Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βόμβα στον ανασχηματισμό: Ο Αποστολάκης δεν αποδέχθηκε θέση υπουργού - Οργή στο Μαξίμου - Άκυρο το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας Κύριο

Βόμβα στον ανασχηματισμό: Ο Αποστολάκης δεν αποδέχθηκε θέση υπουργού - Οργή στο Μαξίμου - Άκυρο το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Την απόφαση να μην αποδεχθεί τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας στον ανασχηματισμό, κοινοποίησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης με δήλωσή του στην τηλεόραση του OPEN.

 

"Δεν μπορώ να αποδεχθώ την πρόταση του κ. Μητσοτάκη υπό αυτές τις συνθήκες", είπε χαρακτηριστικά. Ο απόστρατος Ναύαρχος, εξηγούσε σε συνομιλητές του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ πως "επειδή δεν πληρούνται αυτοί οι όροι, δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση που του έγινε" καθώς δεν υπάρχει διακομματική συναίνεση. Όπως είπε, ο κ. Αποστολάκης είχε θέσει τους όρους να είναι επικεφαλής υπουργείου και να υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση, κάτι που τον οδήγησε στην άρνηση, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωσή του και μετά τις αντιδράσεις από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

 

Μετά την άρνησή του, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον κ. Αποστολάκη.

 

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι και πριν τη δήλωση μη αποδοχής υπήρξε νέο τηλεφώνημα Τσίπρα-Αποστολάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Αποστολάκης φέρεται να είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: "Πρόεδρε με παγίδευσαν. Μου είπαν ότι υπάρχει συναίνεση, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν υπήρχε".

 

Το παρασκήνιο

 

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον Γ. Οικονόμου ως υπουργός στο νευραλγικό και νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέωρησε ότι ο κ. Αποστολάκης έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου με βάση πολύχρονη εμπείρια του στις ένοπλες δυνάμεις τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης.

 

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θέλησε να ζητήσει εμμέσως τη συναίνεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας, η οποία θα περιλαμβάνει και τη Πυροσβεστική. Μάλιστα, υπήρξε επικοινωνία από το Μαξίμου προς τη Κουμουνδούρου για να ανακοινωθεί η υπουργοποίηση Αποστολάκη.

 

Από τη δική του μεριά, ο Ευάγγελος Αποστολάκης φέρεται την περασμένη Δευτέρα να ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά. Κατά την επικοινωνία τους, ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή, και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο "εντυπώσεων και προσώπων" και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία.

 

Ο κ. Αποστολάκης φέρεται ακολούθως να τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς, κάτι που τελικά κατέληξε σε ανακοίνωση και ανατροπή.

 

Το Μαξίμου εξάλλου υποστηρίζει ότι ειχε ενημερωθεί νωρίτερα σήμερα για την απόφαση του πρωθυπουργού τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά, καθώς και ότι φυσικά ο κ. Αποστολάκης είχε αποδεχθεί τον ορισμό του στο νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο ίδιος ο κ.Αποστολάκης σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι τον... παγίδευσε η κυβέρνηση και ότι τον είχε διαβεβαιώσει πως υπήρχε συναίνεση. Το Μαξίμου όμως καρφώνει με τη σειρά του τον κ. Αποστολάκη, αναφέροντας ότι όχι μόνο του είχε τηλεφωνήσει ο πρωθυπουργός χθες και ο ναύαρχος είχε αποδεχθεί την πρόταση του, αλλά και ότι είχε απαντήσει στην πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την ορκομωσία. Και ότι μόνο μετά την ανακοινωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορούσε για αποστασία άλλαξε στάση ο κ. Αποστολάκης.

 

Τελικώς οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας συμπεριλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα παραμείνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άρα θα τις αναλάβει ο Τακης Θεοδωρικάκος. Συνεπώς η αναδόμηση ακυρώνεται.

 

Με ανακοινωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικόνομου αναφέρει:

 

"Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

 

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

 

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

 

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

 

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

 

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

 

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

 

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας."

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΡΙΖΑ:

 

«Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας. Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης».

Σχετικά Άρθρα