Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς ακύρωση τα ιστορικά πανηγύρια Αιγινίου και Αγίου Μάμα Κύριο

Προς ακύρωση τα ιστορικά πανηγύρια Αιγινίου και Αγίου Μάμα

Επιβίωσαν και λειτούργησαν αδιάλειπτα επί σχεδόν έναν αιώνα, ακόμα και σε περιόδους πολέμου και μεγάλης φτώχειας, αλλά κάμφθηκαν από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο λόγος για τα δύο ιστορικά πανηγύρια του Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Μακεδονία, στο Αιγίνιο Πιερίας και στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής, που οδεύουν προς οριστική ακύρωση.

 

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες με την αύξηση των κρουσμάτων, οι εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει από συνωστισμό σε πανηγύρια που οδήγησαν μάλιστα την κυβέρνηση στο να απαγορεύσει την πραγματοποίηση όσων είχαν προγραμματιστεί μέχρι τέλος Ιουλίου, αλλά και αυστηρά μέτρα που προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προσανατολίζουν τους διοργανωτές στη ματαίωσή τους.

 


Στο Αιγίνιο

 

Σήμερα, το δημοτικό συμβούλιο Πύδνας – Κολινδρού, αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση που έλαβε ομόφωνα η επιτροπή της εμποροπανήγυρης Αιγινίου να μην πραγματοποιηθεί η διοργάνωση έπειτα από 93 συνεχόμενα χρόνια.

 

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε τη λειτουργία πρωτίστως για λόγους δημόσιας υγείας, γιατί αυτό είναι που μας αφορά κυρίως, δηλαδή η επικινδυνότητα που υπάρχει λόγω του συγχρωτισμού και δεύτερον γιατί είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί με τους όρους που προβλέπονται από την ΠΝΠ που βγήκε στις 30 Μαΐου», εξήγησε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού και πρόεδρος της επιτροπής, Βασίλης Παππάς.

 

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθεί μία εμποροπανήγυρη, όπως αυτή του Αιγινίου, η οποία βασίζει σημαντικό κομμάτι της στη διασκέδαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χώρο όπου διεξάγεται λειτουργούν περίπου 40 ταβέρνες και 20 καντίνες με τραπεζοκαθίσματα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι μονοδρομήσεις που προβλέπονται.

 

Επιπλέον, δεν υπάρχει εισιτήριο, έτσι ώστε να ελέγξει κανείς πόσοι μπαίνουν, τη στιγμή που τις ημέρες αιχμής οι επισκέπτες είναι περίπου 30.000 με 40.000 και τις υπόλοιπες γύρω στις 15.000 με 20.000.

 

«Παράλληλα, μεγάλο μέρος και των εκθετών και μικροπωλητών γύρω από το πανηγύρι είναι Ρομά ή από περιοχές όπου ήδη έχει παρουσιαστεί κρούσμα κορωνοϊού. Περίπου το 20% με 30% είναι από Ξάνθη, Κομοτηνή, Καστοριά, Ίασμο και γενικά από τον Δήμο Εχίνου», τόνισε ο κ. Παππάς.

 

Ακόμα, όμως, κι αν μέχρι τον Σεπτέμβριο υπάρξει ύφεση των κρουσμάτων, η διεξαγωγή είναι δύσκολη, καθώς η διαδικασία, που περιλαμβάνει κατανομή χώρων, έκδοση αδειών, πληρωμή, απαιτεί τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες.


Απώλεια για τον δήμο

 

Η διαφαινόμενη ακύρωση έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εκθετών που διαμαρτύρονται στον δήμο, για τον οποίο όμως υπάρχει σημαντικός οικονομικός αντίκτυπος.

 

«Θα ήταν η 94η διοργάνωση. Οι 93 έγιναν σε εποχές δύσκολες. Είναι η πρώτη που δε θα γίνει και αν κάποιον πειράζει περισσότερο είναι ο δήμος που στην ουσία το μεγαλύτερο έσοδο του δήμου είναι η εμποροπανήγυρη. Μιλάμε για 300.000 ευρώ έσοδα κατά μέσο όρο», τόνισε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε:

 

«Εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο, αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Και οι ποινές είναι αυστηρές, αφού τα πρόστιμα φτάνουν τα 15.000 ευρώ για τον δήμο. Επιπλέον, τυχόν μη τήρηση όρων σημαίνει αυτόματο κλείσιμο για τις επόμενες μέρες και σε ένα στημένο πανηγύρι αυτό είναι καταστροφή», κατέληξε ο κ. Παππάς.

 


Στον Άγιο Μάμα

 

Την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσουν και οι διοργανωτές της πανήγυρης του Αγίου Μάμα, που ξεκίνησε το 1914 και αδειοδοτημένα από το 1924 και κατά τις περίπου πέντε μέρες λειτουργίας του δέχεται καθημερινά 75.000 – 80.000 επισκέπτες.

 

«Υπάρχει ένα ΦΕΚ, αλλά επειδή στις εμποροπανηγύρεις δεν είναι εφικτός ο έλεγχος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες είσοδοι, ειδικά σε εμάς που γίνεται σε ανοιχτό χώρο 60.000 τετραγωνικών μέτρων, υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμαντος, Χρήστος Γκούτζιος.

 

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να τακτοποιηθεί το ζήτημα των θέσεων των εκθετών, που από 620 θα πρέπει να μειωθούν στις 310, όμως δεν μπορεί να περιοριστεί ο κόσμος ειδικά τις ώρες αιχμής που είναι από τις 5 το απόγευμα έως για 12 τα μεσάνυχτα.

 


Μεγάλο ρίσκο για την αγροτική παραγωγή

 

«Υπάρχει, όμως, κι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Η τοπική κοινωνία στηρίζεται στην αγροτική οικονομία και μετά το πανηγύρι ξεκινάει η συγκομιδή της ελιάς. Εάν παρουσιαστούν κρούσματα και μπει το χωριό σε καραντίνα θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Προσανατολιζόμαστε στην ακύρωση γιατί η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη», τόνισε ο κ. Γκούτζιος.


Αποθαρρύνονται οι εκθέτες

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας, Γιάννη Γαροφάλλου, τα μέτρα έχουν αποθαρρύνει και τους εκθέτες που συμμετέχουν εδώ και χρόνια στο πανηγύρι.

 

«Κάποιοι παίρνουν τηλέφωνο και ζητούν τη θέση που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Ενημερώνονται ότι θα πρέπει να πληρώσουν την προκαταβολή, αλλά θα συμμετάσχουν έπειτα από κλήρωση και, ακόμα κι αν κληρωθούν, μπορεί να μην είναι στο σημείο που ζήτησαν», εξήγησε στο GRTimes.gr

 

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η τελική απόφαση είναι του δημάρχου Νέας Προποντίδας, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι με δεδομένο ότι αυξάνονται τα κρούσματα το πανηγύρι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

 

GRTimes.gr

Σχετικά Άρθρα