Η κάθοδος των ροδακινοπαραγωγών - Μπαράζ συζητήσεων με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ Κύριο

Η κάθοδος των ροδακινοπαραγωγών - Μπαράζ συζητήσεων με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Μέρα αφιερωμένη στο ροδάκινο ήταν η Τρίτη (6/8). Πλήθος συνεταιριστών και παραγωγών κατήλθε στην Αθήνα για να κοινοποιήσει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τα ουκ ολίγα προβλήματα της φετινής προβληματικής

χρονιάς. Η υπερπαραγωγή που επικαλείται η βιομηχανία έχει προκαλέσει αναστάτωση στους παραγωγούς, που για μία χρονιά ακόμη είχαν ξεκινήσει με διαφορετικές προσδοκίες.

Εδώ και μερικές μέρες η συγκομιδή βρίσκεται σε φουλ ρυθμούς, με τους ροδακινοκαπαραγωγούς να υποστηρίζουν ότι το ποιοτικό προϊόν δεν έχει τιμολογηθεί, ενώ τα εργοστάσια σταματούν συνεχώς να παραλαμβάνουν προϊόν. Για την ιστορία, δύο γκρουπ (παραγωγοί και συνεταιριστές από Ημαθία – Πέλλα, Φλώρινα – Καστοριά) συνομίλησαν με τον υπουργό, Μάκη Βορίδη, ενώ συνάδελφοί τους από την Ημαθία πραγματοποίησαν σύσκεψη με τον κ. Σκρέκα.

«Κάθε μέρα τα εργοστάσια σταματούν τις παραλαβές»

Μέσα στο γενικευμένο αυτό κλίμα αναταραχής, παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να εκθέσουν την κατάσταση, ο καθένας από τη δική του σκοπιά. Άπαντες έκαναν λόγο για μια πρωτοφανή κατάσταση στην αγορά.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο παραγωγός από τον ΑΣ Αγίου Κωνσταντίνου Διαβατού και αντιπρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Γιάννης Βράνας, «τα εργοστάσια δεν απορροφούν τις ποσότητες, κάθε μέρα και κάποιο εργοστάσιο σταματά να παραλαμβάνει και μπορεί να σταματήσει να παραλαμβάνει και για δύο μέρες συνεχόμενα.

Είμαστε στο ζενίθ της Andros. Τα 26 παραδοτέα στο εργοστάσιο πρακτικά σημαίνουν, αν αφαιρέσουμε διάφορα έξοδα και τις επιπτώσεις από τη μη απορρόφηση, ίσως και κάτω από τα 21 λεπτά».

Την άποψή του κατέθεσε και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Μωραλίδης, ο οποίος συμπύκνωσε την κατάσταση σε μια χαρακτηριστική φράση: «Η συμφωνία των πέντε βιομηχανιών είναι πολύ πιο εύκολη από το να συμπορευθούν σε κοινή γραμμή 20 συνεταιρισμοί. Φέτος έχουμε μεγάλη παραγωγή και οι βιομηχανίες πήραν αρκετό προϊόν από χαλάζια, γεγονός που δυσκόλεψε περισσότερο τα πράγματα».

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μας είπε: «Η κατάσταση είναι τραγική, σε ό,τι αφορά το συμπύρηνο η τιμή δεν είναι αυτή που ακούγεται. Ζητάμε επειγόντως στρεμματική ενίσχυση στον παραγωγό και αναδιάρθρωση των δενδροκαλλιεργειών».

Η «ΥΧ» συνομίλησε και με την πρόεδρο της Ομάδας Ροδακινοπαραγωγών ΑΣΕΠΑ από το Αμύνταιο Φλώρινας, Διαμάντω Κρητικού. Η ίδια συμμετείχε στην τρίτη χρονικά ομάδα ροδακινοπαραγωγών – ΥΠΑΑΤ, τη δεύτερη που συναντήθηκε με τον υπουργό. «Στη συνάντηση συμμετείχαμε εκπρόσωποι συνεταιρισμών από τη Φλώρινα και την Καστοριά.

Τα προβλήματα είναι πάγια, το πιο χαρακτηριστικό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ένα κιλό επιτραπέζιο ροδάκινο πωλείται 15 λεπτά, τη στιγμή που η ίδια η σακούλα στοιχίζει 8 λεπτά. Κάναμε μια συνάντηση που είχε και έναν εισαγωγικό χαρακτήρα. Συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ο κανονισμός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και οι καταστροφές που είχαμε τον Ιούλιο», τόνισε.

Με τον υπουργό είχαν συναντηθεί νωρίτερα, συνεταιριστές από την Πέλλα και την Ημαθία. Ο πρόεδρος του ΑΣ Καλυβίων, Νίκος Μηνάς, αναφέρθηκε σε μια πρόταση ενός προγράμματος αποσυμφόρησης της αγοράς μέσω της δυνατότητας χυμοποίησης, πρόταση που όπως ανέφερε στην «ΥΧ» θα κατατεθεί άμεσα από τον συνεταιρισμό στο υπουργείο.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Γιαννακάκης εκπροσωπώντας την Κοινοπραξία Ομάδας Παραγωγών Ημαθίας αναφέρθηκε σε θετικό κλίμα στις συζητήσεις: «Μιλήσαμε για θέματα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, την εκπροσώπηση του κλάδου μέσω ίδρυσης διεπαγγελματικής οργάνωσης και θέματα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, να δοθεί δηλαδή νωρίτερα η προκαταβολή στους παραγωγούς».

Λίγες ειδήσεις, πολλές συναντήσεις, επειγόντως αναδιάρθρωση

Ίσως μία από τις λίγες ειδήσεις που προέκυψαν από τις συναντήσεις στο ΥΠΑΑΤ είναι ότι το υπόλοιπο 10% για ζημιές φυτικής παραγωγής που περιμένουν οι αγρότες θα καταβληθεί πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, τη στιγμή που από το υπουργείο αναζητείται φόρμουλα, ώστε οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές (χαλάζι, ανεμοστρόβιλοι) να λάβουν προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ εντός των επόμενων μηνών. Το συμπέρασμα όλων των ανωτέρω είναι ότι αναζητούνται όχι μόνον άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Οι συσσωρευμένες παθογένειες του παρελθόντος και η απουσία ορθολογικής κατεύθυνσης καθιστούν τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων και την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας επιτακτικότερες από ποτέ, για ένα προϊόν που μαστίζεται από επαναλαμβανόμενα λάθη. Πέρα από τις χρήσιμες και θεμιτές συναντήσεις, ο κόσμος αναμένει από τη νέα πολιτική ηγεσία ουσιαστικές πρωτοβουλίες στην πράξη.

https://www.ypaithros.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας