Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα μετά από υπόδειξη των δήμων ζητά η ΠΕΔ-ΚΜ Κύριο

Μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα μετά από υπόδειξη των δήμων ζητά η ΠΕΔ-ΚΜ

Την ανάγκη προκήρυξης ενός δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας με βάση της ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών χαρακτηρίζοντάς την ανίκανη και σημειώνοντας πως η νέα νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα πάσχει σε δύο σημεία.

«Μια κατά το Σύνταγμα κατεξοχήν τοπική υπόθεση που ανήκει σύμφωνα με τους νόμους στην απόλυτη δικαιοδοσία των δήμων βλέπουμε να αφαιρείται προκειμένου να γίνει θα ψηφοθηρική, δημαγωγικού τύπου διαχείριση από πλευράς της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για το χάος που είχαμε στις πόλεις μας σε όλη την Ελλάδα μέσα στο κατακαλόκαιρο διότι υποσχέθηκε ότι θα κάνει τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου ενώ ήξερε πολύ καλά ότι αυτό δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Υπάρχουν δήμοι στους οποίους έχουν απομακρυνθεί οι συμβασιούχοι επειδή συμπλήρωναν 24 μήνες και όταν εκδόθηκε η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει διαφορετικά», δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου.

«Η νέα νομοθετική ρύθμιση πάσχει σε δύο σημεία. Αναγνωρίζει 17 μόρια το μήνα για 24 μήνες δηλαδή συνολικά 408 εμπειρία προϋπηρεσία. Ο νόμος που ισχύει αναγνωρίζει μέχρι 7 χρόνια δηλαδή 588 μόρια. Αν κάποιος κάνει ένσταση και κάνει προσφυγή στη διαγωνιστική διαδικασία επειδή αυτό είναι αντισυνταγματικό μπορεί να ρίξεις το διαγωνισμό. Το δεύτερο είναι ότι ο χρόνος που θα υπηρετήσει κάποιος από τους νυν συμβασιούχους μέχρι 31 Μαρτίου του 2018 δεν προσμετράται ως εμπειρία σύμφωνα με την διάταξη. Εμείς ως ΠΕΔ να προκηρυχθεί ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας. Να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που έχει ο κάθε δήμος. Με το θέμα των απορριμμάτων η κυβέρνηση απεδείχθη ανίκανη να το διαχειριστεί και πολύ φοβούμαι ότι αν δεν αφήσει κατά το Σύνταγμα που κατοχυρώνει την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων να το χειριστούν οι δήμοι καθένας ελεύθερα και σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε δήμου θα τα κάνει μούσκεμα, θα τα βρει μπροστά της, όπως τα βρήκε τις προηγούμενες μέρες», πρόσθεσε.

«Σε εμάς συνεχίζουν να δουλεύουν οι συμβασιούχοι. Ετοιμάζεται τώρα η πρόταση για τον καινούργιο οργανισμό που θα περιλαμβάνει τις ανάγκες για τις μόνιμες θέσεις. Όταν έχουμε 850 οργανικές θέσεις και είναι καλυμμένες μόνο οι 350 από μόνιμο προσωπικό αντιλαμβάνεστε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ανάγκη από ένα διαρκές και μόνιμο προσωπικό. Οι συμβασιούχοι που δουλεύουν σε εμάς δεν θα χάσουν ούτε μία μέρα. Η διαδικασία είναι ότι θα περάσει μία καταγγελία της μέχρι τώρα σύμβασης και την ίδια μέρα στο δημοτικό συμβούλιο θα περάσει και η νέα σύμβαση την οποία θα υπογράψουμε με ανώτατο όριο μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2018», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης σημείωσε ότι 35 συμβασιούχοι έχουν σταματήσει να εργάζονται τονίζοντας ότι «υπήρξε απόφαση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος με βάση την απόφαση της Ολομέλειας ο οποίος ακύρωσε το ένταλμα της μισθοδοσίας συμβασιούχων. 35 άτομα σταμάτησαν να εργάζονται, 30 εργάτες και 5 οδηγοί. Έχουμε πρόβλημα καταβολής δεδουλευμένων. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση. Υπάρχει ο γνωστός δρόμος να προσφύγουν στα δικαστήρια και να βγάλουν διαταγή πληρωμής έτσι ώστε να είναι σύννομη η καταβολή των δεδουλευμένων».

ΠΗΓΗ - http://www.thestival.gr

Σχετικά Άρθρα