alexandriamou.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 20 Απριλίου 2019
Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 22:23

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με «τα βαΐα των φοινίκων».

Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγιες). Σε πολλά μέρη του χριστιανικού κόσμου, αντί για φύλλα δάφνης, μοιράζονται φύλλα ελιάς ή άλλων δέντρων και κλαριά φοινίκων, που είναι σύμφωνο με τα Ευαγγέλια. Η έκφραση «μετά βαΐων και κλάδων», που υποδηλώνει τη θριαμβευτική υποδοχή κάποιου ή κάποιων, έχει αναφορά σε αυτή τη θρησκευτική εορτή.

Το βράδυ στις εκκλησίες ψάλλεται κατ’ οικονομίαν ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας, όπου τιμάται ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος και γίνεται αναφορά στο γεγονός της ξηρανθείσης συκής.

Ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος ήταν δισέγγονος του Αβραάμ και υιός του Ιακώβ. Ιδιαίτερα αγαπητός στον πατέρα του, φθονήθηκε από τον αδελφό του, έπεσε σε δυσμένεια και πωλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο. Ύστερα από πολλές περιπέτειες, βρίσκεται κάποτε γενικός άρχοντας στην Αυλή του Φαραώ. Θεωρήθηκε από την εκκλησία ως προεικόνιση του Χριστού, αφού πέρασε περιπέτειες, που θυμίζουν ανάλογα το Θείο Μαρτύριο.

Η υμνογραφία της ημέρας είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ και την παραβολή της ξηρανθείσης συκής. Οι δυο πιο γνωστοί ύμνοι, που αποδίδονται στον Ρωμανό τον Μελωδό, είναι το τροπάριο Ιδού ο Νυμφίος και το εξαποστειλάριο Τον νυμφώνα σου βλέπω.
Ευαγγέλιο (Κατά Ματθαίον κα’ 18-43)

Στη διαδρομή προς τα Ιεροσόλυμα, ο Ιησούς επείνασε και αφού είδε μία άκαρπο συκιά μόνο με το φύλλωμά της, την καταράσθηκε και αυτή ξεράθηκε. Οι μαθητές του θαύμασαν το κατόρθωμά του και αυτός τους απάντησε ότι εάν έχουν πίστη όχι μόνο θα κάνουν το ίδιο, αλλά και βουνά θα σηκώσουν.

Έθιμα

Στο χωριό Πετροκέρασα Χαλκιδικής φιλοξενείται κάθε χρόνο (τουλάχιστον από το 1768) τμήμα του Τιμίου Σταυρού που έρχεται από τη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους. Το Τίμιο Ξύλο φυλάσσεται στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία την Κυριακή των Βαΐων και τη Μεγάλη Δευτέρα, προσελκύοντας πλήθος πιστών. Το έθιμο γίνεται σε ανάμνηση της σωτηρίας του χωριού από θανατηφόρα αρρώστια, πιθανώς πανώλη.
Την Κυριακή των Βαΐων, στην Κέρκυρα, γίνεται η μεγάλη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα με τη συνοδεία των φιλαρμονικών της πόλης, σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη φοβερή πανώλη που το 1629 χτύπησε αλύπητα τους Κερκυραίους.
Στα βάγια, που μοιράζονται στην εκκλησία, ο λαός αποδίδει μαγική δύναμη, γι' αυτό τα φυλάσσει στο εικονοστάσι του σπιτιού ως πρόχειρο μέσο κατά της βασκανίας.
Την ημέρα αυτή συνηθίζονται τα βαγιοχτυπήματα, να χτυπά δηλαδή ο ένας τον άλλο με βάγια, στη βάση της αρχέγονης αντίληψης για τη μετάδοση με τον τρόπο αυτό της δύναμης του χλωρού κλαδιού σε αυτόν που δέχεται το χτύπημα.
Παλαιότερα άδονταν κάλαντα και την Κυριακή των Βαίων.

Με τον χειρότερο τρόπο έχει ξεκινήσει φέτος η καλλιεργητική περίοδος για τους αγρότες σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας, μετά και τη νέα χαλαζόπτωση που

Με το «Γαλάζιο Πουλί» του Μωρίς Μαίτερλινκ, το 2ο Γυμνάσιο & 2ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας, απέσπασαν τις σημαντικότερες διακρίσεις στη φετινή 7η Θεατρική Άνοιξη Εφήβων Γυμνασίων & Λυκείων Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, έπαινο σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, β’ γυναικείου ρόλου, αλλά και βραβείο α’ γυναικείου ρόλου, σκηνοθεσίας και καλύτερης παράστασης.

Πρωτεργάτης και ¨ψυχή¨ της πολυβραβευμένης παράστασης η αεικίνητη φιλόλογος Φλώρα Γώτη(που πλαισιώνεται από μια εκπληκτική ομάδα εκπαιδευτικών), η οποία μας έχει δώσει δείγματα της αγάπης της για το Θέατρο αλλά και για τα παιδιά σε πολλές παραστάσεις με τις οποίες κατάφερε να μας συγκινήσει, να μας προβληματίσει και πάνω από όλα να μας ταξιδέψει σε τόπους ονειρεμένους.

Μια αλληγορική ονειροφαντασία που μετουσιώθηκε σε παράσταση, ένα αέναο, ονειρικό, παραμυθένιο παιχνίδι αναζήτησης της ευτυχίας, αυτό είναι το «Γαλάζιο Πουλί» του Μωρίς Μαίτερλινκ, μιας θεατρικής ομάδας που λειτουργούσε σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι όπου πρωταγωνιστές και μη δρούσαν σαν ένα ενιαίο σύνολο σε ένα αφαιρετικό σκηνοθετικό περιβάλλον που το παράδοξο ήταν ότι πρόσθετε στην παράσταση.

Στον παραμυθένιο κόσμο του ονείρου και του μυστηρίου μας ταξίδεψε η θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου - 2ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας στο μέλλον και στο παρελθόν, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και οι μεγάλοι συγκινήθηκαν.

Η όλη περιπλάνηση συμβολίζει τη διαδικασία της ωρίμανσης, το κυνήγι του ανέφικτου και την αναζήτηση της πραγματικής ευτυχίας, που τελικά κρύβεται στα απλά πράγματα και όσο πιο ανέφικτη τόσο πιο πολύτιμη είναι...

Η εξαιρετική παράσταση που δόθηκε στο Συνεδριακό - Εκθεσιακό Κέντρο Αλεξάνδρειας το Σάββατο 20 Απριλίου ήταν ένα καλλιτεχνικό χάρμα οφθαλμών που δικαίωσε όλους τους θεατές για την επιλογή τους να παρακολουθήσουν την παράσταση. Το κοινό καταχειροκρότησε μαγεμένο από την παράσταση ενώ απονεμήθηκαν αναμνηστικά στους συντελεστές του έργου.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και κυρίως στους υπέροχους ¨ηθοποιούς¨ που έδωσαν σάρκα και οστά στην παράσταση.

Επιμέλεια άρθρου: Έφη Στεφ. Καραγιάννη

Παίρνουν μέρος οι μαθητές:

Έλλη Γκίτσα: Τυλτύλ
Μαργαρίτα Φυλακτάκη: Μυτύλ
Μαρία Καραλιοπούλου: μητέραΤυλ, Μητρική Αγάπη
Αντώνης Γιακούμπ: πατέραςΤυλ, Λύκος
Σοφία Λαμπροπούλου: Γειτόνισσα Μπερλενγκώ, Νεράιδα
Φωτεινή Κωνσταντινίδου: ΓιαγιάΤυλ, Ερωτευμένη, χαρά της μάθησης
Αποστόλης Αναγνωστάκης: ΠαππούςΤυλ, Ερωτευμένος, βασιλιάς των εννιά πλανητών
Αλεξάνδρα Ράπτη: Νύχτα, Ευτυχία
Μαριαλένα Βουλτσινού: Γάτα
Στέφανος Θεοφρονίδης: Σκύλος
Ηλίας Θεοδωρίδης: Φως
Χριστίνα Πρίφτη: Ζάχαρη
Χαρά Παπουτσή: Γάλα, χαρά της καλαισθησίας, γαλάζιο παιδί
Δημήτρης Πλατσάς: Ψωμί
Γενοβέφα Σιαφάλου: Φωτιά
Κατερίνα Ζησοπούλου: Νερό, Έλατο
Σταυρούλα Γκανάτσιου: Χοντρή Ευτυχία
Φώτης Γκουντάντσης: Ύπνος, γαλάζιο παιδί, Κουνέλι
Στέλιος Θεοδωρίδης: Θάνατος, Κισσός, γαλάζιο παιδί
Θεοδώρα Κασσέρη: κορούλα της γειτόνισσας, γαλάζιο παιδί
Φωτεινή Κωνσταντινίδου: ΓιαγιάΤυλ, Ερωτευμένη, χαρά της μάθησης
Γεωργία Ξυλοκαγιάννη: Βελανιδιά, γαλάζιο παιδί
Θωμάς Πλατσάς: Ταύρος, γαλάζιο παιδί
Γιώργος Τζιλόπουλος: Χρόνος
Ραφαέλα Τσιβούλα: Λεύκα, γαλάζιο παιδί
Κωνσταντίνα Φωτιάδη: Γαλάζιο παιδί, δέντρο

Υπεύθυνοι Καθηγητές:
Φλώρα Γώτη - Δόμνα Ζυγομάνη - Πολύκαρπος Φωτιάδης- Γεωργία Καστανά
Υπεύθυνος καθηγητής σκηνογραφίας:
Πασχάλης Γαβριηλίδης με τη βοήθεια της μαθήτριας Σοφίας Βαρζώκα

 

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση που ορίζει τις προδιαγραφές του νέου δελτίου ταυτότητας, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο επισυναπτόμενο έγγραφο με τίτλο: «Απόρρητες Τεχνικές Προδιαγραφές Εντύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών», τις οποίες συνέταξε ειδική επιτροπή σε 27 σελίδες.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, το οποίο υπογράφει η Όλγα Γεροβασίλη:

«…οι επισυναπτόμενες στην παρούσα απόφαση τεχνικές προδιαγραφές… χαρακτηρίζονται απόρρητες, δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν αναρτώνται στο διαδίκτυο, και δεν περιέρχονται σε γνώση τρίτων, πέραν των αρμοδίων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας / Α.Ε.Α., Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας / Α.Ε.Α., Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών / Α.Ε.Α.) και του αναδόχου του έργου, με την υπογραφή ρήτρας εμπιστευτικότητας.

Κατ’ εξαίρεση και μόνο για τις ανάγκες προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού, δύναται να δημοσιεύεται απόσπασμα των τεχνικών προδιαγραφών, ως περιλαμβάνονται στο αριθμ. 3125-ι΄ τεύχος Α΄ «Τεχνικές προδιαγραφές του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας», Κεφ. 10.13, σελίδα 191 έως και 198.»

ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ-ΦΕΚ

Κατηγορία Γενικά

Εφημερίες Φαρμακείων - Αλεξάνδρειας - Βέροιας - Νάουσας 20/04/2019

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 
ΤΕΓΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Παπάγου 26 23330 25811 Έναντι ΔΕΗ
 
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
 
08:00-14:30 ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΟΡΑΒΑ 3 (έναντι ΙΚΑ) 23310-27507
 
08:00-14:30 ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΔΗΜ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΓΕΝ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 23310-23200
 
08:00-14:30 ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ 29-31 (πλατεία Τσερμένι) 23310-65770
 
14:30-21:00 ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 6 23310-22017 19:00-21:00 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 38 23310-29551
 
21:00-08:00 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 38 23310-29551
 

 ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ

Πάντσιος Αθανάσιος 2332027180 Κωνσταντινίδου 15

Κατηγορία Φαρμακεία

Σε μια ακόμη ανακοίνωση υποψηφιότητας προχώρησε Ο υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας Κώστας Ναλμπάντης για την παράταξη «Αξίζουμε Καλύτερα» το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου στο εκλογικό του κέντρο.

Πρόκειται για τη  Φωτεινή Τσιαμτσίδου που εργάζεται σαν βοηθός ακτινολόγου.

Περιοδεία στην Μελίκη πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Κώστας Ναλμπάντης, πλαισιωμένος από υποψηφίους δημοτικούς –ες συμβούλους το πρωί της Πέμπτης.

Επισκέφθηκε την Λαϊκή Αγορά, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους επαγγελματίες του εμπόρους, για να καταγράψει τα προβλήματα του κλάδου. Η βελτίωση των υποδομών ανάπτυξης των Λαϊκών Αγορών στα όρια του Δήμου και άλλα επιμέρους θέματα, προστέθηκαν στην ατζέντα της παράταξης με την δέσμευση να διευθετηθούν κατά   προτεραιότητα. Όπως τονίσθηκε τόσο απ τον ίδιο όσο και από τους παρευρισκόμενους υποψηφίους συμβούλους της παράταξης, το θέμα της αποδοτικότερης λειτουργίας των λαϊκών αγορών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και ως τέτοιο θα αντιμετωπισθεί άμεσα.

Ο κ. Ναλμπάντης περιόδεψε και στην αγορά της Μελίκης και συνομίλησε με πολλούς επαγγελματίες του στεγασμένου εμπορίου αλλά και κατοίκους της περιοχής. Τα θέματα της καθαριότητας των δημόσιων χώρων καθώς και άλλα σημαντικά, που έχουν παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν επίσης συμπεριλήφθη στο πρόγραμμα της παράταξης και στην επόμενη 4ετία δεν θα χαθεί καθόλου χρόνος για την επίλυση τους, διαβεβαίωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος.

Στις συναντήσεις μου με αγρότες της περιοχής καταγράφηκαν αιτήματα που αφορούν την αγροτική οικονομία και τα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη σφοδρή χαλαζόπτωση.

Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 10:40

Μιχάλης Χαλκίδης: Ενώπιος ενωπίω

ΔΤ: Είμαστε πλέον λίγες μέρες πριν την ημέρα που οι συμπολίτες μας θα κληθούν να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις τύχες του τόπου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ενημερωθούν για τα πεπραγμένα της σημερινής δημοτικής αρχής και τις προτάσεις όλων για το αύριο, εμείς δε οι επικεφαλής των συνδυασμών έχουμε την υποχρέωση να μετάσχουμε στην γιορτή αυτή της δημοκρατίας.

 

Προτείνω λοιπόν.

Ανοιχτό δημόσιο διάλογο όλων όσοι διεκδικούν την θέση του Δημάρχου, ενώπιος ενωπίω. Σε ότι με αφορά δεν θέτω καμία επιφύλαξη για το μέσο, την διάρκεια και  τους ερωτώντες δημοσιογράφους. 

Όμως θα ήθελα παράλληλα να επισημάνω, ότι άρνηση του οιοδήποτε, πολύ περισσότερο του σημερινού Δημάρχου Παναγιώτης Γκυρίνη, θα αποτελεί μια ομολογία αδυναμίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Προφανώς και η μη συμμετοχή, είναι πολιτικός λόγος, λόγος παραίτησης...

 

Υπενθυμίζω την φράση του θυμόσοφου λαού μας, όποιος φοβάται τις σπίθες, δεν γίνεται σιδεράς...

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κλιμάκιο της ομάδας γυναικών του συνδυασμού “Ώρα Ευθύνης” επισκέφθηκε το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας και Κατάρτισης ΑμΕΑ «Τα Παιδιά Της Άνοιξης» και το πασχαλινό παζάρι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας

Στο χώρο των “Παιδιών της Άνοιξης” προσέφεραν πρωϊνό σε όλους τους ωφελούμενους και τις ωφελούμενες με την ευκαιρία των εορτών, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ευχηθούν σε ωφελούμενους/ες και στο εκπαιδευτικό προσωπικό για τις Άγιες μέρες του Πάσχα.

Στο χώρο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου τα μέλη της “Ώρας Ευθύνης” είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το χώρο του σχολείου αλλά και να δουν από κοντά και να στηρίξουν με αγορές το όμορφο και καλά οργανωμένο πασχαλινό παζάρι που λειτουργεί και να ευχηθούν στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς για τις γιορτές.

Η Ειδική Αγωγή αλλά και η Εκπαίδευση γενικότερα ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας από το 2014, από την πρώτη στιγμή που η “Ώρα Ευθύνης” ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου μας. Όμως δε σταματάμε σε αυτό. Η Ειδική Αγωγή αλλά και η Εκπαίδευση εξακολουθούν να είναι στις προτεραιότητές μας και κατέχουν κυρίαρχη θέση στο πρόγραμμα της παράταξής μας για την επόμενη τετραετία.

Στο πλαίσιο της στήριξης των συνδημοτών μας με ειδικές δεξιότητες και αναπηρίες αλλά και των οικογενειών τους κάναμε πολλά και σημαντικά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι προχωρήσαμε το Δεκέμβριο του 2016 στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με “Τα Παιδιά της Άνοιξης” βάσει του οποίου δημιουργήθηκε, με φορέα υλοποίησης την ΚΕΔΑ (με ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΚΔΑΠ – ΑμΕΑ»), το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες που ήδη λειτουργεί.

Όμως σκοπεύουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, όπως:

  • Αποκατάσταση προσβασιμότητας και βελτίωση της αστικής υποδομής σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Ενίσχυση του κατασκηνωτικού προγράμματος για παιδιά με ειδικές δεξιότητες κατά τους θερινούς μήνες.
  • Δημιουργία δικτύου στήριξης ατόμων με αναπηρία αλλά και των οικογενειών τους.
  • Ανάπτυξη δικτύου εθελοντών για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία κατά τις απογευματινές ώρες.
  • Διεκδίκηση νέων προγραμμάτων μέσα από τα οποία υποστηρίζεται η κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες αλλά και προγραμμάτων που προβλέπουν την ενίσχυση των θέσεων εργασίας για άτομα με αναπηρίες και ειδικές δεξιότητες.
  • Στήριξη του συνόλου των δομών Ειδικής Αγωγής που λειτουργούν στο Δήμο μας (Ειδικό Νηπιαγωγείο, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, ΕΕΕΕΚ, ΚΔΗΦ “Τα Παιδιά της Άνοιξης”).
  • Εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή νέου κτιρίου που θα στεγάζεται το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας.

Γιατί για εμάς στην “Ώρα Ευθύνης” αυτό που μετρά είναι ο άνθρωπος.

Η Εστία Ρουμλουκιωτών για πέμπτη φορά αναβίωσε το έθιμο των Λαζαρίνων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Συγκεκριμένα το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου στις 20 Απριλίου 2019 μια ομάδα από νεαρά κορίτσια του συλλόγου βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια πήγαν στο Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου.

Αφού πήραν ευχή, το προαύλιο γέμισε με νεαρές κοπέλες που τραγούδησαν χορεύοντας τα Λαζαριάτικα τραγούδια. Στη συνέχεια οι Λαζαρίνες επισκέφθηκαν κάποια σπίτια και μετέπειτα οι όμορφες φωνούλες τους αντήχησαν στην οδό Βετσοπούλου στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

Ήρθ’ ου Λάζαρους, ήρθαν τα βάγια

Ήρθ’ η Κυριακή που τρών’ τα ψάρια.

Σήκου Λάζαρι μ’ κι μην κοιμάσι

ήρθ’ η μάνα σου απού την Πόλη,

σούφιρι χαρτί κι καλαμάρι,

γράφτει Θόδουρι, γράφτει Δημήτρη,

γράφτει Λιμουνιά κι Κυπαρίσση.

Τώρα λάλησιν πουλί κι αηδόνι,

Τώρα λάλησιν κι χιλιδόνι.

Κι απ’ τ΄χρόν’.

Έθιμα όπως οι Λαζαρίνες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα. Σωζόμενα έως και την όψιμη αρχαιότητα, μεταδόθηκαν στον κοινό βυζαντινό πολιτισμό και στο χριστιανισμό όλης της Βαλκανικής. Το έθιμο των Λαζαρίνων συνδέεται με τον ερχομό της άνοιξης, την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής. Το γεγονός ότι επικρατεί το γυναικείο στοιχείο στο έθιμο έχει σχέση με την γυναικεία γονιμότητα όπου εξισώνεται με την ευκαρπία των αγρών.

Σελίδα 1 από 2

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας