Καμπάνα 500 ευρώ σε κάθε αγρότη που μετέφερε ροδάκινα χωρίς δελτίο αποστολής έριξαν χθες και σήμερα στελέχη του ΣΔΟΕ στη Σκύδρα της Πέλλας, επιβαρύνοντας για μια ακόμα φορά τους παραγωγούς της περιοχής.
Έχοντας ήδη περάσει μια δύσκολη χρονιά με παγετούς, χαλαζοπτώσεις και παραμόρφωση καρπών, οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με έναν ακόμα σκόπελο που επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.
Οι αγρότες που μετέφεραν την παραγωγή σε αποθήκες συνεταιρισμών κατέληξαν με ένα ακόμα χαράτσι, που ήρθε μάλιστα χωρίς προειδοποίηση.
«Υπήρχε μπλόκο στο ύψος της Πετριάς, όπου οι ελεγκτές σταματούσαν όλα τα αγροτικά οχήματα που είχαν φορτίο με ροδάκινα, είτε ήταν συμπύρηνα είτε ήταν επιτραπέζια. Όλα αυτά έγιναν χωρίς να υπάρξει καμία προειδοποίηση», αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Στέφανος Τοπαλίδης.
Μάλιστα κατά πληροφορίες οι ελεγκτές θα μείνουν στο σημείο έως και τη Δευτέρα.
Ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με τοπικούς φορείς ώστε να γίνουν οι διεργασίες και να υπάρξει αναστολή του προστίμου που επιβλήθηκε σε 15 αγρότες της περιοχής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε άλλες περιοχές.
Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση ο ΑΣ Δήμου Σκύδρας στην οποία τονίζει πως «είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζονται οι αγρότες ως φοροφυγάδες, ειδικά όταν οι παραβάσεις αφορούν τυπικά ζητήματα και όχι ουσιαστική φοροδιαφυγή. Η έλλειψη δελτίου αποστολής, συχνά οφειλόμενη σε φόρτο εργασίας ή άγνοια των γραφειοκρατικών διαδικασιών, δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για τόσο υπέρογκα πρόστιμα που οδηγούν τους αγρότες σε απόγνωση. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν άμεσα τέτοιες πρακτικές και να επιδείξουν κατανόηση και ευελιξία απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Αντί για την τιμωρία, χρειαζόμαστε στήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση για τις φορολογικές και γραφειοκρατικές υποχρεώσεις».