηγορία συνταξιούχων και ασφαλιστικό φορέα, διαμορφώνονται ως εξής, με βάση και το κατά περίπτωση ύψος της σύνταξης: Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών: Αναδρομικά από 1.370 ευρώ έως και 7.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.510 ευρώ έως 2.648 ευρώ στις επικουρικές. Συνταξιούχοι ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ) που έχουν και σύνταξη από το Δημόσιο: Από 2.190 ευρώ έως 6.040 ευρώ στις κύριες συντάξεις και έως 2.600 ευρώ στις επικουρικές (πλην ΤΣΑΥ που δεν έχουν επικουρική). Συνταξιούχοι Δημοσίου και απόστρατοι: Από 1.340 ευρώ έως και 4.660 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.338 έως 2.698 ευρώ στις επικουρικές. Συνταξιούχοι ΙΚΑ: Αναδρομικά από 1.340 ευρώ έως και 4.560 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.403 έως 1.688 ευρώ στις επικουρικές. Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ (που έχουν μόνον κύρια σύνταξη) δικαιούνται αναδρομικά από 1.490 ευρώ έως και 3.450 ευρώ Συνταξιούχοι ΝΑΤ: Αναδρομικά από 1.870 ευρώ έως και 3.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 906 ευρώ έως 1.753 ευρώ στις επικουρικές. Χαμηλοσυνταξιούχοι (ΟΓΑ και άλλων ταμείων) με μια σύνταξη, ή άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ, δικαιούνται επιστροφή Δώρων κύριας σύνταξης από 360 ευρώ έως 800 ευρώ και 2 επιπλέον επικουρικές συντάξεις.

 

Πηγές: dikaiologitika.gr , ethnos.gr

 

Κατηγορία Οικονομία

Καρπουζάκια μου πολύ καλημέρα σας. Η συνέντευξη που θα δείτε το Σάββατο είναι πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες.

Επίσκεψη στους χώρους όπου πραγματοποιούνται νέα έργα ασφαλτόστρωσης, συντήρησης, επιδιόρθωσης και βελτίωσης οδοστρώματος σε οδικούς άξονες στους Δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας (από τη Βεργίνα έως την Κυψέλη) πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης.

 

Πρόκειται για εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην 5ης Επαρχιακή Οδό, τμήμα Βεργίνα- Κυψέλη και στην 6ης Επαρχιακή Οδού και πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα σε οδικά τμήματα, στην Τοπική Κοινότητα Νεοκάστρου έως τα όρια της Πιερίας, στο δρόμο προς τη Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία και τμήματα της Ε.Ο. Βεργίνας- Παλατιτσίων- Μελίκης έως την Αγκαθιά.

 

Στους χώρους των εργασιών, ο Κώστας Καλαϊτζίδης είχε συναντήσεις και συνεργασία με τους Αντιδημάρχους Αλεξάνδρειας, Κώστα Βενιόπουλο και Νίκο Σαρακατσιάνο. Το συνολικό ποσό του έργου ανέρχεται στις 500.000 ευρώ και υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Κώστας Καλαϊτζίδης δήλωσε: «Η εντολή του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι λόγια λίγα και έργα πολλά. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για να συστρατευόμαστε στο πλευρό του, αυτό με εκφράζει προσωπικά κι από κάθε άποψη, αυτό κάνουμε συνεχώς σε όλη την Ημαθία και έτσι συνεχίζουμε».

Επιβίωσαν και λειτούργησαν αδιάλειπτα επί σχεδόν έναν αιώνα, ακόμα και σε περιόδους πολέμου και μεγάλης φτώχειας, αλλά κάμφθηκαν από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο λόγος για τα δύο ιστορικά πανηγύρια του Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Μακεδονία, στο Αιγίνιο Πιερίας και στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής, που οδεύουν προς οριστική ακύρωση.

 

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες με την αύξηση των κρουσμάτων, οι εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει από συνωστισμό σε πανηγύρια που οδήγησαν μάλιστα την κυβέρνηση στο να απαγορεύσει την πραγματοποίηση όσων είχαν προγραμματιστεί μέχρι τέλος Ιουλίου, αλλά και αυστηρά μέτρα που προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προσανατολίζουν τους διοργανωτές στη ματαίωσή τους.

 


Στο Αιγίνιο

 

Σήμερα, το δημοτικό συμβούλιο Πύδνας – Κολινδρού, αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση που έλαβε ομόφωνα η επιτροπή της εμποροπανήγυρης Αιγινίου να μην πραγματοποιηθεί η διοργάνωση έπειτα από 93 συνεχόμενα χρόνια.

 

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε τη λειτουργία πρωτίστως για λόγους δημόσιας υγείας, γιατί αυτό είναι που μας αφορά κυρίως, δηλαδή η επικινδυνότητα που υπάρχει λόγω του συγχρωτισμού και δεύτερον γιατί είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί με τους όρους που προβλέπονται από την ΠΝΠ που βγήκε στις 30 Μαΐου», εξήγησε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού και πρόεδρος της επιτροπής, Βασίλης Παππάς.

 

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθεί μία εμποροπανήγυρη, όπως αυτή του Αιγινίου, η οποία βασίζει σημαντικό κομμάτι της στη διασκέδαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χώρο όπου διεξάγεται λειτουργούν περίπου 40 ταβέρνες και 20 καντίνες με τραπεζοκαθίσματα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι μονοδρομήσεις που προβλέπονται.

 

Επιπλέον, δεν υπάρχει εισιτήριο, έτσι ώστε να ελέγξει κανείς πόσοι μπαίνουν, τη στιγμή που τις ημέρες αιχμής οι επισκέπτες είναι περίπου 30.000 με 40.000 και τις υπόλοιπες γύρω στις 15.000 με 20.000.

 

«Παράλληλα, μεγάλο μέρος και των εκθετών και μικροπωλητών γύρω από το πανηγύρι είναι Ρομά ή από περιοχές όπου ήδη έχει παρουσιαστεί κρούσμα κορωνοϊού. Περίπου το 20% με 30% είναι από Ξάνθη, Κομοτηνή, Καστοριά, Ίασμο και γενικά από τον Δήμο Εχίνου», τόνισε ο κ. Παππάς.

 

Ακόμα, όμως, κι αν μέχρι τον Σεπτέμβριο υπάρξει ύφεση των κρουσμάτων, η διεξαγωγή είναι δύσκολη, καθώς η διαδικασία, που περιλαμβάνει κατανομή χώρων, έκδοση αδειών, πληρωμή, απαιτεί τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες.


Απώλεια για τον δήμο

 

Η διαφαινόμενη ακύρωση έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εκθετών που διαμαρτύρονται στον δήμο, για τον οποίο όμως υπάρχει σημαντικός οικονομικός αντίκτυπος.

 

«Θα ήταν η 94η διοργάνωση. Οι 93 έγιναν σε εποχές δύσκολες. Είναι η πρώτη που δε θα γίνει και αν κάποιον πειράζει περισσότερο είναι ο δήμος που στην ουσία το μεγαλύτερο έσοδο του δήμου είναι η εμποροπανήγυρη. Μιλάμε για 300.000 ευρώ έσοδα κατά μέσο όρο», τόνισε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε:

 

«Εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο, αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Και οι ποινές είναι αυστηρές, αφού τα πρόστιμα φτάνουν τα 15.000 ευρώ για τον δήμο. Επιπλέον, τυχόν μη τήρηση όρων σημαίνει αυτόματο κλείσιμο για τις επόμενες μέρες και σε ένα στημένο πανηγύρι αυτό είναι καταστροφή», κατέληξε ο κ. Παππάς.

 


Στον Άγιο Μάμα

 

Την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσουν και οι διοργανωτές της πανήγυρης του Αγίου Μάμα, που ξεκίνησε το 1914 και αδειοδοτημένα από το 1924 και κατά τις περίπου πέντε μέρες λειτουργίας του δέχεται καθημερινά 75.000 – 80.000 επισκέπτες.

 

«Υπάρχει ένα ΦΕΚ, αλλά επειδή στις εμποροπανηγύρεις δεν είναι εφικτός ο έλεγχος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες είσοδοι, ειδικά σε εμάς που γίνεται σε ανοιχτό χώρο 60.000 τετραγωνικών μέτρων, υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμαντος, Χρήστος Γκούτζιος.

 

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να τακτοποιηθεί το ζήτημα των θέσεων των εκθετών, που από 620 θα πρέπει να μειωθούν στις 310, όμως δεν μπορεί να περιοριστεί ο κόσμος ειδικά τις ώρες αιχμής που είναι από τις 5 το απόγευμα έως για 12 τα μεσάνυχτα.

 


Μεγάλο ρίσκο για την αγροτική παραγωγή

 

«Υπάρχει, όμως, κι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Η τοπική κοινωνία στηρίζεται στην αγροτική οικονομία και μετά το πανηγύρι ξεκινάει η συγκομιδή της ελιάς. Εάν παρουσιαστούν κρούσματα και μπει το χωριό σε καραντίνα θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Προσανατολιζόμαστε στην ακύρωση γιατί η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη», τόνισε ο κ. Γκούτζιος.


Αποθαρρύνονται οι εκθέτες

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας, Γιάννη Γαροφάλλου, τα μέτρα έχουν αποθαρρύνει και τους εκθέτες που συμμετέχουν εδώ και χρόνια στο πανηγύρι.

 

«Κάποιοι παίρνουν τηλέφωνο και ζητούν τη θέση που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Ενημερώνονται ότι θα πρέπει να πληρώσουν την προκαταβολή, αλλά θα συμμετάσχουν έπειτα από κλήρωση και, ακόμα κι αν κληρωθούν, μπορεί να μην είναι στο σημείο που ζήτησαν», εξήγησε στο GRTimes.gr

 

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η τελική απόφαση είναι του δημάρχου Νέας Προποντίδας, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι με δεδομένο ότι αυξάνονται τα κρούσματα το πανηγύρι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

 

GRTimes.gr

Τι θα ισχύσει με τις 8 δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου

Ο μεγάλος όγκος των φορολογικών δηλώσεων που δεν έχουν ακόμα υποβληθεί αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2019. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γιάννης Σαραντάκος στο Open TV και στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να δοθεί μία περίοδος χάριτος από 10 έως 15 ημέρες, έτσι ώστε να σπεύσουν και οι τελευταίοι φορολογούμενοι να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όσοι κάνουν χρήση της παράτασης και υποβάλλουν δήλωση μετά τις 29 Ιουλίου, οπότε κι εκπνέει η προθεσμία, αντί για τις 8 δόσεις που θα έχουν οι εμπρόθεσμοι για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, θα έχουν 7 δόσεις. Κι αυτό γιατί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή της οφειλής για να συνυπολογιστεί στο φορολογικό έτος του 2020.

 

Υπενθυμίζεται ότι:

 

Παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.


Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.


Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.


Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Κατηγορία Οικονομία
Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας