Οι αχθοφόροι της μνήμης
Το έργο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών για τα Φάρασα
και τις «αποικίες» τους (1930–1968)
Η Δημοτική Κοινότητα Πλατέος και ο Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός» σας προσκαλούν στην ομιλία του ερευνητή τοπικής ιστορίας Τρύφωνα Τοπαλίδη, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026, στις 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Πλατέος.
Θέμα της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση του ερευνητικού έργου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών (ΚΜΣ) για έντεκα μικρασιατικές κοινότητες: Φάρασα, Αφσάρι, Κάρσαντι, Κίσκα, Σατί, Τσουχούρι, Κουρούμζα, Παχτσετζίκ, Ταστσί, Χοστσά και Μπεσκαρντάς.
Η ομιλία, με απαρχή τη φωνογράφηση οκτώ τραγουδιών των Φαράσων το 1930 από τον Γάλλο ελληνιστή Hubert Pernot και τη Μέλπω Μερλιέ, θα παρακολουθήσει πώς η έρευνα εκείνων των χρόνων οδήγησε στη δημιουργία του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου και διευρύνθηκε στη συστηματική καταγραφή της ζωής των προσφύγων, μέσα από το Αρχείο της Μικρασιατικής Λαογραφίας και μετέπειτα με την ίδρυση του ΚΜΣ.
Θα παρουσιαστούν οι συνεργάτες του ΚΜΣ που συγκέντρωσαν μαρτυρίες προσφύγων από τις έντεκα κοινότητες, καθώς και οι πληροφορητές που τις αφηγήθηκαν. Το υλικό αυτό συγκροτεί σήμερα 60 φακέλους με 11.673 χειρόγραφα δελτία στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα βιογραφικά δελτία των πληροφορητών, στις επιτόπιες αποστολές και στη μέθοδο καταγραφής των μαρτυριών.
Την ομιλία θα συνοδεύει πλούσιο οπτικό και αρχειακό υλικό: πορτρέτα πληροφορητών από το Πλατύ, χειρόγραφα δελτία μαρτυριών, φωτογραφίες των κοινοτήτων πριν και μετά την Ανταλλαγή και τεκμήρια που φωτίζουν πτυχές της ιστορίας τους από τον 16ο αιώνα και μετά. Θα εξεταστεί επίσης η αξία της προφορικής παράδοσης ως ιστορικού τεκμηρίου, μαζί με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της.
Ο ομιλητής: Ο Τρύφων Τοπαλίδης είναι ερευνητής τοπικής ιστορίας. Για περισσότερα από δέκα χρόνια μελετά συστηματικά την ιστορία του Πλατέος, των Φαράσων της Καππαδοκίας και των «αποικιών» τους.
Πληροφορίες εκδήλωσης: Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026, ώρα 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Πλατέος. Διοργάνωση: Δημοτική Κοινότητα Πλατέος Δήμου Αλεξάνδρειας και Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός».