Από το ΓΕΛ Μελίκης ανακοινώθηκε:
Στο πλαίσιο του προγράμματος Τοπικής Ιστορίας του σχολείου μας “Φωνές από το παρελθόν: ψηφίδες τοπικής, δημόσιας και προφορικής ιστορίας”, οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν σε αυτό επισκέφθηκαν το Εθνογραφικό Κέντρο «Γιώργος Μελίκης» την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026.
Η ομάδα των μαθητών, αξιοποιώντας τους σκοπούς της ιστορικής έρευνας στους τομείς της προφορικής και δημόσιας ιστορίας και με επίκεντρο την ιστορία της Μελίκης, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κύριο Γιώργο Μελίκη γύρω από ζητήματα μνήμης, παράδοσης και πολιτιστικής ταυτότητας.
Η μελέτη των μαθητών επικεντρώνεται στην παρουσία τοπόσημων στην περιοχή του Ρουμλουκιού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πλατείες των κοινοτήτων της Μελίκης. Για τον λόγο αυτό, είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα τόσο στον κύριο Μελίκη όσο και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των «Φίλων του Εθνογραφικού Κέντρου», τον κύριο Μοσχόπουλο και τον κύριο Τσιπρόπουλο, σχετικά με τη σημασία και τον ρόλο των πλατειών της περιοχής στο ιστορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι των κατοίκων.
Η ομάδα έλαβε σημαντικές πληροφορίες για την πορεία της Μελίκης από τις απαρχές του χωριού έως και τα νεότερα χρόνια, δηλαδή την περίοδο του απελευθερωτικού Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και ιδιαίτερα το πολιτιστικό αποτύπωμα που έχουν αφήσει τα ιστορικά δεδομένα στο παρόν. ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα πολιτιστικά δρώμενα που τελούνται στις γειτονιές της κοινότητας, όπως το Μεσοχώρι, ο Καλόγερος, τα Ρουγκάτσια και τα Αναστενάρια.
Ευχαριστούμε θερμά τους κυρίους Γ. Μελίκη, Μοσχόπουλο και Τσιπρόπουλο για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους στα ερωτήματα της ομάδας μας, καθώς και τον κύριο Αχιλλέα Τσιάρα για την ξενάγηση στον χώρο του Εθνογραφικού Κέντρου και τις πληροφορίες που μας παρείχε σχετικά με τα πολιτιστικά δρώμενα της κοινότητας.