Έκκληση προς τους αγρότες από το Δήμο και την Π.Υ. Αλεξάνδρειας:"Σταματήστε να καίτε ανεξέλεγκτα" Κύριο

Έκκληση προς τους αγρότες από το Δήμο και την Π.Υ. Αλεξάνδρειας:"Σταματήστε να καίτε ανεξέλεγκτα"

Tις τελευταίες ημέρες γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας τραγικής εικόνας για τον τόπο μας, περιουσίες να απειλούνται από τις ενέργειες κάποιων ασυνείδητων που ανάβουν φωτιές στα χωράφια τους και τις αφήνουν ανεξέλεγκτες, μη αναλογιζόμενοι τις συνέπειες των ενεργειών τους.

Μπαράζ φωτιών με πολλαπλές εστίες και σε διαφορετικά σημεία του Δήμου μας εκδηλώθηκαν αφού αρκετοί αγρότες, παρά τις περί του αντιθέτου επισημάνσεις των αρμόδιων φορέων, συνεχίζουν να καίνε χόρτα στα χωράφια τους και στα παράπλευρα καναλέτα. Όπως επίσης συνηθισμένο φαινόμενο αποτελούν οι ανεξέλεγκτες φωτιές που προκαλούν άγνωστοι σε γεωργικές εκτάσεις και ειδικά τις ημέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα οι φωτιές να καίνε χιλιάδες στρέμματα με υπολείμματα καλλιεργειών και όχι μόνο.

Με τους άγνωστους εμπρηστές να αδιαφορούν για το γεγονός ότι, ιδιαίτερα συχνά, απειλούνται ανθρώπινες ζωές σε κατοικημένες περιοχές, ότι καταστρέφονται περιουσίες αλλά και ζωικό κεφάλαιο και χωρίς τέλος να υπολογίζουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Κοινή έκκληση προς τους αγρότες της περιοχής μας απευθύνει το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξάνδρειας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξάνδρειας με σκοπό τον περιορισμό αν όχι την εξάλειψη του φαινομένου.

¨Παρακαλούμε όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους πριν ξεκινήσουν να καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους να είναι βέβαιοι ότι δεν φυσά αέρας, ότι έχουν καθαρίσει τον περιβάλλοντα χώρο, ότι έχουν νερό δίπλα τους και ότι θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι να σβήσει και η τελευταία σπίθα φωτιάς.

Οι αγρότες έχουν δικαίωμα να βάζουν φωτιά μόνο στα αγροτεμάχιά τους και όχι στα καναλέτα που είναι περιουσία ελληνικού δημοσίου.
Δυστυχώς σε αντίθετη περίπτωση οι αγρότες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου

αφού οι υπαίτιοι για εμπρησμό, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, διώκονται με το αδίκημα του αυτοφώρου και είναι δυνατόν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έχει την τεχνογνωσία λαμβάνοντας τις συντεταγμένες και ενημερώνοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ να διαπιστώσει τους δράστες με αποτέλεσμα να διατρέχουν τον κίνδυνο τον περιορισμό των επιδοτήσεων τους από τον οργανισμό.

Για την αποφυγή δύσκολων καταστάσεων και καταστροφών, καλούνται οι πολίτες, να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων.¨

Διαφημίσεις Περιεχομένου

  • 1_kaffeine-37.jpg
  • athanasoulis.jpg
  • edipit_enosi.jpg

Η ηλεκτρονική εφημερίδα του τόπου μας!