Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΛΟΝΑΠ ¨Το Ρουμλούκι¨: Κυκλοφόρησε το συλλεκτικό Ημερολόγιο 2022 με θέμα ¨Το Ρουμλούκι...της Περιήγησης και της Λαογραφίας¨ Κύριο

ΛΟΝΑΠ ¨Το Ρουμλούκι¨: Κυκλοφόρησε το συλλεκτικό Ημερολόγιο 2022 με θέμα ¨Το Ρουμλούκι...της Περιήγησης και της Λαογραφίας¨

Ο Λ.ΟΝ.Α.Π. αποφάσισε με το ετήσιο ημερολόγιο του 2022, που ήδη κυκλοφορεί και σε μια αισθητικά άρτια έκδοση, με διακριτικό τίτλο ¨Το Ρουμλούκι...της Περιήγησης και της Λαογραφίας ¨ και με όσο ιδιαίτερα παλιό φωτογραφικό υλικό ήταν δυνατό να συγκεντρωθεί, πρόλογο του κ. Γιώργου Παπαδήμα και γραφιστική επιμέλεια της κ. Έφης Στεφ. Καραγιάννη να «περάσει» από μπροστά μας το γραπτό αποτύπωμα ενός περιηγητή και μιας λαογράφου.

 

Ο Γερμανός Dr. LeonhardSchulze-Jena,(1872-1955) εκδίδει το 1927 το έργο του «MAKEDONIEN» που αποτελεί την καταγραφή του για την περιοχή μέσα από την πολύμηνη παραμονή του και τις συνεχείς μετακινήσεις του. Στο Ρουμλούκι έμεινε αρκετά. Η διάθεσή του είναι να καταγράψει «σφαιρικά» τον ανθρώπινο αλλά και τον περιβαλλοντολογικό παράγοντα του τόπου. Αν και προσπαθεί να έχει «δημοσιογραφική» αφήγηση συχνά «παρασύρεται» σε λογοτεχνικά μονοπάτια και δίνει έτσι ένα κείμενο ελκυστικότατο.

 

Η Αγγελική Χατζημιχάλη (1895-1965) είναι μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες λαογράφους και συγγραφέας. Στο έργο της «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΉ ΤΕΧΝΗ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ-ΤΡΙΚΕΡΙ-ΙΚΑΡΙΑ» που εκδόθηκε το 1931 κάνει ίσως την πρώτη σχετική καταγραφή για τον τόπο μας που υπάρχει από ελληνική πένα. Το πόνημά της αυτό θεωρείται «πυξίδα» για τους μεταγενέστερους και αποτελεί την απαρχή για την αφύπνιση γύρω από τον λαϊκό μας πολιτισμό.

 

Ο ΛΟΝΑΠ στο ημερολόγιο του 2022 μας παρουσιάζει το Ρουμλούκι μέσα από αυτούς τους δύο σημαντικούς για τον τόπο μας καταγραφείς... τον Dr. LeonhardSchulze-Jena και την Αγγελική Χατζημιχάλη. Στο μέτρο του δυνατού φωτογραφίες και σχέδια, σε συνδιασμό με αποσπάσματα από τα έργα τους, «ζωντανεύουν» το Ρουμλούκι των αρχών του 20 αιώνα. Μας δίνεται έτσι το έναυσμα «για εμβάθυνση και γνωριμία με τον τόπο μας αλλά και τον εαυτό μας» όπως γράφει η Αγγελική Χατζημιχάλη.

 

Και επειδή όντως «όλα αλλάζουν», ο Schulze γράφει «μία απόπειρα περιγραφής της Χώρας, που βάζει τους ανθρώπους σε πρώτο πλάνο, μπορεί να περιγράψει μόνο τις φάσεις αυτής της αλλαγής».

 

Η όμορφη σχεδίαση, η άψογη εκτύπωση και η πλούσια φωτογραφική ύλη, συνιστούν το «Ημερολόγιο 2022» του Λ.Ο.Ν.Α.Π. ¨Το Ρουμλούκι¨ ένα σημαντικό δώρο για εμάς, τους φίλους μας και τις οικογένειές μας , που θα κοσμήσει όμορφα, με «χρώμα» Ρουμλουκιού, τον τοίχο του σπιτιού ή της επιχείρησής μας!

 

Τα ημερολόγια μπορείτε να τα προμηθευτείτε στο γραφείο του Συλλόγου , μια συμβολική κίνηση στήριξης για την συνέχιση και ενίσχυση του έργου που παράγει ο Σύλλογος στις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε.

 

τηλ. επικοινωνίας: 23330 24185

257224444 4404507292930675 3261367440580424548 n

 

Σχετικά Άρθρα