alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη, για την πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός στη χώρα μας. Αυτή, είναι η ακόλουθη: «Σήμερα ανακοινώνουμε 310 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.730, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.

2.433 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.901 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 17 (25.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 175 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 313 θανάτους συνολικά στη χώρα. 116 (37%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.


Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

– 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 197 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας)

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Κατηγορία Υγεία

Η εταιρεία καθαρισμού ΛΑΜΨΗ EXPRESS ζητά υπαλλήλους, άνδρες και γυναίκες για ημιαπασχόληση στην Αλεξάνδρεια και στη Βέροια.

Πληροφορίες: κ. Βασίλης 6945 922565

Κατηγορία Επιχειρείν

Συνεπής στην τακτική απαξίωσης και αδιαφορίας απέναντι στους εκπαιδευτικούς φορείς, η υπουργός Παιδείας, την Πέμπτη 10/9/2020 επισκέφτηκε το νομό μας χωρίς προηγούμενη δημόσια γνωστοποίηση, χωρίς να αναζητήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών αλλά και χωρίς να παραχωρήσει τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να μας ακούσει και να συζητήσει μαζί μας τα πολύ σοβαρά και επείγοντα ζητήματα που έχει εγείρει η πολιτική που ασκεί τον τελευταίο χρόνο στο χώρο της εκπαίδευσης.

Παρά ταύτα, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας κατάφερε να κινητοποιήσει ταχύτατα τους εκπαιδευτικούς του νομού μας, οι οποίοι ''υποδέχθηκαν'' την κ. Κεραμέως κατά την επίσκεψή της στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Βέροιας, διεκδικώντας τα αυτονόητα εν όψει του ανοίγματος των σχολείων: ασφαλείς συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Με μεγάλη καθυστέρηση, το ΔΣ εισήλθε τελικά στην αίθουσα που βρισκόταν η υπουργός, όπου, διαπιστώνοντας την ύπαρξη υπερβολικού συνωστισμού, πρότεινε την πραγματοποίηση της συζήτησης σε παρακείμενη άδεια αίθουσα προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων ασφαλείας. Ωστόσο, η υπουργός επέμεινε στην διεξαγωγή συζήτησης ''ορθίων'' στον προθάλαμο της αίθουσας εκπαιδευτικών του σχολείου παρουσία αριθμού προσώπων που υπερέβαινε κατά πολύ και το όριο ασφαλείας αλλά και τη διασφάλιση συνθηκών διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου.

Στον ελάχιστο χρόνο που μας παραχωρήθηκε, το ΔΣ της ΕΛΜΕ, αφού καταγγείλαμε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν ενημερωθήκαμε για την επίσκεψη της υπουργού και δεν προσκληθήκαμε σε συνάντηση, θέσαμε στην υπουργό το επιτακτικό αίτημα για τη μείωση των μαθητών έως 15 ανά τάξη, όριο ασφαλείας βάσει έγκυρων επιστημονικών ερευνών και γνωματεύσεων που έχουν δημοσιευθεί και εναρμονισμένο με το σχετικό ψήφισμα της ΟΛΜΕ. Ζητήσαμε να αναζητηθούν και να επιστρατευτούν αίθουσες και κτήρια που μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις ασφαλούς λειτουργίας που γεννά η πανδημία, πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, προμήθεια του αναγκαίου υλικού υγειονομικής προστασίας άμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ζητήσαμε, ακόμη, έγκριση όλων των ''ολιγομελών'' τμημάτων του νομού μας. Τέλος επιδώσαμε το ψήφισμα που ακολουθεί με τις αποφάσεις του ΔΣ εν όψει του ανοίγματος των σχολείων και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Στην απάντησή της η υπουργός προέβαλε ότι το αίτημα μείωσης των μαθητών ανά τάξη δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω έλλειψης κτηριακών δομών. Στην απάντηση της ΕΛΜΕ Ημαθίας ότι είναι οικονομικοί οι λόγοι επειδή η κυβέρνηση έχει θέσει άλλες προτεραιότητες για τα υπάρχοντα δημόσια κονδύλια, απέφυγε να δώσει εξήγηση.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής επιδημιολόγων, για την αποφυγή της διασποράς της νόσου επιβάλλεται η χρήση της μάσκας, η οποία φαίνεται ότι ανάγεται στο μοναδικό και ανυπέρβλητο μέτρο έναντι της πανδημίας. Στο σημείο αυτό επισημάνθηκε στην Υπουργό η διφορούμενη στάση μελών της επιτροπής του ΕΟΔΥ, οι οποίοι με τις αντιφατικές τοποθετήσεις τους δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες. Σε ερώτηση σχετικά με την περίπτωση των μαθητών που δεν θα φορούν τη μάσκα τους, μας υπέδειξε να εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα το νόμο και να μην τους δεχθούμε στις αίθουσες. Για την περίπτωση άσκησης των απειλούμενων ένδικων προσφυγών κατά των εκπαιδευτικών από τους γονείς που δεν εγκρίνουν τη χρήση μάσκας από τα παιδιά τους, υποστήριξε ότι κατέθεσε σχετική ΚΥΑ για να μας προστατέψει. Στο ερώτημα αν η προστασία αυτή είναι ανάλογη με αυτήν που παρείχε στους συναδέλφους που κλήθηκαν στο Α.Τ. Νάουσας κατόπιν εγγράφου που κατέθεσε η Ένωση Γονέων Νάουσας σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, απέφυγε να απαντήσει.

Στο αίτημα έγκρισης των ολιγομελών τμημάτων του νομού δεν απάντησε.

Κατηγορία Εκπαίδευση

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Αγαπητέ γονέα,

Ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά και εμείς, οι καθηγητές του παιδιού σου, δε μπορούμε να σου κρύψουμε την ανησυχία και τον προβληματισμό μας για το γεγονός πως,εν μέσω πανδημίας, τα σχολεία ανοίγουν σε προβληματικές συνθήκες και χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του covid19. Αυτές τις ημέρες και μετά από τέσσερις μήνες αδράνειας η κυβέρνηση στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, του σχεδιασμού της λειτουργίας τους και της αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων, κινείται με τρόπο που χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και διαπνέεται από ¨το πνεύμα της αγοράς¨, αφού βάζει στο ζύγι τις ανάγκες των σχολείων και των μαθητών από τη μια και τον περιορισμό του κόστους από την άλλη. Τελικά αποφασίζει υπέρ του δεύτερου αντιμετωπίζοντας τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το περιβάλλον τους ως πειραματόζωα στην εφαρμογή της “ανοσίας της αγέλης”.

Τον Μάιο, και με περιορισμένο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, τα σχολεία άνοιξαν με μειωμένο αριθμό μαθητών και βάρδιες. Τότε το Υπουργείο επικαλούμενο «τη γνώμη των ειδικών» όριζε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στους 15 και τον απαιτούμενο χώρο για κάθε μαθητή στα 7m2 . Σήμερα, με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσα τους και η Ημαθία, σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, τα παιδιά στοιβάζονται σε τμήματα των 27 ατόμων και η μάσκα έχει αναχθεί σε μοναδικό και πρώτιστο μέτρο που σώζει ζωές. Πώς αλήθεια δικαιολογείται από τη μία να μην επιτρέπεται συνάθροιση περισσότερων των εννέα ατόμων και από την άλλη, μέσα σε μια τάξη να υπάρχουν 28 άτομα; Πώς δικαιολογείται να συναθροίζονται, έστω οι μισοί μαθητές, σε αυλές ελαχίστων τετραγωνικών; Ακόμη και σε μεγαλύτερες αυλές πώς μπορεί να συναθροίζονται π.χ. 370 μαθητές, που αντιστοιχούν στη μισή δύναμη του ΕΠΑΛ Βέροιας;

Αλλά και ο σχεδιασμός αντιμετώπισης κρούσματος γεννά πολλά ερωτηματικά. Το Υπουργείο λέει πως σε περίπτωση κρούσματος θα απομονώνεται το τμήμα όπου αυτό εντοπίστηκε και το υπόλοιπο σχολείο θα λειτουργεί κανονικά. Πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι αυτό όταν το τμήμα θα έχει διαφορετική σύνθεση στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και διαφορετική στις κατευθύνσεις, στις ξένες γλώσσες, στους τομείς και τις ειδικότητες; Επίσης ο κάθε καθηγητής –τρια δε διδάσκει μόνο σε ένα τμήμα αλλά σε όλα τα τμήματα και ενδεχομένως σε όλες τις τάξεις του σχολείου. Και σα να μη φτάνει αυτό, οι περισσότεροι καθηγητές χρειάζεται να γυρνούν ακόμη και σε περισσότερα των τεσσάρων σχολεία για να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ωράριο. Είναι προφανές πως ο περιορισμός της μετάδοσης δε μπορεί να βασίζεται σε μια τέτοια λογική.

Από την πρώτη στιγμή οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι γονείς, διεκδικήσαμε το αυτονόητο: Τμήματα με μέγιστο αριθμό 15 μαθητές-τριες ώστε να υπάρχει φυσική απόσταση μεταξύ τους. Αυτό αυτομάτως συνεπάγεται διορισμούς προσωπικού ώστε να στελεχωθούν τα σχολεία και να περιοριστούν οι μετακινήσεις, άρα και η πιθανή διασπορά. Ζητήσαμε επίσης να υπάρχει πληρότητα σε υλικά, όπως μάσκες και αντισηπτικά. Ζητήσαμε τακτική απολύμανση χώρων, που απαιτεί μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας και επάρκεια απορρυπαντικών στα σχολεία. Ζητήσαμε δωρεάν μαζικά τεστ σε τακτική βάση. Ζητήσαμε την παρουσία νοσηλευτή στα σχολεία.

Τα αιτήματα αυτά, αν προ πανδημίας θεωρούνταν υπερβολικά, σήμερα αποδεικνύονται λογικά, ρεαλιστικά και επιβεβλημένα. Αυτό το καταλαβαίνουν οι πάντες εκτός του Υπουργείου. Το οποίο προτιμάει τη φθηνότερη λύση που είναι η μάσκα – για την ακρίβεια οι δύο μάσκες πολλών χρήσεων και το παγούρι χορηγία - και την προτιμάει ακριβώς γι’ αυτό!

Μάλιστα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τις τελευταίες ημέρες, αντιλαμβανόμενη πως τα προηγούμενα επιχειρήματά της περί Μέσων Όρων, κλειστής κάψουλας κτλ είναι στα όρια της αστειότητας, δεν προσπαθήσει να κρύψει καν πως απέρριψε τη λύση των λιγότερων παιδιών ανά τμήμα ως ακριβή. Δηλαδή εξετάζει τόσο το ζήτημα της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας, όσο και το ζήτημα της εκπαίδευσης με αμιγώς οικονομικά κριτήρια.

Αγαπητέ γονέα,

Θέλουμε ανοικτά σχολεία για όλους τους μαθητές, με κανόνες υγιεινής, με ασφάλεια και με ουσιαστικό μαθησιακό και παιδαγωγικό ρόλο.

Για αυτό και επιμένουμε:

  • Ολιγομελή τμήματα τώρα με μέγιστο αριθμό τα 15 άτομα σε συνάρτηση πάντα με το εμβαδόν της αίθουσας διδασκαλίας. Εξασφάλιση των απαραίτητων πρόσθετων χώρων όπου αυτοί χρειαστούν.
  • Διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Διανομή δωρεάν υγειονομικού υλικού (αντισηπτικά, μάσκες).
  • Τακτικές απολυμάνσεις.
  • Μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.
  • Διενέργεια τακτικών, δωρεάν τεστ.
  • Ρεαλιστικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων στα σχολεία.
  • Ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Κατηγορία Εκπαίδευση

Την Πέμπτη 17-9-2020 και ώρα 00.01 κλείνει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2020, όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή.

Επίσης εγκρίθηκε η δαπάνη ύψους 156.000.000 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του επιδόματος παιδιού Δ΄ διμήνου 2020 καθώς και εκκρεμών αιτήσεων προηγούμενων ετών για να γίνει η πληρωμή στις 30 Σεπτεμβρίου.

Έτσι από την Πέμπτη ώρα 00.01 η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της τέταρτης διμηνιαίας δόσης για το 2020. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για την υποβολή νέων αιτήσεων.

Το Επίδομα Παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020. Η εκκαθάριση των αιτήσεων θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία φορολογική δήλωση, που σημαίνει ότι θα πληρωθούν μόνον όσοι υπέβαλαν τη φετινή φορολογική δήλωση, καθώς η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έληξε. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί φετινή φορολογική δήλωση πρέπει να υποβληθεί προκειμένου να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού έτους 2020.

Υπενθυμίζεται προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η 4η διμηνιαία δόση του 2020 θα καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως έχει καθιερωθεί για το σύνολο των επιδομάτων).

Κατηγορία Οικονομία

Πωλείται γεωργικό όχημα τύπου Unimog, 92 ίππων, μοντέλο 1992, ελληνικής αντιπροσωπείας σε άριστη κατάσταση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Δεκτός κάθε έλεγχος.

Τιμή λογική.

Τηλ. Επικοινωνίας: 6977 538004.

  • 118772270_906804283141904_4272706757145680895_n
  • 118833137_591572304871951_6327555498667362501_n
Κατηγορία Αγροτικά

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, με θέμα τους επιβεβλημένους ελέγχους από το ΣΕΠΕ για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους. Όπως σημειώνουν:

- μια παραγωγική μονάδα στα Γιαννιτσά αποτελεί εδώ και ημέρες εστία υπερμετάδοσης και μαζικής διασποράς του κορωνοϊού σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

- τα ελλιπή μέτρα ελέγχου από τα αρμόδια ελεγκτικά σώματα επέτρεψαν την ιλιγγιώδη αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων με αποτέλεσμα σήμερα να νοσούν 114 άτομα από τον ίδιο εργασιακό χώρο.

- η κατάργηση της αυτονομίας του ΣΕΠΕ τον Ιούλιο του 2019, η υποβάθμισή του και η υπαγωγή του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας αιτιολογήθηκε ως μέτρο ενίσχυσης του Σώματος.

Ρωτούν τον υπουργό:

1. Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη διαφύλαξη και προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους;

2. Ποιο είναι το πρόγραμμα ελέγχων που πραγματοποιεί το Σώμα για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι εργοδότες κατά το διάστημα της πανδημίας;

3. Σε τι συχνότητα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, πόσα άτομα απαρτίζουν τα συνεργεία που τους διενεργούν και ποια είναι η ακολουθούμενη διαδικασία;

ΦΡΟΣΩ ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την 1η να καταβάλλεται στις 30 του μηνός και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2021

Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, αναμένεται τελικά να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, εξαιτίας των εξαιρέσεων που έγιναν την τελευταία στιγμή για τα 26 μικρότερα νησιά της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.  Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, για όσους τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος, η οποία θα έχει δηλωθεί στο Ε9. Συγκεντρωτικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν για τον ΕΝΦΙΑτου 2020 τα παρακάτω:

  1. Το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ με εκείνο του 2019 θα καταβάλουν όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση.
  2. Νέο ποσό του φόρου θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητη περιουσία εντός του 2019.
  3. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις και όχι σε πέντε. Η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019:

  • -30% για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
  • - 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ
  • - 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ
  • - 20 % για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ
  • - 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ
Κατηγορία Οικονομία

Ψηφιακά και χωρίς την παρουσία του πολίτη στις Διευθύνσεις Μεταφορών της χώρας θα γίνεται η αναθεώρηση των αδειών οδήγησης στις περιπτώσεις απώλειας, φθοράς, κλοπής ή όταν χρήζει αναθεώρησης για ιατρικούς λόγους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών κα Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο της πάταξης της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την αναθεώρηση των αδειών οδήγησης, η οποία γίνεται, τόσο για ιατρικούς λόγους, όσο και για λόγους απώλειας, φθοράς ή κλοπής.

Ο πολίτης θα μπορεί από τον υπολογιστή του να υποβάλει και να ολοκληρώσει την όλη διαδικασία αναθεώρησης της άδειας οδήγησης εντελώς ψηφιακά, χωρίς την παρουσία του στις Διευθύνσεις Μεταφορών της χώρας.

Επίσης, το ίδιο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την υποβολή με ηλεκτρονικά μέσα του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση οχημάτων, όπως αιτήσεις, εξουσιοδοτήσεις και παράβολα, καθώς και την αυτεπάγγελτη αναζήτηση, χωρίς εμπλοκή του πολίτη, των δικαιολογητικών που υπάρχουν ήδη στη διάθεση του δημοσίου όπως π.χ. η βεβαίωση επιτυχούς ελέγχου ΚΤΕΟ.

Αλλαγές στο σύστημα οδήγησης

Αλλαγές στη διαδικασία θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψήφιων οδηγών όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης φέρνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Οπως τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί κεντρικό άξονα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής του Υπουργείου στον τομέα των μεταφορών, καθώς έρχεται να επανεξετάσει τη διαδικασία θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας.

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα θεσπιστεί ένα εφαρμόσιμο σύστημα ελέγχου και εποπτείας αυτών των διαδικασιών, ενώ θα αξιολογήσει στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων το έργο των εξεταστών.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην εξεταστική διαδικασία των πολιτών με ειδικές ανάγκες, όσων δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και όσων έχουν μαθησιακές δυσκολίες, καθώς θα εισαχθεί η δυνατότητα για νέα επικαιροποιημένα εκπαιδευτικά εγχειρίδια και νέες μεθόδους εξέτασης, τόσο γι’ αυτές τις κατηγορίες, όσο και για το γενικό πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο προχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο στην καθιέρωση της προσωρινής άδειας οδήγησης μειώνοντας τον χρόνο χορήγησης της άδειας από τις 60 μέρες στις δύο.

Κατηγορία Γενικά

Χωρίς καθυστερήσεις θα δοθούν φέτος ζεστά γεύματα σε περισσότερα από 185.000 παιδιά σε 1227 σχολεία σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά, αυτή τη σχολική χρονιά, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα από τον πρώτο μήνα του σχολικού έτους. Επισημαίνουμε ότι τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, η διανομή των γευμάτων γινόταν αρχές Νοεμβρίου, περίπου δύο μήνες μετά το πρώτο κουδούνι.

Κύριος στόχος του Προγράμματος, που υλοποιείται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α., είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων καθώς η επιλογή των σχολικών μονάδων γίνεται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Με τα σχολικά γεύματα ενισχύεται η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα στη μαθητική κοινότητα, η εξοικείωση των μαθητών με τη μεσογειακή διατροφή και η ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παραγωγή των γευμάτων είναι αποκλειστικά εγχώρια.
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ευχήθηκε για τη νέα σχολική χρονιά λέγοντας: «Eίναι η πρώτη χρονιά που είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τα σχολικά γεύματα από την αρχή της σχολικής χρονιάς, χωρίς να χρειάζεται οι μαθητές να περιμένουν μέχρι τον Νοέμβριο όπως συνέβαινε έως τώρα. Αυτό έγινε πραγματικότητα, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας που σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα και την άψογη συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας για την κατανομή των γευμάτων στα σχολεία. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε επάξια στις αυξημένες δυσκολίες αυτής της σχολικής χρονιάς. Να στηρίξουμε την εκπαιδευτική διαδρομή των μαθητών αλλά και να συζητήσουμε για την κοινωνική αλληλεγγύη, για την ατομική ευθύνη, για την αγάπη στο συνάνθρωπο, για το κοινό καλό. Να δείξουμε στα παιδιά πως είμαστε έμπρακτα δίπλα τους. Εύχομαι στους μαθητές και στους δασκάλους τους μια παραγωγική και χαρούμενη σχολική χρονιά».
Τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια ημέρα με τη διανομή, αποκλειόμενης της μεθόδου ψύξης ή προκατάψυξης. Η μεταφορά τους γίνεται σε ειδικά θερμικά κιβώτια, ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία και παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες. Η σίτιση των μαθητών πραγματοποιείται εντός της σχολικής μονάδας, μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων. Η παρασκευή των σχολικών γευμάτων πραγματοποιείται σε πιστοποιημένες μονάδες με κωδικό αριθμό έγκρισης (ΙΜΡ) από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορωνοϊό.
Για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον Ε.Φ.Ε.Τ.

Κατηγορία Εκπαίδευση
Σελίδα 1 από 3

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας