Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επιχειρηματικότητα υπό διωγμό Κύριο

Η  επιχειρηματικότητα υπό διωγμό

Η κυβέρνηση του  Κ. Μητσοτάκη, προεκλογικά διατείνοντανσ΄όλους τους τόνους για την προστασία, τα κίνητρα τη φορολογία, για το άνοιγμα των χρηματοδοτήσεων  των Ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σήμερα 2,5 χρόνια μετά, η κυβέρνηση ξέχασε  ``τα λόγια τα μεγάλα΄΄ γιατί  ήταν ψεύτικα και κάνειότι καλύτερο μπορεί για να βάλει λουκέτο στην ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, εξυπηρετώντας τα πολυκαταστήματα και τους φίλους της, τους μεγάλους οικονομικούς παράγοντες.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ


Από την αρχή της πανδημίας έγινε μια προσπάθεια να κτυπηθεί το μικρό εμπόριο, αφήνοντας ανοικτά τα supermarket. Υποσχέθηκε  να στηρίξει οικονομικά την μικρή επιχείρηση, δίνοντας 800 ευρώ, αλλά 400.000 μικρομεσαίοι δεν τα είδαν ποτέ. Αντί να δώσει κίνητρο με τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή, την έκανε επιστρεπτέα, με αποτέλεσμα χιλιάδες έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ΜμΕ να αναγκάζονται να τα επιστρέψουν μετά από μήνες που είχανκλειστά τα καταστήματά τους χωρίς κανένα εισόδημα. Τα μέτρα ασπιρίνες που πήρε για να ρίξει στάχτη στα μάτια μόνο αποδοτικά δεν ήταν. Τον προηγούμενο χρόνο χάσανε το 40% του εισοδήματος τους.

ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δεν έφθανε αυτό αλλά στα μουλοχτά ψήφισε των πτωχευτικό νόμο, ο οποίος ουσιαστικά παίρνει τα περιουσιακά τους στοιχείαμικροεπαγγελματιών και να τους οδηγεί  σε πτώχευση.

Για να δώσει ο υπουργός ανάπτυξης, ο λαλίστατος Άδωνης – Σπυρίδων Γεωργιάδης, έφερε νόμο στη βουλή που δίνει το τελειωτικό κτύπημα στο μικρή επιχείρηση. Τι κάνει; Λέει ότι αν οι μικρές επιχειρήσεις θέλουν να πάρουν χρηματοδότηση ή δάνειο θα πρέπει να ``συχγωνευτούν΄΄,  χωρίς όμως να υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να το κάνουν και δεύτερον ολοικαταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει. Αυτό ο Υπουργός  το γνωρίζει και το θέτει ως προϋπόθεση για να κλείσει χιλιάδες επιχειρήσεις και να αφήσει πεδίο λαμπρό στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Τελευταίο ανδραγάθημα του υπουργού ανάπτυξης είναι το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, όπου τις διαλύει στην κυριολεξία, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, βάζοντας μεγάλες εταιρίες στο παιχνίδι και εκπαραθυρώνει τον μικρό παραγωγό και μικροπωλητή.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά από το Σάββατο, δίνει ένα ακόμη κτύπημα στην αγορά, δυσχεραίνοντας την οικονομική θέση του εμπορικού κόσμου, των ελευθέρων επαγγελματιώνκαι ειδικά των καταστημάτων εστίασης . Θέτει τον όρο των τριών rapidtest για να επισκεφθεί ένα μικρό κατάστημα, ο καταναλωτής, ενώ δεν ισχύει για τα supermarketκαι τους ιερούς ναούς δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η προσπάθεια πλέον είναι εξώφθαλμη, ``κτυπήστε την μικρή επιχείρηση με κάθε τρόπο΄΄

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια αλλά και στα προϊόντα δίνει διπλό μεγάλο κτύπημα στον έμπορο, στον Ε. Επαγγελματία και στις Μ.μ.Ε.. Από την μία ανεβάζει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και από την άλλη η ακρίβεια κτυπά  το εισόδημα του πολίτη και την ικανότητά του να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες από την μικρή εμπορική επιχείρηση. Η κυβέρνηση αντί να πάρει σοβαρά μέτρα, προσπαθεί με ``ασπιρίνες΄΄  να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Στο τέλος του τούνελ μ΄αυτή την κατάσταση υπάρχει βαθύ σκοτάδι και όχι φως.

Η ΝΔ θέλει να εξαφανίσει ένα μεγάλο μέρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων επικαλούμενη διάφορα προσχήματα και εφαρμόζοντας το αντιδραστικό σχέδιο Πισσαρίδη. Ο πραγματικός στόχος είναι να μεταφερθεί ο όποιος τζίρος τους στους μεγάλους της αγοράς. Γι’ αυτό και η χρηματοδότηση τους είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ βλέπει εντελώς διαφορετικά τις ΜμΕ και την αναγκαιότητα τους , αλλά και τον δημιουργικό τρόπο ανασύνθεσή τους, ώστε να γίνουν πιο ισχυρές. Το ολιστικό σχέδιο δίκαιης βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης που παρουσιάσαμε μέσα από τα 16 περιφερειακά συνέδρια όταν είμαστε κυβέρνηση , τις πρόσφατες προγραμματικές μας θέσεις και την ειδική θεματική μας επεξεργασία «Επανεκκίνηση της οικονομίας»,-κοστολογημένη - την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, είναι οι βασικοί μας άξονες για μία άλλη δίκαιη και βιώσιμη οικονομία.

Α) Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στη περίοδο της πανδημίας.

Β) Τη χρηματοδότηση των ΜμΕ , για την αναγκαία ρευστότητα των ΜμΕ.
Αναγκαίο η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ να ενεργήσει ώστε το δημόσιο να έχει την κυρίαρχη συμμετοχή σε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και μαζί με την Αναπτυξιακή να αποτελέσουν το άρμα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας .

Γ)Σταθερό πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους -παλιού και νέου που δημιουργείται , χωρίς ημερομηνία λήξης , για όλες τις κατηγορίες οφειλετών και οφειλών. Τέτοιο που θα αποκλείει την κατάχρηση και θα σώζει αυτούς που πραγματικά έχουν πραγματική ανάγκη. Κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και ψήφιση νέου για τη δεύτερη ευκαιρία και την προστασία της πρώτης κατοικίας κλπ.

Ήρθε η ώρα να αλλάξει η μοίρα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ήρθε η ώρα να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις μας και τις οικογένειες μας.

 

 

    Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Σχετικά Άρθρα