Μυστήριο με έντονα παραμορφωμένα ροδάκινα στα Γιαννιτσά Κύριο

Μυστήριο με έντονα παραμορφωμένα ροδάκινα στα Γιαννιτσά

Έντονη παραμόρφωση παρουσιάζουν οι καρποί σε ροδακινιές διαφόρων ποικιλιών, και επιτραπέζιων, στην αγροτική περιοχή Αμπελειές στα Γιαννιτσά της Πέλλας, σε μία έκταση καλλιεργειών που ξεπερνά τα 500 στρέμματα, καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους, ούτε μετά από χυμοποίηση. Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, το 2021, το πρόβλημα επανεμφανίστηκε φέτος και επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς στη γύρω περιοχή.

 

«Από την πρώτη στιγμή που εντοπίσαμε το πρόβλημα στα κτήματα ενημερώσαμε τις αρμόδιες αρχές. Ήδη, από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο γίνονται περαιτέρω αναλύσεις δείγματος από τα προσβεβλημένα δένδρα (βαθιά αλληλούχιση)», τόνισε στη Greenagenda.gr ο γεωπόνος από τον Νέο Μυλότοπο, Σάββας Παστόπουλος.

 

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Παστόπουλος, δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής η σαφή διάγνωση για το πρόβλημα. Οι αγρότες διαπίστωσαν ότι φέτος το πρόβλημα έχει επεκταθεί στην περιοχή, με αποτέλεσμα τα πρώτα κτήματα που είχαν συμπτώματα να έχουν ολική μείωση παραγωγής εξαιτίας οφθαλμόπτωσης ανθοφόρων και φυλλοφόρων οφθαλμών σημαντικής παραμόρφωσης των καρπών που έχουν παραμείνει στα δένδρα.

 

Σύμφωνα με τον κ. Παστόπουλο, τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν την παρουσία του ιού της Ευλογιάς της Δαμασκηνιάς PPV (ο οποίος υπήρχε πάντα σε αυτές τις ποικιλίες εδώ και 15 χρόνια που βρίσκονται εκεί τα δένδρα), καθώς και την ιολογική ασθένεια του Λανθάνοντος Μωσαϊκού της Ροδακινιάς (peach latent mosaic viroid, PLMVd). Η δεύτερη μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις των ιών της ροδακινιάς, ωστόσο δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι μόνο αυτό μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη καταστροφή.

 

«Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα έχει επεκταθεί και σε άλλες ποικιλίες ροδάκινων, όπως η Κατερίνα, καθώς και σε κάποιες επιτραπέζιες. Η φυσιολογία και ο ρυθμός επέκτασης των συμπτωμάτων παραπέμπουν σε άγνωστο μέχρι στιγμής παθογόνο. Σε ό,τι αφορά τα κτήματα που βρίσκονται δίπλα σε μία μολυσμένη καλλιέργεια, η επέκταση γίνεται σταδιακά, ξεκινώντας από τη γραμμή επαφής προς το εσωτερικό του αγρού. Δεν είναι σαφές μέχρι τώρα αν θα εμφανιστεί και τα επόμενα χρόνια με την ίδια ένταση. Τα δένδρα οπτικά το καλοκαίρι επανακάμπτουν, ωστόσο οι καρποί είναι παραμορφωμένοι και μη εμπορεύσιμοι, ούτε μέσω χυμοποίησης», εξήγησε στη Greenagenda.gr ο κ. Παστόπουλος.

 

«Συχνά όταν επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα εμφανίζονται παραμορφωμένοι καρποί στα ροδάκινα, ωστόσο είναι σποραδικοί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει σύγχυση μεταξύ των όντως προσβεβλημένων κτημάτων, όπου η καταστροφή είναι ολική, με κτήματα που φέτος έχουν σποραδικά παραμορφωμένους καρπούς, εξαιτίας του ήπιου χειμώνα ή εντομολογικών εχθρών» σημείωσε ο ίδιος.

 

Τα αποτελέσματα προωθήθηκαν στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΠΕ Πέλλας όπου σε συνεννόηση με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο θα προχωρήσουν σε περαιτέρω γενετικό έλεγχο με σκοπό τη διερεύνηση άγνωστων ιογενών ασθενειών.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας