Λουκέτο σε τρία εργοστάσια της ΕΒΖ-Πλατύ,Ορεστιάδα και Σέρρες Κύριο

Λουκέτο σε τρία εργοστάσια της ΕΒΖ-Πλατύ,Ορεστιάδα και Σέρρες

Ναυάγησαν οι τελευταίες προσπάθειες για εξεύρεση επενδυτή. Ενεργοποιείται το plan b - Στην Πειραιώς τα βασικά assets της ζαχαροβιομηχανίας

Τέλος εποχής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ναυάγησαν και οι τελευταίες προσπάθειες για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάμβανε τη διάσωση της βαριάς ζημιογόνου βορειοελλαδικής ζαχαροβιομηχανίας.

Η κυβέρνηση περνά στην κάθε άλλο παρά επιθυμητή επιλογή, στο plan b που έχουν επεξεργαστεί η διοίκησή της, το υπουργείο Οικονομίας και η Tράπεζα Πειραιώς, ως η βασική πιστώτρια της επιχείρησης. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας με την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι δεσμευτικές προτάσεις από την αγγλοαμερικανική Kingsley και το fund Ιnnovation Brain του Lukas Fecker δεν κατατέθηκαν ποτέ, παρά την άτυπη παράταση που δόθηκε μέχρι εχθές - η αρχική προθεσμία ήταν για την Τρίτη 5 Φεβορυαρίου - με αποτέλεσμα όλα να οδηγούν στην ενεργοποίηση της  ύστατης λύσης, που είναι να περάσει η πολύπαθη ΕΒΖ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Εταιρεία, τράπεζα και υπουργείο βρίσκονταν σε ανοικτή επικοινωνία εδώ και αρκετούς μήνες για τη σύνταξη του σχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Βάσει αυτού αναμένεται η μεταβίβαση των "ασημικών" της ΕΒΖ, όπως τις μετοχές των θυγατρικών της στη Σερβία, τα εργοστάσια στο Πλατύ και στη Λάρισα, ακίνητα "φιλέτα" και μέρος του παθητικού στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα δημιουργήσει τρεις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV’s), ενώ εναπομείναν παθητικό και ενεργητικό θα παραμείνει στην ΕΒΖ (OldCo).

Αξίζει να σημειωθεί πως αν δικαστήριο εγκρίνει το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106β, τότε οι υποχρεώσεις θα «κουρευτούν» σημαντικά, ώστε να περιοριστούν στα περίπου 60 εκατ. ευρώ, από 220 εκατ. ευρώ και πλέον που είναι σήμερα.

Σε δύσκολη θέση πάντως βρίσκονται οι τευτλοπαραγωγοί καθώς το φουγάρο στο εργοστάσιο του Πλατέως- που λειτούργησε το 2018- αναμένεται να ανάψει μετά από μία διετία, εφόσον προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους στην ΕΒΖ, έχουν βγει το προηγούμενο διάστημα τροπολογίες προκειμένου να μεταταχθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή να ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Πηγή: voria.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας