Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης

Η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης

Στόχος οι απλοί πολίτες - Σοκ στη διεθνή κοινότητα - Επίδειξη δύναμης από τους τρομοκράτες μπροστά στα μάτια του Γάλλου προέδρου και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στο Stade de France.
Το μικρόβιο της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας έσπειραν χτες τρομοκράτες στην καρδιά του Παρισιού που αιματοκύλησαν τη γαλλική πρωτεύουσα δείχνοντας το πιο αδίστακτο

πρόσωπό τους αφού στόχος τους ήταν οι απλοί πολίτες.

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το τυφλό κτύπημα των ισλαμιστών τρομοκρατών, την ώρα που οι Γάλλοι πολίτες χόρευαν, έτρωγαν και παρακολουθούσαν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου. Η πιο αιματηρή από τις επιθέσεις που σημειώθηκε στο θέατρο Μπατακλάν όπου νέοι άνθρωποι είχαν συρρεύσει για να παρακολουθήσουν μία ροκ συναυλία, ξυπνά θλιβερές μνήμες από την εισβολή το 2002 στο Θέατρο της Μόσχας, μιας ομάδας Τσετσένων εξτρεμιστών, μεταξύ των οποίων και οι "Μαύρες Χήρες", και εν συνεχεία της έφοδο των ρωσική δυνάμεων ασφαλείας προκαλώντας το θάνατο 119 ομήρων και 40 Τσετσένων.

Τις τελευταίες ώρες η Γαλλία θρηνεί με την Ευρώπη να βρίσκεται αντιμέτωπη με την δική της 11η Σεπτεμβρίου. Οι ισλαμιστές τρομοκράτες σπέρνουν το θάνατο πυροβολώντας αδιακρίτως θέλοντας να κάνουν και μία επίδειξη δύναμης μπροστά στα μάτια του Γάλλου προέδρου και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών όπου παρακολουθούσαν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου "Γαλλίας - Γερμανία" στο Stade de France.

Η ανακοίνωση Ολάντ να κλείσει η Γαλλία τα σύνορά της έως ότου οι γαλλικές αρχές καταφέρουν να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα προδίδει τον καλό σχεδιασμό των δραστών. Αρχικά, προκάλεσαν πανικό στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η Εθνική Ομάδα Γερμανίας μ΄ένα ανώνυμο τηλεφώνημα για βόμβα. Και στη συνέχεια έκαναν πράξη το καλά συντονισμένο σχέδιό τους.

Την ώρα που οι γαλλικές αρχές βρίσκονται επί ποδός, το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας πραγματοποιεί απανωτές συσκέψεις για να χαράξει την στρατηγική που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής αποκαθιστώντας το αίσθημα της ασφάλειας στη γαλλική πρωτεύουσα.

Καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει ομόφωνα τις "βάρβαρες και δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις" που διαπράχθηκαν με όπλα και βόμβες σε διάφορες τοποθεσίες του Παρισιού, μεταξύ των οποίων ένα στάδιο και ένας μεγάλος χώρος εκδηλώσεων, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι "στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του γαλλικού λαού".

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η διεθνής συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας "ισχυρή και ενωμένη" κατά της τρομοκρατίας. "Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων, με όλους αυτούς που επλήγησαν και με τον λαό της Γαλλίας", σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. "Στεκόμαστε ισχυροί και ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει ποτέ την δημοκρατία", πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις αυτές "δεν αποτελούν μόνον μια επίθεση κατά του Παρισιού", αλλά "μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών αξιών μας", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας από τον Λευκό Οίκο και ανέφερε στα γαλλικά το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης: "Liberte, Egalite, Fraternite" (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι καταδίκασε "τις αποτρόπαιες" αυτές τρομοκρατικές ενέργειες και σημείωσε ότι συνιστούν "μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας". "Στεκόμαστε απόψε στο πλευρό του γαλλικού λαού", πρόσθεσε.

Τις "ειδεχθείς" και "απάνθρωπες δολοφονίες" στο Παρίσι καταδίκασε παράλληλα η Ρωσία, δηλώνοντας έτοιμη να προσφέρει "όλη της τη βοήθεια στην έρευνα για τα τρομοκρατικά αυτά εγκλήματα", σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη της Ρωσίας στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον γαλλικό λαό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ.

"Βαθύτατα συγκλονισμένη είναι η Κίνα", ανακοίνωσε την ίδια ώρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του έτοιμος να συσπειρωθεί με τη Γαλλία και τη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσουν τη συνεργασία για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολάντ, ο Σι καταδίκασε τις χθεσινές επιθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στα θύματα και στις οικογένειές τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Συγκλονισμένη" και "εξοργισμένη" είναι και η Ιαπωνία η οποία δεσμεύτηκε επίσης να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την "πρόληψη της τρομοκρατίας".

"Οι επιθέσεις αυτές δεν στρέφονται μόνον κατά του γαλλικού λαού, αλλά όλης της ανθρωπότητας, της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των παγκόσμιων αξιών. Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, εθνικότητα και δεν εκπροσωπεί αξίες. Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, στη χώρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, και τη Δευτέρα η σύνοδος της Ομάδας των Είκοσι (G20).

"Η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τη Γαλλία και τις άλλες συμμαχικές χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας (...) και θα αγωνιστούμε με απόλυτη αποφασιστικότητα", καταλήγει η ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού.

 

protothema.gr