Στη Μελίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Αραχωβίτης:¨Έχουμε αποδείξει πως είμαστε στο πλευρό των παραγωγών¨(φώτο-βίντεο) Κύριο

Στη Μελίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Αραχωβίτης:¨Έχουμε αποδείξει πως είμαστε στο πλευρό των παραγωγών¨(φώτο-βίντεο)

Στο δημαρχείο της Μελίκης βρέθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με φορείς και αγρότες της περιοχής.

Την ομιλία συντόνιζε ο βουλευτής Ημαθίας Χρήστος Αντώνιου ο οποίος καλωσόρισε τον υπουργό και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη, ο οποίος  απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και τόνισε κάποια προβλήματα των αγροτών του τόπου μας, μεταξύ αυτών την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τη δυσκολία εύρεσης εργατών γης.

Στη συνέχεια μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανάπτυξης εξηγώντας τους λόγους που αποφάσισε να επισκεφθεί τη Μελίκη χαρακτηρίζοντας την ως την «καρδιά της παραγωγής» του νομού Ημαθίας τονίζοντας τις καταστροφές που έχει δεχθεί η περιοχή λόγω των καιρικών φαινομένων και ιδιαίτερα της πρόσφατης χαλαζόπτωσης και την καταστροφή των ροδακίνων και του παγετού που κατέστρεψε τα ακτινίδια, και εξήγησε τους τρόπους στήριξης προς τους αγρότες της περιοχής : «Όλοι το γνωρίζουν πως αν καταστραφεί μια καλλιέργεια μπορεί αναπληρωθεί μόνο ένα μέρος της». Συνέχισε τονίζοντας τις αλλαγές που έχει υποστεί ο καιρός λόγω της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Τόνισε τη σημαντικότητα και τη βοήθεια που λαμβάνουν από τη κυβέρνηση οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και πως αυτοί βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες. Έπειτα έδωσε έμφαση στην έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων λόγω του «ξεπουλήματος» της Αγροτικής Τράπεζας: «Η χρηματοδότηση είναι βασικό σημείο του κόστους παραγωγής. Όταν έκλεισε, ή όπως λέω εγώ ξεπουλήθηκε η Αγροτική Τράπεζα χάθηκε ένα πολύ μεγάλο εργαλείο από τα χέρια του παραγωγού» ενώ διευκρίνισε πως αυτήν την περίοδο δημιουργούνται χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν την αγροτική παραγωγή.

Αποκάλυψε πως μετά από συνεχόμενες συναντήσεις που είχε με άλλους συνεργάτες του συμπεριλαμβανομένου και του υφυπουργού Άγγελου Τόλκα πως πολιτικά έχει λυθεί το θέμα εύρεσης εργατών γης αλλά δεν έχει λυθεί τεχνικά και νομοθετικά αλλά βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο επίλυσης των όποιων προβλημάτων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές ο οποίος εξήγησε πως οι κινήσεις του ΕΛΓΑ θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομες για τις εκτιμήσεις και τα πορίσματα των ζημιών των αγροτεμαχίων λόγω του χαλαζιού και του παγετού ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις. Κατά τη διάρκεια του ερχομού του προς την Μελίκη όπως είπε ο ίδιος του άρεσαν τα κτήματα που είδε και τα οποία αντιπροσωπεύουν τη νοικοκυροσύνη των αγροτών της περιοχής με ένα όμως παράπονο: «Ερχόμενος εδώ είδα ωραία κτήματα νοικοκυρεμένα που σημαίνει πως εσείς εδώ είστε νοικοκύρηδες και ξέρετε τη δουλειά, όμως ένα πράγμα δεν είδα πουθενά, αντιχαλαζικό δίχτυ» η απάντηση των αγροτών ήταν άμεση και εξήγησαν πως λόγω του κόστους του διχτυού δεν έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες τοποθέτησης του ενώ ο κ. Κουρεμπές αποκρίθηκε πως υπάρχουν δυνατότητες επιχορήγησης μέχρι και 80% που καλύπτει το κόστος και εν κατακλείδι κατέστησε σαφές πως λύσεις υπάρχουν με θέληση και συζήτηση.

Στο τέλος ο υπουργός κ. Αραχωβίτης με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ απάντησαν σε ερωτήματα του κοινού σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ακολούθησε αυτοψία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε αγροτεμάχια, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Τάσο Λολιόπουλο, σε κοντινές περιοχές που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα για να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια τις ολοκληρωτικές καταστροφές που δέχθηκαν ακτινίδια και ροδάκινα.

Μετά την αυτοψία ο υπουργός σχολίασε πως έχουν αποδείξει πως βρίσκονται στο πλευρό των παραγωγών και πως θα προσπαθήσουν να αναπληρώσουν μέρος του χαμένου εισοδήματος.

Το παρόν στην ομιλία έδωσαν ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελος Τόλκας, οι βουλευτές Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, Χρήστος Αντωνίου και Γιώργος Ουρσουζίδης, αγρότες, πλήθος κόσμου επίσημοι και μη.

 

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μας!