Κοινωνικοποίηση η βάση της εκπαίδευσης

28 Μαϊ 2014

Ένα από τα σημαντικότερα στάδια της ζωής ενός σκύλου είναι, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, η κοινωνικοποίηση του και μάλιστα όταν γίνεται σε νεαρή ηλικία. Όταν μιλάμε για κοινωνικοποίηση αναφερόμαστε στην σταδιακή έκθεση του κουταβιού σε ποικιλία ερεθισμάτων – καταστάσεων που θα συναντήσει στη ζωή του, με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε ευχάριστη κατάληξη από τη μεριά του σκύλου.

Ο σκύλος από την ώρα που θα αρχίσουν να λειτουργούν πλήρως οι αισθήσεις  του – 3 εβδομάδων περίπου -  και αισθάνεται το περιβάλλον του αρχίζει να μαθαίνει. Μαθαίνει τι είναι ωφέλιμο για την επιβίωση του και τι όχι. Τι να επιδιώκει και τι να αποφεύγει. Θα πρέπει να συνηθίσει τα διάφορα ερεθίσματα που τον περιβάλουν και να επιλέγει τα σημαντικά για την επιβίωσή του. Η πιο ευαίσθητη περίοδος της ζωής του που πραγματικά θα τον σηματοδοτήσει για πάντα είναι 3 – 12  εβδομάδων.


Το κουτάβι το παίρνουμε από τον εκτροφέα την 8η -9η  εβδομάδα πράγμα που σημαίνει ότι ο εκτροφέας είναι αυτός που θα πρέπει να έχει κάνει ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς, εκθέτοντας σταδιακά βδομάδα τη βδομάδα,  το κουτάβι σε ποικιλία ερεθισμάτων του έξω κόσμου: Σκυλιά, ήχους, ανθρώπους, καταστάσεις (αγκαλιά, χτένισμα, άγγιγμα σε διάφορα μέρη του σώματος του κ.λ.π).

Εμείς, παίρνοντας το κουταβάκι θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν τη σταδιακή έκθεση του σκύλου σε ποικιλία ερεθισμάτων, ώστε αργότερα ο σκύλος να μπορεί να αδιαφορεί για τα περισσότερα και να μην του προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα μπορεί έτσι να εκτελεί καλύτερα τις εντολές που θα του μάθουμε και δε θα έχει προβλήματα συμπεριφοράς: στρες, φοβίες, επιθετικότητα με άλλα σκυλιά, ανθρώπους,  καταστάσεις.
    
Σ’ αυτό το σημείο θα συναντήσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα. Ο σκύλος δεν έχει ολοκληρώσει τα εμβόλια του και έτσι ερχόμαστε σε αντίθεση με τον κτηνίατρο που θέλοντας να προφυλάξει τον σκύλο μας από ποικιλία μικροβίων – ασθενειών, που παραμονεύουν μας ζητά να μην τον βγάλουμε έξω μέχρι να συμπληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα ρίσκο μέχρι το κουτάβι να συμπληρώσει όλα τα εμβόλια του, αλλά το γεγονός είναι, ότι το ρίσκο να έχει ο σκύλος μας σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς στο μέλλον, όταν θα είναι ενήλικας, είναι μεγαλύτερο από το να νοσήσει σαν κουτάβι. Παράλληλα θα πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί για το πού πηγαίνουμε.

Αποφύγετε να πηγαίνετε το κουτάβι σας σε μέρη με ανεμβολίαστα σκυλιά και αδέσποτα. Μην εκθέσετε το κουτάβι σας σε σκύλους που έχουν ασθένειες. Προφυλάξτε το κουτάβι σας από το να τρώει ή να μυρίζει περιττώματα σκύλων και άλλων ζώων.

Μερικά λεπτά κοινωνικοποίησης καθημερινά θα φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Μην πιέζετε καταστάσεις και εξαναγκάζετε το κουτάβι σας να γνωρίσει άλλα κουτάβια ή σκυλιά αν δεν νιώθει άνετα. Μην το πιέζετε να γνωρίσει κάτι - κάποιον που δε θέλει. Δώστε του χρόνο και επιβραβεύστε την ήρεμη και θαρραλέα συμπεριφορά. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε, ο σκύλος σας θα σας δείξει το «δρόμο». Δώστε του χώρο και χρόνο να αφομοιώσει τις καταστάσεις και επιβραβεύστε την ηρεμία, τη χαλαρότητα στη συμπεριφορά του. Γραφτείτε σε ομαδικά μαθήματα εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης κουταβιών και εκπαιδεύστε από νωρίς το κουτάβι σας,  θέτοντας έτσι γερές και υγιείς βάσεις.
 
Tου Δημοσθένη Μουμιάδη
H.Dip. CBP / MISAP / Trainer - Canine Behaviorist
Ambassador of Greece for International Society of Animal Professionals
Kynagon Positive Dog Training
Τηλ. 6979.98.66.30
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | www.kynagon.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας