Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μετάλλαξη Όμικρον θα αλλάξει τα πρωτόκολλα σε εστίαση και διασκέδαση, πόσο την «πιάνουν» τα rapid test Κύριο

Η Μετάλλαξη Όμικρον θα αλλάξει τα πρωτόκολλα σε εστίαση και διασκέδαση, πόσο την «πιάνουν» τα rapid test

Με δεδομένη τη μεγαλύτερη μολυσματικότητα, ο κίνδυνος της μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να είναι ίδιος με την Δέλτα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Νέα στοιχεία θα φέρουν αλλαγές στα πρωτοκόλλα εστίασης και διασκέδασης.

 Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για τις εξελίξεις που φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον στο μέτωπο της πανδημίας και όσα αναμένεται να αλλάξουν, καθώς συγκεντρώνονται περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ όλα τα δεδομένα μέχρι τώρα συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πιο μολυσματική, αλλά η ουσία είναι ότι αν νοσήσουν πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα η επιβάρυνση όσων κινδυνεύουν θα είναι ίδια και μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε σήμερα με τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Αν ένα 10% νοσεί βαρύτερα και απευθύνεται σε ένα πληθυσμό 100 ανθρώπων, το 2% σε ένα πληθυσμό μερικών χιλιάδων μας δίνει αριθμό ασθενών πολύ μεγαλύτερο από ό,τι μας δίνει ο αρχικός», εξηγεί ο κ. Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα όπως λέει υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως το πόσο μάς προφυλάσσουν τα εμβόλια και πόσο πιο επικίνδυνη είναι η νόσος που προκαλεί.

 Πόσο πιάνουν τα rapid test τη Μετάλλαξη Όμικρον

Σε ερώτηση για το εάν τα rapid test «πιάνουν» τη μετάλλαξη Όμικρον, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου διευκρίνισε πως το πιο αξιόπιστο είναι το μοριακό τεστ (PCR), ωστόσο «κανένα τεστ δεν δίνει 100% αποτέλεσμα».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα rapid και τα self τεστ έχουν ασφαλώς μικρότερη αξιοπιστία από τη μοριακή μέθοδο, αλλά είναι πολύ χρήσιμα ως διαγνωστικά εργαλεία.
Αλλαγές σε πρωτόκολλα;

«Διαγνωστικά είμαστε προστατευμένοι όσο πάντα, αλλά είναι σκόπιμο να απέχουμε από μαζικές εκδηλώσεις, να χρησιμοποιούμε τη μάσκα με μεγαλύτερη συστηματικότητα και να φροντίσουμε τον εμβολιασμό μας», υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως τα ισχύοντα πρωτόκολλα για εκδρομές, εκδηλώσεις, εστιατόρια, μαγαζιά είναι βέβαιο πως θα αναθεωρηθούν όταν έχουμε νέα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον.

Σχετικά Άρθρα