Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων κρίνει το άνοιγμα καταστημάτων ρούχων και παπουτσιών τη Δευτέρα

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων κρίνει το άνοιγμα καταστημάτων ρούχων και παπουτσιών τη Δευτέρα

Προς άνοιγμα πηγαίνουν τα καταστήματα ρούχων και υποδημάτων όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μετά και την συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΣΕΕ, Γιώργο Καρανίκα. Αυτή θα είναι η πρόταση του υπουργείου ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αντίδραση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι συνεδριάζουν την Παρασκευή. Τον τελευταίο λόγο έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «το υπουργείο δεσμεύεται να κάνει σε άμεσο χρόνο ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και επιτρέπεται λόγω της πανδημίας ώστε να λειτουργήσει, έστω κι εν μέρει, η αγορά, αντιλαμβανόμενο πλήρως τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη καραντίνα στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης προς το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι η επαναλειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων με την μέθοδο του click away καθώς και με την εφαρμογή του μοντέλου click in shop για τα εμπορικά καταστήματα των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος, από την επόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

 

Βεβαίως, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα εκφράσει αντιρρήσεις στην παραπάνω πρόταση, αλλά τονίζουν ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ήδη σήμερα ο καθηγητής Παθολογιάς και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε εντελώς κάθετος στο άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων με click in shop.

 

Στελέχη ωστόσο του υπουργείου θεωρούν πως εάν δεν επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο άμεσα, δεν θα υπάρξει επιστροφή για τον κλάδο αλλά ούτε για την ίδια την εθνική οικονομία. Εάν τελικώς γίνει αποδεκτή η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, τότε εκτιμάται πως θα περιορίσει σημαντικά τις απώλειες που θα έχει η αγορά, ειδικά καθώς από χτες ξεκίνησαν και οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες για την ώρα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

 

Η παραπάνω πρόταση βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο πρόεδρος του ΕΣΕΕ κ. Καρανίκας.

 

«Είχαμε σήμερα μια ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ. Καρανίκα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, ως Πολιτεία συνολικά αλλά και ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά. Συζητήσαμε και εξετάσαμε λύσεις καθότι η παρατεταμένη κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα.

 

Είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλευρό όλων των επιχειρήσεων και προχωράμε δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους που τώρα λόγω των εκπτώσεων απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Η Κυβέρνηση με τη σωστή δημοσιονομική πολιτική έχει δυνάμεις και θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις έως ότου φτάσουμε στο τέλος αυτής της πανδημίας», τόνισε Νίκος Παπαθανάσης.

 

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρανίκας σημείωσε ότι «Η αποδοχή από το υπουργείο Ανάπτυξης της πρότασης του εμπορικού κόσμου να λειτουργήσουν έστω με τη μέθοδο του click in shop τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος είναι στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή. Κάθε μέρα που περνά χάνεται πλέον για τις εμπορικές επιχειρήσεις και ο τζίρος των εκπτώσεων που για πολλές εξ αυτών είναι συνυφασμένος με την ίδια τους την επιβίωση.

 

Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε από την ηγεσία του υπουργείου δείχνουν ότι υπάρχει η βούληση για άμεσες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή συνολικά του λιανεμπορίου σε μια μορφή κανονικότητας. Οι μικρομεσαίοι έμποροι έχουν αποδείξει ότι τηρούν με απόλυτη προσήλωση τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία και αυτό θα συνεχίσουν να πράττουν».

Σχετικά Άρθρα