Αυτοκτονίες με συντηρητικό τροφίμων σκορπούν πανικό

Αυτοκτονίες με συντηρητικό τροφίμων σκορπούν πανικό

Τρεις νεαροί έβαλαν τέλος στη ζωή τους μέσα σε επτά μήνες, κάνοντας χρήση νιτρώδους νατρίου που αγόρασαν μέσω διαδικτύου - Καμπανάκι από τοξικολόγους.

 

 

Τρεις αυτοκτονίες νεαρών 20 έως 30 χρόνων με χρήση του συντηρητικού τροφίμων νιτρώδες νάτριο, μέσα σε διάστημα μόλις των τελευταίων επτά μηνών στη Θεσσαλονίκη, προκαλούν ανησυχία σε επιστήμονες και κοινωνικές υπηρεσίες.

 

 

Πρόκειται για τη νέα παγκόσμια τάση που πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ πριν δύο χρόνια. Τότε είχε γίνει θόρυβος όταν αυτοκτόνησε ο 19χρονος ηθοποιός Μάθιου Μίντλερ, που είχε χαρακτηριστεί παιδί – θαύμα του Χόλιγουντ. Βρέθηκε νεκρός τον Οκτώβριο του 2021 και η μητέρα του αποκάλυψε ότι αναζητούσε νιτρώδες νάτριο από το διαδίκτυο, με μόλις 15 δολάρια. Για τους τρεις νεαρούς στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους από υποξία και ο θάνατός τους μετά την ιατροδικαστική και τοξικολογική αποδόθηκε σε χρήση της συγκεκριμένης ουσίας, που χρησιμοποιείται κυρίως ως συντηρητικό για αλλαντικά, όμως σε πολύ μικρές ποσότητες.

 

 

«Πρέπει να υπάρχει έλεγχος στη διακίνησή του, καθώς τώρα είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο και στην αγορά. Είχαμε τρεις θανάτους μόλις μέσα σε επτά μήνες και πρέπει να γίνει κάτι για τον περιορισμό της ελεύθερης αγοράς του», δήλωσε στη Voria.gr η διευθύντρια του εργαστηρίου τοξικολογίας της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Δόξα Μαστρογιάννη, η οποία μελετά τις συγκεκριμένες αυτοκτονίες. Τα τρία περιστατικά που εντόπισαν οι τοξικολόγοι στη Θεσσαλονίκη προκαλούν ανησυχία για τη μαζικότητά τους. «Οι γονείς πρέπει να μάθουν ότι το νιτρώδες νάτριο, η σκόνη που πωλείται ελεύθερα, κρύβει κινδύνους», συμπλήρωσε η κ. Μαστρογιάννη.

 

Το νιτρώδες νάτριο εδώ και δύο χρόνια θεωρείται παγκοσμίως η νέα απειλή και δεκάδες είναι αυτοί που το έχουν χρησιμοποιήσει -κυρίως νεαροί- για να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη και τους τρεις νεαρούς επιβεβαιώθηκε η χρήση του από τον μηχανισμό θανάτου τους. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της Voria.gr, τουλάχιστον σε μία περίπτωση βρέθηκε σκόνη στο σπίτι ενός νεαρού και από την εργαστηριακή εξέταση στο Χημείο επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για νιτρώδες νάτριο. Επίσης, ο νεαρός, που βρέθηκε νεκρός τον Απρίλιο, είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο ανέφερε ότι αναζήτησε νιτρώδες νάτριο. «Είναι μορφή αλατιού. Όμως είναι επικίνδυνο, η χρήση του προκαλεί υποξία και δεν πρέπει να ξεγελάει», έλεγαν επιστήμονες, εξηγώντας πως ουσιαστικά περιορίζει τη ροή του οξυγόνου στο σώμα. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης είναι η ποσότητα που λαμβάνει ο χρήστης μέχρι να χάσει τη ζωή του, καθώς διαφορετικές μελέτες έχουν ήδη δημοσιευτεί σε ξένα επιστημονικά περιοδικά. Νωρίτερα, ακόμη ένας νεαρός από τη δυτική Θεσσαλονίκη βρέθηκε νεκρός στη Χαλκιδική, ενώ το τελευταίο θύμα ήταν νεαρή που έχασε τη ζωή της τον προηγούμενο μήνα και ο θάνατός της αποδόθηκε σε αυτοκτονία.

 

Έρευνα των New York Times πριν σχεδόν δύο χρόνια έδειξε ότι μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα έδινε οδηγίες για τον θάνατο με νιτρώδες νάτριο, ενώ από την ανάλυση των στοιχείων είχαν προκύψει 50 αυτοκτονίες, την περίοδο εκείνη, σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και Καναδά. Όλοι κάτω των 25 χρόνων. Η ίδια εφημερίδα σε δημοσίευμά της τον Φεβρουάριο του 2022 αναφέρει ότι η υπόθεση έφτασε στο Κογκρέσο, καθώς οι περισσότερες ποσότητες αγοράστηκαν μέσω πασίγνωστης πλατφόρμας του διαδικτύου. Οι ΝΥΤ συμπλήρωναν πως οι δημοσιογράφοι εντόπισαν τουλάχιστον δέκα θανάτους νεαρών εκείνο το διάστημα σε Πολιτείες των ΗΠΑ. Με νιτρώδες νάτριο αυτοκτόνησε καταδικασμένος για παιδοφιλία στις ΗΠΑ, πίνοντάς το σε μπουκάλι διαλυμένο με νερό. Μέτρα έχουν ζητηθεί και σε άλλες χώρες όπως η Αλβανία. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο σε δημοσίευση του Forensic Science International αναλύονται 20 θάνατοι των τελευταίων δύο ετών στην Αγγλία, ηλικίας 14 έως 49 χρόνων, και αποδόθηκαν στη χρήση του συγκεκριμένου συντηρητικού τροφίμων.

 

Το νιτρώδες νάτριο πωλείται ως συντηρητικό τροφίμων στο εμπόριο κυρίως σε συσκευασίες του ενός κιλού και το κόστος του στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει τα 8 ευρώ. Οι επιστήμονες ζητούν έλεγχο στη διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων για να περιοριστεί το φαινόμενο στην Ελλάδα.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας